Zo zákulisia príbehov #8: Reklama a váš príbeh

Zo zákulisia príbehov #8: Reklama a váš príbeh

Nový mesiac – nový príspevok do projektu Zo zákulisia príbehov. Tento mesiac sa Lyn a Moon rozhodli zamerať na spôsoby, akými (ne)propagujeme svoje príbehy. Bola to pre mňa náročná téma, pretože osobne veľa propagácie nerobím, ale predsa len mám dojem, že sa mi zo seba podarilo dostať zopár zaujímavých odpovedí. Všetky sa ich dozviete, keď budete pokračovať v čítaní!

1. Ako by si jednou vetou opísal vlastný príbeh?

Budem trochu podvádzať a odcitujem samu seba z jedného rozhovoru, ktorý so mnou už hrozne dávno urobila Sue: „Je to o túžbe patriť niekam, k niekomu a o túžbe po vedomí, že na vás niekomu záleží.“ Myslím, že to znie omnoho zaujímavejšie, ako keby som povedala, že je to o šestnásťročnej upírke, ktorá sa cez deň hrá na stredoškoláčku a v noci loví démonov. (Ako vo väčšine častí tohto projektu, aj v tomto prípade hovorím o prvom diely príbehu.)

2. Píšeš si anotácie? Pokiaľ áno, zdá sa ti to jednoduché alebo práve naopak?

Napísať anotáciu je nepochybne ohromne ťažké. V niektorých prípadoch potrebujete napchať do pár riadkov aj 700 strán príbehu, nadchnúť tým potenciálneho čitateľa, neunudiť ho skôr, ako vôbec dostane príbeh do rúk, a neprezradiť mu príliš veľa informácií, aby si nepripadal stratený – alebo prípadne vyspoilerovaný. Napísala som už síce sedem častí svojho príbehu, ale dohromady som vytvorila iba dve anotácie. Nemyslím si, že sú dobré, ale doposiaľ som sa ich kvalitou nemala dôvod zaoberať.

3. Ako ti to ide s návrhmi obálok, máp či iných ilustrácií k príbehu?

Keďže grafika a písanie sú moje dve rovnako veľké záľuby, nemám problém si pre seba čosi vytvoriť. Problém mám ale s tým, že nie vždy som so svojím dielom spokojná. Všetky moje časti majú aké-také obálky, ale čím viac času ubehlo od ich vytvorenia, tým menej sa mi páčia. Nikdy som však nedostala taký echt nápad, ktorý by som vedela spracovať a ktorý by mi k príbehu úplne sedel (ako to bolo v prípade obálok pre Lyn – vycicala zo mňa všetku múzu!). Mám vytvorenú jednu mapu, no keďže sa môj príbeh (zatiaľ) odohráva (prevažne) v našom svete, nie je to žiadne veľdielo na štýl mapy Stredozeme. Ale ak sa jedného dňa dostanem k písaniu vlastnej vysokej fantasy, určite sa budem realizovať. Inak si tvorím už iba tradičné „fanarty“ – aj keď asi sa to nedá nazvať fanartmi, keď je to moje vlastné dielo, či?

4. Propaguješ svoj príbeh prostredníctvom sociálnych médií?

Mám možno účty kade-tade, ale o svojom písaní nikde inde okrem blogu alebo webu nehovorím. Dobre, ešte mám jeden diel na Goodreads, pretože si ho niekto chcel prečítať a zároveň ho chcel mať zarátaný do Goodreads Challenge, so… not my fault.

5. Ako príbeh propaguješ? (ukážky, citáty, články o pokrokoch, videá, v ktorých čítaš úryvky, atď)

Eh, v podstate nijako? Kým Lyn a Moon neprišli s týmto projektom, na blogu som sa hádam o svojom písaní vôbec nezmieňovala (nevravím, že o tom nikto nevedel, iba som sa k tomu inak ako v komentároch pod článkami o písaní a v súkromných konverzáciách nevyjadrovala). Kedysi som zvykla zverejňovať všetky svoje kapitoly na mojom grafickom webe, ale to bolo neskutočne dávno. Mám síce stránku na Facebooku, ale používam ju skôr na zdieľanie svojej grafiky ako písania.

„Čo tvoji priatelia?“ nadhodil v snahe dostať zo mňa aspoň niečo.
„Akí priatelia?“
Veľavýznamne nadvihol obočie a ja som prekrútila očami.
„Tak aby si vedel, našla som si priateľov. Troch, dokonca.“
„A aké sú ich mená? Vymyslený, Imaginárny a Neexistujúci?“

6. Máš čitateľov a betareaderov? Ako sa ti s nimi spolupracuje?

Mám troch čitateľov a svojím spôsobom sú to všetko moji beta-readeri (zrejme nie práve najobjektívnejší, ale whatever). Nel a Sue sa dobrovoľne rozhodli, že budú môj príbeh čítať po kapitolách, takže ak im niečo nie je jasné, hneď sa opýtajú a ja sa to potom podľa toho snažím upraviť (ak je to nutné), prípade sa ich ja môžem opýtať, ako na nich pôsobili rôzne scény, aby som zistila, či mali ten správny efekt. No a keď je všetko hotové, dostane to do rúk Lyn a jej poznámky sa s každým ďalším rokom pisateľskej praxe a editorského štúdia predlžujú a predlžujú. V konečnom dôsledku mám jedného čitateľa, ktorý je iba čitateľom, a je ním môj synovec. Má pätnásť, hrozne ho baví YA fantasy a v podstate si je schopný prečítať úplne všetko, takže jeho pochvalu nepovažujem za príliš objektívnu kritiku.

7. Mal by si odvahu poslať rukopis do vydavateľstva?

Mala som odvahu poslať svoj rukopis do vydavateľstva – v jednom si prečítali pár strán, dostala som asi dva e-maily (bol to sprostredkovaný kontakt, čižeee…), kde sa trošku vyjadrili k deju, ale tým to haslo. V tom druhom im môj e-mail prišiel… rovno do spamu. Odvtedy som žiadne pokusy nerobila.

8. Máš vlastný web/blog zameraný len na tvoje príbehy?

V jednej slabej chvíľke vo svojom živote som si pripravila webovú prezentáciu svojho príbehu, ale nezverejňujem tam žiadne novinky, pretože tým dvom ľuďom, ktorí by ich možno aj sledovali, môžem svoje novinky povedať aj osobne. A ak by ma posadla túžba písať články o písaní, ako to robí napríklad Lyn, určite by som si to rýchlo rozmyslela, pretože viem, že by nikdy neboli také dobé ako tie jej (už som takéto nutkanie mala dvakrát, ale v oboch prípadoch som ho úspešne zadupala). A ak by som sa k niečomu podobnému predsa len dostala, využila by som na to zrejme svoj blog. Ale páči sa mi grafika na mojom webe pre Nemŕtvych, takže ho zatiaľ udržiavam pri živote.

4 thoughts on “Zo zákulisia príbehov #8: Reklama a váš príbeh

  1. Tsss, že som z teba vycucala všetku múzu. :D :D Ale mne to neprekáža, ja mám brutálne a pekné obálky :D s ktorými sa môžem chváliť.
    Ešteže sme prišli s týmto projektom, aby sa verejnosť aspoň trochu dozvedela o tvojom písaní, ktoré je úplne super. A nielen tá grafika.
    Nerozmýšľala si, že ťa možno nikto nekritizuje preto, lebo píšeš super a nie je tam čo kritizovať? :D Vieš, aj to by mohla byť jedna z možností a nie to, že nie sme objektívni. Neboj sa, keby sa mi niečo nepáčilo, určite by som ti to povedala. Však ja poviem každému všetko a očividne aj moja hlavná postava, asi preto si o nej niektorí myslia, že je otravná – ehm, ehm, že aj ja som otravná. :D
    Ale som rada, že som medzi tými štyrmi hlavnými čitateľmi a som ešte radšej, že to nemusím čítať po kapitolách, to by som asi veľmi trpela. :D
    Že dobré články o písaní, väčšinou sa len sťažujem, všetko ofrflem a píšem to, čo si myslím, že je podľa mňa správne. Občas sa aj čudujem, že to ešte niekto číta.
    Ďakujem inak za všetky pochvaly, mám dojem, že toľkotokrát ma ešte v článku nikto nespomenul. :D

    1. Nie nie nie, určite je to tým nízkym počtom čitateľov :D Ak by to čítalo viac ľudí, vznikol by mi lepší priemer a hneď by bolo vidieť, že to nie je žiadne veľdielo :D A ja som tiež rada, že to nechceš čitať po kapitolách, lebo ako teraz zisťujem pri editácii, je tam hrozne veľa nedostatkov a potrebujem aspoň jedného človeka, ktorý si to prečíta celé a bude vedieť odhaliť ďalšie nedostatky.
      Heh, ja nemôžem za to, že sa s tebou v nejakom smere spája moje písanie, čítanie, blogovanie a aj grafika :D A tvoje články sú super! Hlavne máš super nápady na články a si schopná ich napísať – mne obe tieto kľúčové schopnosti chýbajú :D A doposiaľ som ani jediný raz nemala dojem, že by si bola otravná, takže by si sa mala trochu posnažiť, ak ma o tom chceš presvedčiť :P

      1. Tak dúfam, že ja na to nájdenie nedostatkov budem správna osoba :D A zase nepodceňuj sa, čo ty vieš, pravdepodobne by z toho žiadny priemer nebol, to si len ty nahováraš :D :D
        Nemám dojem, že by ti chýbali, články máš super a píšeš ich pútavo a verím, že keby si nad tým dlhšie sedeli, vymyslíš toho toľko, koľko aj ja. A zase aj ja mám lenivé obdobia. Keď už mám čas, radšej dám prednosť seriálu alebo písaniu. Blog je asi na konci zoznamu mojich priorít. Je to dosť smutné, ale tak čo narobím. :/ Počas školy je to kritické. :D
        Možno preto som dostala cenu leňochoda roka :D :D

        1. Ja som presvedčená, že si na to dostatočne kvalifikovaná :D Verím v teba :D
          No tak ty aspoň pozeráš seriály počas svojho lenivého obdobia, ale ja nie som ani toho schopná, ja svoje lenivé obdobie v poslednej dobe trávim na youtube a potom si nadávam :D
          Heh, všimla som si :D Dúfam, že sa ti dizajn titulu páči :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *