20 knižných otázok | ft. Neliss

20 knižných otázok | ft. Neliss

Po niekoľkých náročnejších, priam filozofických článkoch sme sa s Neliss (zdravím!) rozhodli pustiť do niečoho jednoduchšieho a uvoľnenejšieho. Voľba padla na 20-otázkový knižný tag, ktorý sme našli na blogu Paper Fury.

Dozviete sa čosi viac o našich čitateľských zvykoch či preferenciách a dostanete aj zopár odporúčaní na (snáď) zaujímavé knihy.

* * *

1. Koľko dielov v sérii je už priveľa?

Tridsať? Ak ma séria baví a autori stále píšu zaujímavé príbehy, je mi prakticky jedno, koľko má častí (napr. Mercy Thompson). Je však pravdou, že pokiaľ narazím na novú sériu a dozviem sa, že je to prvý diel z 15+ a ešte ani zďaleka nekončí, nenapĺňa ma to odhodlaním pustiť sa do jej čítania.

Kontroverznej téme dlhých sérií sme sa s Neliss venovali aj v samostatnom príspevku. Keby sa vám však náááhodou nechcelo čítať celý článok, prezradím vám, že sa v tejto otázke prakticky vôbec nezhodneme. Zatiaľ čo Michelle rozsiahle série neprekážajú a vidí v nich množstvo pozitív, ja preferujem dilógie a trilógie. Za veľa dielov považujem čokoľvek nad štyri – s tým, že ak sa séria dostane do dvojciferných čísel, zrejme ju do rúk nevezmem/nedočítam.

2. Ako vnímate otvorené konce?

Vyslovene otvorené konce vnímam predovšetkým ako lacný spôsob nalákania na pokračovanie série. Presne tak! Obzvlášť pokiaľ sa kniha končí doslova uprostred scény alebo sa na posledných stranách rozbehne nová zápletka, napríklad ako v takej Paper Princess. Oveľa radšej mám čiastočne otvorené konce, kde sa niečo vyrieši a niečo ostane do pokračovania.

Ak je reč o samostatnej knihe či o poslednom diele série, v niektorých prípadoch môže byť otvorený koniec vhodný, ale pravdepodobne sa budem cítiť oklamane a frustrovane. Pre mňa by to prakticky znamenalo, že kniha nemá žiadny koniec a nepochybne by ma to naštvalo. Nespomínam si však, či som niekedy niečo podobné čítala. To bude tým, že si nečítala knihy Cat Clarke.

3. Hardback alebo paperback?

Hardbacky vyzerajú omnoho krajšie na poličke (a na fotkách na Instagrame), ale paperbacky sú často lacnejšie (nielen pri zahraničných knihách), ľahšie a zaberajú menej miesta v batohu. (Úprimne povedané, čakala som od teba väčšiu ódu na paperbacky! Je to knižný formát! Koľko plusov a mínusov sa im dá pripísať? :D)

Ja mám najradšej e-knihy, no ak si musím vybrať, potom taký ten pevný paperback, čo sa len tak nezničí a zároveň neváži tonu. Áno, e-knihy sú značne pohodlné a predovšetkým šetria priestor.

4. Obľúbená kniha?

Obľúbená kniha? Vážne? Za aké obdobie? V ktorom žánri? Na toto sa nedá normálne odpovedať!

Moje celoživotné srdcovky zahŕňajú knihy ako Eliza a more príšer, Fangirl, Vrania šestka, Mesačné kroniky, VýnimočnáOhnivá, Hry o život či knihy o Tieňolovcoch. A priemerne obľúbených kníh mám samozrejme oveľa viac.

Ja sa podpisujem pod Mesačné kroniky a pridávam za seba série Kroniky Amberu, Mercy Thomson, Vampire Academy, všetko, čo som čítala od Ilony Andrews, českú dilógiu Noční klub a hromadu iných kníh, z ktorých väčšinu som určite čítala x-krát.

5. Najneobľúbenejšia kniha?

Päťdesiat odtieňov sivej? Nielenže je to hrozne napísané a má to ešte horšiu myšlienku, ale hlavne ma štve, že je to také populárne. Omnoho kvalitnejšie knihy pritom trčia niekde zašité na poličkách kníhkupectiev a ich autorom sa nedostáva patričná chvála. Ten pocit poznám.

Za seba nominujem YA fantasy Kingdom of the Wicked. Túto knihu považujem za nešikovne napísanú a vrcholne nevkusnú zároveň.

6. Milostné trojuholníky, áno alebo nie?

Nieeeeee. Som rada, že tento trend v YA už ustúpil a nikdy sa k nemu nechcem vracať.

Za mňa tiež skôr nie, no zároveň verím, že by sa tento motív dal spracovať aj dobre – ak by to nebolo iba o tom, že si hlavná hrdinka nevie vybrať medzi dvoma sexošmi, do ktorých je zamilovaná.

7. Kniha, ktorú ste naposledy nedokázali dočítať?

Obvykle sa snažím doraziť všetko – ak už pre nič iné, tak aspoň aby som mala ten bod do Goodreads výzvy. Na mojej not-gonna-finish poličke sú iba romantické diela, ktoré ma buď brutálne nebavili alebo ma ich obsah vyslovene urážal svojou stupídnosťou (pekne povedané), ako Degradation od Stylo Fantome.

Ja knihy nedočítavam bežne a naposledy som vzdala Nevernight od Jaya Kristoffa – na takéto dlhé a pomalé knihy zrejme nikdy nebudem mať trpezlivosť.

8. Kniha, ktorú máte práve rozčítanú?

To veľmi závisí od toho, koľko nám bude trvať článok dostať medzi ľudí? Teraz získavate zákulisné informácie o tom, ako prebieha písanie našich spoločných príspevkov – v priemere si medzi sebou jeden článok prehodíme tak 5-6krát, heh.

Povedzme, že sa v týchto dňoch musím prebojovať cez Fight Club. A ja dosť možno aktívne nečítam nič, pretože tento rok čítanie náramne zanedbávam. Mám však rozpracovanú zbierku poviedok Small Magics od Ilony Andrews.

9. Kniha, ktorú ste naposledy niekomu odporučili?

Zrejme You’re Never Weird on the Internet (Almost), ktoré som odporučila práve Neliss a dokonca sa jej to páčilo! (Áno, je to super biografia a vôbec sa nedajte odradiť, ak neviete, kto je Felicia – tiež som nevedela.) Inak kade chodím, tade odporúčam Kroniky Amberu (a väčšinou ma nikto nepočúva). Mne doslova strčila prvú knihu do ruky, vraj si musím prečítať aspoň prvú kapitolu! A vôbec sa za to nehanbím!

Ja knihy odporúčam predovšetkým všeobecne na blogu, v podcaste či na IG. Kedy som naposledy niečo odporučila konkrétnej osobe… Hm… Michelle a Barbore odporúčam knihy osobitne, ak si myslím, že by sa im mohli páčiť, akurát nemám dojem, že by sa to stretávalo s veľkým úspechom. *zazerá* A netuším, o aký titul šlo naposledy. Zato vám môžem prezradiť, že najčastejšie odporúčaným titulom od Neliss mojej maličkosti je Vrania šestka. Fakt ju plánujem prečítať, veď mi obe časti stoja na poličke… Len sa k tomu musím dopracovať.

10. Najstaršia kniha podľa dátumu vydania, ktorú ste prečítali?

To bude nejaká fuj klasika, chvíľočku… *otvára Goodreads* Očividne je najstaršie dielo na mojom zozname Antigona.

Rátajú sa dochované časti Eposu o Gilgamešovi? V rámci povinného čítania na vysokej som čítala nejaké tie antické diela (hoci asi nie úplne s porozumením, skôr mi iba oči behali po texte – povinné čítanie v kocke), no ani za nič si nespomeniem aké, takže možno tiež Antigona.

11. Najnovšia kniha podľa dátumu vydania, ktorú ste prečítali?

Slovenskú sci-fi knihu Anarchorance. Nečítam príliš diela našich autorov (hoci by som to rada zmenila) alebo sci-fi a toto bolo dosť priemerné, no som úprimne zvedavá na pokračovanie. To sme dve, dáme zase spoločné čítanie? Jasné! S nikým iným sa texty neanalyzujú tak dobre ako s tebou! Aww.

Moja odpoveď je Lost in the Never Woods, celkom zábavné prerozprávanie Petra Pana, ktoré vyšlo v marci tohto roku. Ja som v čítaní aktuálnych kníh nemožná, väčšinou sa ku všetkému dostanem tak s dvoj-troj-desaťročným oneskorením.

12. Obľúbený autor?

Úprimne povedané, je málo autorov (ak vôbec nejakí), ktorí by ma nesklamali aspoň jednou knihou. Zaujímam sa však o všetko, čo napíše Holly Bourne, Kasie West a Leigh Bardugo.

Mňa nesklamalo nič od Ilony Andrews – aj keď je pravdou, že som zatiaľ neprešla celou jej tvorbou. Tiež obľubujem romantiky od Lindy Kage či Cambrie Hebert a dosť u mňa boduje i Marissa Meyer.

13. Kupovanie alebo požičiavanie kníh?

Ako knihovník by som sa mala prikláňať k požičiavaniu, ibaže nové knihy sú vždy také peknučké a voňavučké a krásne vyzerajú na poličke. Nenakupujem však fyzické knihy príliš často, väčšinou len od svojich najobľúbenejších autorov, ktorých fakt túžim vlastniť.

Na základnej a strednej škole som chodila do knižnice často a stále si myslím, že sú knižnice super, lenže teraz väčšinou čítam e-knihy alebo fyzické recenzáky. Z týchto dvoch možností to teda bude kupovanie. Inak, chcelo by to knižnicu s e-knihami! Niektoré knižnice už e-knihy požičiavajú, no sama netuším ako, pretože som to nikdy neskúšala.

14. Kniha, ktorú nemáte radi, ale všetci ostatní ju zjavne zbožňujú?

ACOTAR? Nepovedala by som, že túto Maasovku milujú všetci, ale očividne je z nej nadšených veeľa (priveľa) čitateľov. Nuž, ja som skoro umrela od nudy a nepotrebujem čítať pokračovania. Na tomto sa zhodneme, ACOTAR som prelúskala jedine vďaka preskakovaniu dlhých nudných odsekov.

15. Záložky alebo ohnuté rohy stránok?

Určite záložky – či už ide o skutočnú záložku alebo kúsok papiera. A asi úplne najideálnejšie sú tie záložkové šnúrky v hardbackoch. Potom nemusím rýchlo pátrať po niečom, čo by som strčila do knihy, a nikdy ju nestratím. Ohýbanie rohov mi pripadá hrozne barbarské a… trvalé.

Záložky! A jednoznačne tie skutočné, ideálne čo najlepšie zladené s knihou. A potom že ja som pedant.

16. Kniha, ktorú si vždy radi znovu prečítate?

Viackrát som čítala sériu Harry Potter či knihu Fangirl a zatiaľ ma neomrzeli. Inak re-readingy nerealizujem práve často. To ja zasa re-readujem nesmierne často, ale nie úplne od slova do slova, preto si tie knihy ani nezapisujem na Goodreads ako opätovné čítanie. V čítačke mám dokonca kategóriu re-read, no sú tam najmä moje romantické srdcovky ako Lead, #Nerd, The Chase

17. Dokážete popri čítaní počúvať hudbu?

Môžem mať na pozadí pustenú hudbu, ale rozhodne by som to nekvalifikovala ako počúvanie hudby. Buď sa sústredím na text alebo na okolie, určite nie na oboje. A pokiaľ tú hudbu vyslovene nepočúvam, načo plytvať elektrinou?

Za mňa to Michelle vystihla. Určite by som tú hudbu dokázala ignorovať – vlastne dokážem ignorovať i rozhovory ľudí vo vlaku či iný hluk –, no môj čitateľský zážitok by hudba určite nedotvárala.

18. Jeden či viacero uhlov pohľadu?

V podstate mi na tom nezáleží. Ak ich však má byť viac, je pre mňa dôležité, aby sa nezlievali.

Ja určite preferujem menší počet pohľadov, jeden alebo dva, ale pri takých Mesačných kronikách mi to väčšie množstvo neprekážalo – hádam aj preto, že sa nabaľovali postupne.

19. Prečítate knihu na posedenie alebo v priebehu viacerých dní?

To závisí od množstva času, ktoré mám k dispozícii (Serpent & Dove som prečítala cestou z Prahy do Kysaku), na kvalite knihy (niektoré ma udržali hore celú noc) a na aktuálnej nálade. Pokiaľ to musím spriemerovať, väčšinu kníh čítam na viackrát. Tiež som už prečítala knihy na jedno posedenie (ak sa stretlo väčšie množstvo voľného času so správnou náladou), no zvyčajne mi to trvá pár dní (a popri škole občas dokonca týždeň-dva).

Perlička – najdlhšie som dočítavala knihu dva roky a osem mesiacov.

20. Koho označujete?

Lyn von Nightlight a Sue. (Alebo kohokoľvek iného, kto má chuť bezbolestne napísať článok!)

* * *

Ďakujem všetkým čitateľom za pozornosť a Neliss za to, že si našla vo svojom nabitom študentskom programe čas na ďalší spoločný článok. S radosťou!

Aké sú vaše čitateľské zvyky a preferencie? Môžete sa s nami o ne podeliť v komentároch.

Michelle & Neliss

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *