Kapušiansky hrad

Kapušiansky hrad

„V historických listinách sa hrad prvýkrát spomína v roku 1249 pod názvom Tobul. Mal funkciu strážneho hradu, ktorý mal chrániť kráľovskú cestu vedúcu z Prešova na sever. Jeho prvým majiteľom bol rod Maglód. Po vymretí rodu hrad prešiel do vlastníctva kráľovskej komory a jeho veliteľom sa stal Henrich Tarczay, stúpenec Matúša Čáka.“ 1



Deň návštevy
12. Júl 2016, utorok

Slovami na úvod

Po niekoľkých článkoch, v ktorých som ospevovala české hrady a zámky, bolo načase ospevovať nejaký slovenský. A našim reprezentujúcim hradom bude jedna zrúcaninka z východného Slovenska. Ak mám byť úprimná, na Slovensku som tuším videla viac zrúcaním ako zachovalých hradov či zámkov, takže tento príspevok je vlastne adekvátny. Možno nie je taký pekne načančaný ako väčšina hradov, o ktorých som tu zatiaľ písala (a o ktorých ešte len budem písať), ale to nič nemení na tom, že sa mi s ním spájajú pekné zážitky a je to niečo, čo by ste si nemali nechať ujsť, ak ste milovníkom hradnej turistiky a čírou-náhodou ste sa ocitli na tom ďalekom východe.

Kde? Kedy? Ako?

Zrúcanina Kapušianskeho hradu sa týči na vrchu zvanom Zámčisko nad obcou Kapušany v Prešovskom kraji. Postavili ho v 13. storočí, aby strážil kráľovskú cestu vedúcu z Prešova do Bardejova. V 16. storočí ho doplnili o opevnenie, aby bol chránený pred tureckou hrozbou. Na začiatku 18. storočia došlo k jeho vyhoreniu a následne na základe rozhodnutia uhorského snemu bol zbúraný2. Odvtedy hrad očividne už iba chátral, pretože som sa nedostala k žiadnym iným relevantným informáciám o jeho stave.

Pretože neexistuje oficiálny web, viac sa o stručnej histórii hradu dozviete napríklad na tejto zaujímavej stránke, kde nájdete aj informácie o jeho pôdoryse či legendách.

Kapušiansky hrad je slovenskou národnou kultúrnou pamiatkou a jeho areál je voľne dostupný. V roku 2012 sa však začal rekonštruovať a v rámci týchto úprav na ňom vyrástla vyhliadková veža. Na stránkach obce zistíte jej otváracie hodiny, ale v zásade sa tam dostanete medzi desiatou až štvrtou hodinou každý deň okrem pondelka počas letnej a jesennej sezóny, ktoré trvajú od apríla do novembra.

Cesta tam a späť

Obvykle začínam túto sekciu slovami o tom, ako ďaleko sa to-ktoré miesto nachádza od Prahy. Nuž, ak vás to zaujíma, tak Kapušiansky hrad sa nachádza asi (FIY, všetko uvádzam v zaokrúhlených hodnotách podľa Google mapy) 631 km od Prahy. Našťastie sa tiež nachádza iba 42 km od môjho domova na ceste do ďalších 10 km vzdialeného Prešova, takže som cestu tam mala veľmi krátku a pohodlnú. Od Košíc je to zasa 46 km po diaľnici smerom na Prešov. Ak idete autobusom, vystúpite na zastávke „Kapušany“ pri hlavnej ceste a pod hrad vás čaká približne 25-minútová prechádzka. Len o pár minút kratšia sa zdá byť prechádzka z vlakovej zastávky „Kapušany pri Prešove“ (o ktorej existencii som do písania tohto článku ani netušila). Priamo sa sem dostanete z viacerých väčších miest v Prešovskom kraji. Pod hradom sa nachádza i menšie parkovisko, ale odtiaľ sú si všetci smrteľníci rovní.




Výlet na túto zrúcaninu sme si urobili so sestrou a veľmi výnimočne aj s našou mamou (ktorá absolútne neznáša turistiku) už pred niekoľkými rokmi (konkrétne tromi a pol). Hoci som celý život žila tak blízko a niekoľko rokov som okolo neho chodila pravidelne, bola to moja prvá návšteva. Ako som už viackrát uviedla, hrad sa nachádza na kopci. Na strmom kopci. Na dosť strmom kopci, ktorý si musíte poctivo vyšliapať. Cestičky sú pekne upravené a nejde o žiadny vysokohorský terén, ale aj tak je to pomerne náročný výstup, ktorý vám v závislosti od vašej kondičky môže trvať od pol hodiny po hodinu. Ja som tam niekde na tom kopci uprostred leta určite vypľula časť svojej duše. Náročnejší turisti (a sprievodcovia, ktorí sa rýchlo potrebujú dostať hore) sa môžu vybrať hore kratšou a ešte náročnejšou trasou po strmom kopci (označenou tabuľou „výstup na vlastné riziko“, takže toľko k tomu).

Prehliadkové okruhy na hrade

Ako už bolo spomenuté, v rámci rekonštrukcie vybudovali na hrade vyhliadkovú vežu, ktorá je to najbližšie k prehliadkovému okruhu, čo tam nájdete. Vstup na ňu je spoplatnený symbolickým príspevkom (zdá sa mi, že to boli 2 €, ale nedopátrala som sa k informácii, ako je to teraz) a po vyšliapaní asi 116 schodov sa vám naskytne 360-stupňový výhľad na okolité pohoria – Čergov, Ondavskú vrchovinu, Slanské vrchy, Volovské vrchy či Branisko3.

Fotografovanie je povolené a dokonca i zadarmo! #HaHa

Priamo v okolí hradu sa už nič na videnie nenachádza, ale kebyže ste v okolí, môžete si spraviť výlet na asi 10 km vzdialenú zrúcaninu Šarišského hradu alebo 6,5 km vzdialenú zrúcaninu hradu Šebeš, prípadne do kaštieľa Fintice, kde majú malé múzeum a galériu. Pre niekoho to asi nebude žiadna sláva, ale turisti, ktorí preferujú prírodu pred vyfintenými stavbami, si určite prídu v peknom počasí aj na týchto čarovných miestach na svoje. Môžete si zájsť na výlet do prírodnej rezervácie Fintické svahy (2,5 km), Dubová hora (5 km) či Demjatské kopce (6,1 km)4.




Slovami na záver

Kapušiansky hrad síce nie je jednou z tých pamätihodností, za ktorými sa ľudia budú drať z opačného konca republiky alebo zo zahraničia. Je to však kráska pamiatka, z ktorej dýcha história, a nádherná príroda navôkol mu dodáva na čare. Cesta hore je síce náročná, ale odmenou vám bude čistý vzduch a ohromný pohľad na prenádhernú krajinu, akú nenájdete pri pohľade z okna mrakodrapu v Dubaji.

Ak sa teda ocitnete v okolí a budete si niečím potrebovať vyplniť voľný čas, neváhajte s výletom na Kapušiansky hrad. A ak žijete blízko, ale tak ako ja ste sa na hrade nikdy neboli, mali by ste to napraviť.



____________________

1Kapušiansky hrad. Hrady a zámky na Slovensku [online]. Bratislava: Univerzitná knižnica [cit. 2020-01-05]. Dostupné z: https://www.hrady-zamky.sk/kapusiansky-hrad/.
2Kapušiansky hrad. Muzeum.sk [online]. [cit. 2020-01-05]. Dostupné z: https://www.muzeum.sk/kapusiansky-hrad.html.
3VESELÝ, Martin. Hradní a zámecké věže. Rozhledny na Slovensku [online]. [cit. 2020-01-05]. Dostupné z: http://rozhledny-slovensko.webz.cz/Hradni.html.
4Kapušiansky hrad. Severovýchod.sk [online]. Prešov: Severovýchod Slovenska – Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) [cit. 2020-01-05]. Dostupné z: https://www.severovychod.sk/vylet/kapusiansky-hrad.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *