Moravské hrady #2: Hrad Šternberk

Moravské hrady #2: Hrad Šternberk

„Hrad Šternberk, původně obranné středověké sídlo s dochovanou válcovitou věží a zbytky opevnění hlavního paláce, láká návštěvníky nevšední atmosférou. Půvabné kulisy hradu potom tvoří okolní lesopark a dnešní podhradí.“
(www.hrad-sternberk.cz)


Deň návštevy
4. Júl 2021, nedeľa

Slovami na úvod

Vitajte pri druhom článku zo špeciálnej moravskej edície mojej série Putovanie po hradoch a zámkoch. Kým v prechádzajúcom príspevku som vám opisovala zážitky z návštevy úžasného hradu Bouzov, dnes sa pozrieme na zúbok hradu Šternberk, ktorý sme zaradili do druhého dňa nášho trojdňového júlového výletu po českých hradoch.

Šternberk: Kde? Kedy? Ako?

Moravský hrad Šternberk nájdete v rovnomennej obci Šternberk, ktorá sa nachádza v severnej časti okresu Olomouc. Pôvodne gotický hrad bol postavený v polovici 13. storočia a prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1269. Jeho zakladateľom bol Zdeslav z Chlumce a zo Šternberka (alebo tiež z Divišova), ktorý stál aj za založením hradu Český Šternberk (písala som o ňom vo svojom úplne prvom článku z tejto série) [1]. Hrady si po smrti Zdeslava rozdelili jeho deti a Šternberk pripadol do vlastníctva zakladateľa moravskej vetvy[2]. A tak sa stalo, že kým Český Šternberk patrí od jeho založenia nepretržite do rúk rodiny Sternbergovcov[3], hrad Šternberk sa koncom 17. storočia dostal do vlastníctva rodu Lichtenštejnovcov. Po 2. svetovej vojne bol zoštátnený a v súčasnosti ho spravuje Národní památkový ústav ako národnú kultúrnu pamiatku[4].

Bežná návštevná sezóna na hrade Šternberk trvá od apríla až do novembra, ale – ako to býva v prípade každého hradu či zámku – rôzne prehliadkové okruhy majú rôzne otváracie časy, takže si nezabudnite pred návštevou preštudovať návštevnú dobu hradu.

Cesta tam a späť

Hrad Šternberk sa nachádza cca 18 km od Olomouce a zhruba 260 km od Prahy. Istý čas sme s Neliss (dosť naivne, povedala by som) plánovali výlet na tento hrad na otočku, čo by dohromady znamenalo stráviť cca 9 hodín vo vlaku (z Prahy a späť, v mojom prípade, a na Šternberk i späť do Olomouce, a to len za predpokladu, že človek nečaká dlho na prípoje). Som vážne rada, že sme to neskúšali.

Pretože sme so sestrou zaradili Šternberk do druhého dňa nášho výletu, naša cesta tam bola pohodlná a krátka. Z Olomouca tam jazdí každú chvíľu osobný vlak a trvá to 20 minút. Okrem toho sa do mesta dostanete priamo vlakom či autobusom z miest Uničov a Šumperk. Na samotný hrad vás potom čaká približne polhodinová prechádzka zo stanice – našťastie nemusíte zdolať žiadny vražedný kopec, ale orientácia po meste nám neprišla až taká jednoduchá, aby sme nemuseli každú chvíľu zazerať do mapy. Pokiaľ pôjdete na hrad autom, absolvujete len päťminútovú prechádzku z najbližšieho parkoviska (za predpokladu, že sa vám tam podarí zaparkovať).

Prehliadkové okruhy na hrade

Hrad Šternberk ponúka návštevníkom štyri prehliadkové okruhy.

Prvým základným okruhom sú Šlechtické reprezentační prostory nachádzajúce sa na prvom poschodí, teda najstaršie časti hradu ako gotická kaplnka, rytierska sála či súkromné izby, ktoré približujú život starších majiteľov hradu. Druhý základný okruh, Život na šlechtickém sídle, zahŕňa izby z druhého poschodia, ktoré svojou expozíciou približujú život šľachticov z rodu Lichtenštejnovcov, napr. dámsky salón, loveckú izbu či veľkú jedáleň. Obe prehliadky trvajú hodinu a končia v zrekonštruovanej kuchyni, kde (aspoň v čase našej návštevy) predávali domáce moravské koláče a rôzne nápoje.

Hradná expozície na oboch prehliadkach je opradená zaujímavou históriou, ale podľa mňa viac zaujme skutočných milovníkov dejín. Skôr než architektúrou sa tam kocháte nábytkom a maľbami od toho či hentoho známeho autora (o ktorom ste, ak ste ako ja, nikdy nepočuli) alebo hádate, do ktorého rohu miestnosti nainštalovali skrytý záchod. Pretože bol hrad obývaný až do začiatku 20. storočia, viacero izieb, obzvlášť tie záchody a kúpeľne, pôsobia viac moderne a menej historicky. Neprospelo nám ani to, že sme mali prehliadky hneď za sebou, čo znamenalo dve hodiny postávania a počúvania až priveľkého množstva dejepisných faktov – a pretože bol práve čas obeda a my sme sa predtým nenajedli, mali sme priveľký hlad. Rozhodne ma však zaujal historický výťah aj zbierka nedávno rekonštruovaných trinástich kachľových pecí, ktoré sú veľkým unikátom.


Podľa webu ponúka hrad aj výberový okruh spojený z prvého a druhého okruhu, ktorý je o desať minút kratší než tie dva dohromady (a tiež o 60 korún lacnejší), ale v čase našej návštevy sme ho nevideli v ponuke. Štvrtý okruh, Liechtensteinská dominia střední Moravy, je bez sprievodcu a ponúka vám prehľad o aktivitách rodu Lichtenštejnovcov. My sme ho však vynechali.

Mohlo by vás zaujímať, že…

… prvý základný okruh je bezbariérový.

… ak máte malého psa, môžete ho vziať do kabelky, ale tie väčšie asi radšej nechajte doma.

… hrad neponúka špeciálne prehliadky pre deti, no z času na čas sa tam konajú rôzne akcie zamerané na deti, napr. tvorivé dielne, divadielka, filmové premietanie či špeciálny program pre školské výlety.

… fotografovanie na hrade je povolené a bezplatné.

… cestou na hrad predávajú skvelú zmrzlinu!

… aj tu si môžete usporiadať svadbu. :D

Na potulkách po okolí hradu

Neviem, či sa to dá nazvať bezprostredným okolím, no pokiaľ – tak ako my – idete na hrad cez Olomouc, rozhodne si nezabudnite prejsť jeho historické centrum. A ak máte skutočne čas nazvyš (ideálne viac ako dve hodiny, lebo nám to nestačilo), neodíďte bez návštevy Vlastivědného muzea v Olomouci, obzvlášť ak so sebou beriete deti. Okrem historických expozícií ako Od kolébky do hrobu (ktorá dokázala byť svojím obsahom statočne „creepy“) či Olomouc – patnáct století města, je tu najmä prírodovedecká expozícia Příroda Olomouckého kraje. Okrem tradičných vypchatých zvierat ponúka aj interaktívne úlohy – zoznámi vás so zvukmi prírody, z rôznymi materiálmi, semienkami, stopami či srsťami. Je to zaujímavý zážitok nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

Slovami na záver

Som nesmierne rada, že som mala možnosť navštíviť aj tento český hrad. Hoci som z neho nebola taká unesená ako z Bouzova, bol to zaujímavý zážitok. Odporučila by som ho však skôr dospelým milovníkom histórie než rodinám s deťmi (ak práve neprebieha na hrade detská akcia). Mala som počas tých dvoch hodín možnosť vidieť na prehliadkach niekoľko cudzích ratolestí a ani jedna nepôsobila veselo (no aspoň boli disciplinovanejšie než dospelí – jedna pani si bezostyšne sadla na stoličku patriacu k expozícii, ako keby ju vypustili z divočiny a nikdy nenavštívila žiadny hrad či múzeum). Asi sa preň neoplatí cestovať z opačného konca republiky, ale pokiaľ ste v okolí, určite stojí za návštevu.

A kdeže sme zakončili náš trojdňový výlet? Na hrade Pernštejn.


[1] O hradu: Hrad Šternberk. Státní hrad Šternberk [online]. Národní památkový ústav [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://www.hrad-sternberk.cz/cs/o-hradu

[2] Šternberk (hrad). Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2021 [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ternberk_(hrad)

[3] Výnimkou je obdobie po 2. svetovej vojne, keď bol hrad skonfiškovaný, vyvlastnený, zverený do správy rodiny Sternbergovcov a až v roku 1992 vrátený do ich majetku. Viac sa o histórii hradu Český Šternberk dočítate na oficiálnom webe. http://www.hradceskysternberk.cz/historiehrad.html

[4] Historie hradu Šternberk. Státní hrad Šternberk [online]. Národní památkový ústav [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://www.hrad-sternberk.cz/cs/o-hradu/historie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *