2x ZBIERKA POVIEDOK: dystópia, budúcnosť, mágia

2x ZBIERKA POVIEDOK: dystópia, budúcnosť, mágia

Ak sledujete môj instagramový účet, tieto recenzie ste si už mali možnosť prečítať tam. Napriek tomu som sa ich rozhodla trošku rozšíriť a zverejniť aj na blogu vo forme takýchto minirecenzií. Reč bude o dvoch poviedkových zbierkach k dvom veľmi populárnym dystopickým príbehom – Stars Above k sérii The Lunar ChroniclesSmall Magics, ktoré zahŕňa (nie len) poviedky zo sveta Kate Danielsovej.

* * *

Stars Above – Marissa Meyer

Zbierka poviedok Stars Above (2016; CZ: Hvězdy nad hlavou) je povinným čítaním pre všetkých fanúšikov dystopickej tetralógie The Lunar Chronicles (2012 – 2015; CZ: Měsíční kroniky; SK: Mesačné kroniky – v slovenčine zatiaľ vyšiel prvý diel). Ak ste o nej náhodou nikdy nepočuli, ide o originálny sci-fi retelling štyroch klasických rozprávok – Popolúšky, Červenej čiapočky, Rapunzel a Snehulienky. Moju obsiahlu recenziu na celú sériu si môžete prečítať tu.

Väčšina poviedok v tejto zbierke neprináša čitateľom nové informácie či historky a tento fakt by ste mali mať na pamäti, než sa pustíte do čítania. Ponúkajú skôr možnosť prežiť (zväčša pre našich hrdinov veľmi dôležité) okamihy, ktoré boli v sérii iba zmienené. Napriek tomu ide o krásny nostalgický návrat do sveta plného jedinečných hrdinov, androidov a nevídanej technológie, princov i princezien, vesmírnych aj pozemských dobrodružstiev.

Poviedka THE KEEPER (Strážkyně) sa zameriava na Scarletinu babičku, ktorá sa musela postarať o malú Cinder, než bola pripravená začať svoj nový život na Zemi. Dozvedáme sa viac o tom, prečo sa vôbec Michelle Benoit stala opatrovníčkou princeznej Selene a čo všetko pre ňu musela urobiť i obetovať.

GLITCHES (Závady) dejovo prakticky nadväzuje na koniec prvej poviedky a ukazuje ťažké začiatky Cinder v novej rodine i jej zvykanie si na robotické časti. Nepodáva veľa nových faktov, ale obraz malej zmätenej Cinder bez akýchkoľvek spomienok na jej predchádzajúci život je veľmi smutný.

THE QUEEN’S ARMY (Královnina armáda) približuje, ako bol malý  Ze’ev Kesley odtrhnutý od rodiny, jeho krutý výcvik a okamih, ktorý z neho spravil alfu. Pri tejto poviedke začne byť čitateľovi jasné, že zbierka Stars Above je rovnakou mierou rozkošná i brutálna.

CARSWELL’S GUIDE TO BEING LUCKY (Carswellům průvodce za štestím) patrí medzi tie menej depresívne poviedky v zbierke – a tiež menej výrazné, ak skutočne, skutočne nemilujete Thorna. Zameriava sa skôr na jeho myšlienkové pochody, než na najťažší moment v živote, no rozhodne pomáha priblížiť jeho zmýšľanie, princípy a ciele.

AFTER SUNSHINE PASSES BY (Až prějde slunce svit) naopak ponúka až prehnane depresívny náhľad na to, ako sa Cress ocitla na satelite. Opäť ide o „historku“, ktorú dobre poznáme, ale sledovať „naživo“, ako sa deväťročné dievčatko ocitá samo vo vesmíre bez nádeje na lepší zajtrajšok, je skrátka… skľučujúce.

THE PRINCESS AND THE GUARD (Princezna a strážce) zachytáva viacero situácií zo života Winter i Jacina. Medzi poviedkami vyniká najmä tým, že ponúka čerstvý (a opäť raz pomerne smutný) pohľad na Winter pred jej „šialenstvom“, než začala byť detsky naivná a pre čitateľov možno i ťažšie stotožniteľná.

THE LITTLE ANDROID (Malá androidka) je jedinou poviedkou v zbierke, ktorá sa priamo netýka príbehu tetralógie, hoci v ňom na okamih stretneme staršiu Cinder. Príbeh androida s poškodeným čipom, ktorý sa zamiluje do ľudského muža, je inšpirovaný Malou morskou vílou. Avšak skôr tou pôvodnou (s trochu drsnejším koncom) než tou optimistickou od Disneyho. Túto poviedku som sa pokúšala prečítať už dávnejšie, ešte keď bola publikovaná samostatne, no vôbec ma to nechytilo. Na druhý pokus ju radím medzi svoje najobľúbenejšie poviedky v tejto zbierke.

THE MECHANIC (Mechanička) nám ponúka náhľad do „hlavy“ princa Kaia počas jeho prvého stretnutia so Cinder. A to hrozne rozkošným spôsobom, takže medzi ostatnými poviedkami táto nesmierne vyniká práve svojou ľahkosťou a humorom.

Zbierku uzatvára SOMETHING OLD, SOMETHING NEW (Něco starého, něco nového), ktoré už názvom napovedá, čoho sa týka. Poviedka ako jediná nadväzuje na záver tetralógie (a odohráva sa po skončení dvojdielnej grafickej novely o androidke Iko – Wires and Nerve; CZ: IkoIko sama sebou), čiže prináša celkom nový romantický a roztomilý príbeh, v ktorom sa naše obľúbené postavy znovu stretávajú, aby oslávili lásku dvoch z nich.

Stars Above je sladkou čerešničkou na torte a skvelou rozlúčkou s Mesačnými kronikami. A ak máte chuť na audioverziu, vrelo odporúčam tú anglickú, ktorá je vskutku úžasná!

„I will accept any amount of monsters my mind wants to give me, but I will not become a monster myself.“

star_up  star_up  star_up  star_up  star_up

 

Small Magics – Ilona Andrews

Small Magics je zbierkou poviedok, ktoré boli v minulých rokoch publikované samostatne – či už online alebo v rámci rozličných antológií. Všetko sa však číta lepšie ako „kniha“, takže pokiaľ ste fanúšikom mestskej fantasy série o Kate Danielsovej či autorského dua Ilony Andrews (pretože nie všetky poviedky v zbierke sa odohrávajú vo svete KD) a doposiaľ ste sa týmto príbehom z akéhokoľvek dôvodu vyhýbali, odporúčam siahnuť po Small Magics a zhltnúť ich naraz. Stoja za to.

A QUESTIONABLE CLIENT – Dej sa odohráva pred začiatkom KD série. Žoldnierka Kate sa snaží ochrániť svojho pochybného „známeho“ Saimana pred čarodejníkmi. Poviedka je typickou „kateovkou“ plnou humoru, akcie a nevšednej mytológie, len v kratšom svižnejšom rozsahu.

RETRIBUTION CLAUSE – Ľadový obor Adam a jeho partnerka Siroun majú za úlohu pomstiť smrť klientky, ktorá vedela, že zomrie. No odpovede nie sú také jednoznačné, ako sa spočiatku zdalo. Dočkáte sa tu správnej zapletenej mýtickej záhady, morálnych dilem, sympatických hrdinov, medzi ktorými to krásne iskrí, akciu i humor. Poviedka sa odohráva vo svete KD.

OF SWINE AND ROSES – Alena Kornova je príbuznými prinútená ísť na rande s Chadom Thurmanom, ktorý síce pochádza z bohatej rodiny, ale je to násilnícky idiot. Ich rande končí naháňačkou za prasaťom. Veľkú časť poviedky netušíte, o čo tam ide, avšak záverečný zvrat náramne pobaví. Nie je to také akčné, skôr dobrodružné, a ku koncu naozaj rozkošné.

GRACE OF SMALL MAGICS – Grace a jej rodina sú naveky odsúdení slúžiť klanu Dreoch. Keď si ju hlava klanu povolá, aby sa zúčastnila ich vojny, má jedinečnú šancu vyjednať pre rodinu lepšie podmienky. Dočkáte sa hrdinov s úžasnou chémiou (napriek extrémne malému rozsahu – niektorí autori nevytvoria takú skvelú chémiu medzi postavami ani v plnohodnotnom románe), zaujímavej histórie a náramne sympatickej hlavnej hrdinky.

MAGIC TESTS – V tejto poviedke sa opäť vraciame do sveta KD. Katina chránenkyňa Julie sa dostáva na magickú akadémiu, kde musí vyriešiť záhadu strateného dievčaťa. Poviedka prináša krátky detektívny a mystický príbeh. Vďaka Julie dostávame nový pohľad na samotnú Kate, jej svet i Julie ako takú. Je to vtipné, dobrodružné a rozhodne to navnadí na spin-off s Julie v hlavnej úlohe.

CURRAN POV – Súčasťou zbierky je aj súbor scén z KD série prerozprávaných z Curranovho pohľadu. Nedozviete sa veľa nového, ale Curran je záživný a zábavný rozprávač. A je to Curran.

„Those we love know us the best. They know all the right places to strike.“

star_up  star_up  star_up  star_up  star_up

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *