Knižný súhrn 2017: Júl – December 2017

Knižný súhrn 2017: Júl – December 2017

Podstatne oneskorene prichádzam so súhrnom kníh, ktoré som prečítala v druhej polovici roka 2017. Áno, tento článok by sa dal – vzhľadom na množstvo kníh, o ktorom teraz bude reč – rozdeliť na dva. Rada by som však minulý rok uzatvorila, a tak to všetko zhrniem do jedného. No pretože som viacero z týchto kníh uviedla vo svojom zozname top kníh roka 2017, rozhodla som sa práve tieto zmieniť iba v krátkosti a odkázať vás na zmienený článok. Opakovanie síce je matkou múdrosti, ale čas sú peniaze a ja tu nie som preto, aby som vás o nich… oň?… oberala.

Počas uvedeného obdobia som prečítala 9x fantasy knihy, medzi ktorými bolo zopár urbaniek a zopár high fantasy, ale taktiež aj 9x contemporary romance, pretože čo iné by som na konci roka mohla čítať, keď potrebujem dohnať Goodreads challenge, však?



 

Výnimočná – Kristin Cashore [GR]

Výnimočná je prvým dielom trojdielnej YA fantasy série Sedem kráľovstiev. Dostávame sa sveta, v ktorom sa niektorí ľudia rodia s výnimočnými schopnosťami. Hlavnou hrdinkou je Katsa, ktorej nadaním je zabíjanie. Jej strýko, kráľ, ju využíva na zastrašovanie a zbavovanie sa nepriateľov. Katsa neznáša svoju silu, ale nemá dojem, že by mala na výber. Všetko sa zmení, keď sa stretne s jediným výnimočným, ktorý sa jej kedy vyrovnal. S pomocou princa Poa a ďalších členov tajného rádu ochraňujúceho krajinu sa dostáva na cestu odhaľovania – záhady týkajúcej sa únosu Poovho starého otca, ale tiež jej vlastných schopností a seba samej.

Moje dojmy z výnimočnej sú zmiešané. Na jednej strane sa to čítalo dobre, keď už som sa k tomu prinútila, na druhej sa mi k tomu nechcelo vracať. Začala som to čítať v slovenčine, potom som prešla na češtinu, pretože som mala dojem, že sa hlavní hrdinovia správajú ako deti a pritom tam vedú reči o manželstve. Našla som čosi pozitívne na Katse a obľúbila som si aj Poa, ale ostatné postavy na mňa pôsobili ako nástroje. Myšlienka výnimočných ma očarovala zrejme najviac, lenže autorka sa napriek veľkému rozsahu nevenovala širšiemu opisovaniu sveta a rozvíjaniu mytológie (som však ochotná pripustiť, že si to nechávala do ďalších častí). Na jednej strane musím povedať, že Cashorová zvládla napísať zaujímavo aj nudné putovanie zasneženou krajinou, na druhej ma sklamal koniec, kedy sa celý problém vyriešil behom pár riadkov.

Výhodou je, že aj keď ide o trilógiu, dej je v podstate uzavretý (aj keď nie uspokojivo). Som ochotná dať autorke šancu a pustiť sa aj do pokračovania. Hádam to neoľutujem.


       


 

When It’s Real – Erin Watt [GR]

When It’s Real je jednou z kníh, ktoré sa dostali do môjho zoznamu kníh roka 2017, takže iba stručne: Je to YA stand-alone romantická contemporary od autorského dua píšuceho pod meno Erin Watt. Ide o príbeh teenagerského speváka Oakleyho, ktorý potrebuje frajerku „naoko“, aby si zlepšil imidž, a o Vaughn, ktorá sa stane jeho priateľkou, aj keď ho nemá v láske, ale potrebuje peniaze. Nejde o originálny koncept, ale jeho spracovanie bolo zaujímavé a príjemne sa čítalo. Prináša dostatok emócií, postavy, ktoré vás nenechajú chladnými (týka sa to hlavných aj vedľajších), i nevyhnutnú drámu a venuje sa aj otázke negatívneho vplyvu sociálnych médií. Kniha má silnejší začiatok ako koniec – môžete mať dojem, že naši hrdinovia prešli príliš nečakane zo stavu „konečne sa tolerujeme a rozumieme si“ do „neskutočne sa milujeme“. Nie je to však také veľké negatívum, aby sa kvôli nemu neoplatilo siahnuť po tejto knihe.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Blurred Lines – Lauren Layne [GR]

Do čítania prvého dielu série Love Unexpectedly som sa pustila práve kvôli dobrému zážitku, ktorý mi pripravil jej štvrtý diel, Walk of Shame. Nenazvala by som to vyslovene krokom vedľa, ale Blurred Lines ma veľmi neohromilo. Ide o friends-to-lovers koncept spracovaný v romantickej stand-alone knihe pre dospelých. Parker a Ben sú nielen najlepšími kamarátmi, ale aj spolubývajúcimi. Hoci im každý tvrdil, že muži a ženy nemôžu byť len priateľmi, oni svetu celé roky dokazovali opak. Parker sa však jedného dňa dozvie, že si za ňu jej dokonalý priateľ našiel náhradu a rozhodne sa skúsiť vzťahy bez záväzkov. A kto iný by bol lepšou záplatou na jej zranené ego ako jej úžasne sexy a úžasne proti záväzkový spolubývajúci?

Autorke sa jedno naozaj podarilo – priateľstvo Parker a Bena bolo skvelé. Ohromné. Perfektné! Také perfektné, že som si ani nebola istá, či by sa mali dať dokopy. Ich interakcie boli také príjemné, že som sa až 70 % knihy dobre bavila. Lenže potom sa začala dráma a ja som bola nerozhodná v tom, či chápem dôvody, pre ktoré sa jeden druhému nevyznali zo svojich citov, alebo ma rozčuľujú tým najväčším klišé romantických kníh – neschopnosťou otvorene sa porozprávať. Občas som tiež mala dojem, že Parker Bena len využívala. Tento pocit bol u mňa taký silný, že som chvíľami pochybovala, či naozaj zostanú spolu (čo by ma síce naštvalo, ale aspoň by to bolo originálne). Takúto knihu je pre mňa ťažké odporúčať. Závisí to zrejme na vás a na vašej schopnosti vypnúť pri čítaní analytickú časť vášho mozgu.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Návrat krále – J. R. R. Tolkien [GR]

Jedným z mojich najväčších minuloročných úspechov bolo dočítanie Pána prsteňov (okej, fajn, nie je to jeden z mojich najväčších úspechov, ale je to niečo, z čoho mám radosť). Nikdy som nebola fanúšikom Tolkienovej tvorby (no neoznačujem sa ani za odporcu, som voči nemu skôr ľahostajná) a zrejme už ani nebudem. Ak by som tieto knihy mala čítať, nedočítala by som ich. Počúvanie audioknihy pri upratovaní, sťahovaní, skladaní puzzle a iných činnostiach (pri ktorých som nemohla zaspať) mi to išlo jedna báseň. Je to jedna z tých kníh (sérií), ktoré sa ani neunúvam analyzovať (pretože by som určite bola obvinená z nepochopenia – čo je pravda, lebo ja som väčšinu tejto série vážne nepochopila). Tolkienov štýl ide mimo mňa (najviac som si užila jeho esej O pohádkach, ktorá ma naučila rešpektovať ho ako autoritu vo svete fantasy literatúry, ale to je všetko). Nebudem sem písať obsah a ani dávať odporúčania. Toto je vážne iba môj výlev. Zbohom, Pán prsteňov. Ak sa ešte stretneme, bude to iba pred televízorom (monitorom). Dám ti ešte šancu očariť ma (no nerobím si veľké nádeje). Knihu hodnotím rovnako ako prvé dve – priemerne.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Ohnivý dotyk – Patricia Briggs [GR]

Na rozdiel od Kate Danielsovej, pri ktorej som pozadu tri či štyri časti, pri Mercy Thompsonovej som pozadu iba o jeden diel. Neviem prečo (pravdepodobne kvôli Adamovi), ale Mercy je môjmu srdcu bližšia. A dokážem jej to odpustiť veľa. Aj taký slabý a hlúpy dej, ako mala deviata kniha. Ohnivý dotyk je vo veľkej miere orientovaný na politický boj medzi fae a vlkolakmi a je tu hlavne preto, aby čitateľom ukázal, ako fae uvažujú. Vďaka čomu pôsobí celý diel ako zbytočná vata. Objektívny čitateľ (aj objektívny fanúšik) by tomu nedal viac ako tri hviezdičky. Neobjektívny milovník Adama (ja), Mercy a celého gangu tomu dá štyri až päť hviezdičiek, podľa aktuálne nálady. Nemyslím, že je nutné dodávať k tomu viac. Ak ste Mercy nečítali, otvorte si hneď teraz prvú časť. Ak ste v procese čítania série, len pekne pokračujte. Ak ste tento diel prečítali, viete, o čom hovorím.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Sonáta pro Azazela – Dušan D. Fabian [GR]

(Začínam mať dojem, že by som mala tieto príspevky robiť len k prvým častiam v sérii alebo o stand-alone knihách, ugh). Sonáta pro Azazela je štvrtým dielom českej urban fantasy série Kladivo na čaroděje, pre ktorú je charakteristické, že je výsledkom práce viacerých autorov. Túto časť ako jedinú napísal slovenský autor (v češtine), ktorý sa rozhodol zasadiť dej do svojho rodného… štátu. Felix a Klaudia sa presúvajú do Nitry, do Archeologického ústavu, kde – zo záhadných príčin – zostanú uväznení so skupinou ďalších ľudí. Ktorí postupne umierajú. Veľmi násilnou, občas rituálnou smrťou. A tak sa začína naháňačka za duchom nitrianskeho kata, ktorý môže, ale nemusí, byť za všetko zodpovedný. A ktorý môže, ale nemusí, existovať.

Svoj názor som výstižne uviedla vo svojej recenzii na Goodreads a asi nemá význam opakovať sa. Tak opäť len stručne: Napriek zaujímavej zápletke, občasnému humoru a faktu, že Fabian vystihol Pavlovského postavy naozaj dobre (na rozdiel od Nečasa, autora tretej časti), som bola sklamaná. Sonáta pro Azazela je veľmi čistá, pekná, nedrastická (až na trochu krvi a useknutú hlavu), necynická, takmer family-friendly. Čo nie je vyslovene zlé. Ale nie je to to, kvôli čomu som si túto sériu obľúbila.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Výtah do pekel – Jiří Pavlovský [GR]

Piaty diel tej istej série mal znovu na starosti jej pôvodca, Jiří Pavlovský. Ak mám byť úprimná, mala som obavy, že ani jemu sa nepodarí oživiť moje nadšenie a netuším, čím by som to potom ospravedlňovala. Našťastie sa to nestalo a Výtah do pekel je aktuálne mojou najobľúbenejšou časťou! Pavlovský mal veľkú nevýhodu, pretože dej je opäť postavený na tom, že postavy sú kdesi uväznené. Felix a Walter zisťujú, čo vydesilo pacientov v kóme a popritom hľadajú spôsob, ako komunikovať s prastarým zlom, zatiaľ čo Klaudia pátra po ceste von z posadnutého paneláku. Napriek tomu vytvoril skvelý dej, ktorý sa Sonáte pro Azazela vôbec nepodobá. Jeho príbeh bol dynamický, humorný, úchylný, cynický – presne ako som to chcela. Čo ma však prekvapilo, bola tá nečakaná dávka strašidelnosti. Nedokázala som sa od tej knihy odtrhnúť. Asi preto sa dostala na môj zoznam kníh roka 2017, spoločne s nasledujúcou knihou.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Drsné sny – Jakub Mařík [GR]

V šiestej časti Kladiva na čaroděje sa Felix a jeho spoločníci dostávajú k prípadu zavraždeného policajta, ktorého v záchvate zlosti nad ukradnutým jedlom zabil vlastný kolega. Aby to nestačilo, stále viac obyvateľov Prahy podlieha zlosti a aj návšteva obchodného centra sa mení na masaker.

Nečakala som, že sa niekomu konečne podarí nadchnúť ma tak, ako to dokáže Pavlovský. Jakub Mařík to však dokázal. Kniha Drsné sny priniesla zaujímavú zápletku, ktorá začína tak zhurta a ani na okamih nepoľavuje, že nemáte čas nudiť sa. Dočkala som sa aj ohromných hlášok a skvelého humoru. Autor šikovne zachytil ducha postáv a jeho kniha pôsobila ako pokračovanie série, nie len samostatný epizódny diel, ktorý sa zľahka dotýka sériovej zápletky. Najviac ma ale zaskočilo, že mi v tomto prípade ten Pavlovského čierny humor a nechutnosti nechýbali. Mařík navodil úžasnú zábavnú atmosféru, ktorá bola úplne iná, ale zároveň akosi podivne autentická pôvodnému charakteru série. Táto kniha ma presvedčila, že si chcem od autora v budúcnosti prečítať aj niečo iné.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_half


 

#Heart [GR] | #Holiday – Cambria Hebert [GR]

Kniha #Heart bola pôvodne označovaná za posledný diel Hashtag série. Potom prišla autorka s #Bae, siedmym dielom, ktorý už skutočne uzatvára tento príbeh. Nemá význam hovoriť o deji. Kniha je ako jediná zo série písaná z pohľadu všetkých štyroch postáv, významne nadväzuje na udalosti z predchádzajúcej časti týkajúce sa Braedena a Ivy a ďalej rozvíja život Romea a Rimmel, ktorých vzťah bol vo štvrtej a piatej časti v úzadí. Je to sladké, romantické, prehnane dramatické a niečo, čo nedokážete čítať, ak nie ste zamilovaní do hlavných postáv. Čo ja som, takže o objektivite sa tu nedá hovoriť. Veľmi som si však užívala aj okamihy, kedy sa tu naznačoval vzťah medzi Drewom a Trentom – vždy ma to rozchichotalo.

#Holiday je iba veľmi krátkou novielkou nasledujúcou po šiestej časti. Presakuje ňou vianočná atmosféra a prináša pár ďalších prehnane sladkých okamihov pre hlavných hrdinov.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

The Billionaire Bargain – Lila Monroe [GR]

The Billionaire Bargain je jednou z tých romantických kníh, ktoré autorky vydávajú po častiach a ja mám vďaka nim silnú dilemu, akým spôsobom to mám hodnotiť a predovšetkým ako to mám, dofrasa, zaznamenávať na Goodreads. Ale pretože mi to pripadá ako podvádzanie, rátala som všetky tri diely ako jeden a aj ich tak hodnotím. Ide o príbeh milionára Granta, ktorého zlá osobná reputácia zhoršuje dobré meno jeho firmy. Úlohou Lacey je zachrániť túto situáciu. Riešením je vrhnúť Granta do víru slušného vzťahu so slušným dievčaťom, ktoré zapôsobí na investorov. Grant si však vyberie Lacey, ktorá vďaka vidine veľkého príplatku súhlasí.

Vedela som, že sa nepúšťam do ničoho originálneho, ale dúfala som, že sa aspoň dobre zabavím. Kniha však rýchlo podľahla syndrómu hlúposti. Naozaj by niekto uveril, že playboy, ktorého ešte pred pár dňami videli s modelkami na jachte, sa zo dňa na deň zamiloval do baby, ktorá roky pracuje v jeho firme? Až tak veľmi, aby sa možno po týždni či po dvoch, zasnúbili? Ups, prepáčte, spoiler. Spočiatku som zápletku ignorovala, pretože autorkin štýl je celkom chytľavý. Druhá časť však doručila silné emócie insta-vzťahu a tretia bola skrátka už len nudná. Celý čas počúvame o problémoch vo firme, ale nedozvieme sa, aký je predmet jeho podnikania a v čom presne spočíva ich výhra nad „zločincom“, ktorý chcel jeho podnik obrátiť iným smerom. Postavy nie sú ničím zaujímavé a pri zápletke autorka iba mútila vodu, aby nemusela vymýšľať konkrétne problémy.

Jednu hviezdičku som tomu nedala len preto, lebo napriek všetkým problémom to nebolo to najhoršie, čo som kedy čítala, plynulo to rýchlo a až tak som pritom netrpela.


star_up  star_up  star_down  star_down  star_down


 

Screwmates – Kayti McGee [GR]

Screwmates je stand-alone contemporary romantika pre dospelých. Marc a Madison spolu bývajú už celé mesiace a napriek tomu spolu takmer neprichádzajú do kontaktu. Marc je veľmi zaneprázdnený doktorand pripravujúci sa na učiteľskú kariéru, Madison je umelkyňa, tvorkyňa online komiksov, ktorá po nociach pracuje v obchode, kde spracúva návrhy na tričká. Jedného dňa sa ich stretnutia začnú meniť na stále väčšiu katastrofu, od alkoholového zdôverovania sa, cez bozkávanie, nevydarený pokus o sex až po dohodu, že jeden druhému pomôžu zlepšiť sa v umení zvádzania.

Od Screwmates som očakávala, že to bude vtipné, mozgové bunky zabíjajúce čítanie. To druhé sa splnilo naplno, to prvé platilo iba tak do polovice knihy. Potom to začalo byť trochu nudné a na konci som miestami nechápala, čo to čítam. Autorka si rozhodne vyberala tie najšialenejšie možné scenáre, do ktorých svoje postavy uvrhovala. Necítila som z toho ale veľkú romantiku, len dvoch bláznov, ktorí by si na konci mali povedať: „Bola to zábava, ale radšej sa už nikdy nestretnime.“ Najviac sa mi páčilo to, že Madison bola správny geek a skutočne to pôsobilo ako súčasť jej charakteru, nie ako niečo, čo tam autorka vložila, pretože teraz je to moderné. V každom prípade, táto kniha ma teda na ďalšie diela Kayti McGee nenalákala.


star_up  star_up  star_down  star_down  star_down


 

The Knocked up Plan – Lauren Blakely [GR]

Zasa raz sa dostávame ku knihe z môjho zoznamu top minuloročných kníh a teda opäť stručne: Je to contemporary romanca pre dospelých o žene túžiacej po dieťati, avšak bez vhodného kandidáta na otca. A tak Nicole poprosí svojho sexy kolegu z rádia Rydera, aby bol jej darcom – bez akejkoľvek následnej zodpovednosti. Plodenie detí cez skúmavky však nie je také zábavné, a preto sa rozhodnú trochu si to spolu užiť. Z takejto pomerne šialenej zápletky sa vykľulo humorné čítanie, ktoré malo nečakane adekvátne množstvo drámy a nádherné množstvo emócií bez hlúpych feministických výlevov, žiarlivosti, bývalých frajeriek či trojuholníka. Viac sa dočítate v mojej recenzii na Goodreads, ale vo všeobecnosti knihu naozaj odporúčam.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Egomaniac – Vi Keeland [GR]

A ešte jedno dielo z môjho zoznamu top kníh roka 2017. On je rozvodový právnik, ona manželská poradkyňa. On viac neverí na lásku, ona sníva o zostarnutí s mužom, ktorého bude milovať. Napriek tomu sa nad ňou on zľutuje a na čas jej prenajme miestnosť vo svojej kancelárii, kým sa postaví na vlastné nohy. Ich svety a názory idú proti sebe a aj tak sa od seba nevedia odtrhnúť. Egomaniac pôsobí po prečítaní anotácie ako kniha o arogantnom bastardovi, do ktorého sa zamiluje romantická naivka. Namiesto toho ide o príbeh o rodine, čo rodinu tvorí a čo ju drží pohromade. Je to zábavné, emotívne, romantické čítanie, akých by v tomto žánri mohlo byť viac.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_half


 

Heartless – Michelle Horst [GR]

Mojou poslednou minuloročnou knihou je Heartless, prvý diel série Enemies to Lovers pohybujúcej sa na hranici medzi New adult a Adult. Delle sa celé roky darilo držať sa ďalej od problémových chlapcov, avšak krátko pred koncom školy sa jej do cesty pripletie Carter. Vďaka nepríjemnému prvému stretnutiu si skočia do vlasov. Vzájomné doťahovanie sa a provokovanie v nich napokon vyvolá túžbu, ktorá skončí spoločnou nocou. Presvedčená, že ju Carter iba využil, uteká Della z jeho života. O štyri roky neskôr sa znovu stretávajú. Z neho sa stal riaditeľ vydavateľstva, ona obsluhuje stoly v krachujúcej rodinnej kaviarni, ukrývajúc pred ním jedno malé tajomstvo.

Podľa anotácie znelo Heartless zaujímavejšie, než čoho som sa dočkala. Na malom počte strán priniesla autorka veľký časový úsek, vďaka čomu nepôsobil príbeh ucelene. Dostáva sa nám tu insta-insta-love, pričom hlavná hrdinka sa zamiluje napriek jeho nepriateľskému a často až agresívnemu správaniu (lebo je oh, taký sexy). Áno, máme tu oba pohľady, takže vieme, prečo sa Carter správa ako sviňa… Ale to ho neospravedlňuje. V knihe je navyše zopár okamihov, kedy sa ho Della vyslovene bojí. Tieto momenty sú zahmlievané násilným vysvetľovaním, že by jej niiiiikdy fyzicky neublížil, lenže mne to nestačilo na to, aby som ho mala rada. Keďže kniha zachytáva to dlhé obdobie, Carter zo začiatku knihy sa nespráva ako Carter z konca knihy a kvôli časovým skokom sa zmena v jeho správaní nedá opísať ako prirodzený vývoj. Rovnako to bolo aj v Dellinom prípade. Autorkin štýl ma navyše nechytil – bol strohý, jednoduchý a s často sa opakujúcimi slovami. Aj keď ma niektoré vedľajšie postavy zaujali, nemám odvahu dať autorke druhú šancu. V každom prípade, skôr v tom vidím premárnený potenciál ako hroznú knihu, ktorú by nikto nikdy nemal vziať do ruky.


star_up  star_up  star_down  star_down  star_down


 

V znamení ametystu [GR] | V znamení rubínu – Majka Danihelová [GR]

Minulý rok sa ku mne dostali na prečítanie aj tri rukopisy. Prvé dva patria do série Kronika strateného impéria a už tento rok by sa z prvej časti, V znamení ametystu, mala stať ozajstná, hmatateľná, papierová kniha, ktorú si bude môcť prečítať úplne každý. Príbehu Meggie, ktorá sa dostane do Ametystového lesa plného víl a voktariánov a ktorá musí nájsť cestu naspäť domov skôr, ako ju Lesná rada nájde a vyhostí – alebo v tom horšom prípade zabije – sa chystám tento rok venovať po tretíkrát, keď sa ku mne dostane fyzická kópia a zaprisahávam samu seba, že na ňu napíšem plnohodnotnú recenziu. Ak vás ale zaujíma, aké boli moje doterajšie názory na V znamení ametystu, nasmerujem vás na svoj pomerne obsiahly komentár na Goodreads. Keďže nečítam slovenské knihy, nemôžem povedať, že ide o niečo, čo ste na slovenskom trhu ešte nevideli – ale určite ide o niečo, čo ste na slovenskom trhu ešte nevideli.

Hneď po opätovnom čítaní prvej časti som sa pustila aj do čerstvo dokončeného pokračovania, a keďže na svete nie je ešte ani prvý diel, k tomu druhému toho môžem povedať hádam ešte menej (taktiež preto, lebo šlo o rukopis, ktorému sa ešte autorka bude venovať). Ak vás ale zaujímajú veľmi vágne a nekonkrétne emocionálne dojmy, opäť vás odkazujem smerom na Goodreads.

 

Hierarchia tmy – Adriana Bolyová [GR]

Hierarchia tmy (donedávna známa pod názvom Praktická démonológia pre začiatočníkov) je tretím ešte-stále-len-rukopisom-ale-čoskoro-určite-aj-reálnou-knihou, ktorý sa mi minulý rok dostal do rúk. V prvej časti série Vojna spektra sa vysokoškoláčka Radana po útoku neznámym démonom uprostred Prahy dostáva do centra démonologického sveta. Aby prežila, musí sa rýchlo naučiť ovládať svoje neustále sa rozvíjajúce schopnosti. Uväznená medzi dvoma kameňmi, Východným a Západným démonologickým spoločenstvom, si hľadá najlepšiu cestu von – ideálne takú, ktorá sa nekončí jej smrťou.

S touto knihou rozhodne nedostanete niečo, čo ste už čítali. Príbeh sa neodohráva na Slovensku, ale pohybujeme sa po Európe a objavujú sa nám tu postavy z rôznych kútov sveta. Detailnosť, s akou autorka pristupovala k svojej démonologickej mytológii, je neskutočná a scény démonologického vyučovania ma nalákali na nejaký dobrý príbeh o Dokforte – strednej škole démonologickej (nie, nie je to niečo, čo sa naozaj objavuje v knihe, to sa iba prejavuje moje šialenstvo). Určite od tohto neočakávajte teenagerskú romancu na európsky štýl. Ide tu najmä o politikárčenie, intrigy a tvrdé bitie sa za svoj cieľ, hoc aj cez mŕtvoly. Som presvedčená, že táto kniha sa jedného dňa dostane na pulty kníhkupectiev (a nielen preto, lebo som v kontakte s autorkou a dostávajú sa mi rôzne zákulisné informácie, ale pšššššt).

2 thoughts on “Knižný súhrn 2017: Júl – December 2017

  1. „Na jednej strane sa to čítalo dobre, keď už som sa k tomu prinútila, na druhej sa mi k tomu nechcelo vracať. “ – to je jedna úplne špeciálna kategória kníh! Mrzí ma, že si si Výnimočnú nezamilovala, ale aspoň to nebola úplná katastrofa.:) Ak sa niekedy dostaneš k pokračovaniu, budem netrpezlivo očakávať, aký urobí dojem. :D

    Premýšľala som nad tým, aké sú ďalšie knihy od Lauren Layne… Takže vďaka za info, Blurred Lines si zatiaľ nechám ujsť, hoci to neznie úplne márne.:D

    Gratulujem k dočítaniu PP. A mali sme tým filmom dať šancu spolu – ty na očarenie, ja na rewatch.:P

    Kladivo na čaroděje, hm, raz sa k tomu hádam aj dostanem.:D Pekný pokrok v sérii, btw.

    The Billionaire Bargain znelo celkom vtipne a oddychovo… kým si nezačala o zásnubách a podobne. Škoda.

    Páči sa mi, ako máš za sebou The Knocked Up Plan, Egomaniac a Heartless – pekne tam vidno trend v obálkach, ehm. :D Egomaniac si možno jedného dňa aj prečítam, už preto, aby som zistila, do akej kategórie hodnotení spadnem… Ale možno si vytvorím vlastnú.:P

    VZA a VZR sú suuuper a tú recenziu na VZA ti pripomeniem, lebo som na ňu zvedavá. :D

    1. Vidíš, mohli sme si pozrieť PP :D Tak niekedy nabudúce :D Sestra povedala, že ona to so mnou pozerať nebude. Ona je jednou z tých, ktorí zbožňujú knihy, ale filmy nie.

      Kladivo musíš otestovať :D Aj keď obávam sa, že to cez teba tak dobre neprejde :D A hej, pohla som sa, dosť ma to v tom čase chytilo a tie knihy sú fakt tenučké.

      Haha, hej, tiež som sa nad tým pousmiala, keď som tam tie obálky dávala a jedna nahá hruď tam šla za druhou :D Ale na druhej strane, je tam aj jedna polonahá ženská :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *