Bez duše | Magnet na problémy

Bez duše | Magnet na problémy

Českú autorku Lusy Adams už možno poznáte vďaka jej sérii Odstíny života ktorá zažila svoju premiéru v roku 2011 a následne vstala z mŕtvych v roku 2020 ako dejovo prepracovaná elektronická kniha – a rok nato sa dočkala aj nového papierového vydania. Na ňu tentoraz nadviazalo elektronické vydanie druhej časti, Hodnota krve (na papierovom vydaní sa pracuje). A než sa dočkáte tretieho pokračovania tejto mestskej fantasy o spasiteľke Alex, privítajte na literárnej scéne čarodejnicu Mac, hlavnú hrdinku spin-off série Mackenzie Sinclair, ktorej prvý diel nesie názov Bez duše.

Anotácia

Mladá čarodějka Mackenzie Sinclairová před sebou měla mít zářivou budoucnost. Nedostatek moci a pověst potížistky ji však odsoudily k nudné práci v METLE, magické společnosti, která se stará o utajení nadpřirozeného světa. Poté, co Mac zpacká další úkol, je poslána do vyhnanství v Evropě, kde by neměla být schopna nic pokazit. Jenže problémy ji nepřestávají pronásledovat ani tam a Mac se ocitá uprostřed dávného spiknutí, které musí stůj co stůj odhalit. Cena za selhání je totiž její život.

Recenzia

Bez duše rozpráva príbeh preslávene problémovej čarodejnice Mac, zamestnankyne agentúry METLA – organizácie, ktorá sa stará o utajenie nadprirodzeného sveta. Hneď v úvode knihy sa dostáva do takého enormného maléru, že si za to vyslúži vyhnanstvo v Európe. Vo Washingtone sa nachádza celý jej život i jej ľudskí priatelia, lenže ak nechce byť vyčlenená z magickej spoločnosti a stať sa úplným vyvrheľom, musí sa podriadiť a odísť do Monaka. Mac predpokladá, že ju jej ohromná povesť bude sprevádzať aj cez oceán, ale jej noví kolegovia akoby nič netušili o jej výstrelkoch. Odrazu jej svitá nádej na nový začiatok s čistým štítom. Mac je však magnetom na problémy a tie si ju nájdu úplne všade – či už majú tesáky alebo plutvy. A možno nájde monštrá aj tam, kde by to čakala najmenej.

Lusy Adams sa vo svojej novej knihe drží nielen rovnakého žánru – mestskej fantasy –, ale i rovnakého sveta, takže pokiaľ ste čítali jej Odstíny života, zorientujete sa v príbehu o kúsoček jednoduchšie (a budú vám známe niektoré postavy i spomenuté mená). No pokiaľ bude toto vaša prvá skúsenosť s autorkou, nezúfajte, rozhodne sa v deji ani v mytológii nestratíte. Namiesto sveta drsných lovcov sa totiž ocitnete v spoločnosti čarodejníc a čarodejníkov, ktorí pred päsťami preferujú spriadanie tajných plánov. Okrem kúziel patria medzi ich zbrane slová, manipulácie a pretvárky. Autorka sa pohrala najmä s ich spoločenskou hierarchiou, statusmi, úlohami vo svete či históriou – princípy fungovania ich mágie sú opisované o čosi vágnejšie. Nebudete však ukrátený o stretnutia s viacerými známymi, ale aj celkom novými nadprirodzenými potvorami, ktoré budú hádzať Mac polená pod nohy.

„Když budeš problémy ignorovat, nezmizí. Věř mi.“
„Nemusí zmizet. Stačí, když mě na chvíli přestanou obtěžovat.“

Samotný príbeh je ako puzzle – až na konci uvidíte celý obrázok. V knihe sa neustále niečo deje, dokonca aj keď máte dojem, že sa práve nič nedeje a postavy sa len zhovárajú či vysedávajú v kasíne. Uprostred knihy sa vám dokonca môže zdať, že ste sa ocitli v inom príbehu, že sa tam rieši čosi celkom iné než na začiatku, a možno vám to bude prekážať. Na konci tú dômyselnú skladačku oceníte, keď vám to všetko konečne začne dávať zmysel a vy pochopíte tie nenápadné narážky a stopy. Otázkou zostáva, či dokáže dômyselný záver napraviť rozpačité dojmy tých, ktorý sa v strede knihy možno trošku nudili.

Ak ste čítali Odstíny života, viete, čo čakať – Bez duše je ľahkým, zábavným, skôr uvoľnenejším čítaním, ktorému nechýbajú akčné, dych berúce aj ležérne, oddychové pasáže. Ibaže namiesto epického zápasu dobra so zlom a zachraňovania sveta budete riešiť strasti a radosti jednej nešikovnej čarodejnice, ktorá nedokáže dosiahnuť svoj plný magický potenciál. S Mac sa dá stotožniť, pretože je veľmi uveriteľná, je nedokonalá a sympatická. Nie je to drsná nakopávačka zadkov a väčšinu času ju zachráni skôr šťastie než skúsenosti či zručnosť, čím pôsobí značne realisticky a skrátka „pri zemi“. Nie je schopná stáť stranou a pozerať sa, ako iní trpia – hoci pustiť sa do boja znamená v jej prípade obvykle riskovať život.

„Co tam proboha vyvádíš?“
Nechávala jsem se zabít, to nepoznala?

Kniha ponúka aj istú dávku romantiky, ale nečakajte žiadne klišé. Mac vstupuje do deja dosť netradične so zlomeným srdcom a vám ostáva len hádať, ako bude jej milostný život pokračovať. Dá sa dokopy so svojím magickým učiteľom Derekom, ktorého odmietnutie aj zjavná neschopnosť držať sa od nej ďalej predstavujú pre Mac hlavný zdroj bolesti? Derek nie je typickým sladkým hrdinom, no ani tradičnou drsnou dušou zmučenou minulosťou. Derek je skrátka záhada. Možno teda zahorí plamienok medzi Mac a jej novým šéfom Julienom, ktorý sa dokáže až príliš stotožniť s jej pocitom, že je pre svojho slávneho otca večným sklamaním? Alebo ju vari postretne šťastie úplne inde? A nie, nechcem týmto naznačiť, že je v knihe milostný štvoruholník. Ani trojuholník. Je tu iba veľa zložitých možností v príbehu, ktorý nie je taký, ako sa na prvý pohľad zdá.

Svoje miesto na výslní si medzi postavami získava aj čarodejnica-vedma Kassandra či protivný lovec Kane, ktorého nezastaví nič na jeho ceste za pomstou. Vzťahy a interakcie medzi postavami tvoria dôležitú časť knihy, ktorá je predovšetkým orientovaná charakterovo. Nečakajte však, že hneď budete vedieť, koho nenávidieť a na koho ukázať prstom ako na hlavného zloducha. Ako som vravela, Bez duše je skladačka. A radšej nepočítajte ani s odhalením veľkolepého komplexného záporáka – motivácie niektorých postáv, či už dobrých alebo zlých, sú občas trochu fádne.

„Žádáte mě o pomoc. Mohl byste mít alespoň dost slušnosti, abyste se představil.“
„Jsem Kane.“
Kane? To bylo všechno? Jen Kane? Jako Madonna nebo Cher?

Kniha opäť nasleduje americkú tradíciu mestskej fantasy, ale šmrncnutú európskym duchom, vďaka čomu ponúka čitateľovi netradičné a menej všedné prostredie. Bez duše je rýchlym čítaním plným sviežeho humoru a s nečakaným rozuzlením, ktoré dokážete zhltnúť počas jediného popoludnia. Odporúčam skôr starším čitateľom a fanúšikom mestskej fantasy v štýle sérií ako Mercy Thompson či Rachel Morgan, ale kniha nie je vyslovene nevhodná ani pre mladších.

star_up  star_up  star_up  up  star_down

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *