Lauren Kate – Fallen

Lauren Kate – Fallen

  • Autor: Lauren Kate
  • Český/slovenský názov: Pád
  • Séria: Fallen, prvý diel
  • Jazyk: eng, cze, sk
Na Danielovi Grigorim je čosi bolestne známe. Tajomný, uzavretý chlapec pritiahne pozornosť sedemnásťročnej Luce Priceovej hneď v jej prvý deň na internátnej škole Meč a kríž pri meste Savannah. Je jediným svetlým bodom na mieste, kde nie sú dovolené mobilné telefóny, ostatní študenti sú vyšinutí a bezpečnostné kamery ich sledujú na každom kroku.

Daniel však nechce mať s Luce nič spoločné – a dáva jej to jasne najavo. No ona sa nevzdáva. Mládenec ju priťahuje ako svetlo nočného motýľa a Luce musí zistiť, čo pred ňou tak zúfalo skrýva… aj keby ju to malo stáť život. Nebezpečne vzrušujúci a temne romantický triler PÁD je súčasne najúžasnejším príbehom lásky! (Slovenská anotácia)


Fallen je prvý diel série Fallen, ktorý vyšiel na Slovensku i v Čechách pod názvom Pád. Môj hlavný dôvod, prečo som v kníhkupectve po tejto knihe siahla, bola jej krásna obálka, ktorá hádam patri medzi tie najkrajšie obálky, aké som kedy videla. Niekde som čítala, že sa okolo obálok ku knihám série Fallen vedú veľké reči o autorských právach, neviem, neštudovala som to dopodrobna, ale i tak sú krásne, no nie? Práve preto je taká strašná škoda, že ich obsah – alebo minimálne obsah prvej knihy – už taký krásny nie je.

Kniha sa hádam už len podľa názvu dá hneď zaradiť medzi „anjelské“ príbehy, s ktorými sa v poslednej dobe akoby roztrhlo vrece rovnako, ako kedysi po Twilight sérii sa to podarilo vrecu s upírmi. Aj napriek tomu sa ku mne doposiaľ dostali len tri anjelsky naladené knihy a s poľutovaním musím povedať, že táto to prehrala. Na margo obálky ešte musím podotknúť, že anjelská tématika si takmer zakaždým uchmatne pre oči najlákavejšie covery – len sa pozrite na tie k sérii Hush Hush a skúste povedať niečo iné. Už tradične som ani pred čítaním tejto knihy nečítala obsah, takže som na to šla nepripravená, očakávajúc strhujúci príbeh, ktorý si obľúbim. A možno nastal ten správny čas začať s novou tradíciou a to „neočakávať od knihy absolútne nič“. Po prečítaní sa dočkám omnoho menšieho sklamania. Takto ma totiž budú mrzieť len tie utratené peniaze.

Hlavnou hrdinkou série je Luce Price, ktorá síce na prvý pohľad pôsobí ako obyčajné dievča, ale všetky udalosti, ktoré sa okolo nej odohrávajú, ju robia výnimočnou. Alebo tak trochu cvoknutou. A to dokonca natoľko, že sa vďaka tomu dostáva do polepšovne. Záhadná smrť jej priateľa jej vyslúži pobyt na tejto „psychiatrii“, kde nič nie je také, aké by ste čakali a ešte je to tam aj preplnené padlými anjelmi. To ste určite nečakali, čo? Objekt Lucinho záujmu, Daniel Grigori, je samozrejme jedným z nich a hoci sa k nej spočiatku správa hnusne, v závere usúdi, že sa od nej viac nemôže držať ďalej (nepripomína vám to niečo?). Láska Luce a Daniela ale samozrejme nie je len teenagerským pobláznením. Je to osudová láska, ktorej nebolo dopriane, aby sa naplnila. Pretože zakaždým, keď Daniel Luce pobozká, ona sa vytratí a on musí čakať ďalších sedemnásť rokov, kým ju znovu nenájde. A opäť nestratí. Ibaže tentokrát sa kruh zastavil a Luce zostala živá a zdravá. A to rozhodne nie je dobré znamenie…

Neviem na čo konkrétne by som sa pri recenzovaní tejto knihy mala sústrediť, keďže si ani nie som istá, či som jej príbeh skutočne pochopila. V istej chvíli tam tých informácií a anjelov bolo tak veľa, až som prestala chápať, čo sa tam deje. Romantický základ, ktorý sa mi v istej chvíli začal naozaj pozdávať, a ktorý som si dokázala predstaviť spracovaný v nejakej úžasnej presladenej knihe, sa odrazu vytratil a na scénu prišiel boj medzi anjelmi. Nechápte ma zle, ja vždy viac preferujem akciu pred vzdychavým snívaním hlavných hrdiniek, lenže tuto sa kniha celý čas najprv sústredila na to, aká je Luce nešťastná, že si ju Daniel nevšíma a potom sa odrazu „mlátili“ hlava-nehlava a brali so sebou ľudské obete medzi postavami, ktoré na mňa pôsobili celkom pozitívne. Núti ma to uvažovať nad tým, či chcem naozaj vyhodiť peniaze za pokračovanie tejto série len preto, aby som doma mala ďalšiu krásnu obálku.

Čo sa samotných postáv týka, i v tomto prípade na mňa viac zapôsobili tie vedľajšie – respektíve, určite to nebol ani jeden z našej romantickej dvojice. Luce mi väčšinou pripomínala iba naivné dievčatko, ktoré nás síce sprevádzalo celým príbehom, ale akoby nedokázala skutočne vyjadriť svoje pocity. Na druhej strane, boli tam chvíle, v ktorých ma prekvapila a nikdy sa nedostala do kategórie otravných hrdiniek. Ona je taká… neutrálna. Nezaškodí, ale rozhodne nezaujme. Daniel je niečo ako druhý Edward Cullen, avšak Edwarda som ešte (kedysi dávno) mala rada. Danielovo utrpenie by ma určite chytilo za srdce omnoho viac, ak by nebol taký nesympatický a… jednoducho niekto, komu by ste najradšej vyrazili zuby. Viac ma zaujal napríklad Cam, ktorý sa síce v istých chvíľach správal ako somár, ale hádam, že aj to bolo znesiteľnejšie než čokoľvek, čo prišlo od Daniela Grigoriho. Od nezaujímavej hlavnej trojky sa dostávame k svetlejšiemu bodu knihy – šialenej Arriane, ktorá svojimi scénami a rečami dokázala potešiť aj mňa a potom k chronickej alergičke Penn, ktorá si určite nezaslúžila, čo pre ňu autorka prichystala.

Záver? Viac než dve hviezdičky knihe dať nemôžem. Prostredie, v ktorom sa dej odohrával, pôsobilo viac ako obyčajná súkromná škola než skutočná psychiatria. Anjelov tam bolo akosi priveľa a jediný moment, kedy som bola naozaj viac-menej milo prekvapená, bolo odhalenie hlavného záporáka. Opäť podotýkam, že romantický základ sa mi celkom páčil, bola to myšlienka, ktorá by sa dala pekne spracovať – iba spôsob, akým to poňala Lauren Kate, sa mi nepozdáva. Nejaká prvá tretina knihy sa čítala ľahko a v pohode, kým Luce nezačala doliezať za Danielom. Vtedy klesla nie len moja mienka o tomto diele, no taktiež aj moja chuť dostať sa na jeho koniec. Od polovice pre mňa jej čítanie ale bolo už akýmsi utrpením – nie tak veľkým ako u takých Upírskych denníkov, ale nemalo to od toho zas tak ďaleko.

Ak to teda všetko sčítam dohromady, v podstate to bol taký mierny podpriemer. Pokiaľ chcete knihu, pri ktorej je lepšie nepremýšľať alebo máte radi zamilované príbehy, pri ktorých si logika odskočila na dovolenku, potom sa do toho môžete pustiť. Netvrdím, že ide o jedno z najhorších diel tohto sveta a ak sa vám táto kniha páčila, tak je to v poriadku. Iba pre mňa to rozhodne nebolo to pravé orechové.


star_up  star_up  star_down  star_down  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *