Zo zákulisia príbehov #9 – Príbeh a hudba

Zo zákulisia príbehov #9 – Príbeh a hudba

Projekt Zo zákulisia príbehov je späť! Tento mesiac sa Lyn a Moon zamerali na hudbu. V mojom prípade môžete očakávať, že sa k vám dostane veľa starých pesničiek, pretože posledných pár rokov som svoj playlist neaktualizovala (odrazu sa cítim akási stará pri tej historickej hudbe, ktorou sa vás chystám nakŕmiť). Väčšinu piesní mám zo seriálových alebo filmových soundtrackov (keďže v minulosti to bol jediný spôsob, ako som sa ja dokázala dostať k novej pesničke – cez televízor… A ak som náhodou zablúdila na Youtube, nebolo to na dlho, pretože to sťahovalo veľké množstvo dát… Uhm, ja si ešte pamätám časy, kedy mali domáce internety obmedzený počet dát… #kedysomdopeklatakzostarla).

Pre rekapituláciu: V predchádzajúcich častiach projektu sme sa venovali spisovateľským predsavzatiam, romantike v príbehoch,obľúbeným postavám, (magickým) svetom, nápadom, ktoré nám ohlodávajú mozog, opravovaniu príbehu, prípravám na písanie a propagovaniu svojich príbehov.

* * *

1. Počúvate pri písaní alebo počas vymýšľania nových nápadov hudbu?

Aj áno, aj nie. Ak mi písanie ide od ruky, tak dokážem písať so zapnutou hudbou – mám na to vytvorený svoj špeciálny mix. Aj keď je pravdou, že kedysi som naň dbala viac ako dnes. A dnes ho vlastne počúvam pri rôznych iných činnostiach. Vlastne už ani nie je až taký špeciálny. Ale bude to hlavne tým, že v poslednej dobe počúvam iba muzikálové soundtracky a pri tých príliš pisateľsky kreatívna nie som, nakoľko som príliš zaneprázdnená spievaním. No sú chvíle, kedy mám pocit, že ma akýkoľvek zvuk dokáže vyrušiť, a keď hudbu vypnem, hneď mi to ide lepšie. Pri vymýšľaní nových nápadov (alebo skôr pri písaní osnovy) tento problém nemávam, práve naopak – najlepšie sa mi doposiaľ spracovali osnovy, pri ktorých som počúvala soundtrack k A very Potter Musical a jeho pokračovaniam. Z nejakého dôvodu (ehmdarrencrissehm).

2. Aká pesnička vám hneď pripomenie váš príbeh a prečo?

Mám dojem, že každá pesnička, ktorú si akokoľvek spojím s nejakou svojou scénou, mi ho pripomenie, ale ak mám byť konkrétna… V prvom rade to bude Rob Zombie – Living Dead Girl a dôvodom je hlavne to, že ma táto pesnička inšpirovala k pracovnému názvu pre moju sériu (a neskôr sa z nej stal aj názov môjho webu). Možno som od neho neskôr upustila, ale v mojom srdci zostáva aj naďalej. Musím však spomenúť aj Amy Studt – Just a Little Girl. Pri texte tejto piesne si vždy vybavím svoju hlavnú hrdinku, hlavne na začiatku prvej časti.

‘Cause I’m just a little girl you see
But there’s a hell of a lot more to me
Don’t ever underestimate what I can do
Don’t ever tell me how I’m meant to be

3. Ktoré tri pesničky ste počas písania počúvali najčastejšie?
Keďže väčšinou počúvam dookola ten istý playlist, neviem identifikovať skladby, ktoré som počúvala najčastejšie. Môžem vybrať jedine ukážku pesničiek, ktoré počúvam najdlhšie.

4. Ktorá pesnička sa vám spája s najsmutnejšou a s najšťastnejšou scénou z vášho príbehu a prečo?

Oh, napísala som sedem častí. Viete, koľko postáv som za ten čas stihla zabiť a koľko smutných scén napísať? Ale vyberiem si pieseň RyanDan – Tears Of An Angel. Rozhodne sa hodí k môjmu mid-series finále.

Cover my eyes
Cover my ears
Tell me these words are a lie
It can’t be true
That I’m losing you
The sun cannot fall from the sky

A dodala by som ešte jednu: Phil Collins – Against All Odds (aj keď fanúšikov možno naštvem tým, že som odchovaná na Glee verzii). Ten text podľa mňa nádherne (smutne) odráža to, čo sa dialo po vyššie uvedenom mid-series finále.

So take a look at me now
Well there’s just an empty space
And you coming back to me is against the odds
And that’s what I’ve got to face

Pokiaľ ide o najšťastnejšiu scénu… Oh, odrazu mám dojem, že som nikdy nenapísala žiadnu šťastnú scénu. Po dlhšom uvažovaní som ale dospela k Evanescence – Good Enough, ktorá sa krásne hodí na koniec sedmičky. Na ten krásny… krátky… šťastný moment…

Good enough
I feel good enough
It’s been such a long time coming, but I feel good

5. Ktorá pesnička sa vám spája s jednou najromantickejšou a jednou najdobrodružnejšou scénou z vášho príbehu a prečo?

Myslím, že v tomto prípade by sa mi vyššie spomínaná Evanescence – Good Enough hodila aj na tú najromantickejšiu scénu. Ale ak by som si mala vybrať ešte nejakú, povedala by som One Hand, One Heart z West Side Story (opäť v Glee podaní – ak ste to o mne nevedeli, som doživotný Gleek a som zamilovaná do hlasu Darrena Crissa). Nie som si istá, či vyšla skôr táto verzia (predtým som West Side Story poznala iba vďaka Uragánu a ich verzii Marie s Horkýže Slíže, haha) alebo som skôr napísala tu scénu, ale nejakým spôsobom sa mi v hlave spojili dohromady. Nie, moje postavy sa počas nej nevzali, tá pesnička svojimi slovami nesedí dokonale, ale jej tón a atmosféra sa perfektne hodia k tomu kratučkému okamihu zo štvrtej časti, ktorý v príbehu zabral možno dve odstavce, no mal obrovský význam.

One Hand, One Heart.
Even death won’t part us now.

Neviem ako presne sa v tomto prípade definuje dobrodružná scéna, ale budem predpokladať, že sa myslí aj najakčnejšia. Tuto by som si vybrala Muse – Time Is Running Out, ktorá sa mi opäť hodí k záveru štvorky (tú časť mám najmenej rada, ale dejú sa v nej najväčšie veci).

Now that you know I’m trapped sense of elation
You’d never dream of
Breaking this fixation
You will squeeze the life out of me

A možno by som ešte dodala Imagine Dragons – Ready Aim Fire, aj keď tá sa viaže skôr k poslednej časti, ktorú som zatiaľ nenapísala, takže neviem, či sa to ráta.

We don’t have a choice to stay
We’d rather die than do it your way

6. Máte nejakú pesničku, ktorej text vás zasiahol až tak, že by ste úryvok z neho najradšej použili v knihe?

Zrejme nie. A ak áno, tak si na to nespomínam a ak by som si teraz mala niečo vymyslieť, zabralo by mi to strašne veľa času. V každom prípade som použila úryvok z piesne 500 Miles od The Proclaimers v siedmej časti, kde sa moje postavy vláčili púšťou, haha.

7. Ako by vyzeral váš playlist k príbehu?

Rozhodne by tam boli všetky pesničky, ktoré som uviedla vyššie, ale okrem toho by som dodala aj:

A kopu ďalších…

8. Počúvajú vaše postavy hudbu? Aký štýl majú najradšej?

V príbehu som tomu nevenovala veľa pozornosti – myslím, že po prvýkrát počúva nejaká moja postava hudbu až v siedmej časti a okrem vyššie spomínanej pesničky od The Proclaimers tam nič iné uvedené nie je. Povedala by som teda, že Carry preferuje staršiu hudbu s dobrým rytmom, ktorá nie je prehnane dramatická, smutná ani melancholická, niečo, čo vám rozprúdi krv, nejaký poriadny rock! Napríklad Joan Jett, haha.

9. Hrajú vaše hlavné postavy na nejaké hudobné nástroje?

Nie. A ak áno, tak mi to ešte nepovedali.

10. Máte vo vašom svete nejaký špecifický hudobný nástroj?

Nie. Môj svet je na to príliš normálny.

2 thoughts on “Zo zákulisia príbehov #9 – Príbeh a hudba

  1. Hudba zo seriálov a filmov, v tom som sa našla :D :D Na youtube som si zvykla nájsť iba orchestrálnu hudbu alebo potom ďalšie pesničky od interpretov, od ktorých sa mi páčila tá jedna pesnička zo seriálu a z filmu. :D
    Zaneprázdnená spievaním :D :D :D :D joooj, našich susedov by asi prekotilo, keby začnem spievať. :D To som ani nevedela inak, že máš web pomenovaný po pesničke. Sranda :D
    Od Evanescence som zvykla počúvať hudbu aj ja, ale najviac asi Lithium :D neviem prečo, ten klip ma hrozne fascinoval.
    Omg, omg, vidíš? Na Tear of an angel som úplne zabudla! To zvyklo hrať aj mne a raz som sa pri tom rozrevala. Ale furt to mám v mobile. :D a potom ešte aj toto: https://www.youtube.com/watch?v=9Wa7dFR09vU Táto pesnička bola v seriáli Harper’s Island a hrala pri jednej brutálne smutnej scéne, na ktorej som asi ešte dve hodiny závere revala :D :D

    1. Tak ja som počúvala inštrumentálnu hudbu ešte, ale to boli tiež inštrumentálky z Buffy a občas aj z iných filmov či seriálov. Ale inak v mladom veku som bola posadnutá pesničkami z filmov – ale takými tými titulnými alebo ako by som to povedala… napríklad mi-lu-jem pesničku k Zorrovi :D https://www.youtube.com/watch?v=CP6LQjJo7eY A mojou poslednou mániou bola pesnička Sweet Dreams, ktorá bola v Sucker Punch a prespievala ju Emily Browning, ktorá tam aj hrala… Neviem, či si to videla. https://www.youtube.com/watch?v=cxdwEOpGknk

      Oh, fajna pesnička. A tú scénu si pamätám a povedala by som, že som pri tom fňukala aj ja, aj keď ten seriál ako taký bol dosť… všedný :D Ale toto bol silný moment.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *