Marvel‘s Avengers Book Tag | ft. Neliss

Marvel‘s Avengers Book Tag | ft. Neliss

Áno, je to tak. Nastal čas na ďalší článok z produkcie Neliss/Michelle (jupí!), vďaka ktorému je tento mesiac na mojom blogu tým najaktívnejším mesiacom v celej histórii jeho existencie (a existencie jeho predchodcov, ktorých si pamätám iba ja). Pustili sme sa do nášho v poradí druhého tagu, ktorý nesie názov Marvel‘s Avengers Book Tag. Neliss naň narazila na blogu Never trust a duck, pričom originál pochádza z Book Allure. A pretože sme veľmi výnimočné, aj tento bol obohatený o našu výnimočnosť. Chápte to tak, že nevieme, kedy prestať písať.

Marvel's Avengers Book Tag

IRON MAN – Tvoj obľúbený prvý diel

Iron Man

Ako prvá mi prichádza na um kniha Poison Study od Marie V. Snyder – bolo to pre mňa päťhviezdičkové čítanie, ktoré by som každému odporučila, avšak pokračovania už nedosiahli jej úroveň. Súhlas! Jednotka sa vydarila, dvojka už menej… A ďalej som sa ani nedostala. Povedala by som, že ani nemusíš, hoci ja Valeka a Yelenu ako pár zbožňujem a asi o nich budem čítať aj ďalej.

Inak mi napadá zopár romantických sérií, ktorých prvé diely boli (o viac či o menej) lepšie ako pokračovania, napr. The Deal od Elle Kennedy.

Za seba uvediem ešte V znamení ametystu od Majky Danihelovej, čo je podľa mňa veľmi sľubný štart série. Ale dvojka bola (aspoň v tej nepublikovanej verzii) lepšia, mehehe.

CAPTAIN AMERICA – Kniha, ktorá sa odohráva v inom čase

Captain America

Pokiaľ sa zahľadím do minulosti, vyzdvihla by som sériu Parasol Protectorate od Gail Carriger, kde autorka nádherne vykreslila alternatívne steampunkové obdobie. Ak sa pozriem do budúcnosti, nemôžem označiť iné ako sériu The Lunar Chronicles od Marissy Meyer. *oduševnene prikyvuje s rozžiarenými očami ako správny fanúšik TLC* Okrem toho mi napadá aj séria Naslouchač od Petry Stehlíkovej, ktorú aktuálne čítam a ktorá si ma nesmierne získala.

Ja pridám knihu, ktorá vás vezme na výlet do minulosti – Vysnívaná krajina od Sarah Lark. Ide o veľmi nenápadnú historickú fikciu o osídľovaní Nového Zélandu, ktorá je však úplne skvelá!

THOR – Knižná postava, ktorú máš radšej po jej filmovom obsadení

Thor

Nie je až toľko knižných adaptácií, u ktorých by som čítala aj knižné predlohy. A väčšinou ak tá postava pôsobí vo filme/seriáli lepšie, nie je to preto, lebo pozmenili jej charakter tak, aby bola sympatickejšia? Hm. Ja pozerám kopec knižných adaptácií, no nezvyknem ich silou-mocou porovnávať s predlohami, takže túto otázku oficiálne vyhlasujem za najťažšiu z celého tagu.

Napadá mi hádam len to posledné filmové spracovanie Pýchy a predsudku (to s Keirou Knightley, nie tú zombie verziu), kde mi bol pán Darcy o čosi sympatickejší ako v knihe, kde som ho vôbec nemusela. Ale žeby som ho v tom filme mala odrazu rada, to zase nie. :D

Osobne som si tuším viac obľúbila (a viac som shipovala) filmového Gideona a Gwendolyn z trilógie Drahokamy od Kerstin Gier. Tie filmy mám rada, takže si teraz nie som istá, či mám čítať predlohu. :D Isteže áno. No keď to vravíš ty.

QUICKSILVER AND SCARLET WITCH – Kniha so súrodeneckým duom

Quicksilver & Scarlet Witch

Zisťujem, že som veľa kníh s nejakým dobrým súrodeneckým duom ani nečítala, čo je celkom škoda. Súrodenecké puto sa v literatúre akosi podceňuje. Mám dojem, že človek skôr narazí na postavy, ktoré sú si blízke ako súrodenci, než na skutočných súrodencov. Napadajú mi hádam len Fred a George z Vy-viete-čoho. Ja som si spomenula na jednu staršiu dystopickú dilógiu, Bumped od Megan McCafferty. Ústrednými postavami sú dvojčatá, ktoré však vyrastajú oddelene a v úplne inom prostredí. Pokiaľ ma pamäť neklame, bolo to zaujímavé čítanie.

LOKI – Záporná postava, ktorú miluješ – nevieš si pomôcť, proste ťa priťahuje

Loki

Nemám veľmi slabosť pre záporákov (nemám vyslovene v láske ani samotného Lokiho, skôr ho len beriem ako zaujímavú postavu). Ja mám Lokiho jednoznačne v láske a okrem neho aj Mariota z Mariotových dedičov od Marje Holecyovej. Marioto je podľa mňa jedna z najfascinujúcejších a najkomplexnejších záporných postáv vôbec a tiež polovica dôvodu, prečo sa mi pri pomyslení na túto sériu po rokoch stále tisnú slzy do očí. (Prečítajte si ju!!!) To som si vždy chcela prečítať, ale nikdy sa mi kniha nedostala do rúk.

ANT-MAN – Kniha, ktorú už dlho plánuješ čítať

Antman

Tých teda je, z toho si hádam ani neviem vybrať jedno. Po konzultácii s GR som zistila, že kniha The Worst Girlfriend in the World od Sarry Manning mi v to-read poličke tróni už od apríla 2014. Dúfajme, že ju prečítam skôr, ako z nej bude historický román. No, ak sa na to pozriem takto, tak takého Draculu mám v to-read od roku 2010. :D Pokojne ho tam nechaj… Ty teda vieš, ako človeka povzbudiť.

HULK – Kniha, na ktorú nedokážeš pomyslieť bez toho, aby si sa nahneval

Hulk

Zlé knihy ma vedia nahnevať krátko po tom, ako ich prečítam, ale dlhodobo vo mne žiadna z nich zlosť nevyvoláva. Ani vo mne. Možno tak Fifty Shades? Alebo prvý diel Upírskych denníkov – to je hádam vo všeobecnosti to najhoršie, čo som kedy čítala.

Ja sa nezvyknem rozčuľovať ani počas čítania, no výnimkou sú niektoré klasiky. Napríklad pri The Mill on the Floss od George Eliot som v istom bode prakticky kričala na svoju čítačku, lebo ma neskutočne iritovala kombinácia rozvláčneho tempa, nekonečných konverzácií o ničom a zlých rozhodnutí hlavnej hrdinky. Tak klasických kníh ma nasralo dosť, väčšinou tie slovenské, ktoré mi spôsobovali depresiu ešte dlho po tom, ako som ich čítala.

BLACK WIDOW – Postava, ktorej praješ, aby mala vlastnú knihu

Black Widow

Thorne z The Lunar Chronicles – o jeho dobrodružstvách s Cress by som čítala do smrti. Potom mi napadá ešte Christian z Vampire Academy, ale neviem, ako dlho by som po jeho boku zniesla Lissu. Dvakrát áno! Určite by som prijala viac príbehov s Edwardom z Anity Blake. Ešte tak pred rokom by som jednoznačne označila Iana z Night Huntress, lenže ten už svoju knihu dostal, môj sen sa teda splnil a o nikom inom už takto intenzívne nesnívam. Tých nepoznám. To ma vôbec nešokuje, heh.

Ochotne však pridám vlastný sen: prečítala by som si knihu o Mačiakovi (aka Mogget) zo série Staré kráľovstvo od Gartha Nixa. Ako som spomínala v poslednom spoločnom tagu, potenciálne nebezpečná bytosť s pochybnými motívmi nadobúdajúca podobu hovoriacej mačky si skrátka zaslúži viac priestoru. To by som si fakt mohla prečítať.

A nakoľko sa ma osobne dotýka, že súčasťou tohto tagu nie je Hawkeye, drzo si dovolím pridať doň ešte svoju vlastnú kategóriu… Popravde mám pocit, že pôvodný tag nezahŕňa hneď niekoľko ďalších zaujímavých postáv, takže pokračujeme!

HAWKEYE – Kniha, pri ktorej vždy trafíš do čierneho, pretože ťa navždy bude baviť

Hawkeye

Zbožňujem veľa kníh a k viacerým sa viem s radosťou vrátiť, ale mojou srdcovou záležitosťou je v súčasnosti ešte stále Lead od Lindy Kage. Nad tým nemusím ani premýšľať – Harry Potter a Fangirl od Rainbow Rowell. Keďže som naposledy čítala Harryho presne pár dní po tom, ako vyšiel slovenský preklad poslednej časti, nemôžem ho s čistým svedomím označiť do tejto kategórie, hoci by som veeeeeeeeľmi chcela.

SPIDER-MAN – Young adultka, ktorá rozosmeje

Spider-man

Napríklad Six of Crows má úžasný humor (pokiaľ všetkým práve nejde o život?). Vlastne mi na rozosmiatie stačí správna dávka sarkazmu. Ale ak mám pouvažovať nad nejakou vyslovene vtipnou knihou, kde humor nie je iba akýsi bonus… Tak Sloppy Firsts od Megan McCafferty. Ani jedno z toho som nečítala, ehm.

Musela som sa pozrieť na Goodreads a našla som tam My Lady Jane od Cynthie Hand et al. Humor je rozhodne dôležitou súčasťou tejto knihy a nasmiala som sa na nej celkom kvalitne.

GUARDIANS OF THE GALAXY – Najlepšia knižná partia

Guardians of the Galaxy

Jednoznačne banda zo Six of Crows dilógie od Leigh Bardugo! Bonus: podobne ako v prípade Strážcov, nejde o typicky kladných hrdinov. Okrem toho ma veľmi bavila partia pirátok zo Seafire od Natalie C. Parker. Zasa niečo, čo som nečítala, už to naozaj musím napraviť, toto je hrozne trápne! I keď… ak by som to čítala, možno by sme mali tie isté odpovede, lebo by sme čítali tie isté knihy. Verím, že by sme sa vynašli, tak sa nevyhováraj a čítaj!

Ako prvá mi napadá partia z The Lunar Chronicles. Ale dodám ešte aj detektívov z Kladiva na čaroděje, čo je česká fantasy séria, do ktorej prispievajú viacerí autori. Je to skutočne jedinečné čítanie, ktoré však nie je pre každého (ich tím sa skladá z chlapíka, ktorý má v bruchu démonické embryo, empatičky-alkoholičky, nekromanta-nekrofila a jedného násilnického väčšinu-času-úchyláka). Ehm, tak ja sa asi radím do tej kategórie čitateľov, pre ktorých to nie je. Ver mi, že ja ťa tam radím tiež.

BLACK PANTHER – Kniha so zvieraťom

Black Panther

Akurát nedávno som dočítala knihu Psia cesta domov od W. Brucea Camerona, ktorá je rozprávaná z pohľadu psa a bolo to super! Také milé, zábavné, nové. Autor si svoj štýl naozaj dobre premyslel a držal sa ho. (Napriek tomu by som si najradšej prečítala niečo podobné z pohľadu mačky. :D)

Neviem, prečo som súhlasila s touto kategóriou! Ty si ju vymyslela. (Pšt!) Nečítala som nič, kde by vôbec nejakú dôležitú úlohu zohrávalo zviera ako také. Ale ak bude Neliss akceptovať shapeshifterov, tak mám rada všetky zvieratká v Kate Danielsovej od Ilony Andrews. *celé jej vnútro kričí, že Michelle podvádza* *rezignovane si povzdychne* Som skrátka vynaliezavá ako nikto iný.

DOCTOR STRANGE – Kniha, ktorá má zaujímavý systém mágie

Doctor Strange

Harry Potter už len preto, že tento systém umožňuje existenciu mojej vysnívanej školy? Občas mám dojem, že „Harry Potter“ by zvládol byť odpoveďou úplne na všetko, heh. Ak nie, tak Wicked Saints od Emily A. Duncan – táto kniha vychádza až v apríli, no mala som to šťastie prečítať si ju a úplne vybuchujem od nadšenia. Je to výborné čítanie a jednou zo silných stránok knihy sú aj fascinujúce typy mágie a vôbec fungovanie magického sveta. Tak si ju nezabudnite poznačiť na GR!

Ďalšia úžasná kategória, na ktorú nemám odpoveď! (Ďalšia, ktorú si vymyslela ty. *schováva sa pod stolom*) Čo ja viem? Kroniky Amberu od Rogera Zelazneho mali zaujímavý prístup k mágii. Svet je rozdelený na Amber a Chaos, pričom kúzelné čachre-machre vedia robiť iba tí pochádzajúci z Dvorov Chaosu. Na oboch stranách tiež existuje takzvaný Vzor, ktorým musia prejsť kráľovskí potomkovia, aby získali moc. Je to hrozne komplikované na akékoľvek vysvetľovanie! Radšej si to prečítajte.

CAPTAIN MARVEL – Obľúbená ženská postava

Captain Marvel

Liv z All The Feels od Daniky Stone, pretože je to úzkostlivá introvertka, ktorej charakter sa počas knihy vyvinie, a zároveň sa neobráti o 180°. Iste, ľudia sa môžu sťažovať na jej rozhodnutia, ja si však nedokonalé postavy cením a jej činom rozumiem. Okrem toho, hm, zachránila svoj obľúbený fandom? Nie som si istá, či som o tej knihe niekedy počula (dík, že si nevšímaš moje názory na goodreads – môj mozog, bohužiaľ, nemá neobmedzenú kapacitu ako tvoj :P), ale vzbudilo to môj záujem.

Ak by som mala uviesť väčšmi typicky bad-ass hrdinky, tak jednoznačne Katniss z Hier o život (Suzanne Collins) a Katsa z Výnimočnej (Kristin Cashore).

Ťažká otázka, no povedala by som tieto mená: Julie z Východ Modrého měsíce od Simona R. Greena – je to tá najsamsprávejšia bad-ass hrdinka, o ktorej som čítala; Cress z The Lunar Chronicles – je to asi postava, s ktorou som sa najviac stotožnila pre jej podivnosť a zasnenosť; a pridám k tomu aj Dali z Kate Daniels (v hlavnej sérii je to vedľajšia postava, ale dostala dve novely, ktoré sú geniálne) – je to bad-ass poloslepý biely tiger vegetarián ovládajúci šialenú mágiu, stále o sebe pochybuje (čo máme spoločné), ale nikdy sa nevzdáva. Cress a Dali sú super! Juliu nepoznám (zatiaľ).

+ THANOS – Najnenávidenejší záporák

Umbridge z HP, čo viac k tomu povedať. Chcela som nad tým nejako tuhšie pouvažovať, ale tvoju odpoveď zrejme neprekonám, takže len dodám: Súhlasím!

Umbridge

* * *

Dúfam, že ste to zvládli dočítať až do konca, aj keď naša doplnená verzia tohto tagu je trochu… eh… vyčerpávajúca. Ak áno, máte u nás veľké bezvýznamné plus. Ale hádam sme vás aspoň inšpirovali pozrieť si všetky MCU filmy, ak ich čírou náhodou nesledujete. Teda… Chcela som povedať, že sme vás s radosťou inšpirovali na nové knihy (Neliss viac než ja, lebo ja som lúzer, ktorý skoro vôbec nečíta. Môže sa ona stále kritizovať? Môže!)

Ak vás tag zaujal, neváhajte sa zapojiť, alebo nám aspoň napíšte svoje asociácie s marvelovskými pomstiteľmi do komentárov!

Michelle & Neliss

Predchádzajúce epizódy:
The Fantasy Tropes Tag (Epizóda 5)
Stret čitateliek (Epizóda 4)
Ako prežiť povinné čítanie a klasiku (Epizóda 3)
Harry Potter tag (Epizóda 2)
Try a Chapter tag (Epizóda 1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *