Overruled | WTF, Stanton?

Overruled | WTF, Stanton?

  • Autor: Emma Chase
  • Séria: The Legal Briefs, prvý diel
  • Jazyk: eng
  • Hodnotenie na GR v čase čítania: 3.87
Ako obhajca si Stanton Shaw dokáže udržať svoju hlavu chladnú, otázky britké a argumenty nezvrátiteľné. Nehovoria mu Zvádzač poroty pre nič za nič – jeho južanskému prízvuku, odzbrojujúcemu úsmevu a podmanivým zeleným očiam je ťažké povedať nie. Muži chcú byť ako on a ženy chcú, aby ich podrobil dôkladnému krížovému výsluchu. Stanton je muž s plánom. A istý čas sa jeho život vyvíja presne podľa tohto plánu. Až do dňa, kedy dostane pozvánku na svadbu svojej stredoškolskej lásky a matky jeho milovanej desaťročnej dcéry. Jenny sa bude vydávať – za niekoho, kto nie je on. To už rozhodne nejde podľa plánu.

Sofia Santosová je mestom odchovaná právna poradkyňa, ktorá plánuje stať sa najváženejšou kriminálnou obhajkyňou v krajine. Nemá čas na vzťahy alebo rozptýlenie. Ale keď ju Stanton, jej „priateľ s fantastickými výhodami“, prosí o pomoc, ocitá sa mimo svojho elementu, nepripravená a očividne bez rozumu. Súhlasí totiž, že s ním pôjde do Zapadákova, Mississippi – aby spravila všetko, čo je v jej silách a pomohla Stantonovi získať naspäť ženu, ktorú miluje. Hlava jej vraví, že je šialená… avšak jej srdce tvrdí niečo celkom odlišné. (Preklad anotácie)


Emma Chase je vo svete NA kníh už pomerne známy pojem – dokonca i v Čechách (a predpokladám teda, že i na Slovensku), kde v súčasnosti vychádzajú jednotlivé diely jej série Zapletený. V mojom prípade však kniha Overruled predstavovala prvý kontakt s touto autorkou, takže som nevedela, do čoho idem a čo by som mala očakávať. Anotácia ma mimoriadne zaujala a pustila som sa do toho takmer ihneď po jej vydaní.

Aké sú moje dojmy? Nuž, trochu rozporuplnejšie, než som očakávala.

Overruled rozpráva príbeh Stantona Shawa, vychyteného právnika s ešte vychytenejším plánom – užívať si život, urobiť kariéru, nahrabať peniaze a vrátiť sa domov k svojej stredoškolskej láske, ktorá medzitým vychováva jeho teraz už desaťročnú dcéru Presley. Všetko ide presne podľa plánu, kým sa nedozvie, že jeho láska Jenny sa chystá vydať. Za niekoho iného, než je on, pravdaže. Požiada teda svoju priateľku Sofiu, aby sa s ním vybrala na koniec sveta do zapadnutého mestečka kdesi v Mississippi a pomohla mu získať Jenny späť. Lenže Sofia preňho nie je len takou hocijakou známosťou a Stanton sa čoskoro ocitne uprostred milostného mnohouholníka bez toho, aby si to sám vôbec uvedomoval.

Už po prečítaní anotácie (alebo môjho krátkeho súhrnu) vám je jasné, do čoho idete. Viete, kto s kým skončí, kto je koho životnou láskou a kto kde bude žiť šťastne až do smrti. Nebudeme si navrávať opak. Pri čítaní vás však bude držať autorkin štýl, ktorý je hrozne chytľavý, vôbec nenudí a rozhodne pobaví. V nedávnej dobe som čítala ešte jednu knihu z právnického prostredia, kde si autorka nedala veľmi záležať na detailoch. Chasová namiesto toho, aby len hovorila stále dookola o tom, akí sú tí dvaja skvelí právnici, nám aj ukázala niečo z ich právnického života, čo oceňujem. Taktiež sa jej úspešne podarilo vdýchnuť život do všetkých postáv – od bláznivej ozbrojenej starej mamy, cez mier milujúceho nahúleného brata, po rozkošnú Presley. Áno, je tu mnoho zaujímavých a ťažko zabudnuteľných postáv. Netvrdím, že ich budete všetky milovať, ale určite vám budú pripadať skutočné.

Týmto sa vlastne môžem presunúť k našim trom hlavným hrdinom. Väčšina príbehu je nám sprostredkovaná z pohľadu Stantona, čo je logické, keďže sa to celé vlastne točí predovšetkým okolo neho. Obávam sa však, že autorka nevychytala tú správnu mieru a spravila z neho na pohľad väčšieho idiota, než akým naozaj bol. Jeho dohoda s Jenny spočívala v tom, že si obaja budú žiť svojím vlastným životom (tzn. budú spať s kýmkoľvek sa im zachce), dokiaľ sú od seba, ale len čo sa Stanton vráti, patria jeden druhému. No pretože sme sa nedozvedeli veľa o tom, čo (a s kým) robila počas tých desiatich rokov Jenny, vyzeral Stanton so svojím bohatým milostným životom ako hrozný hajzel, ktorý sa z času na čas vrátil domov k žene, ktorá vychováva jeho decko. Jenny vďaka tomu môže pôsobiť ako chudinka, ktorá len čakala v nejakom zapadákove, kým sa veľavážený pán vyblázni a uráči vrátiť domov. Lenže Jenny zjavne zahodila Stantona za hlavu v okamihu, kedy odišiel, a z nich dvoch to bol on, kto sa ako kliešť držal svojej minulosti. Pretože mu Jenny nahovorila, že spolu ešte stále nejakú budúcnosť môžu mať. Čo z toho vyplýva? Stanton je milujúci – milujúci blázon. Robil, čo od neho Jenny žiadala, a pritom si neuvedomoval, že čo robí, nemá hlavu ani pätu.

“I don’t want to share my daughter’s affection with another man. But I also don’t want to tear her in half – make her choose between the two people she loves most in the world. It’s not her job to protect my feelings or her mother’s. It’s our job to protect hers .”

Z toho vyplýva ešte jedna vec – nemám rada Jenny. Nepočítala s tým, že by za Stantonom niekedy odišla do DC a nechcela, aby opustil svoju prácu a svoj nový život a vrátil sa k nej. Ale nepovedala mu to. Pretože potom by autorka nemala o čom rozprávať. Predpokladám, že som toto všetko asi mala očakávať už po prečítaní anotácie, ale nejako mi neprišlo na um, že to bude pôsobiť takto blbo. Možno nie na každého čitateľa, ale toho vo mne to nútilo ťukať si prstom na čelo.

Sofia mi naopak veľmi sadla. V mnohých recenziách sa o nej vyjadrujú ako o „rohožke“, ale mne tak nikdy nepripadala. Omnoho viac než na jej sexuálnom vzťahu so Stantonom jej záležalo na ich priateľstve a nechcela oňho prísť ani po tom, čo si uvedomila, že k nemu prechováva hlbšie city. Nevadilo mi, že sa oňho nezačala biť, avšak mohla byť vo svojom žiadny-sex-v-Mississippi pravidle prísnejšia. Ale potom by to zase nebolo také zábavné, však? No vyskytli sa chvíle, kedy pre mňa bolo až bolestivé sledovať Stantonovo ignorovanie Sofiiných citov.

“Sex with Stanton is exhilarating, working beside him is a privilege. But loving him… that just hurts.”

Na jednej strane oceňujem, že autorka prišla s čímsi novým – postavy sa predsa len poznali už dlhšiu dobu, takže nám síce unikli všetky prvé stretnutia a prvé zážitky, ale nepôsobí to na vás dojmom insta-love (ktorý býva v podobných knihách skutočným prekliatím). Nebol to napokon príbeh o tom, ako sa Stanton a Sofia zamilovali, ale o tom, ako si uvedomili, že chcú byť viac než len „friends with benefits“. Lenže počas celého čítania som nedokázala z hlavy dostať ten pocit, že ich vzťah je strašne divný. Povedala som, že Stantonov vzťah s Jenny z neho robil iba väčšieho idiota. Základom jeho idiotizmu bolo jeho zaobchádzanie so Sofiou. Naozaj Stanton? Ideš sa dvoriť inej žene a tvoj „fuck buddy“ ide s tebou? A nie je to na hlavu iba preto, lebo k nemu Sofia niečo cítila. Je to na hlavu, pretože sa snažil presvedčiť jednu ženu o tom, že ju miluje a ona miluje jeho, zatiaľ čo druhú mal vo svojej posteli. WTF, Stanton? W. T. F? V závere sa chlapec spamätal, prirodzene, ale to už toho mala Sofia plné zuby, takže zopár strán v napätí očakávate, či mu to jeho osvietenie uverí alebo nie (haha, ja viem). Takže Stanton možno nie je kompletný idiot, ale, nuž, stále je to idiot.

“You’re so stubborn – you’re so stuck on what you think is supposed to be there, that you’re missin’ what’s right in front of you.”

Aby som to teda zhrnula – kniha Overruled v sebe skrýva pre a proti. Na jednej strane stojí autorkin skvelý štýl a schopnosť vykresliť všetky postavy tak, že vám na stránkach nesplývajú do jednej. Na druhej strane sú zase postavy, ktoré môžete mať v istých okamihoch chuť prefackať. Nemôžete očakávať žiadne šokujúce zvraty, dej je predvídateľný a koniec takisto. Avšak cesta, ktorá k nemu vedie, je celkom zábavná, dostatočne dramatická, dá sa povedať, že aj romantická a všeobecne príjemná. Ako letné oddychové čítanie by to mohla byť celkom dobrá voľba. A pokiaľ vás to zaujme, môžete sa tešiť ešte na dve ďalšie pokračovania, ktoré rozprávajú o Stantonových a Sofiiných spolupracovníkoch – Jakovi a Brentovi. Ja osobne som zvedavá predovšetkým na tretí diel, pretože zo všetkých postáv som si Brenta obľúbila zrejme najviac.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

2 thoughts on “Overruled | WTF, Stanton?

  1. Myslím, že by ma ten mnohouholník a hlavný hrdina príliš iritovali, ale aspoň viem, o čom to je.:D Skvele napísaná recenzia, btw!

    1. Za určitých podmienok by nebol hlavný hrdina taký otravný – z istého uhla sa dokonca dá pochopiť, prečo bol taký zmätený a nechápavý. Ale vidím to ako chybu z autorkinej strany, ktorá mi bránila dať tomu vyššie hodnotenie. Ale minimálne na to jedno pokračovanie sa pozriem :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *