Zo zákulisia príbehov #5 – Plot Bunnies

Zo zákulisia príbehov #5 – Plot Bunnies

Po mesačnej pauze (lebo škola) pripravili Lyn a Moon ďalší príspevok do projektu Zo zákulisia príbehov. V tomto vydaní sme sa všetci pozreli na tzv. plot bunnies, čo sú podľa Urban Dictionary „nápady na príbehy, ktoré vám ohlodávajú mozog, kým ich nenapíšete“. Moje odpovede sú mimoriadne nudné, ale keďže sa tak rada zapájam do tohto projektu, nemohla som si to nechať ujsť.

Pre rekapituláciu: V predchádzajúcich častiach tohto projektu sme sa venovali spisovateľským predsavzatiam, romantike v príbehoch,obľúbeným postavám a (magickým) svetom.

1. Máš nejaké plot bunnies popri hlavnom príbehu?

Pravdaže. Myslím, že každý autor má v hlave kopu príbehov a že každého z nás vie priviesť k nejakému nápadu na príbeh aj úplná maličkosť – od fľaku na chodníku až po výbuch sopky. Už som prešla cez ďalšie príbehy o upíroch, anjeloch, démonoch, čarodejniciach po spin-offy k môjmu hlavnému príbehu a high fantasy príbehy na rôzne motívy. Niektoré sú momentálne už také smiešne, že sa k nim rozhodne nechystám nikdy vrátiť, iné sa mi stále páčia, takže ich ešte nehádžem do starého železa. Iné, čerstvejšie, mi však aktuálne vŕtajú hlavou omnoho intenzívnejšie, čiže až svoj hlavný príbeh dokončím (čo by mohlo byť tak za 2-3 roky) budem mať problém rozhodnúť sa, ktorý z nich sa naozaj oplatí ďalej rozvinúť.

2. Čo robíš, keď ti napadne super námet na príbeh, ale nechceš ho hneď riešiť, lebo práve na niečom pracuješ?

Niekedy si to zapíšem aj so všetkými detailmi, ktoré mi napadnú, niekedy to neriešim. Aktuálne mám v hlave celkom peknú kôpku príbehov, ku ktorým som si nikde žiadne poznámky ešte nepísala a nebojím sa, že by som na nich zabudla. Možno to raz napravím, až budem mať náladu. Ale popravde sa snažím žiadny ďalší príbeh neriešiť, dokiaľ som neskončila s tým, ktorý mám rozpracovaný. Nechcem uvažovať nad detailmi, aby som sa preňho príliš nenadchla a neodlákalo ma to od toho, čo je pre mňa aktuálne skutočne dôležité. A taktiež by som si nechcela vykrádať vlastné nápady :D

3. Vedela by si písať dva alebo viac príbehov naraz?

Nie, nikdy som toho nebola schopná. Niekoľkokrát sa mi stalo, že som začala písať ďalší príbeh, ale potom to dopadlo tak, že som písala jedno a to druhé som ignorovala. Lenže nikdy som nič z toho nedokončila, aj keď som sa pri niektorých dostala pekne ďaleko. Moja hlavná séria pre mňa bola vždy najdôležitejšia, a hoci som sa viackrát snažila zmeniť svoje sústredenie, nikdy mi to dlho nevydržalo. Žiadne postavy, žiadna myšlienka, žiadny nápad nedokázali prehlušiť to, čo okupuje moju hlavu už od základnej školy. Carry a spol. si vyžadujú, aby bol ich príbeh dopovedaný, a mne nezostáva iné, ako im to umožniť.

4. Kde si ukladáš nápady?

Niektorým svojim nápadom som vytvorila konkrétne zložky v PC, kam som si uložila všetky informácie (obrázky, materiály), ktoré mi v tej chvíli napadli, alebo aspoň prvé kapitoly či nejaké scény, ktoré som mala potrebu dostať zo seba von. Pokiaľ ide o detaily, ktoré mi napadajú, kdekoľvek sa nachádzam, väčšinou si ich všetky zaznamenávam do mobilu. Hlavne počas prednášok na Festivale fantázie mi napadajú skvelé veci, a keďže nie som zvyknutá nosiť si so sebou všade poznámkový blok, môžem si tie veci zaznamenať jedine do mobilu. V tom prípade ale málokedy ide o celý príbeh alebo námet (fajn, tak minulý rok som dostala celý námet na príbeh, ale to bola výnimočná situácia), obvykle získavam iba detaily, ktorými by som mohla dotvoriť nejaký nový fantasy svet alebo príbeh, ktorý som už vymyslela skôr.

5. Aký je najšialenejší alebo najbizarnejší nápad, ktorý ti napadol na príbeh?

Nemyslím si, že taký mám. Očividne nie som až taká extrémne kreatívna. Okrem toho, čo som spomínala v úvode, som ešte dostala nápad na príbeh o mimožemšťanoch, ktorí posadli obyvateľov Zeme, a dej sa mal odohrávať v ďalekej budúcnosti, alebo som dostala nápad aj na new adult knihu, z ktorej sa však postupom času aj tak stala paranormálka, pretože mňa by zrejme písanie new adult knihy nudilo (čo je hrozne ironické, keďže ich čítanie ma v posledných rokoch baví viac a viac).

6. Aký príbeh by si v budúcnosti chcela napísať (netreba nič konkrétne, len nejaké záchytné body)?

Medzi mojimi top nápadmi, na ktoré by som sa rada pozrela, je príbeh na štýl Strateného sveta, kde sa skupina ľudí z našej reality ocitne v nie nutne fantasy svete, ale rozhodne vo svete, kde budú možné rôzne voodoo mysteriózne čachre-machre (dinosaurov z neho nevylučujem :D ). Chcela by som sa pustiť do písania série, ktorá by sa skladala z kratších dielov, kde by sa v každom riešila nejaká záhada a nebola by to nejaká silne dramatická a epická série, skôr vtipná a dobrodružná. Rozhodne ma láka high fantasy a predstava vytvorenia si svojho vlastného sveta.

3 thoughts on “Zo zákulisia príbehov #5 – Plot Bunnies

  1. Ty máš tie svoje nápady tak pekne usporiadané, ja si stále viac uvedomujem, že v tom mám obrovský bordel, lebo som sa rozhodla, že si dám dokopy poznámky k VZR predtým, ako začnem s úpravami, ale mám ich úplne všade. V stolovom compe na disku E, D a na ploche, v netbooku, v Dropboxe v troch zložkách v malom poznámkovom bloku, v dvoch veľkých zošitoch, na papierikoch, ktoré mám rozhádzané po skrini, niečo som našla dokonca aj v mobile a nepamätám si, kedy som to tam zapisovala, ale je to tam, takže som si to tam očividne niekedy písala. :D
    Omg, tuším, nielen v skrini by som si mala spraviť poriadok.

    Že nie si extrémne kreatívna, veľmi vtipné :D Fakt :D

    Mám dojem, že všetkých nás nejako NA chytilo a chceli by sme niečo také napísať. Mňa by to ani nenudilo, lebo už som to skúšala, ale nakoniec ma vždy strhla moja Kronika a hento som si odložila na inokedy. Hádam sa k tomu raz dostanem.
    A ten nápad so Strateným svetom znie brutálne, to by si mala určite napísať o tie dva roky, keď skončíš s Carry.

    1. Haha, tak v tomto by som sa už dávno stratila :D Ja mám poznámky k Nemŕtvym pekne utriedené, ale zase je pravdou, že ich zrejme nemám až toľko ako ty. Aj keď niektoré veci by som si mala spoznámkovať, pretože sa mi často stáva, že si niektoré veci nepamätám a potom sa musím preklikávať predchádzajúcimi dielmi. Pri troch to ešte bolo v pohode. Ale keď už ich máš šesť, tak potom je to veľa preklikávania :D

      No ja som prišla na to, že by mi na NA nenapadol dostatočne komplikovaný dej a bolo by to príliš priamočiare a potom asi aj nudné, lebo ja sama nemám rada knihy, ktoré v sebe nemajú žiadnu myšlienku a ich dej je iba o jednom :D Ale k tomu Stratenému svetu by som sa rada dostala a aktuálne váham nad dvoma HF príbehmi, ktoré mi aktuálne behajú hlavou. Ale konkrétne pri tomto som napríklad čerpala nápady z knihy symbolov – kopa vecí ma tam zaujala a hneď som si zapísala, ako by sa to vedelo prejaviť v príbehu :D

      1. Bolo by zaujímavé prečítať si od teba nejaké high fantasy. To by ma fakt zaujímalo, ale určite by to bolo tiež úplne brutálne.
        Ak ide o NA, ja mám dosť veľa nápadov s celkom dobrým dejom, len skôr sú to tiež také príbehy, čo je aj mix dystopie, utopie a všetkého možného :D Takže ktovie, čo by z toho vzniklo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *