Knihy roka 2017

Knihy roka 2017

Šťastný nový rok od oneskorenej Michelle! So svojím prehľadom kníh, ktoré ma v uplynulom roku najviac zaujali, obvykle prichádzam až po tom, ako zverejním svoj posledný knižný súhrn za daný rok. Nuž, tento rok to bude inak. Pretože knižný súhrn za júl až december 2017 bude strašne dlhý, a kým sa dostanem k jeho napísaniu a jeho zverejneniu, článok o mojich najlepších knihách roka 2017 by už nebol práve… no… aktuálny.

V roku 2017 sa mi podarilo splniť môj cieľ, stanovený prvého januára 2017 na Goodreads, a prečítala som krásnych 36 kníh. A teraz trocha podrobnejšej a nezaujímavej štatistiky: Z celkového počtu 36 bolo 18 kníh žánru contemporary, pričom:

  • 10x to bolo čítanie pre dospelých,
  • 6x new adult a
  • 2x aj knihy pre mladých dospelých, ktoré u mňa v poslednej dobe už akosi neletia.

Do fantasy žánru sa radí 16 kníh a z toho:

  • 2x som zabrdla do subžánru zvaného steampunk,
  • 9x som prečítala niečo z mestskej fantasy #UrbanFantasyRules,
  • 4x som sa venovala vysokej/epickej fantasy a
  • 1x sa na mojom zozname ocitla aj dystópia, ktorá je špeciálna aj tým, že išlo o grafickú novelu.

Ostatné dve knihy boli krátkymi humornými dielkami.

Mojím predsavzatím do roku 2018 je prečítať aspoň 40 kníh (čo v polovici decembra, keď budem musieť prečítať takých desať kníh do splnenia svojho cieľa, zaručene oľutujem). Nakoľko príliš nesledujem, čo v danom roku vychádza, nové knihy často čítam aj s niekoľkoročným oneskorením a tomu, čo si naplánujem, sa akoby podvedome vyhýbam, nemôžem si napísať pekný zoznam toho, čo by som rada v tomto roku prečítala (uff, to bola dlhá veta). Zopár takých kníh som si zaznačila na svojej špeciálnej poličke na Goodreads, ale… Poznám sa. Budem sa diviť, ak z toho zoznamu prečítam aspoň štyri knihy. Rozhodne by som sa však chcela vrátiť ku svojim klasickým experimentom (s ktorými sme už s Neliss začali, keď sme pred časom rozčítali Frankensteina) a po návšteve knižnice som dostala veľkú chuť pustiť sa aj do literatúry faktu (alebo ako by som to nazvala) ohľadom nadprirodzena, mágie, upírov a iných bytostí (jop, rozhodne literatúra faktu).

Ale teraz už prejdime na jednotlivé kategórie.

Najhorúcejšie čítanie

Čím iným by som mohla začať, ako tými najlepšími romantickými dielami? Pravdou je, že tento rok som prečítala viacero romantík, ktoré boli viac než fajn. Vlastne som mala celkovo dobrú ruku pri výbere kníh na čítanie a iba trikrát som udelila dvojhviezdičkové hodnotenie a ani raz som sa nemusela uchýliť k jednej hviezdičke. No ak si mám vybrať niečo, čo by som vám odporučila, bude to:

#Junkie – Cambria Hebert [GR]

Ide o prvý diel spin-off série GearShark k jednej z mojich obľúbených knižných sérií, Hashtag. Prostredie vysokej školy a futbalu vymenila autorka za prostredie pouličných pretekárov (a viac-menej stále vysokej školy, ale to tam ani zďaleka nezohráva takú úlohu, skôr sa ocitáme v prostredí vysokoškolského bratstva). Hlavnými hrdinami sú Trent a Drew a áno, je to M/M romanca. Je plná emócií, humoru, skutočného priateľstva, skutočnej lásky a rodiny a ja ju milujem. Ich príbeh má pokračovanie v knihe #Rev, ale aj keď sa mi páčila, nezabrnkala mi na city tak ako jednotka.

There was something special about family by choice. It wasn’t blood that held us all together. It was loyalty. Love.

 

Egomaniac – Vi Keeland [GR]

Kniha je stand-alone romantikou pre dospelých, ktorú som prečítala ku koncu roka. Anotácia je podľa mňa veľmi zavádzajúca (aj keď sa v knihe stanú všetky udalosti, ktoré opisuje, len trochu inak a majú podstatne odlišnú dohru). Aj tuto sa nájde jeden Drew, ktorý je tvrdým právnikom neveriacim na manželstvo, a oproti nemu stojí Emerie, manželská poradkyňa, ktorá sa snaží rodiny zachraňovať. Opäť raz vtipné a horúce čítanie prekypujúce emóciami, ktoré nie je ani tak o chlapovi, ktorý sa musí naučiť milovať, ako skôr o tom, čo naozaj tvorí rodinu.

 

The Knocked Up Plan – Lauren Blakely [GR]

Aj v tomto prípade ide o stand-alone knihu pre dospelých, ktorá – ako napovedá názov – je o slobodnej, sebavedomej, emancipovanej žene Nicole, ktorej v živote chýba len jedno a to naplniť svoje materské inštinkty. Nemá však muža a ani len priateľa, s ktorým by chcela stráviť zvyšok života. A tak požiada svojho kolegu Rydera o pomoc. Jeho jedinou podmienkou je, že k oplodneniu nedôjde za pomoci skúmaviek. Trochu som sa obávala, že Nicole bude prehnane feministická a otravná, ale nakoniec z toho bol krásny príbeh dvoch ľudí, ktorí sa zamilovali za veľmi vtipných a neobvyklých okolností.

 

Walk of Shame – Lauren Layne [GR]

Na záver tu máme štvrtý diel série Love Unexpected, avšak jednotlivé časti na seba nenadväzujú. Kniha rozpráva príbeh bohatej slečinky Georgianny, ktorá sa takmer každé ráno vracia domov o tom istom čase a na prízemí stretáva svojho mrzutého, ale zato sexy suseda Andrewho (šokujúce, ďalší Drew, to je zjavne ideálne pre ohromného hrdinu, hehe). Obaja pochádzajú z odlišného sveta a majú voči tomu druhému predsudky, pre ktoré medzi nimi existuje skvelý love-hate vzťah. Ich zbližovanie je prirodzené a vtipné, postavy sú rozumné, ich vzťah krásne romantický a pekne emocionálny.

“What exactly did you do for exercise, Georgiana?” he says, giving me a skeptical look. “Twirl your hair?”
“If I do it vigorously, it counts as cardio.”

 

Najprekvapivejšie čítanie

Do tejto kategórie som zaradila knihy, od ktorých som nečakala veľa a dostala som skoro všetko – alebo od ktorých som očakávala veľa, ale mala som obavy, že nenaplnia moje očakávanie.

Changeless – Gail Carriger [GR]

Prvý diel steampunkovej série Parasol Protectorate bol zaujímavý, ale taktiež trošku nedokonalý. Z toho dôvodu ma šokovalo, ako veľmi som si užila čítanie pokračovania a ešte viac to, že som sa hneď po ňom pustila do tretej časti. Príbeh Alexie, ktorá dokáže každého upíra či vlkolaka pri kontakte urobiť ľudskými, stojí za pozornosť. Ak vás v jednotke odradí prehnané zameranie sa na romantiku – hlavne vo chvíľach, kedy je to nevhodné –, skúste to prekonať. V druhej časti sa autorka maximálne polepšila a vy spolu s ňou poletíte do Škótska na vzducholodi a budete spolu s Alexiou čeliť pokusom o vraždu, vlkolačej politike i škaredým klobúkom.

Ivy waved the wet handkerchief, as much as to say, words cannot possibly articulate my profound distress. Then, because Ivy never settled for meaningful gestures when verbal embellishments could compound the effect, she said, „Words cannot possibly articulate my profound distress.

 

Výtah do pekel – Jiří Pavlovský [GR] || Drsné sny – Jakub Mařík [GR]

Séria Kladivo na čaroděje ma svojimi prvými dvoma časťami náramne zaujala, avšak tretí a štvrtý diel ma trochu sklamali, pretože autori Ondřej Nečas a Dušan Fabian nedokázali tak celkom zachytiť skvelú atmosféru vytvorenú Pavlovským. Piaty diel sa však znovu vrátil do jeho rúk a bol geniálny! Plno akcie, plno čierneho humoru, nechutností a nedostatok času na akúkoľvek nudu. Šiesty diel ma zas prekvapil tým, že sa v ňom autor Jakub Mařík zatiaľ ako jediný priblížil tomu, čím ma táto séria v prvom rade zaujala. A to bez toho, aby sa po Pavlovskom vyslovene opičil. Aj šiesty diel tak bol plný akcie, dynamiky a svojského humoru.

 

Najsladšie čítanie

Do tejto kategórie som sa rozhodla priradiť práve tie dve contemporary knihy pre mladých dospelých, pretože som pri nich mala veľmi šťastnú ruku a obe sa mi veľmi páčili. Pre zaujímavosť, dokopy som prečítala sedem kníh, ktoré by sa dali zaradiť do YA kategórie a k niektorým ďalším sa ešte vyjadrím neskôr.

Alex, Approximately – Jenn Bennett [GR]

Táto stand-alone romantika rozpráva o Bailey, ktorá sa počas leta sťahuje k svojmu otcovi do Kalifornie. Nachádza si prácu v miestnom múzeu, kde stretáva otravného strážnika Portera. Čo však nevie, je fakt, že Portera už dávno pozná pod menom Alex a že je to jej najlepší online kamarát. V knihe sledujete vtipné aj emocionálne situácie, do ktorých sa Bailey dostáva, zatiaľ čo pátra po svojom online kamarátovi a pritom sa doňho zamiluje bez toho, aby o tom vedela. Je to sladké, je to rozkošné, je to humorné, na konci možno trochu antiklimaktické, ale aj tak to stojí za stratu času.

The entire time they’re talking, I can’t tear my eyes away from Porter. What I’m feeling for him now is like drowning and floating at the same time.

 

When It’s Real – Erin Watt [GR]

Opäť raz stand-alone romantika, ktorej hviezdou je Oakley, obľúbený teenagerský spevák, ktorý si zúfalo potrebuje zachrániť svoju reputáciu. Riešenie? Vzťah s úplne normálnou dievčinou, ktorá ukáže jeho ľudskú tvár. Tou sa stane Oakleym absolútne neohromená Vaughn. Nie je to príbeh, v ktorom by ste našli priveľa originality, avšak jeho spracovanie je také príjemné, že sa to oplatí prečítať. Milé, rozkošné, vtipné, emocionálne (tie slová používam často, ale sú to skrátka veci, ktoré na knihách najviac oceňujem) klišé čítanie so slabším koncom, no stále fakt dobré! Navyše prináša celkom slušnú kritiku súčasnej presociálnosieťovanej doby.

Our world is full of filters, Photoshop, and, well—” he shrugs “—fakes.” He strums a few more chords. “And it’s because we want everyone to think we’re perfect. Problem is that no one’s perfect and the nonstop drive to appear that way crushes our voices.

 

Najšokujúcejšie čítanie

Anatomy of Jane | Anatomy of Us – Amelia LeFay [GR] [GR]

Túto špeciálnu kategóriu som vytvorila pre dvojdielnu sériu tvorenú knihami Anatomy of Jane a Anatomy of Us. Ide o čítanie zo subžánru erotickej literatúry zvanej ménage, čo – súdiac podľa toho, čo som prečítala – zahŕňa príbehy o viac ako dvoch hrdinoch. Nikdy predtým som nič také v rukách nemala a ani neplánujem podobné knihy aktívne vyhľadávať. Avšak túto sériu som si zamilovala a je z toho totálne moja guilty pleasure. Knihám chýba poriadna editácia a sú plné gramatických, štylistických a občas aj logických chýb – autorka ich predsa len publikovala iba na Amazone a druhý diel som dokonca voľne sťahovala priamo z jej stránky. Na druhej strane však prinášajú skvelý príbeh troch skvelých postáv v bláznivom vzťahu. Posadili ma na emocionálny kolotoč a úplne vyžmýkali. Pri takejto knihe už po prvých pár stranách viete, či to dočítate alebo nie. Ale keď áno, riskujete, že si to užijete.

“Some people have resting bitch face. I have what Wes calls ‘resting asshole personality’. For him, people just melt in his hands. It is goddamn annoying because even I do it. He is the people person and I’m the Grinch.”
“Um…”
“What I’m saying is … He likes you. I like you. I don’t know how to open up to people like he does, and so…so…don’t go falling just for him. Okay?”

 

Najočakávanejšie čítanie

Moje najočakávanejšie čítanie roka obvykle nemá nič spoločné s tým, čo v danom roku má vyjsť – ako som sa zmieňovala v úvode, nie som veľmi aktuálny čitateľ. Ale tento rok som prečítala dve diela, ktorých som sa fakt nevedela dočkať, a nemohla som ich odložiť na poličku na neskôr.

Wires and Nerves – Marissa Meyer [GR]

Séria Mesačné kroniky ma očarila a na jej konci som bola náramne smutná. Preto ma potešilo zistenie, že bude mať pokračovanie – hoci len v podobe grafickej novely. Z prevažnej časti sleduje nášho obľúbeného androida Iko (ale objavia sa tam aj naši najmilejší hrdinovia z hlavnej série). Po skončení štvrtej časti sa Iko stala lovcom unikajúcich vlčích mutantov a ide jej to viac než dobre, až kým jej jeden neujde. Musí ho nájsť, aby ochránila Cinderino vládnutie i životy svojich priateľov. Počula som na toto dielo viaceré názory, ale mne sa veľmi páčilo! Je to ten istý ohromný svet, tie isté ohromné postavy, skvelý humor, rozplývania sa hodné romantické okamihy i akcia. Štve ma na tom iba to, že nejde o plnohodnotný román, pri ktorom by som strávila niekoľko dní namiesto pár hodín.

 

V znamení rubínu – Majka Danihelová [GR]

Prvý diel série Kronika strateného impéria, V znamení ametystu, sa ešte len čoskoro dostane na pulty slovenských kníhkupectiev. Priateľstvá s autormi však majú svoje výhody. Napríklad exkluzívnu možnosť prečítať si pokračovanie skôr ako (takmer) všetci ostatní. Nechcem spoilerovať, ale bolo to úžasné! Na pokračovanie som čakala tri roky, ale oplatilo sa. Emócie, dráma, akcia, humor a k tomu ohromná mytológia, s akou ste sa určite ešte nikde inde nestretli. Nešlo síce ešte o finálnu verziu, ale ak bola táto neokresaná taká dobrá, aká dobrá bude tá opravená, doladená a načančaná?

 

Najsmutnejšie čítanie

Up From the Grave – Jeaniene Frost [GR]

No a na záver som sa rozhodla prísť s ešte jednou kategóriou. Up From the Grave je posledným dielom jednej z mojich najobľúbenejších fantasy sérií, Night Huntress. Séria trochu strácala na kvalite s každou časťou, ale pretože som sa zamilovala do hlavných postáv, dokázala som to ignorovať. Myslím, že ak by som ich tak nemilovala, poslednej knihe by som dala aj trojhviezdičkové hodnotenie namiesto svojich štandardných štyroch. Taktiež ma asi zmohla nostalgia. Vlastne ani neviem, čo chcem touto kategóriou povedať. Asi len toľko, že ak ste zvedavý, dajte jednotke, Halfway to the Grave, šancu. Samozrejme, že jednotlivé diely na seba dejovo nadväzujú, ale nesledujú až tak intenzívne jednu hlavnú dejovú líniu, kvôli ktorej by ste mali pocit, že to musíte dotiahnuť do konca. Keď vás to prestane baviť, môžete to uzatvoriť a zabudnúť. Ak sa tiež zamilujete, dočítate to do konca a v závere si poplačete, pretože Bones je preč. Osobne sa však ešte teším na spin-off diel s mojím milovaným Ianom, a. k. a. jedinou vedľajšou postavou, ktorá mi prirástla k srdcu. To bude buď epické… alebo epické sklamanie. Uvidíme.

“The day you love anyone but yourself is the day I’ll take your marital advice, Ian,” Bones bit back in an icy tone.
“Then today is that day,” Ian replied sharply, “for I love you, you wretched, pig-headed guttersnipe. I also love that arrogant, overprivileged dandy smirking at us”—a wave indicted Spade, whose aforementioned smirk vanished—“as well as the emotionally fractured, malfunctioning psychic who sired me. And you, Crispin, love a bloodthirsty hellion who’s probably killed more people in her thirty years than I have in over two centuries of living, so again I say, don’t bother trying to convince her that she isn’t who she is.”

 

2 thoughts on “Knihy roka 2017

  1. Zo série Hashtag som čítala len prvý diel (aspoň myslím, že to bolo to), ale mňa si to až tak nezískalo, tak som ďalej ani nepokračovala.
    Najprv som si inak myslela, že Walk of Shame je knižné spracovanie jedného filmu, ale ako čítam, o čom to je, tak asi ani nie. Videla si to? Bolo to super. :D Hrá tam Effie z HG.
    Alex, Approximately som čítala a celkom sa mi to páčilo. Aj keď postavy mi nejako výrazne nezostali v pamäti, no spomínam si na ten pocit z čítania.
    A ďakujem, som rada, že sa ti VZR páčilo. :) Hádam to bude čitateľné aj po tom, ako to upravím :D

    1. Tak Hashtag je taká zvláštna séria, v ktorej sa ti fakt neoplatí pokračovať, keď sa ti prvý diel vyslovene nepáčil :D Určite by ťa to neohromilo :D
      Nevidela som to, ale nemyslím, že podľa toho niečo natočili :D
      Určite to po úpravách bude viac než čitateľné, nebuď taký večný pesimista :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *