Odstíny života | Smrť je iba začiatok

Odstíny života | Smrť je iba začiatok

Ak ste dosť starí, aby ste si pamätali rok 2011 a dlhodobo sledujete českú fantasy literárnu scénu, možno vám niečo hovorí názov tejto knihy. Ale čo bolo, bolo – podstatné je, že tento rok sa Odstíny života od mladej českej autorky Lusy Adams opäť dostali na svetlo literárneho sveta v prepracovanej (vylepšenej) podobe v elektronickom formáte, ktorý si môžete zakúpiť vo viacerých online kníhkupectvách (napr. Palmknihy). Navyše je tu obrovská nádej, že tentoraz sa dočkáme aj oficiálneho pokračovania! Druhý diel série, Hodnota krve, by mohol vyjsť ako e-kniha koncom leta 2020. Či už ste starý fanúšik, alebo nový zvedavec, čítajte ďalej a dozviete sa, prečo by ste mali dať tejto knihe (znovu) šancu.

Anotácia

Pro většinu lidí je smrt konečnou stanicí, pro Alexandru Goodwynovou představuje jenom začátek cesty. Necelé tři roky poté, co byla zavražděna, se Alex znovu probouzí k životu a poprvé spatří svět v celé jeho temné kráse – plný magie a ďábelských stvoření, která by neměla existovat. Pokud chce přežít, musí zapomenout na vše, co znala, a rychle se v novém prostředí zorientovat. Kolem totiž zuří odvěká válka mezi Dobrem a Zlem a podle dávného proroctví má právě ona hrát klíčovou roli v rozhodující bitvě…
(Oficiálna anotácia)

Recenzia

Už po prečítaní anotácie vám musí byť jasné, že toto nie je vaša tradičná česká mestská fantasy na štýl Kladiva na čaroděje. Lusy Adams našla inšpiráciu pre svoj príbeh v americkom štýle reprezentovanom napríklad sériami ako Kate Daniels či Mercy Thompson. Namiesto Saši Dobrovinovej, bytom Praha 18, sa stretávame s Alex Goodwynovou, pôvodom z Chicaga, bývalou party slečnou a v súčasnosti oživenou mŕtvolou, ktorej záhadná vyššia moc zavesila na krk záchranu sveta. Dostáva sa vám tak do rúk príbeh o zadky nakopávajúcej hrdinke, ktorá postupne odhaľuje hranice vlastných schopností, chráni nevinných a pomaly sa pripravuje na porazenie veľkého Zla.

Alex vo svojej úlohe Spasiteľky sprvu nie je príliš dobrá. Ako by aj mohla byť, keď sa ju spomínaná vyššia moc po vzkriesení neunúvala poslať na rýchlokurz zachraňovania sveta. Náhodne však narazí na skupinu ostrieľaných lovcov monštier, vďaka ktorým sa jej naskytne možnosť lepšie preniknúť do pred ľudským zrakom skrytého nadprirodzeného vesmíru, o ktorého existencii ona sama počas života netušila. Kniha vás uvrhne do sveta vlkolakov, upírov, čarodejníc, démonov a iných oblúd, pričom autorka sa nebráni ani využívaniu menej známych potvor. Na scénu prichádzajú dokonca aj tajomní bohovia! Ako prvý diel série kniha dostatočne vysvetľuje pravidlá nového sveta, ale necháva si v zálohe aj niekoľko nezodpovedaných otázok pre ďalšie diely. Chýba tam trošku naviazanie na konkrétne mesto, ktoré je také typické pre UF, ale nie ste pripravení o špinavú smogovú mestskú atmosféru, jeho kanalizáciu a pach strelného prachu.

„Nelíbí se mi to,” sdílela jsem svoje obavy s Gabem, když jsme o hodinu později kráčeli prázdným parkem. Nikdo s rozumem tu nezůstával po setmění, akorát jste si tím koledovali o problémy. Zloději a drogoví dealeři nám vrásky nedělali. „Něco tu smrdí.”
Matt, který šel s Jamiem několik kroků před námi, si odfrkl. „Strávili jsme půl dne v kanálech. Nejspíš to budeme my.”

Odstíny života sú veľmi dynamickým príbehom. Nenájdete tam hluché miesta a autorka vás nezaťažuje ani náročnými opismi. Akčné scény, kde ide hrdinom väčšinou o život, sa striedajú s charakterovo alebo vzťahovo orientovanými scénami. Zápasenie s obludami je v knihe rovnako dôležité ako vzťahy medzi postavami, či už tie romantické alebo priateľské. Z toho dôvodu je kniha určená skôr pre milovníkov fantasticko-romanticko-dobrodružnej drámy než detektívno-akčných príbehov. Hoci anotácia hovorí najmä o veľkom súboji Dobra a Zla, musíte mať na pamäti, že ide o prvý diel série, takže veľký súboj je zatiaľ iba naznačený a musíte si naň počkať v ďalších dieloch. Hlavná zápletka knihy je dosť priamočiara, pre sčítanejšieho človeka môže byť i predvídateľná, ale dočkáte sa aj nejakých nechutných zvratov.

Alex je drsnou, vtipnou, svojráznou hrdinkou so svojským postojom ku všetkému. Ukrývanie pravdy o jej vyvolenom statuse jej komplikuje nadväzovanie nových vzťahov – priateľských aj romantických – a oveľa jednoduchšie si získava nepriateľov ako komplicov. Skupina lovcov, ktorí ju medzi seba prijali, prinášajú zaujímavé spektrum osobností – drsný Gabe s romantickou dušou, uštipačný nekompromisný Matt, mocná čarodejnica Mikayla, temperamentný vlkolak Doug i tichý utiahnutý Jamie. Dočkáte sa aj náznaku milostného trojuholníka, z ktorého si možno budete trhať vlasy, a keďže kniha patrí do vekovej kategórie new adult, čakajte aj zopár vášnivejších scén. V Odstínoch života si máte koho obľúbiť, máte komu fandiť a na interakciách postáv sa neraz budete veľmi dobre zabávať.

„Když jsi byl pryč, pokoušel se mě balit. Aspoň myslím. Taky mě mohl chtít sežrat.“
„Rozhodně ta první možnost.“
Věnovala jsem mu významný pohled. „Dle všeho jsem magnet na pochybný existence.“
Vědoucně se zašklebil a znovu si přihnul. „To ti připomenu.“

Odstíny života vám prinášajú svižný príbeh, pri ktorom sa nebudete nudiť. Aj keď je plný myšlienok o dobre a zle, o správnych a nesprávnych rozhodnutiach, vôbec nie je čiernobiely a nesnaží sa vás vychovávať. Preniknete vďaka nemu do sveta, ktorý vám môže pripadať známy, ale je plný originálnych detailov, s akými ste sa inde nestretli. Niekedy je možno skúpi na vysvetlenia a odpovede, no o to viac budete zvedaví na pokračovanie. Je to kniha plná humoru, kvalitného sarkazmu, emócií aj napätia. Ak ste fanúšikom mestskej fantasy na americký štýl, určite neprestrelíte, ak siahnete po tejto knihe.

Ja osobne som čítala aspoň štyri rôzne verzie Odstínov života, avšak táto je nepochybne najlepšia.

“V naší branži neexistuje vždycky dobrá a špatná možnost, někdy máš na výběr ze dvou mizerných a musíš se rozhodnout pro to menší zlo. Občas musíš udělat něco hrozného, abys zabránila něčemu ještě mnohem horšímu. Slíbil jsem, že tenhle svět budu chránit před monstry a budu to dělat za každou cenu. Jestli to dělá monstrum ze mě… To nějak přežiju.”


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *