Knihy roka 2015

Knihy roka 2015

Presne ako som predpovedala – máme tu už druhý mesiac v roku (wou, ten čas ale letí) a ja až teraz prichádzam so svojim súhrnom toho najlepšieho, čo som si mala možnosť prečítať v roku 2015 (respektíve toho, čo sa mne osobne najviac páčilo). A po prvýkrát po približne troch rokoch to bude skutočne len krátky súhrn, takže sa nemusíte ničoho obávať, prečítanie tohto článku vám nezožerie až tak veľa času, ako ste u mňa zvyknutí.

Vybrať len obmedzený počet kníh, ktoré sa mi páčili, bolo náročné. Zo štyridsiatich kníh som až ôsmim dala päť hviezdičiek a trinástim štyri, plus mnoho kníh, ktoré som označila len troma hviezdičkami, by som taktiež rada spomenula, pretože v sebe mali niečo, čo mi zostalo v pamäti. Napokon som však vybrala len 13 kníh z päť a štvorhviezdičkových kníh, na ktoré som si chcela najviac zaspomínať. (A ak vás to zaujíma, minulý rok som neudelila ani jedinej knihe jednu hviezdičku, jéj, a dve hviezdičky dostali len tri knihy – suma sumárum, minulý rok som mala buď dobrú ruku pri výbere kníh, alebo som zmäkla).

Kniha, ktorej ohromnosť sa slovami nedá opísať

Poslední přání – Andrzej Sapkowski [GR]


Príbeh zaklínača Geralta patrí k najlepším fantasy dielam – a právom. Zbierka poviedok Poslední přání je iba úvodom do obsiahlejšej série, no ponúka čitateľovi niekoľko zaujímavých a originálnych príbehov o tradičných fantastických bytostiach v netradičnej podobe i príbehov, ktoré sa vám zdanlivo môžu zdať povedomé, ale poskytnú vám nečakané zvraty (v preklade – jedná sa o vskutku originálne retelling niekoľkých klasických rozprávok). Plus, ak si pustíte geniálne spracovanú audioknihu, máte o zábavu postarané na niekoľko hodín, ktoré si užijete plnými dúškami.

 

Kniha, ktorá mi zlomila srdce

Magie na vzestupu – Ilona Andrews [GR]


Keď už čítate šieste pokračovanie vašej obľúbenej série, prirastú vám jednotlivé (hlavné i vedľajšie) postavy natoľko k srdcu, že ak sa niektorej z nich niečo stane, zasiahne vás to. Pri sérii Kate Daniels som bola zvyknutá, že sa vždy všetko obrátilo na dobré. Zvykla som si na to tak veľmi, že by som nikdy nečakala, že sa stane to, čo sa stalo v závere tejto knihy. Zlomilo mi to srdce. Je poznať, že sa blíži koniec série, pretože… shit just got real. Ak ste sa ešte do tejto série nepustili – na čo, dopekla, čakáte?! Kate je zakaždým originálna, zaujímavá, neopozeraná, zábavná a ak vás raz chytí, tak vás už len tak ľahko nepustí.

“Are you hungry, baby?” Curran asked.
“Starving.”
“I think we should go to dinner.”
“Great idea.”
“What are you going to wear?”
“My badass face.”
“Good choice,” he said.”

 

Kniha, kde konečne zažiarila moja obľúbená postava

Home for the holidays – Jeaniene Frost [GR]


Je smutne vtipné, že som sa ešte nedostala k prečítaniu záverečného dielu svojej obľúbenej série Night Huntress. Minulý rok som sa však dostala aspoň k tomu, aby som si prečítala novelu Home for the holidays a rozhodne ma nesklamala. Príbeh sa začal ako mexická telenovela, no postupne sa z toho stalo dobrodružstvo, aké by som od novely ani nečakala. Cat a Bones boli skvelí a udalosti, ktoré sa im prihodili, ma ničili. Lenže hlavný dôvod, prečo som sa do tejto novely zamilovala, bol Ian. Bolo ho tam veľa, mal množstvo priestoru zažiariť, rozžiaril to tam svojou ohromnou osobnosťou a vtipom. Zbožňujem ho a hrozne sa teším na jeho samostatný príbeh.

“You do that, and I take back every nasty thing I’ve ever said about you.“
He grinned, his mood changing from serious to wicked in an instant. „Why? I’m all those things and more.”

 

Kniha, ktorej som sa bála, no bezdôvodne

Boundless – Cynthia Hand [GR] [recenzia]


Trvalo mi nejaký ten piatok, kým som sa odhodlala prečítať si tretí a záverečný diel série Unearthly, do ktorej prvého dielu som sa bezhlavo zamilovala. Dopomohli mi k tomu určite aj tie negatívne komentáre, ktoré som čítala takmer z každej strany. Keď som ju však prečítala, zistila som, že s väčšinou z nich nesúhlasím. Autorka vytvorila zaujímavý príbeh s postavami, do ktorých som sa zamilovala (dobre, tak hlavne som sa zamilovala do Tuckera, ale to je vedľajšie), takže ma ich osud nesmierne zaujímal a tešila som sa z toho šťastného konca, ktorý mnohí tak ofrflali. Clara spravila niekoľko pochybných rozhodnutí, ale to posledné bolo správne. Tucker + Clara = me being happy.

 

Kniha, ktorá sa stala mojou ultimate guilty pleasure

Lead – Kylie Scott [GR]


Určite sa ani vám nestáva často, aby sa z pokračovania knihy, ktorej ste dali jednu hviezdičku, vykľula kniha, ktorú si zamilujete. V tomto prípade sa mi to naozaj stalo. Tak, ako som Lick neznášala, som si zamilovala Play, avšak ešte väčšmi ma dostalo Lead. Je to klišé príbeh, kde sa šedá myška zamiluje do slávneho rockového speváka a kniha nemá žiadny bohatší dej – preto guilty pleasure. Má však hrdinku, s ktorou sa dá stotožniť a ktorá je vtipná a bláznivá, a hrdinu, ktorý sa nezbavil svojich „zlozvykov“ len kvôli svojej sladkej polovičke, no vďaka nej zistil, že môže byť v živote šťastný, aj keď ho celý život presviedčali, že nemôže.

“Don’t hate me, Lena,” he whispered. “You want to be mad at me when I do dumb things, that’s fine. But don’t ever hate me. I couldn’t take that, not from you.”

 

Kniha, ktorá dokázala, že aj klišé môže byť super

#Nerd – Cambria Hebert [GR]


#Nerd by som pravdepodobne tiež mohla označiť ako guilty pleasure, keď tak nad tým teraz uvažujem, ale pretože potrebujem, aby boli moje kategórie originálne, zostaneme pri tejto. Táto kniha je plná klišé (klišé preplietané klišé s klišé na klišé) – tá najšedivejšia myška na svete sa zamiluje do najpopulárnejšieho športovca na škole. Čakala som, že to bude vtipné a možno tak priemerné, lenže ako som čítala, dostalo sa mi to pod kožu. Asi v žiadnej inej knihe som takéto nečakané zamilovanie sa autorke nezožrala viac ako Cambrii Hebert. Rimmel si ma získala, Romeo mi učaroval a ich príbeh ma tešil aj v ďalších dvoch pokračovaniach #Hater a #Player.

Romeo was late. Romeo, Romeo, wherefore art thou, Romeo… I snorted. It was so loud it startled a girl at a nearby table.

 

Kniha, ktorá mi priniesla hrdinu roka

Price of a kiss (Forbidden Men #1) – Linda Kage [GR]


Price of a kiss bola prvá kniha, ktorú som v minulom roku prečítala a zamilovala som sa do príbehu, ktorý ponúkla. Po prečítaní anotácie, v ktorej sa o hlavnom hrdinovi hovorí priamo ako o gigolovi, som čakala všetko – okrem toho, čo som v knihe skutočne dostala. Už po prológu som sa od toho nedokázala odtrhnúť a kniha ma emocionálne vyšťavila. Hlavná hrdinka robila len tie správne rozhodnutia, za ktoré som ju milovala. A hlavný hrdina? Do toho som sa zamilovala. Ja viem, že v tomto článku čítate už aspoň piatykrát, že hlavého hrdinu milujem a milujem ich všetkých, no Mason je rozhodne top. Love that boy to the bits.

“Are you seriously going to walk out of here right now after I just confessed my soul to you, cool as a cucumber, without reciprocating at all?”
“What?” I sent him a blank look. Then I rolled my eyes and reached out to ruffle his amazing hair. “Mason Lowe, if you don’t know by now that I’m attracted as hell to you, you’re freaking blind.”
He stared at me a moment before muttering, “There. Was that so hard to admit?”

 

Kniha, ktorá mi priniesla hrdinku roka

Magie střelného prachu – Ilona Andrews [GR]


Je ťažké nezbožňovať Kate Danielsovú, pretože je to skvelá hrdinka a rozhodne by som ju za nikoho iného nevymenila. Ibaže Andrea ju v mojich očiach vo svojom jednodielnom spin-offe máličko zatienila. Magie střelného prachu je úžasnou knihou už len vďaka svojmu deju, ktorý je rovnako dobrý ako ktorýkoľvek iný diel hlavnej série a perfektne do nej zapadá. Ale vďaka Andrei získala kniha skvelý nádych – patrí do úplne iného levelu badassnosti ako ostatné hrdinky a bol to jej charakterový vývoj a spôsob, akým sa dostala z týraného dieťaťa a vydedenca spoločnosti na svoje miesto na výslní, ktorý dodal knihe ten správny šmrnc.

“Since we’re playing that game…” I tilted my face up to his and gave him a lovesick gaze.
“Do you have to sneeze?” he asked.
“Be quiet. I’m pretending to enjoy your company, just as you said.”
“Try not to strain anything.”
“Oh, I won’t. I’m very good at faking it.”
That shut him up.

 

Kniha, ktorá mi priniesla dvojicu roka

The Deal – Elle Kennedy [GR]


Asi o každej druhej knihe by som mohla povedať, že mi priniesla skvelú dvojicu na zoznam obľúbených párov, ale na popredné miesto z kníh prečítaných v minulom roku, by som zaradila Garretta a Hannah z prvého dielu série Off-Campus. Kniha možno mala zopár malilinkých dejových nedostatkov, no čo sa týka budovania a prezentovania romantického vzťahu, v tomto určite nesklamala. The Deal prináša vyvážený príbeh bez insta-love alebo akýchkoľvek násilníckych prvkov, nezdravej žiarlivosti či núteného milostného trojuholníka. The Deal je super. Prečítajte si The Deal.

I fight back laughter. “As you wish.”
“Did you really just Princess Bride me?”
“Did you really just use Princess Bride as a verb?”

 

Kniha, za ktorej neuváženú kúpu som vďačná

Poison Study – Maria V. Snyder [GR] [recenzia]


Celú sériu Study som si kúpila už pred pár rokmi – v období, kedy som nakupovala nové knihy len preto, lebo som mala rada ten pocit, keď vám domov príde nová kniha (stále ho mám rada… ale teraz mám viac rozumu). A ukázalo sa, že za túto jednu som naozaj vďačná. Poison Study je ohromujúcim úvodom do určite rovnako ohromujúcej série (jop, pokračovanie som ešte nečítala). Prináša príbeh inteligentnej hrdinky (to je v YA knihách fakt rarita) v komplexnom a pochopiteľnom svete (to je tiež rarita v YA high fantasy) a zaujímavou mytológiou. Ale prečo by som o tom rozprávala, prečítajte si moju recenziu a hádam pochopíte.

 

Príbeh, ktorý si žiada plnohodnotnú novelu

Magic Dreams – Ilona Andrews [GR]


Autori Kate Danielsovej dokázali niečo, čo sa dnešným autorom veľmi nedarí – napísať spin-off príbehy, ktoré fungujú a ktoré sú zaujímavé aj bez hrdinky z hlavnej série. Ich svet nestojí na Kate, ale na mytológii. Preto tak, ako ma nesklamal Andrein príbeh, ma nesklamal ani príbeh Dali, bláznivej bielej tigrice, ktorá má problém so zrakom, ovláda zvláštnu mágiu, je svojrázna, zábavná a maximálne lovable. Je to krátke, no stále akýmsi spôsobom veľkolepé. Plus Dali a Jim – k tomu sa viac dodať nedá, to je nutné zažiť. Čítala som, že by mali tiež dostať vlastnú knihu – a fakt by mali. Budem v to silno dúfať.

“Look, he isn’t even concerned.”
I poured the tea. “He’s concerned, Mother. He just doesn’t panic, because he’s in charge and if he panics, everybody else will panic.”
“I can jog around the room pretending to scream if you would like,” Jim offered.”

 

Kniha, ktorá prekonala moje očakávania

Red Queen – Victoria Aveyard [GR]


Keď som sa púšťala do knihy Red Queen, nemala som veľké očakávania, pretože nemám so súčasnými populárnymi YA sériami, ktoré všetci okolo mňa zbožňujú, dobré skúsenosti. Príbeh ma však nesmierne milo prekvapil. Z čohosi, čo na začiatku pripomínalo mix možno šiestich iných príbehov, sa vykľulo niečo podivne originálne. Postavy a vzťahy medzi nimi, ktoré sa zdali byť rovnaké, ako v každej inej súčasnej populárnej sérii, sa zmenili na prekvapivé a nezvyčajné. Stojím si za tým, že je to fajn čítanie a chystám sa v sérii pokračovať.

 

Kniha, ktorej nedokážem vymyslieť žiadnu kategóriu

Magie pro každého – Jiří Pavlovský [GR]


Nemôžem na záver nespomenúť aj tento podivný úvod do ešte podivnejšej českej urban fantasy série. Ako väčšina príbehov českých autorov, aj tento je plný čierneho humoru, cynizmu, drsných krvavých scén, mŕtvol a úchyliek. Kniha mala trochu slabší rozbeh, ale od polovice ma to pohltilo a ku koncu značne prekvapilo. Nie je to zrejme čítanie pre každého, ale ak s modernou českou fantasy nemáte skúsenosti, ale chceli by ste mať, je to dobrý začiatok.

 

One thought on “Knihy roka 2015

  1. Vidím to tak, že se v 99% schodneme.
    Když si odečteš #Nerd, která na mě dojem neudělala, a Red queen, kterou jsem se ještě nedokopala přečíst (ze stejného důvodu, proč si ke knize přistupovala s rezervou), můžu se pod tvůj příspěvek s klidem v duši podepsat. ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *