10 internetových pomôcok pri písaní

10 internetových pomôcok pri písaní

Aj keď píšem už vyše dvanásť rokov, necítim sa byť dostatočne kvalifikovaná na žiadne oči otvárajúce inteligentné články plné pisateľských rád. Cítim sa však na to, aby som sa s vami podelila o niekoľko internetových nástrojov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou môjho pisateľského života. Možno niektoré z nich používate aj vy (okej, niektoré určite používate aj vy), možno niektoré z nich nepoznáte a ja vám ich rada predstavím.

Autorské úvahy

1. Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra [link]

Tí, ktorí majú problém s gramatikou, môžu robiť jednu z nasledujúcich vecí: a) ignorovať to, veď gramatika už dnes nikoho nezaujíma, b) nájsť si kamaráta, ktorý to celé ochotne opraví za nich, c) mať kamaráta, ktorý im vždy všetko vysvetlí, keď niečo nevedia (vďaka Majka, vďaka Neliss), a d) nebyť leniví a overiť si gramatiku svojpomocne (čo ja, samozrejme, robím, ak Majka alebo Neliss nie sú online). Takže ak to so svojím písaním (a zlepšovaní sa v ňom) myslíte vážne, túto webovú stránku zaručene poznáte. No slovenčina je taká skvelá, že niekedy vám ani pohľad do slovníka nezabráni biť hlavou do steny…

2. Jazyková poradňa [link]

Keď vás slovník odmietne poctiť zrozumiteľnou odpoveďou, môžete sa obrátiť na Jazykovú poradňu, ktorej garantom je taktiež Jazykovedný ústav Ľ. Štúra. Nájdete tam niekoľko tisíc odpovedí na rôzne gramatické záhady a ak tam nenájdete tú vašu, môžete im ju poslať (ale netuším ako, pretože som to sama nikdy neurobila). V každom prípade, gramatické pravidlá nie sú vytesané do kameňa a skôr či neskôr vás aj tak niekto prekvapí nejakou novinkou. Jediným riešením je asi nezaspať na vavrínoch a priebežne sa dovzdelávať.

3. Ako naplánovať svoj príbeh [link]

Asi pred tromi rokmi, keď som sa pustila do prepisovania svojho príbehu, som našla túto stránku, ktorá pomerne zrozumiteľne na príklad knihy Hunger Games predstavuje techniku osnovania kníh, ktorá je vraj populárna medzi scenáristami. Podľa nej sa príbeh skladá z troch „dejstiev“, z ktorých každé pozostáva z troch blokov zložených z troch kapitol – dohromady 27 kapitol. Táto technika mi veľmi pomohla pri tvorbe osnovy každej časti mojej série (už som ich napísala päť) a dokonca aj pri písaní novely, ktorá pozostávala z polovičného množstva kapitol. Nedržím sa tejto štruktúry zubami-nechtami, vždy si niečo upravím podľa seba, ale vďaka tomuto si dokážem vytvoriť aspoň aký-taký prehľad o tom, čo by sa mohlo nachádzať v ktorej časti textu.

4. Behind the Name [link]

Jednou z mojich dlhodobo najobľúbenejších stránok je Behind the Name. Nemám úplne vo zvyku pomenovávať svoje postavy tak, aby ich meno niečo vyjadrovalo (väčšinou, ale občas sa to hodí), no veľmi rada sem chodím hľadať mená všeobecne. Môžete si vyberať mená podľa kontinentov či štátov, ale aj stredoveké alebo biblické mená a tiež mená z rozličných mytológií. Dozviete sa niečo o význame a histórii týchto mien, vhodné prezývky aj varianty mien v rozličných jazykoch a kultúrach, ich popularitu aj „rodokmeň“ a ďalšie. Rozhodne je to dobré miesto na hľadanie inšpirácie.

5. Fantasy Name Generator [link]

Niekto iste povie, že používanie generátorov mien a názvov je ukážkou lenivosti a neschopnosti. Ja na to poviem: „Pf.“. Niekedy človek potrebuje nakopnúť inšpiráciu do zadku trochu silnejšie a táto stránka to určite dokáže. Môžete si vygenerovať rozličné fantasy mená pre rozličné fantasy kreatúry (od mimozemšťanov cez šialených vedcov po zombie), ale aj realistické mená, názvy miest (mostov, kaviarní, svetov…) a kooopu iných generátorov, ktoré som ani nemala možnosť preskúmať. Nebojte sa aj vy nakopávať svoju múzu, keď to potrebuje!

Trochu menej divoká je stránka Name Generator, kde si môžete vygenerovať mená zadaním špecifických požiadaviek – pohlavie, titul postavy, charakter, rok narodenia, národnosť či náboženské presvedčenie – a vyprdne to na vás zoznam prijateľných mien.

6. Time and Date [link]

Ak píšete o reálnom mieste, na ktorom sa reálne nenachádzate, môžu vás zaujímať rôzne reálne detaily, ktoré nemáte reálne možnosť vedieť. Môj príbeh sa odohráva v USA (lebo) a hoci sa pred pár rokmi odohrával v reálnom čase, dnes je už jeho dej zasadený tri roky dozadu (našťastie, veď kto by chcel, aby sa nejaký príbeh odohrával v roku 2020?). Na tejto úžasnej stránke sa dozviete veľa vecí – kde je práve teraz koľko hodín, koľko časových pásiem delí jedno mesto od iného, na ktorý deň pripadal v ktorom roku aký sviatok, ale ja sem chodím kvôli niekoľkoročným záznamom predpovedí počasia (lepšia nepresná predpoveď ako hádanie, však?), východom a západom slnka a tiež mesačným fázam. Pýtate sa načo? Pretože som psychopat, ktorému záleží na pre každého nepodstatných detailoch. A práve tento web ma chráni pred šialenstvom.

7. Genetic Heredity Calculator [link]

Existujú dva typy ľudí – takí, ktorí sa vyznajú v genetike, a takí, ktorí potrebujú online kalkulačky, aby vedeli, či môžu mať tmavovlasí rodičia blonďavé decko. Nejaký online nástroj, ktorý pracuje s modelmi a pravdepodobnosťou samozrejme nemôže byť stopercentne presný, ale rozhodne je to niečo, čo vám môže uľahčiť rozhodovanie pri vytváraní fiktívnej rodinky. Aké bude mať dieťa oči? Aká bude farba jeho vlasov? Zdedí jamky na tvári? Presne to zistíte na tejto stránke.

8. The Plan Collection [link]

Už som sa zmienila, že som psychopat? A to do takej miery, že keď vymýšľam fiktívny domov pre svoju fiktívnu rodinku, najradšej si otvorím stránky ako Plan Collection, nájdem si konkrétny dom podľa svojich požiadaviek a predstáv a virtuálne tam svoje postavy nasťahujem. Väčšinou mi to zaberie dosť veľa času, ale hneď mám lepší pocit, keď viem presne, z ktorej izby sa ide kam. Istú dobu som mala až takú mániu, že som si zohnala program na tvorbu 3D modelov domov a bytov a postavila a zariadila som celý byt svojej hlavnej hrdinky. Dodnes ho mám uložený – a dodnes sa pomocou neho orientujem.

9. Youtube

Ak si myslíte, že mi v tomto bode došli nápady, tak sa mýlite. Youtube je ozaj mojou obľúbenou pomôckou pri písaní. Na YT som hľadala inštruktážne videá sebaobrany (lebo ju neovládam), hľadala som tam bojové choreografie (lebo neovládam ani žiadne bojové umenie), ako sa dostať z pút zaviazaných rozličnými spôsobmi (lebo som mala v živote šťastie a nikto ma ešte neuniesol *klope si na čelo*) a… tak podobne. Mám rada Youtube. Youtube je priateľ – keď mi zrovna nepožiera voľný čas.

10. Google

Okej, priznávam sa, že v tomto bode mi už možno došli nápady. Nie je to však výmysel! Google používam pri písaní veľmi často. Až príliš často. Dobre, dobre – stále. Kto nepoužíva Google? Na Googli je predsa všetko. Stačí doňho napísať „aký je to pocit, keď vás niekto bodne nožom“ a Google na vás vypľuvne viac odpovedí, než ste si niekedy želali.

* * *

Dúfam, že vás aspoň jeden z mojich tipov oslovil a budem veľmi rada, ak sa so mnou podelíte o nejaké svoje obľúbené internetové nástroje, ktoré vám pomáhajú pri písaní. Sme predsa všetci na jednej lodi, tak si musíme pomáhať. Nebuďte skúpi. Podeľte sa!

Kliatba večnosti (Nemŕtvi #1)

Byť démonom ukrývajúcim sa pred zrakmi ľudí nie je jednoduché. Byť démonom a šestnásťročným školopovinným dievčaťom je hotové peklo na zemi. Carrin osamelý stereotypný život sa však zmení z jedného dňa na druhý, keď jej tri nadprirodzenom posadnuté spolužiačky odhalia jej starostlivo ukrývané tajomstvo. Odrazu sa musia naučiť spolupracovať, ak majú zastaviť blížiace sa zlo.

Dvakrát sa Carry podarilo uniknúť pazúrom toho, ktorý celý život – poháňaný vidinou pomsty – prahne po jej krvi. Ibaže tentoraz už útek nepripadá do úvahy. Uprostred zabudnutých jaskynných chodieb totiž drieme starobylá sila. Pokiaľ sa jej nepriateľom podarí získať všetky kľúče a prebudiť ju, uvrhnú ľudstvo do doby temna, hrôzy a bezmocnosti.

Carry je ochotná riskovať nevyspytateľnosť mágie, aby porazila démonov zo svojej minulosti a zachránila svet. Aj keby to znamenalo, že prehrá zápas s démonom vo vlastnom vnútri.

>> Prečítajte si prvú kapitolu na Wattpade <<

4 thoughts on “10 internetových pomôcok pri písaní

  1. Super článok!:) O niektorých stránkach som nikdy nepočula a netušila, že existujú… ani že si až taká detailistka… hoci to by ma nemalo prekvapovať. :D Ak niekedy začnem písať, určite si sem prídem po tipy. :D Ja pri prekladaní používam JULS a Jazykovú poradňu, duh, a potom nejaké ďalšie slovníky a korpusy, čiže nič relevantné pre písanie. A ofc google. Asi by som teda len dodala, že treba vedieť googliť šikovne – vo viacerých jazykoch, so správnymi kľúčovými slovami a občas aj úvodzovkami. :D

    1. Ďakujem :) ♥
      No teda fakt by ťa nemalo prekvapovať, aký som cvok :D A slovníky by mali byť asi všetky relevantné pre písanie, nie? Možno hádam mínus tie prekladové, aj keď ja občas potrebujem aj tie, ehm. A áno, ovládať booleovskú logiku sa pri googlení fakt oplatí :D

  2. Parádny článok! Niektoré zo stránok používam aj ja – juls a jazyková poradňa sú pri mojej profesii alfou a omegou, ale využila som ich aj pri písaní (Nech žijú všetky divné mená, pri ktorých som nikdy nevedela, ako ich skloňovať!) a okrem toho často používam aj stránky s menami. Naozaj ďakuje za ten fantasy name generator, to mi ušetrí celé dni práce, počas ktorých sa snažím vymyslieť čo najlepšie znejúce mená (väčšinou) svojich bohov a iných mýtických oblúd. Takže to ti kradnem. :)
    Ja dosť často používam ešte ďalšie iné stránky venované konkrétnym jazykom (a/alebo kultúram), v závislosti od toho, na akom základe chcem postaviť svoj najnovší príbeh, čiže mám v zálohe stránky o staronemčine, starogermánčine, o Vikingoch, o Keltoch, o gaelštine a hneď niekoľko elfských slovníkov a ďalšie iné zaujímavosti. (Niektoré informácie nachádzam napríklad aj na wikipedii, čo je podľa mňa tiež dobrý odrazový mostík, keď niečo potrebuješ nájsť, ale skôr teda tá anglická verzia.) A za veľmi prospešnú stránku považujem aj jednu fanúšikovskú wikiu o typoch mágie.
    Inak, YTB používam veľmi často aj ja, napríklad tam pozerám také tie typy videí, v ktorých si berú na paškál rôzne scény z filmov a seriálov (z medicínskeho alebo právnického prostredia, ale aj bojové scény a ďalšie iné, teraz si neviem na všetko spomenúť) a odborníci z praxe komentujú, či je niečo také možné alebo nie. Ja osobne som najväčší fanúšik videa, v ktorom sa vysvetľuje, čo všetko je ľudské telo schopné vydržať, napríklad najnižšie alebo najvyššie teploty, ako dlho bez vody alebo bez jedla, čo mi pomáha stáť nohami na zemi – hoci len veľmi málo z toho použijem, ale je fajn, keď mi niekto pripomenie, na čo všetko by som mala myslieť pri istom druhu scén.

    1. Vďaka ♥
      Nemáš za čo, som rada, že som pomohla :D
      A áno, ja som napríklad dosť akčne študovala americký stredoškolský systém, aby som pochopila tie ich kredity a tvorbu rozvrhov a mám k tomu odložených kopu materiálov. Inak vzhľadom na svoj príbeh častejšie študujem nejakú konkrétnu bytosť, ktorú sa chystám využiť. Mala som aj super stránku, ktorá fungovala ako encyklopédia nadprirodzených bytostí, ale už nefunguje a hrozne ma to štve, lebo mali skvelé vyhľadávanie! No v tomto článku som sa chcela sústrediť skôr na také všeobecnejšie nástroje, než konkrétne stránky s konkrétnym obsahom :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *