Kto je Majka Danihelová?

Kto je Majka Danihelová?

21. septembra vychádza v slovenskom vydavateľstve CooBoo kniha s názvom V znamení ametystu. Ide o prvý diel série Kronika strateného impéria a jej autorkou je mladá slovenská slečna, ktorá počúva na meno Majka Danihelová. S Majkou sa poznáme viac ako šesť rokov a spojila nás predovšetkým naša láska k písaniu. Za celý ten čas som čítala dve a pol verzie jej príbehu a každá bola lepšia ako tá predchádzajúca. Nesmierne ma teší, že sa konečne dostane medzi širokú verejnosť (a nie len preto, lebo je na nej moja obálka, muahaha). Po prečítaní oficiálnej verzie určite zverejním i svoju recenziu, ale už teraz si môžete na Goodreads prečítať hodnotenia niekoľkých čitateľov, ktorí mali tú česť a mohli si V znamení ametystu prečítať ako prví.

Zoznámte sa, Majka Danihelová

Ak ste o Majke Danihelovej doposiaľ nepočuli, možno si vravíte: „Skutočne by som mal/a vraziť peniaze do debutovej knihy nejakej neznámej ženskej?“ Moja odpoveď znie: Áno, rozhodne by ste mali. Ale pokiaľ vám moje veľmi jednoduché a priamočiare uistenie nestačí, ste na správnom mieste! Spoločne s blogerkami Sue, Neliss a Lili sme pripravili krátku sériu článkov v rámci projektu s názvom Zoznámte sa, Majka Danihelová. V nich sa dozviete viac o Majkinom postoji k písaniu, jej pisateľskej minulosti a o knihe, ktorú o pár dní nájdete vo všetkých dobrých slovenských kníhkupectvách, a dokonca aj v českom Martinuse!

OD PISATEĽA K SPISOVATEĽOVI

Vo svete slovenskej literatúry je síce Majka Danihelová neoťukanou debutantkou, ale v slovenskej knižnej blogosfére si prebíja cestu pod prezývkou Lyn von Nightlight približne od roku 2012, kedy na svojom blogu publikovala prvý článok. Aj keď sa spočiatku prezentovala najmä ako recenzentka, nikdy neskrývala vlastné zanietenie pre písanie. O dojmy, názory a skúsenosti sa často delila v článkoch patriacich do série Večný kolobeh písania, v ktorých zachytila celú svoju cestu od snívajúceho pisateľa po publikujúcu autorku.

Majka vyštudovala hotelovú akadémiu, ale – hoci toto rozhodnutie neľutuje, pretože tam získala mnoho skúseností a tiež lásku k vareniu a pečeniu – svoju budúcnosť videla inde. Preto sa vybrala študovať editorstvo a vydavateľskú prax na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Dnes sa už editovaniu venuje v praxi – zakaždým, keď nie je po uši ponorená vo vlastnom fantastickom svete. Pracovala na knihách vydavateľstva Art Floyd – Zvrátené mesto a Mračná Urdisu – a jedným z jej najaktuálnejších projektov je fantasy román blogerky Ali, Na vlnách času, ktorý chystá vydavateľstvo Magna.

Vo voľných chvíľach Majka rada pečie, fotografuje, bloguje, číta knihy alebo binge-watchuje seriály.

ZOZNÁMTE SA S KNIHOU V ZNAMENÍ AMETYSTU

V znamení ametystu


Základné fakty
Vydavateľ: CooBoo
Dátum vydania: 21. september 2018
Počet strán: 440
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
Odporúčaná veková kategória: 13+
Žáner: young adult, fantasy

Anotácia od vydavateľstva
Sedemnásťročná Meggie je celkom obyčajné dievča, ktoré má rado volejbal, kamošov a svojho uleteného bratranca. Jedného dňa sa však na oblohe zjavia zvláštne fialové vlny, zaútočí na ňu bojovníčka s očami čiernymi ako najhlbšia temnota sveta a zachráni ju zvláštna starena s palicou, na ktorej ožívajú čudesné ornamenty. Meggie sa razom ocitne v prapodivnom Ametystovom lese, ktorý doteraz poznala len z maminho rozprávania. Obdivovala svet plný víl bez krídel, prísnych pravidiel a temných tajomstiev. Považovala ich však len za výplody fantázie. No Ametystový les je skutočný. Prírodné spoločenstvo víl a voktarianov v ňom žije pod ochranou Ametystového lampáša, ktorý ich chráni pred nezvanými hosťami a udržuje mier a pokoj. Meggie sa do tohto fantastického sveta nedostala náhodou. Nie všetkým členom Lesnej rady ide o dobro spoločenstva a Meggie sa snaží pred svojím pravým poslaním utiecť. Spoločníkmi jej budú noví priatelia a zápisky mŕtvej mamy.

ČO O SEBE, O SVOJOM PÍSANÍ A O KNIHE HOVORÍ SAMA AUTORKA?

S Majkou sme si sadli (každá k vlastnému počítaču), aby mi odpovedala na pár otázok. Teda, nie sú to otázky v pravom slova zmysle. Podsunula som jej niekoľko nedokončených myšlienok a poprosila ju o čo najúprimnejšie doplnenie s využitím čo najmenšieho množstva slov – pretože rozpisovať sa vie každý (ehm), ale vystihnúť myšlienku krátko a stručne je ozajstné umenie. Vďaka nasledujúcim vetám nahliadnete do Majkinej hlavy a dozviete sa o knihe V znamení ametystu aj to, čo vám anotácia neprezradila.

  1. Považujem sa za vytrvalého autora.
  2. Vydanie knihy pre mňa znamená nádej, že sny sa predsa len občas plnia.
  3. Najväčšou motiváciou pre mňa pri písaní bolo to, že som chcela rozpovedať príbeh, ktorý ma mátal v hlave.
  4. Zdrojom inšpirácie sú pre mňa najmä moje sny.
  5. Mojou najväčšou oporou je moja rodina, priateľ a kamarátky.
V znamení ametystu
  1. Píšem, pretože musím.
  2. Žáner fantasy považujem za plný možností.
  3. Mojimi najobľúbenejšími autormi sú Sarah J. Maas, Cassandra Clare, Kasie West, Richelle Mead a Phillip Pullman.
  4. V znamení ametystu si musíte prečítať, lebo je to príbeh o modernej babe, ktorá skončí v inom svete, kde nemajú radi cudzincov a netušia, čo je to sprcha, fén alebo Instagram.
  5. Tri slová, ktoré môj príbeh maximálne vystihujú, sú tajomstvá, prežitie, nádej.
  6. Tri slová, ktoré by som so svojím príbehom v žiadnom prípade nespojila, sú jednoduchosť, klišé, stereotyp.
V znamení ametystu
  1. V znamení ametystu je skôr pre čitateľov, ktorí radi odhaľujú záhady, než pre takých, ktorí vyhľadávajú oddychové čítanie.
  2. Hlavná hrdinka Meggie vás naučí, že sa dá prispôsobiť čomukoľvek, ak ide o prežitie.
  3. Ametystový les je ako krásny sen, ak patríte do prírodného spoločenstva, no ak ste cudzinec, môže sa zmeniť na vašu najhoršiu nočnú moru.
  4. Od Kroniky strateného impéria môžete očakávať riadnu dávku záhad a pohľad do mysle zmätenej tínedžerky, ktorá hľadá cestu domov, no najprv však musí pochopiť svoj osud.

Bonusová otázka:

  1. Moja obálka je DOKONALÁ a autorku obálky považujem za neuveriteľne NADANÚ, ÚŽASNÚ, TRPEZLIVÚ a SUPER grafičku, ktorá dokáže čítať myšlienky (je to dosť desivé).
V znamení ametystu
Na záver by som dodala, že som nesmierne nadšená z toho, že moja knižka po ôsmich rokoch uzrie svetlo sveta. Za to vďačím nielen rodine, priateľovi a kamoškám, ale aj verným čitateľom z Goodreads a blogerom. Ste úžasní!

AK VÁS MAJKA DANIHELOVÁ ZAUJALA…

Pokiaľ som Vás presvedčila a chcete Majku stalkovať (pri všetkej počestnosti, má totiž priateľa a nebojí sa ho použiť), ponúkam vám hneď niekoľko možností:

  • Všetky stále, kľúčové a pravdivé informácie nájdete na stránke www.majkadanihelova.com
  • Najhorúcejšie infošky o jej osobe, písaní a knihách nájdete na Facebooku – @majkadanihelova28
  • Čerstvé informácie spolu s krásnymi fotografiami hľadajte na Instagrame – @lynvonnightlight
  • Majkin blog sa nachádza na adrese lynvonnightlight.blogspot.sk
  • Recenzie ku knihe V znamení ametystu si môžete prečítať na Goodreads. Ak používate stránku Databáze knih, môžete si knihu pridať aj tam a po prečítaní ju nezabudnite zrecenzovať.
  • Ak sa rozhodnete napísať o tvorbe Majky Danihelovej na sociálnych sieťach, určite nezabudnite k svojmu príspevku pripojiť niektoré z nasledujúcich tagov: #vznameniametystu, #kronikastratenehoimperia

CHCETE MAŤ V ZNAMENÍ AMETYSTU DOMA?

Už v najbližších dňoch rozbehne Majka súťaž o špeciálne knižné boxy! Knižný box bude obsahovať v prvom rade podpísanú knihu V znamení ametystu, záložky, autorkinými rukami vyrobené sójové sviečky, plátennú tašku s jedinečnou potlačou a… zopár ďalších vecí. Obsah boxu postupne odhaľuje na instagrame, ale zaiste sa v ňom objavia aj nejaké prekvapenia!

Súťaž budete môcť sledovať na jej instagrame a facebooku – aby vám zaručene nič neuniklo, sledujte aj hashtagy #vzakniznybox a #vznameniametystukniznybox.

 

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Majka Danihelová (@lynvonnightlight),

ČO BUDE ĎALEJ?

Už zajtra si na blogu Neliss budete môcť prečítať rozhovor s Majkou, kde sa dozviete viac o jej ceste za vydaním knihy a o vzniku jej obálky a mapy (ku ktorým som sa pár slovami, eh, vyjadrila aj ja)! Rozhodne si to nenechajte újsť!

EDIT
Všetky príspevky z tohto projektu sú už zverejnené, preto dopĺňam odkazy :)

Michelle a Majka Danihelová

4 thoughts on “Kto je Majka Danihelová?

  1. No teda, super nápad na článok, z ktorého vznikol perfektný prehľad & zhrnutie!:) A na VZA sa, samozrejme, už veľmi teším. :3

  2. Majke nesmierne držím prsty a veľmi sa teším na jej knihu. Už promo fotky vyzerajú skvele a je výborné, že má medzi blogermi takúto podporu, verím, že si jej kniha nájde čo najviac čitateľov a už sa neviem dočkať, kedy ju budem mať doma :-)

    1. Hoci som VZA čítala už viackrát, tiež sa teším, keď si prečítam originál a hlavne v papierovej verzii ♥ Majka si zaslúži všetku podporu na svete :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *