Cynthia Hand – Unearthly

Cynthia Hand – Unearthly

  • Autor: Cynthia Hand
  • Český/slovenský názov: Nadpozemská
  • Séria: Unearthly, prvý diel
  • Jazyk: eng, cze, sk
Na začiatku je chlapec stojaci medzi stromami…
Clara Gardner sa len nedávno dozvedela, že je z časti anjelom. Anjelská krv, ktorá preteká jej žilami, ju nerobí len chytrejšou, silnejšou a rýchlejšou než sú ľudia, ale zároveň to znamená, že má úlohu – dôvod, pre ktorý bola zoslaná na zem. Prísť na to, čo to je, však nie je jednoduché.

Jej vízie o rozbúrenom lesnom požiari a príťažlivom neznámom ju privádzajú do novej školy a nového mesta. Keď stretne Christiana, z ktorého sa vykľuje chlapec z jej snov (doslova), všetko akoby do seba odrazu začalo zapadať– a úplne sa rozpadať v tom istom čase. Pretože je tu ešte jeden chlapec, Tucker, ktorý pôsobí na Clarinu menej anjelskú časť.

Ako sa Clara snaží prebojovať si cestu svetom, ktorému už viac nerozumie, naráža na nebezpečenstvá a voľby, o ktorých si nikdy nemyslela, že ich bude musieť spraviť – voľby medzi úprimnosťou a podvodom, láskou a povinnosťou, dobrom a zlom. Keď oheň z jej vízie konečne vzplanie, bude Clara pripravená čeliť svojmu osudu?

Unearthly je dojímavý príbeh lásky a osudu, a zápasu medzi nasledovaním pravidiel a nasledovaním svojho srdca.Preklad anotácie z Goodreads.com


Unearthly je prvý diel z trilógie Unearthly, ktorú píše autorka Cynthia Hand. Je to kniha o anjeloch, dobrých a zlých, polovičných a štvrťkových anjeloch a o ich poslaní na Zemi. Hlavou postavou je Clara Gardner, ktorá sa až po dlhých rokoch od matky dozvedela, že je z jednej štvrtiny anjel a až nastane ten správny čas, začnú k nej prichádzať vízie o jej životnej úlohe. A práve tu začína dej prvej knihy.

Clara sa na začiatku knihy preberá zo svojho sna, v ktorom získala prvý kľúč k vyriešeniu hádanky týkajúcej sa jej vyššieho anjelského poslania. Uprostred temného horiaceho lesa videla stáť neznámeho chlapca, ktorého má podľa všetkého zachrániť. Neváha teda ani minútku a robí všetko pre to, aby odhalila jeho totožnosť a splnila svoju misiu. Spolu s matkou a bratom sa teda Clara presťahuje z Kalifornie do Jackson Hole vo Wyomingu, kde má podľa všetkého jej neznámy chránenec bývať. No keď ho konečne nájde, ukáže sa, že to s Christianom nebude mať také jednoduché, ako dúfala. Upútať jeho pozornosť je ťažšie, než si myslela. Ako naňho teda má dávať pozor a ochrániť ho pred požiarom, o ktorom netuší ani kedy príde, keď sa k nemu nevie dostať? A len čo to konečne začne pre Claru vyzerať nádejne, zamiluje sa do iného a na svoju úlohu pomaly zabúda. To by však nemala, pretože anjel, ktorý nesplní svoju úlohu, si za to ponesie následky.

So often we only do what we think is expected of us, when we are capable of so much more.

Prv než som sa do čítania Unearthly pustila, som o nej toho veľa nepočula a začínam nadobúdať dojem, že ak idem na knihu nepripravená, mám z nej v závere omnoho väčšiu radosť než z kníh, ktoré mi všetci urputne odporúčajú. Na čo teraz narážam zrejme pochopíte až v recenzii na City of Bones. Ale späť k Unearthly. Na knihu som teda išla nepripravená a nečakala som od nej veľa, pričom v závere som si ju absolútne zamilovala. Hoci to spočiatku pôsobí ako jedna z tých klasických romantických kníh s milostným trojuholníkom, kde je hneď na začiatku jasné, koho si hlavná hrdinka vyberie a ten výber jej trvá tak dlho len preto, aby mali čitatelia zábavu, pravda je úplne iná. V tejto knihe ani po štyristo stranách neviete, kto je hlavný hrdina a koho by si Clara mohla vybrať. Bude to Christian, ktorý sa zdá byť jej osudom spriaznenou dušou, alebo Tucker, ktorý síce na prvý pohľad pôsobí ako lámač ženských sŕdc, ale pod jeho maskou sa tých citov ukrýva omnoho viac? Do poslednej strany je to päťdesiat na päťdesiat a zrejme len autorka vie, či city, ktoré Clara prechováva k Tuckerovi, sú len pobláznením alebo tou pravou láskou, o ktorú bude musieť hrdinka so svojimi nadriadenými anjelmi bojovať, keďže ich favoritom je podľa všetkého Christian.

„What do you see in a guy like Christian Prescott?“ he asked me that night when he dropped me off from prom. And what he was really saying then, what would have come through loud and clear if I hadn’t been so blind was, why don’t you see me?

Samozrejme, okrem bláznivého milostného trojuholníka má kniha aj ďalšie kvality. Originál je písaný v prítomnom čase, čiže kniha sa číta veľmi ľahko a príjemne, osobne sa mi teda autorkin štýl mimoriadne pozdáva. Príbeh dokáže byť chvíľu tajomný a napínavý, z niektorých postáv ste neustále na vetvy, ako napríklad z Angely, Clarinej kamarátky, od ktorej neustále čakáte nejaký podraz a neviete, či si ju máte alebo nemáte obľúbiť. Najväčšiu zábavu v knihe obstarávajú rozhovory Clary a Tuckera, ktorý si ju neustále doberá kvôli jej kalifornskému pôvodu a oranžovým vlasom, ktoré zapríčinilo nekvalitné odfarbenie a anjelská svätožiara, ktorú hlavná hrdinka nedokáže v istých chvíľach ovládať. Osobne som sa nepristihla pri jedinom okamihu, kedy by ma kniha nejako nudila. Rozbiehala sa trochu pomaly a opatrne, takže na začiatku až tak veľmi nelákala. Ale ak sa dostanete cez tie neisté prvé kapitoly, prepracujete sa k tomu, čo je na tejto knihe úžasné, a hlavne k tomu, čo stojí za to, aby ste jej venovali svoj čas.

Okrem našich hlavných hrdinov a už spomínanej Angely, má výrazné miesto v knihe i Clarina matka, ktorá pred ňou neustále ukrýva nejaké tajomstvá a aj vďaka nim sa v závere príbehu dostáva do smrteľného nebezpečenstva, ktoré na ňu číha zo strany zlých anjelov. No a samozrejme tu máme aj Christianovu priateľku Ky, ktorej sa Clarine doliezanie za Christianom prekvapivo vôbec nepáči. Ak ide o nejaké vyberanie strán, osobne vôbec nerozumiem, ako si niekto môže za favorita vybrať Christiana, ktorý o Claru už od začiatku očividne nemá záujem a zopár vecí, ktoré sa o ňom v závere knihy dozvieme, ma viac než šokovali. Aby sme to udržali v nespoilerovej hladine, poviem len toľko, že sa na môj vkus až príliš málo snažil.

I feel like Cinderella sitting in the middle of the road with a pumpkin and a couple of mice, while Prince Charming charges off to rescue some other chick.

V konečnom dôsledku musím povedať, že som si knihu Unearthly zamilovala možno viac, než by bolo zdravé a som neskutočne šťastná, že som si v tom náhlom záchvate kúpiť si nejakú knihu v ten deň v nitrianskom kníhkupectve vybrala práve toto. Možno nejde o najgeniálnejšiu knihu, ktorá by dokázala zvalcovať všetky rebríčky najpopulárnejších YA kníh a pravdaže má i svoje nedostatky. Ale mňa uchvátila natoľko, že som ju bez zaváhania musela zaradiť medzi svoje najobľúbenejšie diela. Dokonca ma prinútila vyroniť aj slzy a to na miestach, kde by som normálne určite neplakala. Ako teda znie verdikt? Štyri hviezdičky za úžasnosť a piata za to, že ju tak zbožňujem.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *