2x ROMANTIKA PRE DOSPELÝCH: hviezdy, osud, motorky

2x ROMANTIKA PRE DOSPELÝCH: hviezdy, osud, motorky

Knihy, o ktorých dnes bude reč, spolu nemajú prakticky nič spoločné. Spája ich iba skutočnosť, že sú to jediné dve romantické príbehy zo súčasnosti, ktoré som tento rok (do napísania týchto riadkov) prečítala. Jedna z nich je LGBT príbehom od americkej autorky, druhá je dielom slovenskej autorky a zavedie vás do motorkárskych klubov. Obe som hodnotila rovnako. Kladne? Pozitívne? Ak ma nesledujete na Goodreads, dozviete sa to v tomto článku.

* * *

Alexandria Bellefleur – Written in the Stars

Alexandria Bellefleur debutovala v roku 2020 standalone LGBT romantikou zo súčasnosti Written in the Stars. V nej sa optimistická, v pravú lásku veriaca astrologička Elle vyberie na rande na slepo so sestrou svojho kamaráta a budúceho obchodného partnera. Lenže z Darcy sa vykľuje jej pravý opak – praktická, skeptická neromantička, s ktorou si hneď skočia do vlasov.

Kniha kombinuje dva populárne motívy – „od nepriateľov k láske“ a „falošný vzťah“, keď sa dievčatá z rôznych osobných dôvodov rozhodnú predstierať vzťah, aj keď si spočiatku v ničom nerozumejú a ich pohľady na svet sa zásadne líšia. Čím viac času spolu trávia, tým lepšie sa spoznávajú. Obe sa však v láske spálili a nejasná hranica medzi tým falošným a reálnym v ich vzťahu im môže spôsobiť ďalšiu bolesť, a tak radšej odkladajú analýzu vlastných citov na neurčito.

Elle a Darcy sa pomerne rýchlo dostávajú cez počiatočnú averziu k tej druhej, ktorá bola spôsobená skôr nešťastnou náhodou než skutočným nepriateľstvom, takže aj ich doťahovanie zakrátko prestáva byť správne šteklivým. Dievčatá si postupom času vo všetkom rozumejú a ak nie, ochotne si tolerujú vzájomné názory. V reálnom živote je to ideálny stav. Fiktívny príbeh tým stráca iskru. 

Zaujímavý úvod, ktorý tvoria aj viaceré humorné scény spôsobené práve zrážkou ich protikladných osobností, postupne striedajú typické romantické okamihy, ktoré vyústia do predvídateľného zvratu. Ono to ani nemohlo dopadnúť inak, ak sa autorka mienila držať tradičného scenára ľúbostných románov a ona sa ho držala. Dočkáte sa tak bežnej nezmyselnej drámy založenej na neporozumení a zlých skúsenostiach, ktoré musia hrdinky prekonať.

Hádam najzaujímavejším aspektom knihy sú samotné postavy. Tých vedľajších tam nie je veľa, ale Elle a Darcy rozhodne nezanikajú. Elle vie byť síce otravná rečami o hviezdach a spriaznených dušiach, no je tak správne bláznivá a roztomilá, že sa na ňu nedokážete hnevať. Pre svoje neobvyklé zamestnanie, ktoré jej neprináša veľa stability, ju rodina často podceňuje a zhadzuje a ona sa s tým musí popasovať. Naproti tomu Darcy je vzorom stability, pretože si už dávno zaumienila, že nedopadne ako jej matka, ktorej sa pre nešťastnú lásku obrátil naruby celý život. Tie dve sa krásne dopĺňajú. Len škoda, že v prevažnej miere dosť nudným spôsobom.

Written in the Stars je rýchlou romantikou do škaredého počasia (a vianočného obdobia, pretože sa väčšina knihy odohráva v tomto čase), ktorá vám pri troche šťastia rozjasní deň, ale najskôr sa nezapíše na zoznam tých najlepších romancí.  Tiež od toho nečakajte retelling na Pýchu a predsudok, ako to naznačuje anotácia. Spoločné sú tu hádam iba mená.

 „Elle loved herself, but what a feeling it must be, being loved by someone else exactly as you are, quirks and warts and all. She wouldn’t know.“

star_up  star_up  star_down  star_down  star_down

 

Michala Ries – Na úteku

Debutovým dielom slovenskej autorky Michaly Ries je román Na úteku. Rozpráva príbeh Júlie, ktorá po tragickej smrti v rodine stratí samu seba, svoje ciele i akúkoľvek predstavu o budúcnosti. Keď sa po dlhšom čase vracia z ciest na Slovensko, pripravená začať odznova, pripletie sa jej pod nohy muž, ktorému nedokáže odolať – no musí, lebo je to snúbenec jej novej kamarátky.

Kým väčšina amerických románov z kategórie new adult sa točí okolo populárneho športu, autorka tejto knihy sa rozhodla začleniť svoj príbeh do prostredia motorkárskych klubov. Práve vďaka tomu nespadá do jedného vreca so všetkými futbalovými a hokejovými románmi, ale vytvára si vlastnú, neopozeranú identitu. Je to niečo nové a zaujímavé. Inakosť tomu dodáva aj slovenské prostredie, hoci je pravdou, že by stačilo vymeniť mená i rôzne názvy a mohlo by sa to odohrávať kdekoľvek.

Menej výnimočný je už celkový koncept. Môžete tu badať snahu napísať viac než príbeh o zakázanej vášnivej láske, ale istý psychologický román o mladej dievčine, ktorú v príliš mladom veku postretlo mnoho nešťastia, ktorá sa cíti opustená a stratená. Lenže zo všetkých strán sa na vás valí povrchné sexuálne napätie nasledované okamžitou láskou, pričom ani jedno nie je podložené reálnym vývojom na papieri. Príbeh nefunguje ani ako ukážka toho, ako dokážu byť ľudia zo sebeckosti deštruktívni pre svoje okolie. Adam a Júlia sa obvykle stretávajú v spoločnosti svojich známych, majú enormne málo súkromných okamihov či interakcií, ktoré by vás presvedčili o ich citoch. Namiesto toho dostanete množstvo úvah o tom, ako veľmi toho druhého chcú a milujú.

Na druhej strane, keď už došlo na tie súkromné okamihy hlavných hrdinov, viaceré boli predvídateľné a prehnane účelové. Čo sa asi tak stane, keď Júlii dajú lieky proti bolesti, po ktorých sa vždy správa nepredvídateľne? Žeby zostala sama s Adamom a povedala či urobila niečo, čo by inak neurobila? Sklamaním je aj postava snúbenice Betky, ktorá je vykreslená ako absolútne nevhodná partnerka pre Adama, takže čitateľ nemá prečo nesúhlasiť s Adamovou a Júliinou nespútanou a nevysvetliteľnou vášňou. Obaja sú divokí, obaja milujú motorky, pochádzajú z toho istého sveta. Betka je outsider, Adamova pohodlná voľba a rohožka. Samozrejme, že k nemu nepatrí. Morálnu dilemu zažehnaná.

Aj keď je tu viacero postáv, je zložité nájsť si k nim cestu. Betka je otravná, Adamovo správanie je vrcholne nesympatické. Hádam len Júlii sa jej pochabosť dá odpustiť, pretože je to decko, ktoré o živote nič nevie (hoci sama neznáša, ak to o nej niekto povie).

Autorke sa však nedá odoprieť, že píše dobre – alebo mala veľmi dobrého editora. Text sa číta hladko a plynule, neobťažuje vás žiadne opakovanie slov a stránky vám len tak odsýpajú. Slabšia je v tomto smere iba prvá kapitola, ktorá čitateľa zahrnie množstvom informácií z Júliinho doterajšieho života. Tieto fakty mohli byť pokojne prezentované postupne v priebehu knihy.

Ak obľubujete príbehy o zakázanej láske a osudovosti so štipkou humoru, môžete dať knihe Na úteku šancu. Nie je horšia ako priemerné americké romance. No nie je ani výnimočne lepšia. Ak dokážete ignorovať jej nedostatky (alebo tam žiadne neuvidíte), určite si potom radi prečítate aj pokračovanie, ktoré nesie názov Na love.

 „Stará Júlia bola dieťa. Šťastné, bezstarostné, milované. Nová Júlia poznala priveľkú bolesť, ale málo poznala život, aby mohla byť ženou. A tak som visela kdesi v priestore, nevediac, kto vlastne som.“

star_up  star_up  star_down  star_down  star_down

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *