Poison Study | Čo ťa nezabije, to ťa posilní… alebo ťa to zabije zajtra

Poison Study | Čo ťa nezabije, to ťa posilní… alebo ťa to zabije zajtra

  • Autor: Maria V. Snyder
  • Séria: Study, prvý diel
  • Jazyk: eng
  • Hodnotenie na GR v čase čítania: 4.17
Vyber si: Rýchla smrť alebo pomalá otrava jedom…

Yelena dostáva na výber – poprava za vraždu alebo pozícia ochutnávača jedla pre Veliteľa Ixie. Vrhá sa po šanci na prežitie, ale jej pocit úľavy by mohol byť mimoriadne krátkodobý.

Život v paláci je plný hrozieb a tajomstiev. Prefíkaná a bystrá Yelena sa musí naučiť identifikovať jedy skôr, než ju zabijú, poznať, komu môže dôverovať a ako špehovať tých, ktorým dôverovať nemôže. A kto je tá záhadná čarodejnica z Juhu, ktorá sa dokáže dostať do jej hlavy?

Keď si Yelena uvedomí, že ona sama vládne neobyčajným schopnostiam, ocitá sa tvárou v tvár celkom novému problému, pretože používanie mágie sa v Ixii trestá smrťou…(Preklad anotácie)


Séria Study od Marie V. Snyder tvorí spolu s niekoľkými ďalšími spin-off sériami (ktoré autorka ešte i v súčasnosti vydáva) Kroniky Ixie. Na začiatku tohto príbehu stojí osemnásťročná Yelena, vrahyňa čakajúca na popravu. V poslednej chvíli sa jej však naskytne jedinečná príležitosť – môže sa stať ochutnávačkou jedla pre Veliteľa Ixie a dožiť sa tak ďalšieho rána. A ešte ďalšieho, ak ju medzitým niekto neotrávi. Je to riskantná práca, ale ako niekto, kto už nemá čo stratiť, sa Yelena rozhodne súhlasiť. Prechádza si náročným tréningom a učí sa poznávať chuť i vôňu všetkých existujúcich jedov. Zodpovedá sa Veliteľovmu najobľúbenejšiemu nájomnému vrahovi Valekovi, ktorý neberie ohľad na nikoho a na nič a ktorý by ju dokázal zastaviť skôr, než by vôbec pomyslela na útek.

Lenže jedy nie sú Yeleniným jediným nepriateľom. Existujú takí, ktorým sa nepáči, že unikla trestu za zločin, ktorý spáchala, a urobili by všetko pre to, aby to napravili. Boli to oni, kto na ňu poslal nebezpečnú čarodejnicu z Juhu? A čo by sa s Yelenou stalo, ak by sa niekto v jej okolí dozvedel, že aj ona ovláda zakázané umenie mágie?

Sériu Study som si zakúpila už veľmi dávno na odporúčanie kamarátky. Dlhé roky som ju odkladala a zrejme by som ju odkladala ešte dlhšie, ak by som nenarážala na komentáre, v ktorých túto knihu porovnávajú s aktuálne veľmi populárnou sériou Throne of Glass, ktorá vo mne po prečítaní prvej časti vyvolala trochu zmiešané pocity. Chcela som zistiť, koľko pravdy sa v týchto porovnaniach ukrýva. Aj napriek kladným hodnoteniam som sa do Poison Study púšťala s nízkym očakávaním, že to bude len ďalšia young adulf high fantasy, ktorá sa bude sústreďovať najmä na tú „young adult“ časť. Veľmi milo ma prekvapilo, keď som v skutočnosti dostala young adult high fantasy.

Dostávame sa do sveta zvaného Ixia. Kedysi to bolo územie kráľov a šľachticov, avšak Veliteľ Ambrose považoval tento systém za nespravodlivý a skorumpovaný, preto dlhé roky zhromažďoval moc, aby ich mohol raz a navždy zastaviť. Po svojom víťazstve rozdelil Ixiu na osem častí, ktoré riadia ním zvolení generáli. Všetci sú jeho podriadenými, ale Veliteľ načúva svojim generálom a robí také rozhodnutia, ktoré považuje za najlepšie pre jeho zem. Dokiaľ všetci občania dodržiavajú pravidlá Kódexu správania, majú zaručený bezpečný život a prácu. Vražda je však zakaždým trestaná smrťou, bez ohľadu na to, či ide o plánované zabitie alebo sebaobranu, a práve preto sa Yelena dostáva do Veliteľovho väzenia.

“Yelena.” I halted in the doorway, looking back over my shoulder.
“You once said I wasn’t ready to believe your reason for killing Reyad. I’ll believe you now.”
“But I’m not ready to tell you.”

Svet tejto série je vskutku úžasný. Ide o pravú high fantasy s vlastnou mytológiou a históriou, na ktorej si autorka dala rozhodne záležať. Ale ešte ohromnejší je fakt, že som po prvej časti rozumela všetkému, čo mi autorka povedala. V prípade high fantasy spisovatelia občas skĺznu do ťažko zrozumiteľnej hatmatilky o fungovaní mágie, rozdelení zeme na tisícky kráľovstiev či komplikovanej histórii, ktorú by ste mohli študovať aj ako samostatný odbor na vysokej škole. Snyderovej sa podarilo vytvoriť nový svet, podať ho zrozumiteľne a ešte k tomu udržať moju pozornosť. Na konci som rozumela veciam, ktoré na začiatku načrtla len náznakmi, no zároveň otvorila dvere k novým informáciám, na ktoré sa dá tešiť. Za to má u mňa obrovský plus.

Ďalší bod dostáva za hlavnú hrdinku. Priniesla nám postavu, ktorá nie je inteligentná iba preto, lebo to o nej autorka niekoľkokrát v knihe povedala, ale preto, lebo koná inteligentne. Nie je to žiadna aktívna bojovníčka, na ktorej pleciach spočíva záchrana celého sveta pred skorumpovaným systémom (aspoň v prvej časti nie, kto vie, možno ma autorka neskôr šokuje). Je to hlavne príbeh o tom, ako sa Yelena chytá druhej šance na život a naplno ju využíva. Učí sa všetko, čo by sa jej mohlo v budúcnosti hodiť, robí svoju prácu zodpovedne, aj keď je to práca, ktorá by ju mohla zabiť, nemá infantilné prejavy ani záchvaty detinskosti, keď veci nevychádzajú podľa nej. Je to hrdinka, ktorej nemáte problém fandiť z celej duše.

“Poisoned, pursued and living with a psychopath. Not what I would consider the good life. Death has its perks.”

Kniha rozvíja hneď niekoľko dejových línií. Dozvedáte sa úlomky z histórie Ixie pred i po rozpade kráľovstva, ktoré vyvolávajú mnohé politické otázky. Vo väčšine príbehov (v akomkoľvek subžánri fantasy) je svet, s ktorým sa stretávame, zlý. Panovníci/velitelia/prezidenti/vedúce skupiny sú sebeckí, nezaujímajú sa o svoj ľud a predstavujú hrôzu, teror a nešťastie. Toto bola asi prvá kniha, kde som podobný motív nenašla. Veliteľ Ambrose sa dokonca ani nesnaží ovládnuť celý svet – južné krajiny necháva žiť podľa ich vlastných pravidiel, dokiaľ sa nesnažia preniknúť na jeho územie a ohroziť nielen jeho moc, ale i jeho ľud. Na druhej strane sa však dá polemizovať o tom, nakoľko je jeho Kódex správania spravodlivý, keďže zároveň dáva ľuďom bezpečnosť, no v istom bode ich obmedzuje na slobode.

Dôležitú úlohu má v príbehu rozhodne i romantická línia (určite nikto z vás nečakal, že by tam žiadna, nebola, že?). Vzťah Yeleny a Valeka mi vzhľadom k ich postaveniu a vekovému rozdielu pripomínal Rose a Dimitriho (čo je úplne super). Bol však zvládnutý veľmi dobre. Nedočkala som sa žiadnej psej lásky, kvôli ktorej by už na ničom inom nezáležalo a kvôli ktorej by hrdinka stratila rozum. Postupne sa z nich stávali partneri v práci a priatelia v súkromí, až napokon vykvitli do krásneho romantického kvetu. Valeka sa hádam ani len nedá nezamilovať. Kto by nepodľahol kúzlu psychopatického nájomného vraha, ktorý z času na čas niekoho rád popraví či otrávi? V prvom rade je však lojálny, má svojský zmysel pre humor a dáva krásne zamilované prejavy.

“Yelena, you’ve driven me crazy. You’ve caused me considerable trouble and I’ve contemplated ending your life twice since I’ve known you. But you’ve slipped under my skin, invaded my blood and seized my heart.”

O čosi menej priestoru venovala autorka otázkam mágie. Naznačila jej fungovanie i Yelenin vzťah k nej, ale nezachádzala zbytočne do podrobností. Tie radšej presunula do pokračovania, ktoré by malo čitateľom priblížiť južnú krajinu, Sitiu – centrum magického sveta. Použitie mágie ako čohosi zakázaného, bolo trochu otrepaným ťahom, ale nejaký dlhotrvajúci konflikt tam predsa nastať musel.

Suma sumárum, Poison Study vám prinesie dobrodružný a fantastický príbeh z originálneho sveta, ktorý je plný jedov, neskrotiteľnej túžby po moci, zrady i bezmedznej vernosti, lásky, priateľstva, túžby po živote i uvedomenia si, že vždy existuje niekto, na koho sa môžete spoľahnúť. Dočkáte sa dostatočného množstva akcie, napätia, skvelého plánovania a taktizovania i prekvapivých (a občas aj trochu menej prekvapivých) zvratov. Hlavné i vedľajšie postavy vo vás nepochybne zanechajú silný dojem a v prvom rade sa nemusíte obávať nijakého milostného trojuholníka. Odporúčam na voľné chvíle, pretože keď tú knihu raz vezmete do rúk, nebudete ju chcieť pustiť.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

7 thoughts on “Poison Study | Čo ťa nezabije, to ťa posilní… alebo ťa to zabije zajtra

  1. Táto kniha ma zaujala už keď si ju hodnotila na gr, ale teraz si ma presvedčila, že si ju chcem skúsiť prečítať… Zaujalo ma, že už vychádzajú spin-offy (=> žiadne čakanie na dovydanie série), tvoj opis Valeka znie skvele (aj ten ich vzťah) a vôbec… dobré YA fantasy sa hľadá ťažko, čiže tomu rada dám šancu, keď bude čas. Ktovie, možno sa opäť zhodneme.:D Super recenzia btw.

    1. No ja pevne verím, že sa zhodneme, pretože tejto knihe sa nedá veľa vytknúť :D Možno by sa niečo našlo, ale mne absolútne nič nenapadá, a keď už na niečom nenachádzam chyby ja, tak to už musí byť pravda, nie? :D

  2. tvoja recenzia mi potvrdila, že som bola hlúpa, keď som knihu odložila, vtedy som ju začala čítať na počítači a nejako sa mi nechcelo pokračovať, nie preto, lebo ma to nebavilo, ale moje oči to nezvládali :D dúfam, že sa k tomu dostanem čoskoro, lebo by bolo fajn prečítať si skvelú HF. Posúvam ju na svojom rebríčku to-read kníh na popredné miesta :D celkovo ten príbeh znie úžasne a už tvoje hodnotenie ma presvedčilo o tom, že to musí byť niečo skvelé.

    1. Ak by som to čítala na PC, tak to vzdám aj ja. Ja som takto kedysi rozčítala Night Huntress a vidíš, ako som si to zamilovala v papierovej verzii :D Určite by sa ti to mohlo páčiť, lebo je to kniha, ktorej sa toho fakt nedá veľa vytknúť :)

  3. Kurnik, už si to fakt musím prečítať. Len ja som chcela začať najprv s tou druhou sériou, kde mala tá hlavná postava liečiteľské schopnosti. Touch of Power sa to tuším volá, nie? :D Alebo to je toto? :D Teraz neviem.
    Inak super recenzia, úplne ma na to nalákala a ešte k tomu je to aj high fantasy. Jááj, fakt by som si na to mala nájsť čas

    1. Tak na tú druhú sériu som doteraz nikdy nenarazila, ale je to celkom nový príbeh, nie je to ani len spin-off Study. Neviem ti teda pomôcť rozlúštiť tvoju dilemu, ale keďže ja som si Poiston Study zamilovala, môžem sa ťa jedine pokúsiť nahovoriť na to, aby si tomu dala prednosť :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *