(Ne)výhody fandomu | ft. Neliss

(Ne)výhody fandomu | ft. Neliss

Viete, čo tu už dlho nebolo? Nejaký kvalitný príspevok na zamyslenie. Ako obvykle prišla s jeho témou úžasná Neliss (čauko!) a veľkoryso si ma prizvala na pomoc pri jeho napísaní (Michelle ako zvyčajne preháňa – v skutočnosti som bola lenivá napísať tento článok sama). Tentoraz sme sa pozreli na zúbok fenoménu zvanému fandom.

Fandom je subkultúra tvorená fanúšikmi, ktorých spájajú rovnaké záujmy a z toho vyplývajúci pocit spolupatričnosti. Nie všetci ľudia, ktorí sú fanúšikmi tej či onej veci, sa stanú súčasťou fandomu. Niektorí normálni ľudia si dokážu užívať veci aj bez toho, aby tomu obetovali hodiny a hodiny času. Iní, ako my s Neliss a iste aj mnohí z vás, si bez toho nevieme fanúšikovanie predstaviť. Má to toľko úžasných výhod v porovnaní s obyčajným fanúšikovaním. No kde sú výhody, tam sú aj nevýhody. Poďte sa s nami pozrieť, aké sú podľa nás plusy a mínusy členstva vo fandome.

Stretávanie nových ľudí

+ Byť súčasťou fandomu znamená stretávať ľudí, ktorí vás chápu. Môžete si v ňom nájsť celoživotných kamarátov či aspoň známych, s ktorými sa však vždy budete môcť porozprávať o tej jednej veci (prípadne xyz veciach), ktorá vás spojila a ktorú máte obaja radi. A to je oveľa lepšia téma na rozhovor ako počasie!

Na druhej strane sa vo fandomoch (rovnako ako všade inde) nájdu otravní, netolerantní ľudia, ktorí ostatným vnucujú svoje názory a dokážu nováčikov rýchlo odradiť. Prípadne, ak ste príliš tvrdohlaví, si medzi nimi nájdete pár celoživotných nepriateľov či bežných „hejterov“, ktorí vám budú znepríjemňovať vašu online existenciu.

Rozhovory o veciach, ktoré nás bavia

+ S ľuďmi z vášho fandomu sa môžete seriózne zhovárať o zvláštnych veciach bez toho, aby na vás zazerali ako na čudáka. (Napr. Téma: Severus Snape – hrdina alebo zloduch? Osoba z HP fandomu: *dlhý filozofický monológ o morálnych hodnotách a vplyve vonkajšieho prostredia na duševný vývoj človeka* Osoba z normálneho sveta: „Vieš, že je to fiktívna postava?“)

Žiaľ, pluralita názorov je pre mnohých neznámy koncept a v prípade stretu s netolerantnými ľuďmi z prvého bodu sa akákoľvek diskusia rýchlo zmení na zbytočnú hádku. Fanúšikovia sú predsa zanietený živočíšny druh, ktorý občas ide aj cez mŕtvoly.

Multifunkčné hobby

+ Keď sa stanete súčasťou fandomu, vaše obľúbené príbehy už nie sú iba záležitosťou jedného prečítania alebo pozretia – otvorí sa vám svet fanfiction, fanartov či videí, ktoré môžete nielen vyhľadávať, ale tiež tvoriť. Fandom vďaka tomu živí vašu posadnutosť ako múka žitný kvások (zaujímavé prirovnanie :D) a vy sa doň chcete ponoriť stále viac a viac a viac!

Keď sledujete všetky tie krásne fanarty od toľkých talentovaných ľudí a tie kreatívne videá od všetkých zručných tvorcov a tie dokonalé kostýmy od geniálnych cosplayerov, občas vás môže zdeptať, že vám vaša vlastná neschopnosť bráni stať sa väčšou súčasťou vášho milovaného fandomu. Ako človek, ktorý do fandomu nedokáže prispieť ničím okrem nadšeného blogového príspevku, sa priznávam, že toto je presne môj prípad. Ja síce roky tvorím fanarty, ale málokedy ich niekto ocení a to je tiež deprimujúce.

Za ešte väčší problém však považujem, že akonáhle ste členom viacerých fandomov, začnete medzi ne deliť svoj čas a pozornosť, čo vám nedovolí stať sa neomylným odborníkom na každý z nich. Nuž a do toho vstupuje ďalší typ otravných ľudí, ktorí sa držia svojich definícií „skutočného“ fanúšika a sú schopní znepríjemniť vám pobyt v danom fandome, lebo nespĺňate ich hlúpe kritériá. Rada by som teda využila túto príležitosť a sebe i vám pripomenula, že na to, aby sme mali niečo radi, o tom nemusíme vedieť všetko a že na fandenie neexistujú žiadne podmienky.


Fandom life
Neliss: tento screenshot som si uložila už dávnejšie, keďže je podľa mňa trefný

Cony a festivaly

+ Každý fanúšik by mal podľa mňa skúsiť navštíviť aspoň jeden con či podobnú fanúšikovskú akciu – zrejme to preňho totiž bude raj na zemi. Neopakovateľná atmosféra, podobne zmýšľajúci ľudia, rôzne tematické prednášky, workshopy, súťaže, hry… Pre takýto zážitok sa naozaj oplatí vystúpiť z komfortnej zóny. Osobne nepoznám nikoho, kto by si to vyskúšal a nepáčilo sa mu to – a to som na cony dotiahla nejedného človeka.

Festivaly a cony navštevujem cez desať rokov. Začínala som s jedným ročne, ale teraz už chodievam aj na päť akcií ročne. Čím viac takýchto podujatí navštívite, tým viac si ich zamilujete a je pre vás ťažké niektoré z nich oželieť. Pripravuje vás to o množstvo času (ktorý možno nemáte), obzvlášť, ak musíte za conom dochádzať z veľkej diaľky, a v niektorých prípadoch (vo väčšine) to nie je ani veľmi lacná záležitosť.

Merchandise! Merchandise everywhere!

+ V dnešnej dobe má človek veľa možností, ako vyjadriť svoju lásku k fandomu – tričká, šaty, bundy, čapice, šály, pyžamá, uteráky, ponožky, spodná bielizeň, retiazky, prívesky, náušnice, náramky, odznaky, hrnčeky… Každý deň môžete na verejnosti viac či menej výrazne odhaľovať, akí ste a ktovie, možno vďaka tomu začnete nejakú zaujímavú konverzáciu alebo nájdete novú spriaznenú dušu. (Mne môj odznak k seriálu Teen Wolf rozhodne uľahčil pobyt na výške, pretože som vďaka nemu našla svoju partiu).

Hoci sa tie najväčšie fenomény dostanú i do bežných obchodov, ak si chcete kúpiť originálne kúsky, prípadne merch k menšiemu fandomu, často skončíte pri predraženej objednávke zo zahraničného internetového obchodu. Inými slovami, merch vôbec nie je lacná záležitosť – návyková však áno. A ak ste v extrémne malom fandome, občas vašu predraženú merch ani nikto neocení!

Shippovanie

+ Od prvého opatrného dojmu, že sú si títo dvaja súdení, cez nadšené očakávanie, čítanie alebo sledovanie významných scén, až po pocit spokojnosti či naopak nenávratne zlomeného srdca – shippovanie k fandeniu skrátka patrí a je to zábava.

Shippovanie však môže občas pripomínať skutočné pirátske boje na mori. Ak sa verejne vyjadríte, že máte radi nejaký pár, hneď sa spoza rohu vynorí niekto, kto tamtú postavu shippuje s protivníkom vášho milovaného hrdinu a začne do vašej lode strieľať argumenty, prečo je váš ship odsúdený k záhube. Občas vás pritom nezabudnú označiť za rasistov, xenofóbov, homofóbov a iných -istov a -óbov, ak s nimi nesúhlasíte. Niektorí ľudia skrátka berú fikciu príliš vážne – a seba tiež.

Výhody populárneho fandomu

+ Byť súčasťou populárneho (teda väčšieho) fandomu je skoro ako nájsť raj na zemi. To množstvo fanartov, fanfiction, fanvideí, dostupného merchu, špeciálnych conov/línií na conoch atď. vám umožní držať sa vašej lásky aj dávno po tom, ako vyšla posledná kniha alebo posledný film. Zároveň je podstatne jednoduchšie nájsť ľudí, ktorí sa s vami o tom budú chcieť rozprávať.

Ibaže úmerne so všetkými pozitívami narastá počet spomínaných otravných ľudí, ktorí si jednoducho nemôžu pomôcť a znepríjemňujú pobyt vo fandome ostatným. Pri určitom počte mu dokonca môžu úplne zničiť reputáciu! Hlúpi ľudia kričia najhlasnejšie a hlúpe komentáre a názory si ostatní pamätajú najviac. A keď je váš fandom príliš veľký, potom vám mudrlanti začnú hovoriť o tom, ako oni nie sú fanúšikmi tejto veci, pretože ju majú radi všetci.

Výhody nepopulárneho fandomu

+ Ako člen malého fandomu si zväčša môžete užívať pocit výnimočnosti – teraz už fakt nie ste ako ostatní! Nuž a keď niekto náhodou ten nenápadný seriál či neznámu knihu predsa len pozná a dokonca zbožňuje? Vtedy je váš pocit zadosťučinenia a spriaznenosti priam neopakovateľný.

No byť súčasťou nepopulárneho fandomu je niekedy naopak skoro ako peklo na zemi! Nikto nechápe, prečo zbožňujete tú divnú vec, o ktorej nikto nikdy nepočul. Neexistuje žiadna fanúšikovská tvorba, ktorá by živila vašu posadnutosť, a tak väčšinu času strávite hľadaním niekoho, kto by bol ochotný dať tomu šancu, aby ste konečne neboli sami. (A potom sa im to nepáči a vy z toho upadnete do depresie.)

* * *

Toto sú podľa nás výhody a nevýhody pobytu vo fandome. Niekedy je to lepšie, niekedy je to horšie, ale keby sa nám tam vôbec nepáčilo, zrejme by sme tam už neboli, takže v konečnom dôsledku je to super! Presne tak! Ďakujem Neliss, že sa na mňa opäť raz obrátila so svojím nápadom – a ja Michelle, že súhlasila.
Aké sú vaše skúsenosti s pohybom vo fandome? Poznáte aj iné výhody a nevýhody, na ktoré sme si my nespomenuli? Určite sa o ne s nami podeľte v komentároch.

Michelle & Neliss

2 thoughts on “(Ne)výhody fandomu | ft. Neliss

  1. Super napísané, fandom tak ako všetko ostatné má svoje výhody a nevýhody, u mňa zatiaľ prevládajú skôr tie výhody :D Ale otravní ľudia a prázdna peňaženka sú výrazné negatíva :-)

    1. Vďaka :)
      Mám dojem, že sa vždy jednoduchšie kritizuje ako chváli, ale inak aj u mňa rozhodne prevládajú výhody nad nevýhodami, pravdaže :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *