Zo zákulisia príbehov #4 – Svet v tvojom príbehu

Zo zákulisia príbehov #4 – Svet v tvojom príbehu

Blíži sa koniec semestra a ja som si uvedomila, že som sa vôbec nedostala k tomu svojmu fotografickému špeciálu, o ktorom som písala v januári (alebo to bolo vo februári?). Z toho mi vyplýva, že teraz je na mieste povedať, že fotografický špeciál prinesiem až na konci letnému semestra. Ak si na to spomeniem. Ak sa mi bude chcieť. Ak sa toho času dožijem…

Medzitým tu mám svoj štvrtý príspevok do projektu, ktorý pripravujú Lyn a Moon – Zo zákulisia príbehov. V apríli sme sa mali pozrieť na zúbok svetu, v ktorom sa náš príbeh odohráva. Otázky boli ešte náročnejšie ako pri predchádzajúcej časti, preto mi to chvíľu trvalo (pokiaľ to pôjde týmto tempom ďalej, začínam mať obavy, na čo sa budú dievčatá pýtať v decembri…). No a tiež mi to trvalo preto, lebo som na to zabudla. A keď som si spomenula, nemala som na to čas. Ale teraz som sa rozhodla obetovať večeru a tých pár sekúnd voľna, čo mi dnes ešte zostalo, a venovať ho blogu.

1.Do akej doby/storočia/dimenzie je tvoj svet zasadený a prečo?

Keď som svoj príbeh začala písať, nezamýšľala som sa nad tvorbou nejakého komplikovaného sveta. Dej sa mal odohrávať v našom svete (len za Atlantickým oceánom, eh), respektíve v paralelnom svete k tomu nášmu – s mágiou a nadprirodzenými príšerami. Nič originálne, ja viem, ale moje štrnásťročné ja sa tým nijako netrápilo. Preto je môj príbeh zasadený do 21. storočia na planéte Zem (prvá časť sa začína v januári 2007, keďže niekedy v tom čase som sa ponorila do písania).

Ako som ho postupom času rozvíjala, začala som si dotvárať detaily, ktoré sa v skutočnosti v krátkosti veľmi ťažko opisujú. Najjednoduchšie to bude skrátiť a povedať, že náš svet sa stal len jedným z mnohých ďalších svetov – alebo dimenzií, ako ich obvykle nazývam –, medzi ktorými je možné cestovať. A každá z týchto dimenzií je iná. Moje postavy navštívili len niekoľko z nich – Peklo a jeho protiklad (nie, nie je to Nebo… ale to je práve tá časť, ktorá by sa vysvetľovala príliš dlho), krajinu zaliatu pieskom, krajinu plnú hôr, alternatívny svet k tomu nášmu, kde nežijú ľudia ani démoni. Niektoré z nich by sa dali považovať za zaostalejšie ako náš svet, niektoré môžu byť pokročilejšie.

„Podľa neho boli tie tvory Mapinguariovia. Je to niečo ako bigfoot alebo yeti, lenže podľa legiend by sa mali sústrediť skôr v amazonských pralesoch či v Brazílii.“
„Nastali nám ťažké časy. Aj obludy migrujú za lepšími podmienkami.“

2. Aké tri špecifické vlastnosti vystihujú svet v tvojom príbehu?

Svet, v ktorom sa odohráva väčšina môjho príbehu, nemá veľa zaujímavých vlastností. Aby som teda nejaké našla, musím sa pozerať na všetky dimenzie ako na celok. V tomto prípade mi napadajú iba tieto veci a ani to sa hádam nedá klasifikovať ako vlastnosti, ale budiž.

Čas – V každej dimenzii plynie čas inak, takže keď medzi nimi začnú postavy prechádzať, niekedy sa vrátia späť o dva týždne neskôr, hoci tam strávili deň, niekedy o deň, aj keď tam strávili dva týždne. Pokiaľ však ide o dôležité udalosti, ktoré sa v týchto dimenziách udiali, prepočítavam si ich zakaždým na naše roky, aby som v tom nemala priveľký zmätok. Matematika nikdy nebola mojou silnou stránkou.

Portály – V minulosti boli jednotlivé dimenzie prepojené neustále otvorenými portálmi. Potom sa však niečo (nebudem zachádzať do detailov) prihodilo a všetky portály sa zatvorili. O mnoho stoviek rokov neskôr sa cestovanie medzi dimenziami znovu stalo realitou vďaka kameňom zozbieraným z miest, kde existovali pôvodné portály. Zohnať ich ale nie je jednoduché, sú veľmi drahé a aby fungovali, musíte si k tomu zaobstarať službu čarodejnice, ktorá kameň aktivuje a informuje ho, do ktorého sveta sa má portál otvoriť.

Eh… Nič tretie mi aktuálne nenapadá.

3. Kedy a ako si prišiel na myšlienku vytvorenia tohto sveta?

Ak sa opäť pozeráme na môj svet ako na celok zložený z dimenzií, tak v tom prípade nemám poňatia, ako som na tú myšlienku prišla. Bol to zrejme len jeden z tých nápadov, ktoré ku mne vo väčšine prípadov prichádzajú za pochodu počas samotného písania. V prvých fázach svojej pisateľskej tvorby som sa nezaoberala výstavbou príbehu ani tvorbou pravidiel. Len som si ich postupne zaznamenávala a prispôsobovala.

4. Aký vzťah má tvoja hlavná postava k svetu, ktorý si vytvoril/a?

Carry sa mnohé informácie dozvedá postupne spolu s čitateľom. Nikdy som ju však nehodila priamo do víru niečoho extrémne divného, s čím by sa mala problém vysporiadať – v súvislosti so svetom, v ktorom žije, samozrejme. Zistenie, že je upír, ju šokovalo. Zistenie, že existujú aj iné dimenzie okrem tej, v ktorej žije? Nad tým už len mykla ramenami.

5. Ako vnímaš proces hľadania informácií, ktoré sa chystáš zakomponovať do svojho príbehu? Zdá sa ti to zbytočné alebo tomu venuješ veľa času?

Spočiatku som pátraniu po informáciách nevenovala veľkú pozornosť. Lenže potom nastal v mojom pisateľskom živote zlom, vrátila som sa na začiatok a začala som mnohé veci prehodnocovať. Naivne som si zamlada myslela, že zasadiť dej do amerického mestečka bude rovnaké, ako keby sa odohrával niekde tu na Slovensku, hneď za rohom odo mňa. Keď som sa z tej hlúposti spamätala, rozhodla som sa bližšie naštudovať mesto, ktoré som si vybrala ako domov pre svojich hrdinov – jeho počasie, populáciu, mapu, okolie, ulice, vzdialenosti medzi bodom A a bodom B… Mnohé som si, pravdaže, prispôsobila, ale snažila som sa neodtrhávať od skutočnosti. Potom je tu taká vec, ktorá sa volá americký školský systém, o ktorom som nemala ani najmenšie poňatie. Ani teraz si nie som istá, či som to dostatočne vychytala, no hádam som to až tak veľmi nepokašľala. V súčasnosti si už vyhľadávam aj iné veci. Používam databázu nadprirodzených bytostí, keď sa niečím potrebujem inšpirovať. Vyhľadávam si bylinky alebo kamene podľa účinkov, ktoré by mali mať, a zo všetkých síl sa to snažím nepopliesť. V poslednej dobe ma zaujalo študovanie zbraní – ich tvarov a materiálov, aby všetky mojej zbrane neboli opisované ako „ten ostrý nôž“.

6. Existuje v tvojom svete mágia? Akú má podobu?

Keď sa v mojom svete hovorí o mágii, je nutné rozlišovať mágiu ako čarovanie kúzlami či rituálmi a magické schopnosti. Magické schopnosti sa u mňa neviažu na žiadny konkrétny druh. Môžu sa objaviť u upírov, démonov, ale aj u ľudí a nerobí to z nich nutne monštrá. O tieto schopnosti sa ich často snažia pripraviť čarodejnice alebo démoni, pretože… no pretože sú chamtiví a chcú mať čo najväčšiu moc. Každá schopnosť je však naviazaná na svojho majiteľa, takže keď ho o ňu niekto pripraví (obvykle to ide iba zabitím), dotyčný môže danú schopnosť kontrolovať iba krátky čas, potom sa začne „vyparovať“. Kúzliť môže každý, kto v sebe objaví nejaký ten šiesty zmysel pre nadprirodzeno. Nestačí len o magickom svete vedieť, musíte mať v sebe akúsi citlivosť na mágiu, ktorá sa môže prejavovať rozlične a väčšina ľudí prežije život bez toho, aby o svojej „citlivosti“ vedela. Tí všímavejší sa naučia kontrolovať energiu z okolia (prírody) a pretransformovať ju do mágie. Lenže čím temnejšie sú ich kúzla, tým viac energie potrebujú, a tak postupne prechádzajú na krvavé obety a stávajú sa z nich šialení čarodejníci a čarodejnice.

7. KVÍZ PRE AUTOROV: Vyznáš sa v tradíciách a histórii vlastného sveta?

7. 1. Odohrali sa v histórii nejaké dôležité udalosti, ktoré ovplyvnili aj budúcnosť tvojho sveta?

História môjho sveta je práve tou najkomplikovanejšou časťou, ktorú by som nebola schopná v krátkosti opísať, a ak by som sa o to pokúsila, zrejme by to ani nikomu nedávalo zmysel. Takže skrátená odpoveď je: Áno, v histórii môjho sveta sa udiala predovšetkým jedna najdôležitejšia vec – rozpad Pradimenzie, čo je vlastne pomenovanie pre stav, kedy boli všetky dimenzie prepojené portálmi a teda technicky fungovali ako jeden veľký svet. Keď sa portály uzavreli, život sa začal vo všetkých dimenziách uberať iným smerom a iným tempom.

7. 2. Ako by reagovali tvoje postavy, keby sa pri nich objavil človek z dnešnej modernej spoločnosti v džínsoch a s mobilom v ruke? (Pokiaľ nemáte fantasy svet: ako by sa tvoje postavy vyrovnali s príchodom mimozemšťana a s tým, že jeho vesmírna loď im parkuje vzadu v záhrade?

Vzhľadom na to, že väčšina mojich postáv sa nedá považovať za normálnych – eh, v tom zmysle, že väčšina mojich postáv nie sú iba ľudia –, nemyslím si, že návšteva mimozemšťanov by u nich vyvolala nejaké obrovské reakcie. Niektorí by možno chvíľu zízali (alebo si pripravili zbrane, ak by mali dojem, že sa na nich chystajú zaútočiť), ale popravde by neboli veľmi šokovaní tým, že sú mimozemšťania skutoční.

7. 3. Aké oblečenie nosia tvoje postavy?

To závisí od dimenzie, v ktorej sa nachádzajú. Moderné handry, stredoveké handry… Ale ak otázka znie, či nosia nejaké špeciálne oblečenie, tak v tom prípade nie. Žiadne špeciálne rovnošaty pre celú dimenziu som zatiaľ nevymyslela. Ale kto vie, možno v budúcnosti…

7. 4. Akého vierovyznania sú tvoje postavy? Sú súčasťou nejakého kultu, veria vo vyššiu moc alebo sú to ateisti?

Rovnaká odpoveď ako pri predchádzajúcej otázke – závisí to od dimenzie. V tej našej som si však žiadne dodatočné náboženské kulty nevymýšľala (stačia tie, ktoré už reálne existujú) a osobne robím všetko pre to, aby som sa tejto problematike vyhla. Niektoré postavy sú veriace (nebudem predsa robiť zo všetkých ateistov len preto, lebo som ním ja sama), ale pokiaľ ide o Carry, tam by ste nejakú pobožnosť hľadali len ťažko.

7. 5. Kto v tvojom svete vládne? Komu sa postavy podriaďujú? Musia rešpektovať nejaké pravidlá?

Do tretice rovnaká odpoveď. Predsa len sa však stretávame primárne s dvoma vládcami, Adamom v Pekle a Victorom v Kaelume. Z nich dvoch však omnoho viac dbá na pravidlá Victor, aby za žiadnych okolností nedošlo k tomu, že jeho strana prehrá. Naproti tomu Adam je mimoriadne flegmatický a svojim poddaným dáva voľnú ruku – a z času na čas nimi manipuluje, keď sa mu to zrovna hodí.

2 thoughts on “Zo zákulisia príbehov #4 – Svet v tvojom príbehu

  1. Niekedy si želám, aby som svoju postavu nehodila rovno do extrému, kde nebude chápať, čo sa deje, lebo občas už mám dojem, že ani čitateľ nechápe, čo sa deje a práve takéto úseky je neskutočne ťažké upraviť. Dúfam, že po nových opravách to bude dávať viac zmysel. :D Carry to mala zo začiatku v podstate celkom fajn, nebolo to pre ňu všetko úplne nové. Mám dojem, že práve prechod postavy od skutočného k tomu nadprirodzenému je najťažšie opísať. S tým sa furt babrem. Niekedy by bolo fakt lepšie, keby to už všetko pred začatím príbehu postava poznala.

    Americký školský systém – to je asi najväčší problém každého autora, ktorý si zasadil príbeh do Ameriky :D

    Inak podľa toho, čo si napísala a ako prehľadne to máš, by som ani nepovedala, že si to zo začiatku nemala poriadne premyslené a veľa vecí si vymýšľala počas písania. Na mňa to pôsobí úplne geniálne.
    Super článok :D

    1. Tak ale zase napísať niečo komplikované tak, aby to iní pochopili, je umenie :D Je jasné, že je to náročné a máš s tým problémy, ale počkaj až to budeš mať hotové – budeš mať zo seba taký super pocit a my ostatní tiež! Žiadne high fantasy nemôže byť jednoduché (okej, prvý diel Study bol celkom jednoduchý a pochopiteľný, ale to je zrejme len výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo :D ) a to tvoje nie je výnimkou.

      Carry to mala jednoduché, lebo ako vravím, môj príbeh bol na začiatku tiež jednoduchý :D A som rada, ak si myslíš, že to vyzerá nejako prepracovanejšie, než to v skutočnosti je, aspoň viem, že viem dobre klamať :D Eh, aspoň v príbehu :D No ako som ti už určite vravela, až do písania štvrtej časti som nemala ani hrubú osnovu… čo osnovu, ani len predstavu… o tom, ako bude celá séria pokračovať, písala som z knihy na knihu a som sama šokovaná, že som to nakoniec vedela zabaliť do nejakého celku :D

      Som zvedavá, čo ste si pripravili/si pripravíte(?) do ďalšej časti :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *