Moravské hrady #1: Hrad Bouzov

Moravské hrady #1: Hrad Bouzov

„Magické kouzlo hradu jej trvale činí vyhledávaným objektem pro pořádání společenských akcí, koncertů, divadelních představení, výstav a svateb. Svoji roli si také zahrál v mnoha pohádkách a historických filmech.“
(www.hrad-bouzov.cz)


Deň návštevy
3. Júl 2021, sobota

Slovami na úvod

Keďže sa nám so sestrou míňajú hrady a zámky, ktoré by môžeme pohodlne navštíviť na otočku z Prahy (verejnou dopravou, keďže auto nemáme), rozhodli sme sa tento rok pre menší výlet, do ktorého sme zahrnuli hneď tri známe (úžasné a nádherné) moravské hrady s centrálnou zastávkou v Olomouci.

Náš výlet trval tri dni, každý deň sme navštívili jeden hrad, videli sme všetko, čo sa dalo a toto je správa o tom, ako sa nám to podarilo. Namiesto jedného obsiahleho článku som sa rozhodla venovať každému hradu samostatný priestor (pretože si to zaslúžia). Vítam vás teda pri prvom z troch článkov zo špeciálnej edície mojej série Putovanie po hradoch a zámkoch s podtitulom Moravské hrady.

Bouzov: Kde? Kedy? Ako?

Moravský hrad Bouzov nájdete v rovnomennej obci Bouzov nachádzajúcej sa v severozápadnej časti okresu Olomouc. Stojí tu od prelomu 13. a 14. storočia a jeho prvým doloženým pánom je „Búz z Búzova“. Do roku 1696 prešiel hrad rukami viacerých českých a moravských rodov (mal sa tu narodiť aj český kráľ Jiří z Poděbrad), než ho odkúpil Rád nemeckých rytierov. Po druhej svetovej vojne bol ako väčšina hradov a zámkov skonfiškovaný štátom a v súčasnosti ho spravuje Národní památkový ústav ako národnú kultúrnu pamiatku [1].

Pôvodný hrad bol postavený ako gotický hrad bergfritového typu [2]. Svoj súčasný rozprávkový vzhľad, vďaka ktorému vyzerá ako zachovalá stredoveká pamiatka, však získal až po rozsiahlej rekonštrukcii v rokoch 1896-1910, ktorá zahŕňala zničenie značnej časti pôvodného hradu. Pretože bol v tom čase majetkom nemeckého rádu, pri jeho prestavbe sa architekt inšpiroval juhonemeckými hradmi [3].

Unikátom hradu sú dva funkčné padacie mosty a tiež padacia mreža, ktoré môžu návštevníci vidieť v pohybe pri rôznych hradných slávnostiach [4]. Svojím krásnym romantickým vzhľadom láka mnohých filmárov nielen v Čechách, ale i vo svete. Uhádnete, aké rozprávky sa tu natáčali? Svoje tipy si môžete overiť na stránke hradu, kde nájdete prehľadný zoznam.

Ako v každom článku, aj v tomto pripomínam, že je dôležité skontrolovať si pred návštevou otváracie hodiny (obzvlášť v súčasnosti). Obvykle trvá na Bouzove sezóna od apríla do októbra, no jednotlivé okruhy majú rôzne otváracie časy, prípadne sú celkom uzavreté.

Cesta tam a späť

Obec Bouzov sa nachádza cca 34 km od Olomouca a cca 220 km od Prahy. Ak máte auto, nemáte problém – parkovisko nájdete 300 metrov od hradu. Ak nemáte auto… Nuž, nie je to také jednoduché. Do Bouzova sa dostanete autobusom z okolitých miest Mohelnice či Litovel, lenže spojov je (obzvlášť cez víkend) málo. A všetko je ešte komplikovanejšie, ak sa musíte do týchto miest dostať z iného mesta.

Naša cesta na Bouzov (chcelo to veľa plánovania a prepočítavania, aby sme si čo najlepšie zorganizovali do troch dní návštevu troch od seba pomerne vzdialených zámkov) viedla z Prahy ranným vlakom (5:50) do Zábřehu na Moravě, kam sme prišli s dostatočným predstihom, takže sme stihli skorší osobák do Mohelnice, a tam sme si s pokojom vyčkali na autobus do Bouzova. Napriek tomu sme do cieľa prišli asi o polhodiny neskôr (cca o desiatej), pretože autobus čakal na meškajúci vlak z Mohelnice (v ktorom sme pôvodne mali byť, ale našťastie sme neboli, inak by náš výlet začal maximálnym stresom).

Aby ste pochopili dôležitosť tohto plánovania – ďalší priamy spoj z Mohelnice do Bouzova išiel o 13:30 a my sme plánovali o 14:20 stihnúť spoj do Olomouca, aby sme sa pokojne ubytovali. Áno, ďalší spoj išiel o 17:15, no kebyže ho nestihneme alebo by sme po ceste nestihli niekde prestúpiť v dôsledku meškania, dostali by sme sa do Olomouca o desiatej. Alebo by sme spali niekde na lavičke.

Prehliadkové okruhy na hrade

Napokon sme sa na hrad dostali takmer podľa plánu a mali sme dostatok času vychutnať si prakticky všetky prehliadkové okruhy, ktoré Bouzov ponúka.

Základný okruh, Hrad se představuje, vás prevedie po reprezentačných miestnostiach, napr. stará kancelária, súkromný apartmán Evžena Rakousko-Těšínského (veľmajstra Rádu nemeckých rytierov, ktorým slúžil hrad ako reprezentatívne sídlo), schodisková hala, lovecká sieň, rytierska sála či zbrojnica. Ak však viete, že vám táto 50-minútová prehliadka nebude stačiť, môžete si pridať ďalších 20 minút priplatením si za okruh Hrad Bouzov, ktorý okrem spomínaného zahŕňa aj obytné priestory hradu ako jedáleň pre hostí, služobnú chodbu, jedáleň pre služobníctvo či kuchyňu. My sme si zaplatili dlhší okruh a v istom bode prehliadky sme zapochybovali, či sme sa náhodou neprimotali do zlej skupiny, pretože všetci okolo nás mávali lístkami za ten kratší. Nakoniec sa ukázalo, že po 50 minútach tú kratšiu skupinku vypustia von a dlhší okruh pokračuje ďalej.

Samostatný okruh predstavuje výstup na věž Hláska, ktorý vám ponúkne 360-stupňový výhľad na obec Bouzov a okolie – a pri peknom počasí uvidíte aj vzdialenejšie dedinky. Keďže je to veža, očakávajte veľa schodov (po ktorých sa šliape fakt mizerne, keď máte na tvári respirátor a točí sa vám hlava) a tiež možnosť, že bude zatvorená, ak budú zlé poveternostné podmienky.

Pretože nám zostával čas, zaplatili sme si aj okruh Procházka hradním příkopem, ktorý je bez sprievodcu a na čerstvom vzduchu (čo sme po okruhoch s respirátormi ocenili). Naskytá sa odtiaľ jedinečný výhľad na hrad zo všetkých uhlov – a zo všetkých je nádherný. Rozhodne to stojí za to a nemusíte sa báť, že by ste platili zbytočne – môžete sa síce prejsť okolo hradu aj bez platenia, ale vďaka vysokým hradbám zvonku nič neuvidíte. Skúšali sme to.

Stojí za to dodať, že hrad ponúka aj špeciálne prehliadky určené pre deti od troch do šiestich rokov (ide o odporúčaný vek) a že v prípadoch, keď sa na hrade natáča alebo prebieha svadobný obrad, je k dispozícii iba špeciálna skrátená prehliadka.

Mohlo by vás zaujímať, že…

… prehliadky hradu nie sú bezbariérové, no po dohode s pracovníkmi na pokladni sa môžu návštevníci na vozíku pozrieť aspoň na druhé nádvorie hradu.

… na prvom nádvorí je k dispozícii občerstvenie (ktoré sme si nevyskúšali, takže viac vám nepoviem) a toaleta zadarmo (čo naozaj nebýva pravidlom – pozerám sa na teba, Lednice).

… fotografovanie na hrade je povolené a bezplatné.

… ak ste bohatí, môžete si na hrade usporiadať svadobný obrad. :D

Slovami na záver

Hrad Bouzov som chcela navštíviť od chvíle, keď som sa dozvedela, že tam natáčali Princeznú Fantaghirò (pre mladšie ročníky – je to talianska fantasy séria piatich filmov, ktoré boli populárne v deväťdesiatych rokoch a ľudia ju buď milujú, alebo neznášajú, no všetci sa zhodneme, že päťka stála za prd). Človeka síce sklame zistenie, že jeho nádherná podoba nie je až taká historická, ako by sa mohlo zdať, ale napriek tomu vyzerá úžasne a ja som si z jeho návštevy odniesla tie najlepšie pocity. Nevedela som sa naňho vynadívať a prestať ho fotiť, aj keď som už fotila stále to isté dookola.

Bouzov stojí za návštevu, či už ho máte „po ruke“ alebo za ním musíte odcestovať. Ak ste milovníkom hradov a zámkov, neoľutujete to. A možno k nemu môžete pridať aj návštevu niektorého z ďalších „neďalekých“ hradov, ako sme to urobili my. Našou ďalšou zastávkou bol hrad Šternberk.


[1] Hrad Bouzov, Bouzov. Hrady.cz [online]. 2002 [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://www.hrady.cz/hrad-bouzov.

[2] Boli to menšie hrady, ktorého základné časti tvorili bergfrit (zväčša okrúhla veža), hradby a palác. Zdroj: Hrad bergfritového typu. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2021 [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrad_bergfritov%C3%A9ho_typu.

[3] Bouzov (hrad). Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2021 [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bouzov_(hrad).

[4] O hradu: Hrad Bouzov. Státní hrad Bouzov [online]. Národní památkový ústav [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://www.hrad-bouzov.cz/cs/o-hradu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *