Hodnota krve | Príbeh spasiteľky pokračuje

Hodnota krve | Príbeh spasiteľky pokračuje

Namiesto drsnej, cynickej a grafickej českej mestskej fantastiky je séria Odstíny života od mladej českej autorky Lusy Adams ako štýlom písania, tak aj prostredím, do ktorého je dej zasadený, inšpirovaná skôr americkou „školou“ mestskej fantasy, reprezentovanou autormi ako Ilona Andrews, Patricia Briggs či Chloe Neill. Hodnota krve je jej druhým pokračovaním, na ktoré niektorí fanúšikovia čakali celú dekádu, odkedy vyšla jednotka prvý raz v papierovom vydaní. V novej verzii boli Odstíny života (recenzia) publikované síce už „iba“ v elektronickej forme, avšak tentoraz môžeme plynulo pokračovať v jazde.

Anotácia

Některá pouta nelze ignorovat – o tom se Alexandra Goodwynová přesvědčila ve chvíli, kdy ji bohové přivedli zpět ze záhrobí, aby rozhodla odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem. Od toho dne sice uběhl už nějaký pátek, ale Alex se k porážce svého osudového protivníka ani o krok nepřiblížila.

Její pokračující neúspěch jí způsobuje problémy se spojenci i pořádnou bolest hlavy. Ta se ještě zhorší, když se ve městě objeví nový nepřítel a ohrozí vše, co je jí drahé. Jak má ale porazit nesmrtelnou příšeru z legend?
(Oficiálna anotácia)

 

Recenzia

V knihe Hodnota krve sa znovu stretávame s takzvanou spasiteľkou Alex, ktorá má ukončiť zápas medzi dobrom a zlom. Len zatiaľ netuší ako. Hľadanie nových stôp, ktoré by ju priviedli bližšie k Diablovi a tomu momentu s veľkým M, keď jej poslanie skončí, vôbec nejde tak hladko, ako si to po svojom poslednom úspešnom zápase predstavovala. Na scénu sa vracajú aj obľúbení lovci Gabe, Matt, Jamie a nedávno zasvätený Nick, vlkolak so slabými nervami Doug i čarodejnica Mikayla. Tí pred Alex stále ukrývajú veľa tajomstiev, ktoré budú skúšať ich novovybudované priateľstvo a občas až príliš krehkú vzájomnú dôveru. Karty zamiešajú aj noví hráči – z niektorých sa vykľujú spojenci, niektorí majú pochybné motívy a niektorí radi krátia ľudí o hlavy. Mojím najobľúbenejším prírastkom bol v tejto knihe démon Varick – je to ten typ postavy, nad ktorou na začiatku krútite hlavou, ale na konci zistíte, že vám prirástol k srdcu.

Druhé pokračovanie nevybočuje z roviny, ktorú si autorka stanovila pri jednotke. Text plynie rýchlo vďaka svižným, najmä humorným dialógom, absencii zdĺhavých opisov a scénam, v ktorých sa neustále niečo deje. Ak sa necháte pohltiť dejom, máte na jeden večer o zábavu postarané. Možno len ak nie ste fanúšikom sarkazmu, budete viackrát gúľať očami. Príbeh série sa odohráva primárne na západnom pobreží Ameriky a autorka nevenuje veľkú pozornosť samotnému prostrediu (čo odporuje jednému zo základných princípov MF a posúva príbeh bližšie k žánru paranormálnej romance). Za osviežujúce však považujem viaceré zmeny scenérií, ktoré nás spolu s postavami postrčili na zaujímavé miesta vedúce k značne nečakaným dobrodružstvám.

„Ty stoličky se mi hned nezdály! Úplně jinak se na nich sedí.“
„Jasně, jiných židlí sis všimla, ale ta obří díra ve zdi ti divná nepřišla.“

Dôležitou súčasťou príbehu sú vzťahy – priateľské, no predovšetkým romantické – a s nimi súvisiaca emocionálna dráma. Čaká tu na vás nejedno prekvapujúce milostné rozhodnutie aj ľahká erotika. Pripájam varovanie pre odporcov milostných trojuholníkov – ale ak ste to nevydedukovali už pri prvej časti, asi ste čítali iný text ako ja. V sérii je skrátka priveľa sexy chlapov, aby v tom mala Alex od začiatku jasno. Mne osobne sa smer, ktorým sa Alexin milostný život uberá, páči, ale niektorým z vás asi fakt poklesnú čeľuste. Bol ten vývoj stopercentne uveriteľný? Možno nie? Prekáža mi to? Vôbec nie.

V správnej mestskej fantasy nesmie chýbať ani epizódny zloduch. Ten, ktorého si autorka vybrala do druhej knihy, vám zrejme (určite) bude známy. Dodala mu však svojský šmrnc a zaujímavú backstory, vďaka čomu vo vašich očiach hádam dostatočne vynikne. Neocitol sa síce na mojom zozname naj zloduchov, ale rozhodne som sa pri ňom nenudila. Svet Odstínov života sa zároveň rozšíril o ďalšie zaujímavé kreatúry i magické prvky a viac priestoru už získala aj autorkina pôvodná mytológia. Prvý diel sotva poodkryl tajomstvá Alexinho pôvodu či poslania a zanechal nás len s veľkým množstvom otázok. Dvojka tieto dvere otvára a necháva čitateľov vidieť celý obraz. A možno nie celý, lebo božský Liam má vždy v rukáve nejaké tajomstvo (či klamstvo). Zápas s Diablom však ostáva aj naďalej v nedohľadne. Snáď sa v tretej časti autorka zameria na ten veľký zápas, ktorý nám sľubovala už anotácia prvej časti.

Zkušebně zamával prsty a spokojeně se zašklebil. Pak mi svoji zbrusu novou ruku zabořil do břicha a sevřel moje vnitřnosti v hrsti.

Pretože sa kniha venuje toľkým rôznym aspektom – približuje nám minulosť vybraných postáv, rieši akčnú jednodielnu zápletku, hlbšie rozvíja tému Alexinho spasiteľstva a veľa času obetuje aj romantickej dráme – niektoré obľúbené postavy z jednotky sa dostávajú viac do úzadia a niektoré sa stávajú ešte väčšou záhadou. Chcela by som však oceniť, že hlavné ani vedľajšie postavy nie sú buď to, alebo tamto, dobrí alebo zlí, a kniha sa myšlienke „dobro verzus zlo a čo je v skutočnosti čo“ venuje v nejednej scéne.

Hodnota krve zrejme neuspokojí milovníkov „pravej“ fantasy. Kým v prvej tretine knihy nemáte poňatia, čo bude jej pointou, neskôr začne byť zápletka jednoduchšia a viac predvídateľná (a chvíľami zdanlivo ani nesúvisiaca so začiatkom). Lenže okolo toho sa deje dostatok vecí, ktoré vás budú motivovať čítať ďalej, a záverečná bitka vás nepochybne strhne. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí preferujú romantickú a osobnostnú drámu odohrávajúcu sa na fantastickom pozadí s príležitostnou akciou, kvapkami krvi a najmä uštipačný humor, séria Odstíny života môže byť čítaním práve pre vás.

„Třeba bych vám dokázala pomoct vrátit ho na zem,“ nabídla jsem, nevinnost sama. „Minimálně jeho hlavu.“


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down

Ďakujem autorke za poskytnutie recenzného výtlačku. E-knihu si môžete kúpiť napríklad na palmknihy.cz. Ak sa o Lusy Adams chcete dozvedieť viac, môžete si prečítať aj môj článok: Kto je Lusy Adams?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *