Knihy roka 2019… a niečo navyše

Knihy roka 2019… a niečo navyše

Milí návštevníci, vitajte v roku 2020 na blogu Radioactive. Bude to veľmi aktívny rok…! Ak sa prinútim splniť všetky… hm, nie predsavzatia, skôr len obyčajné, nie veľmi detailne naplánované plány, ktoré som si do roku 2020 nachystala. A možno tu bude úplne priemerná až podpriemerná aktivita, ako tomu bolo doposiaľ, ak svoje nie veľmi detailne naplánované plány nenaplním.

Ako to celé dopadne, to ukáže čas. Teraz by som sa chcela obzrieť za rokom 2019, predstaviť vám knihy, ktoré ma očarili, ale tiež zaspomínať na rôzne (podľa môjho skromného úsudku zaujímavé a môj názor je, samozrejme, objektívny) články, ktoré som si pre vás minulý rok pripravila.

Blog v roku 2019

Minulý rok som rozbehla sériu článkov Putovanie po hradoch a zámkoch, v ktorých sa s vami delím o svoje dojmy z návštev rôznych… nuž… hradov a zámkov. Spoločne sme sa pozreli na Český Šternberk, do Ledníc, na Konopiště a Hrádek u Nechanic. Tento rok si chcem zaspomínať aj na návštevy niektorých slovenských hradov či zámkov a dúfam, že navštívim aj nejaké nové, aj keď skôr v Čechách.

V roku 2019 sa na blogu objavilo aj viacero článkov o conoch a festivaloch. Túto sériu som odštartovala hromadným reportom o piatich fanúšikovských stretnutiach, pokračovali sme v nej s Neliss reportom z návštevy Warsaw Comic Con 2019 a na to sme nadviazali filozofickým článkom o (Ne)Výhodách česko-slovenských conov. No a na záver prišiel už tradičný report z Festivalu fantazie 2019 (spoiler – bol to jeden z mojich najobľúbenejších ročníkov!).

Na koniec roka som v spolupráci s Neliss, Sue, Majkou a Lusy pripravila Projekt Veselé Vianoce – jeho súčasťou bol Veselovianočný knižný tag, ktorý so mnou vyplnila i Neliss, a séria troch článkov o vianočných filmoch, knihách a hudbe.

Knihy v roku 2019

Na úvod menší čitateľský súhrn – v roku 2019 som prečítala 39 kníh. Vlastne iba 37 nových kníh, lebo dve z nich boli re-ready, ktoré obvykle nerátam a netuším, prečo som tieto dve rátala. A teda keď už zachádzame do detailov, technicky to bolo 34 nových kníh, lebo tri boli novými verziami nevydaných rukopisov… Ale na tom nezáleží! Výzvu na Goodreads som splnila, takže psst! Podrobná štatistika je nasledovná:

  • prečítala som 16 príbehov zo súčasnosti, pričom len jedna z nich bola neromantická YA kniha,
  • zhltla som 14 fantasy románov, prevažne z mestskej fantasy, ale vyskytla sa tam aj high fantasy, dystópia či paranormálna romanca,
  • otestovala som hneď 8 komiksov/grafických noviel a
  • prelúskala som 1 literatúru faktu o slovanskej mytológii.

A ktoré knihy získavajú svoj naj titul?

Najlepšie čítanie

Shelby Mahurin – Serpent & Dove [GR]

Veľmi nečakane sa mojím najlepším čítaním roka 2019 stala kniha Serpent & Dove, ktorá bola nielen vydaná minulý rok (nemám vo zvyku čítať aktuálne knihy), ale ešte k tomu ide o YA (nemám príliš vo zvyku čítať YA knihy). Nedala som jej síce plné hodnotenie, pretože objektívne vidím jej nedostatky, no napriek tomu ma príbeh o čarodejnici a lovcovi čarodejníc, ktorí musia prekonať svoje názorové rozdiely a prežiť odvekú bitku medzi bosorkami a Cirkvou očaril. Viac sa o mojom názore dočítate v recenzii, ktorú sa mi podarilo zverejniť krátko po dočítaní, čo bol na mňa obrovský výkon.

“I was no one’s sacrifice. Not then. Not now. Not ever.”

 

Najväčšie prekvapenie

Marissa Meyer – Fairest [GR]

Novele Fairest k mojej obľúbenej sérii The Lunar Chronicles (recenzia) som sa dlho vyhýbala, pretože jej hlavná postava, zlá kráľovná Levana, nebola postavou, do ktorej hlavy by som sa túžila dostať. Vykľulo sa z toho nesmierne dych berúce a občas až mrazivé čítanie o parádne psychicky naručenej osobe, z ktorej sa stal skvelý záporák. Som však rada, že som si novelu prečítala až po konci série, pretože toho o Levane veľa prezrádza a mám dojem, že by ma to pripravilo o to prekvapenie na konci Winter.

 

Najnovšia milovaná séria

Ilona Andrews – Burn for me [GR] | White Hot [GR]

Aj keď som obrovským fanúšikom autorského dua Ilona Andrews, nedávala som ich sérii Hidden Legacy veľkú šancu. Bola som totiž povrchná a súdila som knihu podľa obalu. Oplatilo sa mi zariskovať, pretože som vďaka nej získala v bojovnej detektívke Nevade a v drsnom mágovi Roganovi nový obľúbený pár a ponorila som sa do zaujímavého sveta, kde magické schopnosti nie sú špinavým tajomstvom, ktoré je nevyhnutné ukrývať pred širokou verejnosťou, ale výhodou, ktorá určuje spoločenské postavenie a ovplyvňuje politický svet. Viac sa môžete opäť dočítať v mojej recenzii na prvý diel.

“You don’t have the touching rights.”
“How do I get those?”
Stop being a self-absorbed spoiled baby. “You get those if I fall in love with you.”
He stopped. “In love. You’re serious?”
“Yes.” That would shut him up.
“What is this, the sixteenth century? Should I write you a sonnet next?”
“Is it going to be a good sonnet?”

 

Najinteligentnejšia romantika

Elle Kennedy – The Risk [GR]

Nie, titul „Najinteligentnejšia romantika“ neoznačuje výnimočne logickú a múdru romantickú knihu. Je to metafora pre tú najnormálnejšiu romantiku pre dospelých (resp. NA), ktorú som prečítala minulý rok. Avšak napriek tomu, že som mala fakt zlú ruku pri výbere podobného typu čítania, neznamená to, že ide v tomto prípade o nejaké najmenšie zlo. The Risk som si obľúbila rovnako ako minulý rok prvý diel série Briar U, The Chase (recenzia). Prináša sympatickú nedokonalú hrdinku, zamilovania hodného reálneho hrdinu, skvelo spracovaný enemies-to-lovers vzťah, drámu, humor i emócie – teda všetko, čo mám na podobnom type kníh rada.

 

Najobľúbenejší komiks

Patricia Briggs – Hopcross Jilly #1-6 [GR]
Joss Whedon – Fray [GR]

Minulý rok som začala čítať aktívnejšie komiksy – jednak vďaka nim rýchlo rastie počet prečítaných kníh a jednak ma už dlhšie zaujímalo zopár konkrétnych príbehov. Nemám chuť čítať typické superhrdinské príbehy, zato ma lákajú komiksové doplnky k mojím obľúbeným príbehom. Sprievodný komiks k sérii o Mercy Thompson, Hopcross Jilly, si ma získal napriek predvídateľnej zápletke zaujímavým spracovaním a bližším pohľadom na život Adamovej dcéry Jesse. Rovnako sa mi páčil aj komiks Fray, ktorý využíva mytológiu zo seriálu Buffy, premožiteľka upírov, ale odohráva sa v ďalekej budúcnosti. Nemusíte poznať seriál, aby ste si užili príbeh tejto badass hrdinky, jeho lákavú zápletku a prekvapivé zvraty.

“Nobody ever called me any OH MY GOD you mean that guy that one that set himself on FIRE!“
„As I said, fanatics.“
„But he set himself on fire!“
„Centuries of useless, obsessive waiting. Makes a human-“
„HE SET HIMSELF ON FIRE!
„Maybe he was cold.”
(Fray)

 

Najbrutálnejšia nostalgia

Richelle Mead – The Untold Stories [GR]
Buffy the Vampire Slayer: Omnibus, Vol. 1 [GR]

V roku 2019 som sa úspešne dopracovala k poviedkam, ktoré boli po prvý raz vydané v špeciálnej edícii k desiatemu výročiu vydania Vampire Academy. Obsahuje rozkošné príbehy, ktoré nádherne dotvárajú sériu a moje srdce pri nich plesalo. Viac som sa o nich rozpísala vo svojom komentári na GR, ale ak ste fanúšikmi VA, musíte si to prečítať. Ďalším nostalgickým zásahom pre mňa boli komiksy k seriálu Buffy, predovšetkým prvý Omnibus obsahujúci niekoľko príbehov, ktoré sa odohrávajú pred začiatkom seriálu. Kniha nebola perfektná od začiatku do konca (nepáčila sa mi grafika prvej kapitoly a dva príbehy ma nezaujali), ale všetko týkajúce sa Buffy bolo skvelé, zaujímavé a silno lákajúce na re-watch seriálu.

 

Najočakávanejšie pokračovanie

Petra Stehlíková – Faja [GR]

Druhý diel českej dystopickej série Naslouchač, Faja, som si asi užila menej ako jednotku, ale stále to bol fascinujúci a originálny príbeh, ktorý radím medzi moje najobľúbenejšie. Užívala som si hlavné postavy, vzťahy medzi nimi, jedinečný svet a brutálnu zápletku. Tretí diel série, Nasterea, by mal konečne vyjsť tento rok a neprekvapilo by ma, kedy získal v mojom budúcoročnom zozname Kníh roka 2020 rovnaký titul ako teraz dvojka, pretože sa ho po tom konci skutočne neviem dočkať!

“A sebehorší zločin přestává být zločinem, pokud k němu nalezneš správné vysvětlení a umíš ho ospravedlnit, Ilane. Pokud přesvědčíš ostatní, že páchat zlo je v jejich zájmu. Všechno jsou to jenom slova. Dějiny jsou takových omluvitelných zvěrstev plné.”

 

Najneobjektívnejšie hodnotenie

Cambria Hebert – #Bae [GR]

Svedomie by mi nedovolilo označiť #Bae za najlepšie čítanie minulého roka, pretože… Bolo to vôbec dobré? Ja ani sama neviem! Ale bol to siedmy diel mojej obľúbenej série! Milujem tie postavy a je mi (skoro) jedno, či to, čo sa tam deje, dáva zmysel alebo nie. Kniha bola plná silných depresívnych emócií, no na konci som sa pri tom aj tak roztápala radosťou. Romeo a Rimmel zostávajú jednou z mojich obľúbených dvojíc, lebo hoci začali ako hrozné klišé, stali sa párom, ktorý nikdy neohrozovala žiarlivosť, nedôvera, nevera, klamstvá ani nedostatočná komunikácia.

 

Najväčší zvrat

Noelle Stevenson – Nimona [GR]

Opäť raz zavádzajúci titul. V Nimone sa síce našlo pár zvratov, ale skutočným zvratom bol môj pozitívny názor na túto grafickú novelu, voči ktorej som bola spočiatku skeptická. Na rozdiel od väčšiny nevidím jej plus ani v humore, ani v nevýnimočnom spracovaní témy „nie každý zloduch musí byť zlý a nie každý dobrák musí byť dobrý“, ktorá je dnes dosť obohraná. Najviac si ma získali postavy a vzťahy medzi nimi, predovšetkým vzťah Nimony a Ballistera, v ktorých som videla skôr otca s dcérou než priateľov. A zo všetkého najviac oceňujem koniec príbehu, ktorý – ironicky – ľudia skôr kritizujú.

“You can’t just go round murdering people. There are rules, Nimona.”

 

Najväčšie sklamanie

Chloe Neill – Holky někdy koušou [GR]
Darek Šmíd – Žrádlo pro psy [GR]

K sklamaniam len krátko. Holky někdy koušou je staršia mestská fantasy séria, ktorá nezostarla veľmi dobre. Obsahuje strašne veľa trápnych upírskych klišé, otravné umelé dialógy a nie príliš sympatické postavy (viac v komentári na GR). Žrádlo pro psy je síce dynamickou a akčnou, ale stále podivnou zmeskou okamihov, ktoré som z veľkej časti nechápala. Nesedel mi ani autorov umelý humor, ani jeho technický a prekombinovaný štýl opisovania úplne jednoduchých vecí.

 

…a na záver ešte jeden bonus.

Najlepšia kniha, ktorá musí vyjsť v roku 2020

Majka Danihelová – V znamení rubínu [GR]

V roku 2019 to nevyšlo, ale tento rok sa už skrátka musíte všetci dostať k pokračovaniu V znamení ametystuV znamení rubínu, ktoré je veľkolepejšie ako prvý diel! Toto už ani nie je obyčajná fantasy, je to ako keď sa jedna obrovská konšpiračná teória preberie k životu a stane sa fascinujúcou, strašidelnou realitou! Mala som tú česť prečítať si minulý rok novú, prepracovanú verziu a bolo to ešte dokonalejšie čítanie ako po prvý raz. Rozhodne by mi neprekážalo prežiť túto jazdu v roku 2020 opäť – tentoraz v papierovej podobe!

* * *

Týmto sme sa úspešne prepracovali na koniec. Nezostáva mi iné, než popriať vám všetko dobré v roku 2020. Nech je lepší ako ten minulý a nech vám prinesie množstvo prekrásnych zážitkov, na ktoré budete s radosťou spomínať – a kníh, ktorých čítaním strávený čas nebudete preklínať!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *