Teen Wolf | Be your own anchor

Teen Wolf | Be your own anchor

Teen WolfAmerický seriál Teen Wolf (Vlčí mládě) bol vysielaný v rokoch 2011 až 2017 na televíznej stanici MTV. Jeho tvorcom je Jeff Davis, ktorý stál aj za známym seriálom Criminal Minds (Myšlenky zločince). Za tú dobu sa Teen Wolf dočkal šiestich sérií a krásnych 100 epizód. Ako väčšina súčasnej tvorby, ani tento počin nie je originálom, ale adaptáciou filmu z roku 1985.

Prečo nám ide rozprávať o takom historickom seriáli, pýtate sa? Nuž, nedávno sme si so sestrou zaobstarali Netflix a prvé, na čo sme „klikli“, bol Teen Wolf. Prečo nám to prezentuje ako zaujímavosť, pýtate sa? Nuž, tento seriál sme sledovali už v čase, keď ho MTV aktuálne vysielalo. Takže namiesto toho, aby sme si vychutnávali možnosť sledovať hromadu nových seriálov, ktoré sme nikdy nevideli a o ktorých všetci básnia, sme si pustili prvú epizódu tejto komediálno-dramaticko-hororovej (podľa webu SerialZone) záležitosti pre tínedžerov, ktorá sa nám kedysi páčila. Spoiler – stále sa nám páči, preto sme skončili pri opätovnom sledovaní celého seriálu.

Rozhodla som sa využiť túto pamäť osviežujúcu aktivitu a po dlhom čase vám priblížiť ďalší zo svojich najobľúbenejších televíznych produktov, ako som to spravila pri Glee a Galavantovi.

What’s going on with me? You really wanna know? Well, So would I!

Hlavným hrdinom seriálu je šestnásťročný Scott (Tyler Posey), ktorý sa so svojím najlepším kamošom Stilesom (Dylan O’Brien) vyberie do lesa hľadať mŕtvolu. Čírou náhodou na ňu naozaj narazí – teda, na jej polovicu –, a vtedy naňho zaútočí obludný tvor, ktorý ho pohryzie. Ako ste určite vydedukovali z názvu, stane sa z neho vlkolak. Najprv na tom nevidí nič zlé – vďaka vylepšeným reflexom je odrazu skvelým hráčom lakrosu a pozve ho na rande pekné nové dievča. Zakrátko však začne mať problém kontrolovať vlastný hnev a uvedomí si, aké nebezpečenstvo predstavuje pre svoje okolie. A aby toho nebolo málo, do mesta prichádzajú lovci vlkolakov.

Tento trailer rozhodne nerobí seriálu dobré meno. Áno, je to autentická ukážka atmosféry a štýlu prvej série, no verte mi, prosím, že kvalita seriálu postupom času rapídne stúpala a veľmi rýchlo to prestalo byť takéto… MTV-oidné.

Zápletka prvej série je najjednoduchšia zo všetkých. Zameriava sa na Scottovu premenu – ako fyzickú, tak aj tú, ktorá nastáva v jeho živote. Nielenže sa mení jeho pozícia na spoločenskom rebríčku v rámci školy, ale do cesty mu vstupuje prvá láska a jeho život je náhle plný násilia, hrozieb a potenciálnej smrti, pokiaľ ho lovci odhalia. Ako zosobnenie dobrého a poslušného chlapca musí tvrdo zápasiť so svojimi novými „monštruóznymi“ pudmi. Možno je to metafora pre pubertu, ktovie. Rozvíja sa tu predovšetkým mytológia vlkolakov – dozvedáme sa o svorkách, hierarchii, alfách, betách i omegách. Neznamená to však nedostatok záhad či zvratov. Najväčší otáznik visí nad alfom, ktorý premenil Scotta s jasným zámerom pripojiť ho k vlastnej svorke. Nech ho k tomu viedli akékoľvek dôvody, jeho cesta k cieľu je plná nevinných obetí. Alebo vari nie sú až také nevinné? Vlkolaci však nepredstavujú jediné monštrá v okolí – lovci síce nemajú pazúry a tesáky, no nie sú to žiadni svätci.

Some of us have to make mistakes… Some of us are human

Začiatok je veľmi MTV-oidný a skrátka teen. Je to logické – ide o seriál o tínedžeroch pre tínedžerov plný problémov prežívaných tínedžermi od vzťahov cez starosti so spolužiakmi po hormóny, ktoré ich nútia správať sa otravne. Na prvej sérii je poznať, že ju natáčali pred desiatimi rokmi a svojou teen atmosférou sa dá porovnávať s The Vampire Diaries alebo Pretty Little Liars, ktoré vychádzali zhruba v tom istom čase. Musíte sa skrátka pripraviť na veľa zamilovaných pohľadov, zamilovaných činov, osudových okamihov či nemožnosti žiť bez toho druhého. Pretože aj keď sa vás snaží pripraviť o život šialený vlkolak, nepremeškať rande s novým dievčaťom je vždy dôležitejšie. To si pamätajte.

MTV-oidnosť seriálu sa definitívne podpísala aj na kvalite efektov a zopár naozaj vtipných kreatívnych rozhodnutiach – napríklad vzhľad vlkolakov po premene (hoci to mohlo byť horšie – stačí si vygúgliť Teen Wolf z roku 1985) alebo ich super rýchly beh na štyroch ľudských končatinách. Fakt, že to nebola najlepšia voľba, v podstate priznali tvorcovia tým, že vlkolaci časom prestali behať „po štyroch“. Do vzhľadu vlkov nijako výrazne nezasahovali, ale určite menili množstvo detailov, vďaka ktorým si na nich do konca seriálu minimálne zvyknete.

Ako v každom príbehu, aj tu sa nájde zopár nelogických či hlúpych okamihov, ktoré tam byť nemuseli alebo ktoré sa mohli stať inak (napríklad keď jednu z ľudských postáv bodnú tyčou a ona by zákonite mala umrieť, no namiesto toho ďalej nakopáva zadky, pričom v iných okamihoch zomierajú vedľajšie nadprirodzené postavy aj na menej závažné zranenia). Nie všetky postavy tiež dostali uspokojivý koniec. Iste to poznáte – keď postava neumrie, iba z nejakého dôvodu odíde a už sa nevráti a vy sa s tým musíte zmieriť, hoci patrila medzi vaše obľúbené. Nie je to dokonalé dielo – občas to škrípe, občas to bije do očí, občas očami krútite. Lenže tak či tak s čistým svedomím vyhlasujem, že je to jeden z mála seriálov, ktoré s pribúdajúcimi sériami nestrácal na kvalite, ale naopak ju získaval.

We protect those who cannot protect themselves

Ako to u seriálov často býva, jeho najdôležitejším aspektom sú postavy. Hneď vedľa dobrého chlapca Scotta sa na rebríčku dôležitosti nachádza jeho (úžasný) najlepší kamarát Stiles. Oboch sledujeme učiť sa na vlastných chybách a dospievať. Kým Scott si hľadá cestu, ako bojovať so zlom bez toho, aby sa sám stal monštrom a nestratil vlastné zásady, Stiles zápasí s nevýhodami svojho ľudského statusu, ktoré komplikujú jeho snahu byť rovnakým hrdinom ako jeho nadprirodzení priatelia. Na prvý pohľad pôsobí ako typický komický element, no bystrý a hyperaktívny Stiles je tým, kto väčšinou na všetko nájde odpoveď. So Scottom sa skvelo dopĺňajú a ich priateľstvo je jedno z najlepších, aké som kedy na televíznych obrazovkách videla. Dylan O’Brien sa tiež neraz prejavil ako ohromný herec, vďaka ktorému sa budete baviť na každej Stilesovej hláške a prežívať s ním každú emóciu.

„So you lied to me?“
„That depends on how you define lying.“
„Well I define it as you not telling the truth. How do you define it?“
„Reclining your body… in a horizontal position?“

Tyler Hoechlin, dnes známy skôr ako Superman z komiksových seriálov od stanice The CW, si zahral vlkolaka Dereka. Okrem toho, že sa naňho perfektne pozerá, považujem Derekov vývoj za jeden z najlepších v seriáli – od arogantného a napriek tomu naivného vlka, ktorý si myslí, že vie všetko najlepšie, musí klesnúť na dno, aby našiel svoje poslanie. Scottovým teen protivníkom je Jackson (Colton Haynes, ktorý hral superhrdinu v seriáli Arrow) – nesúperia spolu o srdce jednej slečny, ako by ste čakali, ale o pozíciu v lakrosovom družstve. Jackson tu vystupuje ako typický školský tyran, no jeho vnútorní démoni spôsobia, že sa v seriáli vydá na nečakanú cestu.

V Teen Wolf zažiarili aj ženské postavy. Allison (Crystal Reed) spočiatku predstavuje iba Scottovu prvú lásku a nevinnú slečinku, ktorá netuší, že celá jej rodina patrí k lovcom vlkolakov (nepovažujem to za spoiler, keďže to prezradili už v traileri, heh). Časom sa vydá na rovnakú cestu vystavanú na pomste, zaslepenosti a nenávisti, aby nakoniec našla rovnováhu medzi povinnosťou a spravodlivosťou. Jej protikladom je Lydia (Holland Roden), populárne bohaté dievča, ktorému záleží len na šatách a na jej statuse. Pod protivným exteriérom sa však skrýva génius a možno aj čosi viac. Rozhodne je to skvelá ukážka silnej nezávislej hrdinky, ktorá „nakopáva zadky“ svojou inteligenciou. A tiež získava cenu za postavu, ktorá si musela odžiť tie najšialenejšie okamihy v celom seriáli.

„Someone tried to strangle me and I survived; I don’t need to hide that.“

Dôležitými postavami sú aj šerif Stilinski (Linden Ashby), Stilesov otec, ktorý by mal dostať cenu za najlepšieho seriálového otca, Melissa McCall (Melissa Ponzio), Scottova matka a zdravotná sestra, ktorá viedla hádam celú nemocnicu, a mala by dostať cenu za najlepšiu seriálovú mamu alebo Chris Argent (JR Bourne), Allisonin otec, ktorý prešiel výnimočným vývojom napriek všetkému, čím si prešiel (a ja ho zbožňujem). Špeciálne menovanie si zaslúži tréner Finstock (Orny Adams), ktorého humor a osobnosť si zamiluje určite každý.

Neskôr sa jednou z hlavných postáv stáva aj Malia (Shelley Hennig) – pretože je rodený kojotolak (tvárme sa, že také slovo existuje), po tragickej nehode strávila niekoľko rokov v zvieracej podobe. Vďaka novým priateľom sa učí byť človekom a zo samotárky, ktorej záležalo iba na vlastnom prežití, sa stáva ochrankyňa. V polovici seriálu prichádzajú na scénu mladšie postavy. Ako hlavní hrdinovia starli, tvorcovia zrejme potrebovali oživiť toho teen ducha novou generáciou. Najdôležitejší z nich je bezpochyby mladý vlkolak Liam (Dylan Sprayberry), ktorý sa stáva Scottovým učňom.

Teen Wolf, samozrejme, priniesol i viacero kvalitných zloduchov, no ich menovanie by bolo vzhľadom na množstvo zvratov, na ktorých si seriál zakladá, príliš veľkým prezrádzaním. Môžem iba garantovať, že mnohých budete s láskou neznášať. Tvorcovia tiež radi recyklovali svoje postavy, takže ak niekoho doslova nevidíte umrieť (a občas ani to nie je záruka), pravdepodobne sa vráti, aby opäť zamiešal karty. Niektorí dokonca dostali šancu vylepšiť si reputáciu a zachrániť deň.

What is it with you teenagers? You think that you’re so special? You think the rules don’t apply to you? Do you get it? We are dead and buried.

What the hell is a Stiles?

Ku každému správnemu seriálu patrí aj shippovanie a Teen Wolf vás v tomto nesklame. Ja sama som vlastne bola shipperom skôr, než som sa stala divákom. Teen Wolf som totiž objavila vďaka Tumblru a náhodným romantickým gifsetom, ktorých kontextu som vôbec nerozumela. Z toho dôvodu som fandila Stilesovi a Lydii, než som ich spoznala a verte mi, že to bolo výnimočne bolestivé fandenie. Je to jeden z tých párov, u ktorých veríte, že musia skončiť spolu, no zároveň žijete v neustálom (akože fakt neustálom) strachu, že ste si to iba vysnívali a nikdy sa to nestane. Lenže zároveň som videla veľa gifsetov od ľudí, ktorí shippovali Stilesa a Dereka, a niektoré boli ozaj presvedčivé, až som na začiatku netušila, čo z toho je vlastne pravda. Nakoniec sa ukázalo, že Sterek bola iba fanúšikovská záležitosť, avšak ich geniálne interakcie patria v celom seriáli k mojim najobľúbenejším.


Hlavným reprezentantom romantických aspektov v Teen Wolf je nepochybne Scott. Uňho sú to už od prvej epizódy samé romantické vyznania, zasnené pohľady a osudovosť, z ktorej sa divákom s nízkou toleranciou romantiky (či teen romantiky) budú krútiť oči. Je to ako Stelena na začiatku The Vampire Diaries – mnohí okolo nich mali normálne, obyčajné vzťahy, ale oni dvaja museli byť už z princípu tou prehnanou cukrovkou. Ak by som však chcela do detailov rozoberať Scottov komplikovaný milostný život, zahrnula by som vás priveľkým množstvom spoilerov. Poviem teda len jedno – ja osobne som bola spokojná s jeho koncom, aj keď to pôsobilo ako rozhodnutie na poslednú chvíľu.

Aby som to zhrnula, Teen Wolf vám ponúkne veľa párov na fandenie – zopár tragických, zopár šokujúcich, zopár milo prekvapujúcich a zopár náramne uspokojivých.

Not all monsters do monstrous things

Kým prvá séria nás oboznamovala najmä s vlkolakmi, od tej druhej sa do fiktívneho mestečka Beacon Hills v Kalifornii začnú sťahovať nové kreatúry, ktoré jedinečne rozvíjajú mytológiu tohto sveta. Je to zrejme hlavný dôvod, prečo by ste seriálu mali dať šancu na viac ako prvých pár epizód, ktoré sú také extrémne… teen. Možno to neprestane byť „teen dráma“, ibaže so stúpajúcim množstvom akčných momentov a často až hororových prvkov sa z toho stáva niečo… viac.

Jednou z vecí, ktoré mám na tomto seriáli najradšej, je práve to, že tvorcovia čerpali inšpiráciu aj na miestach, ktoré nie sú také obohrané. Až na tých vlkolakov, samozrejme. Stretávame sa tu s írskou banší, juhoamerickou kanimou, keltskými druidmi, japonskou kitsune, nórskym Divokým honom, ale aj originálnymi stvoreniami. Otvorene priznám, že niektoré dejové linky som pôvodne pri pozeraní epizód z týždňa na týždeň a k tomu s niekoľkomesačnými prestávkami medzi sériami na prvýkrát ani nepochopila. Až keď som to znovu pozerala vcelku, zapamätala som si informácie z prvých dielov, ktoré dostali vysvetlenie na konci série, a všetko to do seba odrazu zapadlo.

Hoci Teen Wolf netočili ako dnešné moderné „netflixovské“ seriály, ktoré sú vypúšťané do éteru v jednom kuse, určite má podobný charakter. Jednotlivé epizódy síce majú vlastný dej (ako inak), ale často sa končia v nejakom dramatickom okamihu, ktorý vás núti pozerať ďalej. Aj keď má seriál „iba“ šesť sérií, tretia, piata a šiesta majú po 24/20/20 častí a dejovo sú rozdelené na dve polovice, pričom každá má prakticky vlastnú zápletku a vlastného zloducha. To je dostatok priestoru na parádny mytologický sprievod.

Be your own anchor

Čo dodať na záver? Teen Wolf je produktom svojej doby a jeho začiatok spĺňa základné kritériá pre správne cringy a cheesy seriál (pre nedostatok vhodných slov v mojom rodnom jazyku). No zároveň je to dielo, ktorého tvorcovia sa skutočne snažili zapracovať na kvalite. Nevystačili si s faktom, že sa to niekomu páčilo aj také, aké to bolo na začiatku, a preto by im stačilo udržiavať jednu líniu. Dali si záležať na mytológii, na náročnosti zápletiek aj na vývoji postáv a ďalšími sériami vytvorili produkt, za ktorý sa nikto nemusí hanbiť.

Teen Wolf si môže pripísať niekoľko dôležitých atribútov. Prináša silné postavy, mužské aj ženské, ale tie ženské nie sú chlapmi v sukniach. Má v sebe spoločnosťou požadovanú diverzitu, ktorá však nie je nútená a nepôsobí ako odškrtávanie (vtedy) nevyhnutných bodov na zozname. Zabaví vás humorom založeným na slovách a slovných hrách, nie iba na trápnych okamihoch a infantilných vtipoch. Núti vás uvažovať a lúštiť záhadu spolu s postavami. Neprináša čiernobiele osobnosti, iba dobré či iba zlé – práve prítomnosť „monštier“ umožňuje mnohokrát položiť otázku, čo presne robí z obludy obludu a či musí mať niekto naozaj pazúry a tesáky, aby dokázal konať monštruózne veci.

Nie je to seriál bez prehreškov voči logike, ale zaslúži si od diváka šancu – a to aj v dnešnej dobe, keď sa televízna tvorba posúva na inú úroveň so svojimi obrovskými rozpočtami a oscarovým obsadením. Je to ľahké i humorné, vážne aj frustrujúce. Je to seriál s emóciami a zopár dobrými myšlienkami.

„You’re not a monster, you’re a werewolf, like me.“

(Okej, okej… Tie scenáre nie sú vždy dokonalé. Na tejto motivačnej hláške som sa smiala pri každom dramatickom okamihu, keď ju použili.)

„Sweetheart, let me tell you something no teenager ever believes, but I guarantee you is the absolute truth. You fall in love more than once. It will happen again. It will be just as amazing and extraordinary as the first time and maybe just as painful. But it’ll happen again. I promise. But until then, be your own anchor.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *