Knižný súhrn 2015: Január – Február – Marec

Knižný súhrn 2015: Január – Február – Marec

Vzhľadom k tomu, že nie som schopná prečítať počas jedného mesiaca viac ako tri knihy (občas ani toľko) a tiež vzhľadom k tomu, že obvykle nie som schopná napísať ani viac ako jednu recenziu za tri mesiace (aj keď od januára som napísala už dve, ale len jedna je na knihu, ktorú som prečítala počas tých troch mesiacov, ale to už… to je asi jedno…) – no tak teda vzhľadom k týmto dvom faktom som sa rozhodla napísať tento (menší) trojmesačný súhrn. (Áno, slovo „menší“ bolo v tomto prípade použité sarkasticky.)

Za tri mesiace som dokopy prečítala 8 kníh (vďaka patrí Goodreads Challenge za skvelý prehľad), plus jednu odbornú, ktorú ale teda počítať nebudem. Z toho 6 patrí do kategórie New Adult, 1 do Adult a 1 do YA Fantasy. (Poznáte aj nejaké NA Fantasy? Fakt by ma to zaujímalo – čisto kvôli vedeckým účelom.) Ten pomer sa mi veľmi nepáči, ale tak môžem maximálne iba dúfať, že v ďalších mesiacoch to napravím (naozaj, to je to jediné, čo môžem urobiť – dúfať).

Poznámka: Väčšina mojich komentárov sú len mierne upravené hodnotenia, ktoré som písala na Goodreads. Hej, som až TAKÁ lenivá :P



 

Price of a Kiss – Linda Kage [GR]

Nový rok som otvorila knihou Price of a Kiss a rozhodne sa to dá považovať za skvelý začiatok. Kniha ma maximálne uchvátila tým, že sa dokázala vyhnúť otravným klišé a priniesla pomerne originálnu zápletku. Hlavná hrdinka Reese je nútená odsťahovať sa zo svojho rodného mesta kvôli svojmu šialenému bývalému, ktorý sa ju pokúsil zabiť. Tam spozná Masona – úžasného, vtipného, chytrého, sexy Masona, ktorý ma len jedinú chybu. Je to gigolo. Po prečítaní anotácie máte dojem, že viete presne, ako sa ten príbeh vyvinie a skončí. Lenže už v prológu vás autorka vytrhne z omylu a to hneď päsťou priamo do nosa. Po jeho prečítaní skrátka musíte čítať ďalej, aby ste sa dozvedeli, ako to bude skutočne pokračovať. Pripočítajte si k tomu skvelé postavy. Mason patrí medzi mojich top NA hrdinov a Reese patrí medzi to málo rozumných, sympatických a ľahko obľúbiteľných hrdiniek. To, ako sa dokázala na konci zachovať, aby Masonovi pomohla, si budem pamätať ešte dlho, pretože takúto reakciu u väčšiny hrdiniek neuvidíte – mám dojem, že to neuvidíte u žiadnej inej hrdinky. Vadilo mi snáď len to, ako často v knihe zohrávala úlohu náhoda (Reese náhodou odpočúvala dôležité rozhovory, ktoré nemala, a vypočula si veci, o ktorých by sa inak nedozvedela – ak by sa to stalo raz, fajn, ale ak sa to stane dvakrát, to mi už trošku pripadá ako nedostatok kreativity na strane autorky). Tak či onak, Price of Kiss je ohromná kniha, ktorú každému odporúčam.

Kniha je prvou časťou série Forbidden Men. Jednotlivé diely sa odohrávajú v tom istom prostredí, avšak hlavnými hrdinami sú iné páry.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_half


 

Suddenly Royal – Nichole Chase [GR]

Suddenly Royal, ako vám už napovedá názov, je príbeh biologičky Samanthy, ktorá sa jedného dňa dozvie, že je dedičkou obrovského majetku a vojvodkyňou v malej krajine menom Lilaria. Jej hrdinom je korunný princ Alex. Už pri prvom stretnutí si padnú do oka a na 464 stranách pomaly rozvíjajú svoj rozprávkový príbeh. Dôraz kladiem na slovo pomaly, ktoré je asi jediným z dôvodov, prečo som tej knihe znižovala hodnotenie. Kniha ma sympatické postavy – hlavné aj vedľajšie, je príjemne napísaná – aj keď bola v podstate hrozne dlhá, prečítala som ju mimoriadne rýchlo, a prináša sladký, romantický, princeznovský príbeh, ktorý autorke radi zhltnete, ak nebudete príliš uvažovať. Anotácia rozhodne preháňa, pokiaľ ide o Alexa – rozhodne nejde o žiadneho sukničkára a ten jeho sexuálny škandál nie je nič viac než hnusný podraz jeho ex-priateľky. Svoje pocity pred Samanthou nikdy neskrýval a jej zdráhanie sa bolo vlastne tým jediným, čo ich väčšinu knihy držalo od seba (výnimočne musím povedať, že sa jej snaha držať si ho od tela dala pochopiť). Kniha tiež kladie veľký dôraz na otravnosť fotografov a reportérov a neodpustila si ani zopár srdcervúcich rodinných príbehov. Suma sumárum, je to príjemné čítanie – možno nie najoriginálnejšie, či najpresvedčivejšie, ale ak máte chuť na niečo, čo vás nebude prehnane rozčuľovať a máte kooopu voľného času, môžete siahnuť aj po tomto.

Suddenly Royal je súčasťou trojdielnej série Suddenly. Druhý diel rozpráva príbeh Alexovej sestry Cathy a tretia časť je venovaná ich bratovi Maxwellovi.


star_up  star_up  star_up  star_half  star_down


 

Lead – Kylie Scott [GR]

Lead je tretí diel série Stage Dive, ktorá rozpráva príbehy štyroch členov skupiny Stage Dive. Prvý diel, Lick, ma veľmi neočaril, ale aj napriek tomu som dala šancu pokračovaniu, Play, ktoré som si naopak viac-menej zamilovala, a preto bolo samozrejmosťou, že si prečítam aj Lead. Túto časť som si zamilovala na sto percent (resp. na 90%, keďže som tomu predsa len nedala plný počet hviezdičiek). Posledný diel, Deep, vyšiel 31. marca.

Tretí diel rozpráva príbeh speváka skupiny, Jimmyho, a jeho asistentky Leny, ktorá žije v jeho dome a jej jedinou úlohou je dať pozor na to, aby sa nevrátil k starým zlozvykom (alkohol, drogy… a tak). Najprv sa zdá, že tí dvaja sa sotva znášajú, ale Lena si zakrátko uvedomí, že k nemu začína prechovávať neprofesionálne city a chce to ukončiť. Jimmy ju však nechce nechať odísť, pretože po mnohých asistentoch je Lena prvá, ktorá mu naozaj neprekáža, preto sa rozhodne pomôcť jej, aby sa svojho pobláznenia zbavila. Nuž, očakávajte, že to nepôjde tak úplne podľa plánov. Lead je jedným z tých príbehov, ktoré si zrejme zamilujete, alebo ich budete neznášať (asi tak ako ja Lick). Lena je chytrá a zábavná, avšak občas trochu moc fňukala a občas by som ju prefackala za to, že si proste nezbalila veci a neodišla, ešte kým jej zostala nejaká hrdosť. Ale na druhej strane, pri niekom ako je Jimmy by inak než tým, že zostane s ním a bude mu večne „liezť do ksichtu“, asi nevyhrala. Takže na jednej strane je možno blbá, no na druhej je zase ukážkou toho, že občas treba zaťať zuby a skúsiť bojovať za to, čo chceme. Jimmy sa veľmi nelíši od svojho brata Davida (z prvého dielu, ktorému som fakt neprišla na chuť a počas čítania jeho knihy som mala chuť akurát tak zabiť ho), avšak jeho výhoda spočíva v tom, že autorka sa už tentokrát unúvala dať nám konkrétne dôvody a vysvetlenia, prečo sa správa ako idiot. Dostal sa u mňa do kategórie hrdinov, ktorých som si totálne zamilovala, ale za nič na svete by som s takýmto chlapom nechcela mať niečo dočinenia. Nope, je na ňom príliš veľa práce. Nedá sa však poprieť, že zo všetkých troch chlapov v sérii je zatiaľ najreálnejší. Knihy ako táto sú naozaj buď-alebo. Číta sa rýchlo, je vtipná aj emocionálna (na niekoho možno až príliš), so sexom začína až v poslednej tretine knihy, čo je na NA dosť neobvyklé, na druhej strane viete nájsť tisíc iných spôsobov, ako by sa ich konflikt dal vyriešiť. Ale aj tak patrí medzi moje obľúbené.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_half


 

Echoes of Scotland Street – Samantha Young [GR]

Echoes of Scotland Street je už piatym a predposledným pokračovaním série On Dublin Street. Je príbehom Shannon, ktorá sa po traumatických skúsenostiach so svojím bývalým priateľom presťahuje do Edinburghu, kde po rokoch znovu stretne Cola. Nie, nemajú spolu žiadnu dramatickú ani erotickú minulosť, stretli sa ešte ako teenageri a viedli spolu jeden krátky rozhovor, ktorý obom zostal v pamäti, avšak osud ich zahnal inými smermi.

Ak ste nečítali prvé štyri časti, tak do päťky sa zrejme len tak z ničoho nič nepustíte a koniec koncov by to ani nebolo dobré rozhodnutie. Na rozdiel od prvých troch častí sa táto odohráva niekoľko rokov v budúcnosti (pretože Cole mal v druhej časti len pätnásť, v tejto má dvadsaťštyri), takže je tam detí ako smetí, postáv ako dvakrát toľko smetí, čiže v nich môžete mať trochu chaos. Ak ste ale čítali niektoré z nich a chystáte sa na ďalšie, poviem k tomu len toľko: Cole zostal verný svojmu charakteru – má možno o pár tetovaní viac, ale rozhodne nejde o ďalšieho sukničkára, je to sexy zlatíčko, ktoré vás ničím nenaštve. Na druhej strane Shannon ma dosť často vytáčala svojimi predsudkami a obvineniami, ktoré ich príbeh bezdôvodne naťahovali a pripadali mi hrozne umelé. Mala však aj nejaké tie svetlé okamihy, ktoré oceňujem (nepoznám veľa hrdiniek, ktoré by sa so svojím chlapom dobrovoľne podelili o svoj nešťastný príbeh skôr, než ju k tomu doženú tragické okolnosti). Lenže celkovo ma ich milostná story nechytila. Mám dojem, že by to lepšie fungovalo ako krátka novela, lebo po čase mi to už pripadalo zbytočne dlhé. A potom to bolo také dlhé, až to bolo nudné. Nad každou ďalšou sexy scénou som si ku koncu dokázala len otrávene povzdychnúť a niektoré udalosti v závere ma trochu ničili. Pre porovnanie s inými dielmi: Echoes of Scotland Street má lepšieho hrdinu ako On Dublin Street a bolo to menej vytáčajúce ako Down London Road, no ani zďaleka to nemalo grády ako Before Jamaica Lane (Fall from India Place som zatiaľ musela preskočiť). Bolo to teda lepšie ako Down London Road, ale nie je to lepšie ako On Dublin Street, lenže zároveň to nie je ani horšie, takže technicky je to 2 a pol hviezdičiek zaokrúhlených nahor.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Boundless – Cynthia Hand [GR]

Séria Unearthly je jediná, ktorú som zrecenzovala ako celú od Unearthly, cez Hallowed, až po posledný diel Boundless, ktorý som prečítala vo februári. V tomto prípade sa teda radšej nebudem opakovať a len vás odkážem na spomínanú recenziu :)


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Hero – Samantha Young [GR]

Hero je príbehom Alexy, ktorá pracovala ako asistentka u nejakého fotografa, až kým vďaka miliardárovi Cainovi neprišla o zamestnanie. Ale na tom nie je nič zlé, pretože Caine kvôli Alexinmu otcovi prišiel o omnoho, omnoho viac. Rozhodnutý znepríjemniť jej život (alebo ju dostať do postele, chlapi v romancách v tom často nemajú jasno), ju zamestná ako svoju asistentku a takto sa začína ich love-hate vzťah. Milostný vzťah medzi zamestnancom a podriadeným nie je ničím originálny (len v tomto článku som už o jednej knihe s podobnou témou hovorila, ehm), avšak Samantha dokáže písať knihy, ktoré vás pohltia (väčšinou). Niekedy by ste jej postavy možno radi zaškrtili, ale chytľavosť sa jej štýlu nedá uprieť. Alexa vo všeobecnosti pôsobí ako ohromná, sebavedomá hrdinka, nie je to žiadna hlúpa naivka – len jej potreba dostať svojho chlapa bola trochu väčšia ako potreba zachovať si dôstojnosť. Možno by bolo lepšie, ak by odišla a nechala ho pouvažovať nad svojím správaním a rozhodnutiami. Caine, aj keď bol často všetko to, čo neznášam – teda panovačný a žiarlivý a majetnícky -, sa dokázal prepracovať na moju dobrú stranu. Niektoré jeho prešľapy som dokonca dokázala chápať aj akceptovať. Iba s tým jeho obrovským tajomstvom to autorka trochu zbytočne nafúkla – namiesto šokujúceho som ho skôr považovala za smiešne. Nie v tom zmysle, že bolo samo o sebe smiešne, ale smiešne bolo to, akú veľkú váhu mu prikladal.

Až na menšie chybičky krásy je Hero skvelé čítanie – dokonca vám ponúkne aj akciu a napätie, ktoré nesúvisia s romantickým vzťahom hlavných postáv. Príbeh vám ubehne ako voda, občas si zanadávate, občas si povzdychnete, ale v konečnom dôsledku si tú jazdu naozaj užijete.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

The Deal – Elle Kennedy [GR]

Kniha The Deal je písaná v prvej osobe z pohľadu oboch hlavných hrdinov. Hannah po traumatickom zážitku odchádza z rodného mesta (ehm, teraz, keď to píšem už tretíkrát v jedinom článku, objavujem v tom ďalší populárny motív NA kníh) a začína štúdium na vysokej škole. Je šikovná a inteligentná, no tiež málo sebavedomá, pokiaľ ide o sex a zvádzanie. Rozhodne sa preto uzavrieť dohodu s Garrettom, ktorému zlá známka ohrozuje jeho kariéru profesionálneho hokejistu. Ona ho bude doučovať a on jej zlepší reputáciu. Opäť nič originálne, pokiaľ ide o tému, ale to spracovanie… Táto kniha je vskutku ohromná. Je vtipná, záživná, chytľavá, zaujímavá, rýchlo čitateľná… Táto kniha má všetko, čo od dobrej NA knihy čakám. Super hrdinka? Check! Super hrdina? Check! Super chémia medzi hrdinami? Check! Super príbeh? Check! Vtip a emócie? Check! Anotácia knihy klame iba v jednom – Garrett sa do Hannah zamiluje skôr ako po šialenom sexe (ku ktorému by hádam ani nedošlo, ak by sa tí dvaja dávno predtým skutočne nespriatelili). Autorka im do príbehu nevkladala zbytočné prekážky v podobe prehnanej žiarlivosti (z oboch strán) či hlúpej majetníckosti (z jeho strany), alebo prehnanej emocionálnej naviazanosti (z jej strany… a keď tak uvažujem, tak z oboch strán, lebo Travis :D ). Obaja mali život aj mimo svojej polovičky (on trochu viac než ona, mám dojem) a pri čítaní si nemáte chuť trhať vlasy. Záverečný zvrat vás možno prinúti povedať si „prečoooooooooo???“, ale niečo sa tam napokon predsa len stať muselo (inak by to bola nuda). A toto vás aspoň nerozčúli. Rozhodne si to prečítajte. Najlepšie hneď teraz.

Opäť ide o prvý diel, tentokrát zo série Off-Campus. Ďalšie časti budú zrejme rozprávať príbeh Garretových spolubývajúcich.

(Ak sa pýtate, prečo dávam len štyri hviezdičky, keď je to také super, odcitujem samú seba: „Ja a päťhviezdičkové hodnotenia máme zvláštny vzťah – aby ich odo mňa kniha dostala, musí to byť okamžité rozhodnutie, nad ktorým ani na okamih neuvažujem (dobre, tak možno na okamih, ale len na malilinký okamih).“ U mňa sú štyri v podstate ako päť, a päť… to už je niečo úplne nad všetky moje zmysly.)


star_up  star_up  star_up  star_up  star_half


 

Playing for Keeps – R.L. Mathewson [GR]

Po prevažne štvorhviezdičkových knihách tu mám aj jednu s nižším hodnotením. Playing for Keeps rozpráva príbeh dvoch susedov – nesmelej Haley, ktorá päť rokov mlčky trpela teatrálne správanie svojho suseda Jasona, až kým jej jedného dňa nepretiekli nervy a nerozhodla sa ukončiť to. Roj včiel (alebo nejakej podobnej hávede) ich zahnal do jej domu, kde boli nútení stráviť spolu nejaký ten čas a spoznať sa. Takže asi po piatich stranách sa tá obrovská neznášanlivosť, o ktorej hovorí anotácia, zmenila na priateľstvo, ktoré sa postupne vyvinulo do vzťahu. A to je koniec príbehu. Playing for Keeps je možno vtipná, občas až šialene vtipná kniha, ale chýba v nej akákoľvek zápletka – a ja osobne problém budeme-spolu-nebudeme-spolu za zápletku nepovažujem. Aj pri 220 stranách som mala dojem, že tá kniha je nekonečná, a hlavné postavy ma viac ako len párkrát rozčúlili. Jasonova detinskosť bola šikoro-ďaleko nevídaná a jeho prezývka pre Haley ma vytáčala častejšie ako Anastasiina vnútorná bohyňa. Ak nič iné, táto kniha je dokonalým príkladom toho, ako by vzťah nemal vyzerať. Obaja mali jasno v tom, čo cítia k tomu druhému, ale nikdy sa neunúvali to tomu druhému povedať, a práve kvôli tomuto sa v závere dostali do problémov. Sotva si jeden uvedomil, že musí tomu druhému len otvoriť oči, už si to rozmyslel, a potom musel začať ten druhý presviedčať toho prvého. A v závere som ani nemala jasno v tom, či si to medzi sebou urovnali alebo nie, lebo z tej ich konverzácie-nekonverzácie som to vydedukovať nedokázala.

Osobne by som tú knihu radšej nikomu neodporúčala, ale ako pozerám na hodnotenia ostatných, chvíľami mám dojem, že som musela čítať nejakú inú knihu. Ak tomu dáte šancu, možno sa to práve vám bude zdať fajn, ale ja asi čakám od knihy trochu viac (alebo niečo celkom iné). Séria Neighbor from Hell má už niekoľko pokračovaní, ale po chvíli študovania anotácie som prišla iba na to, že druhá časť hovorí o Jasonovom bratrancovi (ak sa nemýlim). Osobne sa ju ale čítať nechystám.


star_up  star_up  star_down  star_down  star_down


 

Teraz, keď som už na konci článku, mám dojem, že by som takéto súhrny mohla pokojne písať aj na konci každého mesiaca. U mňa je zjavne celkom jedno, koľko kníh som prečítala, pretože tak či tak o nich dokážem napísať kilometrové články, ktoré nie sú recenziami len preto, lebo som lenivá.

Seriózne, dajte mi niekto lieky, nech sa toho konečne zbavím.

 

3 thoughts on “Knižný súhrn 2015: Január – Február – Marec

  1. Suddenly Royal mi niečo hovorí. Tuším som to aj začala čítať… hej, začala, ale z nejakého dôvodu som si to potom z kindla zmazala. Asi ma to až tak nebavilo, už presne neviem. Ale Hero by som si raz chcela prečítať a aj to Price for a kiss znie dosť zaujímavo :D Len no… hrdina a gigolo? Ja som zatiaľ videla naživo len dvoch a obaja boli škaredí, s neprirodzene veľkými svalmi a asi aj teplí, takže neviem. Momentálne mám o chudákovi Masonovi skreslenú predstavu. :D

    1. Seddenly Royal sa zo začiatku dosť tiahlo… vlastne sa to trochu tiahlo celú knihu, je fakt hrozne dlhá na to, že sa tam v podstate toho až tak veľa nedeje :D Hero si určite prečítaj a k Price of s Kiss ti poviem len toľko – prečítaj si ten prológ a potom sa asi rýchlo rozhodneš, či ťa to zaujíma alebo nie. Snáď sa potom dokážeš tej skreslenej predstavy o Masonovi zbaviť. Mňa osobne veľmi zaujala tá téma, ktorú tam autorka v jeho minulosti načala, a keď sa nad tým zamyslíš, je to hrozne smutné. Proste si ten prológ prečítaj a potom sa ozvi :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *