Moravské hrady #3: Hrad Pernštejn

Moravské hrady #3: Hrad Pernštejn

„Mimořádně zachovalý středověký hrad byl základnou pánů z Pernštejna. Původní jednoduchá dispozice hradu se ztrácí ve spleti pozdějších přestaveb. Pozdně gotická a raně renesanční podoba hradu však už nebyla dotčena dalším přebudováním a je ojedinělým dokladem přeměn středověké pevnosti na luxusnější renesanční sídlo.“
(www.hrad-pernstejn.cz)


Deň návštevy
5. Júl 2021, pondelok

Slovami na úvod

Vítam vás pri tretej časti špeciálnej moravskej edície mojej série Putovanie po hradoch a zámkoch. V predchádzajúcich príspevkoch ste sa mohli dočítať o našej návšteva hradu Bouzov a hradu Šternberk, ktoré sme so sestrou navštívili počas trojdňového júlového výletu. Každý deň sme venovali jednému veľkolepému moravskému hradu a ten posledný patril práve hradu Pernštejn.

Stačilo, aby som ho raz videla na obrázku a hneď som vedela, že tam musím ísť. Niekedy však zdanie klame a to, čo na obrázku vyzerá úžasne, je v realite slabý odvar. Ako do dopadlo v tomto prípade?

Pernštejn: Kde? Kedy? Ako?

Pernštejn, jeden z najvýznamnejších moravských hradov, nájdete v Juhomoravskom kraji v rovnomennej osade Pernštejn, ktorá je súčasťou mestečka Nedvědice. Bol postavený v polovici 13. storočia a jeho prvým pánom bol Štěpán z Pernštejna a Medlova. Jeho najstaršie jadro tvoril palác a bergfrit – valcovitá veža, ktorú dnes nazývajú Barborka. Koncom 16. storočia ho Pernštejnovci predali a v priebehu ďalších storočí sa ocitol vo viacerých rukách, dokonca aj vo vlastníctve Lichtenštejnovcov. Kým iné české hrady (napr. Bouzov) prešli začiatkom 19. storočia romantickou prestavbou, poslední majitelia Pernštejna nemali dostatočné financie, preto si hrad zachoval goticko-renesančnú podobu[1]. Od konca 2. svetovej vojny je majetkom štátu a spravuje ho Národní památkový ústav ako národnú kultúrnu pamiatku.

S hradom Pernštejn sa spája hneď niekoľko legiend. Napríklad o pernštejnskom tise – ten mal vyrásť z palice, ktorú do zeme zarazil starý pocestný, ktorý neveril, že sa stavbárom podarí postaviť hrad na skalách. Strom je spätý s osudom hradu – ak sa poškodí tis, poškodí sa aj hrad a ak tis zahynie, padne aj Pernštejn. V roku 2005 sa stromu zlomila vetva a krátko nato zachvátil časť hradu požiar. Zaujímavá je aj legenda o rozmarnej komornej, ktorá vynechala omšu a namiesto toho trávila čas pred zrkadlom – kňaz ju preklial a odvtedy každé dievča, ktoré sa pozrie na hrade do zrkadla, stratí svoju krásu. (Samozrejme, že som to neriskovala!)

Pred návštevou Pernštejna si nezabudnite ako vždy overiť otváracie hodiny. Tento rok trvá na hrade sezóna od júna do októbra (ale predpokladám, že za normálnych okolností sa začína niekedy v apríli alebo máji, ako to býva u väčšiny zámkov).

Cesta tam a späť

Hrad Pernštejn sa nachádza cca 43 km severozápadne od Brna a cca 190 km od Prahy. Pôvodne sme zvažovali, že svoj výlet odštartujeme práve tu a zakončíme ho na Bouzove. Cesta z Prahy na Pernštejn nie je taká náročná (hoci stále zdĺhavá), stačí jeden prestup napr. v Tišnove. No cesta z Bouzova do Prahy sa zdala byť oveľa zložitejšia ako cesta z Pernštejna do Prahy, preto sme sa rozhodli pre tento postup.

Aby ste sa dostali na hrad Pernštejn verejnou dopravou, musíte pricestovať do mestečka Nedvědice. Vedú tam priame spoje z Tišnova a Zďáru nad Sázavou, raz do dňa dokonca aj z Brna. Cez Brno viedla i naša cesta – pricestovali sme tam skoro ráno z Olomouca –, ale pretože priamy spoj nám časovo nevyhovoval, dostali sme sa k hradu Pernštejn cez Tišnov.

Zo železničnej stanice Nedvědice vás čaká príjemná, skoro 3 km dlhá (asi polhodinová) prechádzka. Určite sa nestratíte, pretože cesta je označená turistickými značkami. Posledné metre k hradu smerujú do kopca, takže si užijete aj príjemné stúpanie. Skrz les. Chodenia nebudete ušetrení, ani keď prídete autom – parkovisko sa nachádza 900 metrov od prvého nádvoria. A áno, nádvorie je na kopci.

Prehliadkové okruhy na hrade

Hrad Pernštejn ponúka viacero prehliadkových okruhov, lenže niektoré z nich sú… iné.

Základný 80-minútový okruh, Od gotiky do 20. století, vám poskytne celkový prehľad o vzniku a vývoji hradu a zahŕňa všetky dôležité priestory – vrátane výstupu na vežu Barborku, prechodu cez pôvodný drevený spojovací mostík, návštevu veže štyroch ročných období, kuchyne, starej kaplnky, izby prekliatej komornej, loveckej sály, arkádového schodiska, detských izieb či izby vychovávateľky. Z hradu doslova sála pôvodná gotická a renesančná atmosféra a aj keď zbožňujem také Lednice, na tomto mieste si človek skutočne pripadá, že sa ocitol v tom pravom stredoveku.


Druhý okruh je skrátenou 40-minútovou verziou prvého. Vynecháva miestnosti na druhom a treťom poschodí, ale ponúka výstup na vežu či návštevu knižnice. Je vhodnejší pre návštevníkov s deťmi. Rodiny si však môže dopredu zarezervovať špeciálnu detskú prehliadku, počas ktorej deti namiesto počúvania bežného výkladu plnia interaktívne úlohy a na konci sa im ukáže Biela pani.

Pre skutočných labužníkov ponúka Pernštejn ďalšie dva okruhy, ktoré si musíte zarezervovať dopredu aj ako jednotlivec. Zahŕňajú miestnosti, ktoré z technických príčin nie je možné zaradiť do základných okruhov. Mali by byť tiež fyzicky náročnejšie a sú odporúčané pre osoby od 12. rokov, v prípade druhého okruhu až od 15. Okruh Hrad a poslední soukromí majitelé Mittrowští je zameraný na život posledného šľachtického rodu žijúceho na hrade a okruh Stavebně historický vývoj hradu sa zameriava na vývoj hradu v najstaršej dobe – zavedie vás do pivnice i priamo do podkrovia. My sme si ani jeden z týchto okruhov nevyskúšali, no keby som sa tam mohla vrátiť, určite by som chcela navštíviť ten druhý.

Bežne otvorené sú aj dva vonkajšie okruhy. Vstup na Hradní nádvoří máte pri nákupe akejkoľvek inej prehliadky v cene, môžete si obzrieť hrad zblízka a z mnohých strán. Ak nemáte záujem o prehliadku hradu, musíte si zaplatiť vstup na nádvorie. Sprístupnená je aj Vrchnostenská zahrada, ktorej obnova začala v roku 2017 a ide o jedinečný súbor rôznych záhradných štýlov v netradičnom horskom teréne.[2] Do záhrady sme nakukli iba zhora a vyzerá to vskutku pekne (hlavne keď teraz pozerám na internete na fotky pred a po obnove), akurát nám sa nechcelo utrácať za prechádzku po záhrade.

Mohlo by vás zaujímať, že…

… na Pernštejne sa tiež natáčajú filmy a medzi tie najznámejšie patria určite české rozprávky Jak se budí princezny alebo Čert ví proč, slovenská Bathory alebo americký Van Helsing. A dokonca aj moja milovaná Princezná Fantaghiro a ani som o tom nevedela!

… fotografovanie na hrade je povolené a bezplatné.

… so svojimi štvornohými miláčikmi sa nedostanete ďalej než po hradné nádvorie – nepustia vás ani na prehliadku a ani do záhrady. Videli sme minimálne jedného pána, ktorý na to doplatil.

… na hrade je ponúkané len veľmi ľahké občerstvenie.

… hrad nie je bezbariérový – so špeciálnym povolením sa dostanete autom k nádvoriu, ale terén v okolí hradu je nerovný, stúpajúci a plný kameňov. Vzhľadom na náročnejší terén nie je prístupná ani zahrada.

Slovami na záver

Milujem Pernštejn. Zapáčil sa mi už na obrázku, no naživo som sa doň zamilovala. Ako som spomínala, zbožňujem zámky ako Lednice či Hluboká nad Vltavou, pretože sú nádherné. No z hradu Pernštejn priam vyžaruje tá skutočná stredoveká gotická atmosféra. Keď som prechádzala skrz jeho kamenné miestnosti i úzke tmavé chodbičky a zliezala dolu kamenným schodiskom, pripadala som si ako stratená v minulosti. To miesto je úžasné a nesmierne inšpiratívne a ja by som sa tam chcela vrátiť, aby som ho znovu videla – a vyskúšala si tie špeciálne prehliadkové okruhy, ktoré neuvidí len tak hocikto.

V čase našej návštevy sa na hrade konali aj každoročné Slavnosti Pernštejnského panství, takže sme si museli zaplatiť vstupné navyše, lenže stálo to za to. Mali tam skvelý historický program, zábavného kata a užili sme si aj ukážku streľby z dela, z ktorej nám zaliehali uši. Úžasne nám to vyplnilo čas, ktorý nám zostával do odchodu vlaku. Naša cesta domov viedla opäť cez Tišnov. (Keby vás to zaujímalo, počas tých troch dní sme so sestrou navštívili mestá Zábřeh na Moravě, Mohelnice, Bouzov, Olomouc, Šternberk, Brno, Tišnov a Nedvědice – z väčšiny sme síce videli len vlakové stanice, no aj tak sa to počíta!)

A čo dodať na skutočný záver?

Navštívte Pernštejn. Navštívne Bouzov. Navštevujte všetko, čo môžete. Aj ten Šternberk. Ale hlavne Pernštejn. Hneď si ho dajte na zoznam.


[1] O hradu. Státní hrad Pernštejn [online]. Národní památkový ústav [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://www.hrad-pernstejn.cz/cs/o-hradu/historie

[2] Vrchnostenská zahrada. Státní hrad Pernštejn [online]. Národní památkový ústav [cit. 2021-8-30]. Dostupné z: https://www.hrad-pernstejn.cz/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/69569-vrchnostenska-zahrada

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *