The Fantasy Tropes Tag | ft. Neliss

The Fantasy Tropes Tag | ft. Neliss

Tagy sú skvelý spôsob, ako napísať článok, pri ktorom musíte uvažovať, ale nikdy nie tak veľmi, ako musíte uvažovať pri článku s vaším vlastným nápadom. Vlastne si ani nie som istá, prečo som ich doposiaľ nevypĺňala (klamem, som si celkom istá, že viem, prečo som ich nevypĺňala – pretože som lenivé hovado). Ale viete, čo je ešte viac super? Keď ten tag vyplníte s niekým iným, kto vás k tomu dokope (možno by ma kopala aj fyzicky, ak by sme žili blízko seba). Mojím parťákom nie je nikto iný ako Neliss z Booklandu (ahoj!), moja studnička zodpovednosti a organizovanosti. No to určite. Ale no taaaak, veď ty máš systém ešte aj vo fangirlovaní!

Na tag s názvom The Fantasy Tropes Tag sme narazili na blogu Lili Darknight (jeho originál nájdete na blogu One’s peculiar). A pretože tag nie je tag, ak niekoho neotagujete (aj keď pri tagu o Harrym Potterovi sme nikoho neotagovali, ale to nevadí), rozhodla som sa otagovať Sue a Majku, lebo mám tagovaciu náladu (fuuuuh, viac tagov už do tejto vety nedám). Nesklamte nás!

„Stratená princezná“

Kniha/séria, o ktorú si počas čítania stratila záujem

Mám rozčítaných veľa sérií a väčšinu z nich pravdepodobne nikdy nedočítam, keďže vo všeobecnosti čítam veľmi málo a každý rok sa na mňa hrnú nové a nové knihy. Zrejme nedočítam takú Red Queen – prvý diel som hodnotila dobre, ale postupom času zo mňa to podivné ohromenie vyprchalo. Pokiaľ viem, z mnohých čitateľov ohromenie vyprchalo, keď si prečítali pokračovania, takže asi môžeš pokojne spávať. A aj keby som veľmi chcela, pravdepodobne nedočítam ani Throne of Glass – jednotka mi síce pripadala priemerná, no držala som v sebe nádej, že ma dvojka viac zaujme. Nikdy som sa však nedostala cez prvých 20niečo percent. *rezignovaný pohľad*

Mne čítanie sérií veľmi nejde, takže si mám z čoho vyberať… Napríklad z Poison Study Series som prečítala prvé dva diely a páčili sa mi, no napriek tomu v nej nemám chuť pokračovať – a nútiť sa nebudem. Ja som sa prekonala! Ale asi si urobila dobre, hmm…

„Rytier v žiarivom brnení“

Populárna („hyped“) kniha/séria, ktorej čítanie si si užila

Nesnažím sa byť iná, ako ostatní, ale pravdou je, že nečítam veľa sérií/kníh, ktoré by boli populárne (či skôr doslova „hyped“, lebo čítam zopár všeobecne obľúbených sérií, napr. Kate Daniels). Najviac „hyped“ séria, ktorú som čítala a do ktorej som sa naozaj zamilovala, sú The Lunar Chronicles. (Viete, aké je ťažké jej niečo „hyped“ odporučiť? Ona je priam hype-vzdorná! Ale za to môže moja lenivosť! Ani Cinder by som asi nerozčítala, ak by nám vo vlaku nenahlásili bombu a neskončila by som uväznená na malej vlakovej stanici kdesi na kraji Českej republiky!)

Za seba určite súhlasím s The Lunar Chronicles. Internetové nadšenie ma doviedlo tiež k sériám ako sú Upírska akadémia či Nástroje smrteľníkov a obe som si zamilovala. Ja som tuším Upírsku akadémiu čítala skôr, než sa stala „populárnou“ – alebo som sa aspoň v tom čase nepohybovala v knižnej oblasti.

„Starý múdry čarodejník“

Autor, ktorý ťa fascinuje svojím písaním

Nemám autorov, ktorí by ma fascinovali. Ale medzi mojich obľúbencov, od ktorých som prečítala viacero kníh, patria Richelle Mead a Ilona Andrews a hodím sem aj Lindu Kage, od ktorej som síce čítala iba contemporary romantiky pre dospelých, ale píše aj fantasy, takže sa to ráta! Od Richelle som tiež čítala viacero kníh, no získala si ma len Upírska akadémia. Tak u mňa zabodovala aj sériou Age of X a to maximálne!

Fascinuje ma napríklad Leigh Bardugo, najmä to, aký neuveriteľný posun urobila medzi napísaním priemernej Griše a fantastickej Vranej šestky. Taktiež Maggie Stiefvater, ktorá má fakt osobitý štýl písania a dokáže sa človeku postupne dostať do hlavy. Určite nikoho nešokuje, že som od týchto dvoch žien nikdy nič nečítala, heh. Nuž, mohla by si mi urobiť radosť a prečítať si aspoň Vraniu šestku.

„Slečinka v tiesni“

Nedocenená postava, ktorá by mala dostať väčší priestor

Netuším, čo sa klasifikuje ako nedocenená postava. Mne ako prvý napadol Edward z Anity Blake, lebo jeho by som pokojne uvítala v každej knihe. Lenže Anitu už v súčasnosti príliš nečítam. Možno aj preto, lebo od desiatej knihy sa tam už Edward veľmi nevyskytoval a nemalo ma čo motivovať k čítaniu, keď najbližší diel, v ktorom sa objavil, bol pätnásty. Taktiež som vždy chcela tráviť viac času s Christianom z Upírskej akadémie. Ach, Christian je výborný príklad. Ja sama som ho spočiatku nedocenila (shame!) a teraz ma len myšlienka naňho motivuje k re-readingu.

Za seba uvediem Mačiaka (aka Mogget) zo série Staré kráľovstvo (čiže Sabriel, Lirael atď.). Podľa mňa ide o fascinujúcu postavu, ktorá by si zaslúžila viac priestoru. Predsa len, potenciálne nebezpečná bytosť s pochybnými motívmi nadobúdajúca podobu hovoriacej mačky? O tom by som čítala aj celú knihu! HOVORIACA MAČKA??? *zrýchľujúci sa tlkot srdca*

„Magický meč“

Magický/á predmet/schopnosť, ktoré by si chcela vidieť čo najmenej

Ja osobne nemám predmet alebo schopnosť, ktorých výskyt v knihách by ma rozčuľoval. Dnes je už pomaly všetko neoriginálne – meče, prstene, čarovné paličky… dokonca aj šatníky. Ak mi niečo vadí, tak postavy, na ktoré sa v priebehu série nabalí toľko schopností, že by technicky dokázali zastaviť kohokoľvek bez toho, aby sa zapotili (nemusí ísť nutne o hlavnú postavu, takému Mencheresovi chýbala na konci Night Huntress série už iba schopnosť vymazať polku univerza lusknutím prstov, hehe). Chápem, že hrdinovia sa majú niekam posúvať, ale nemôžu sa posúvať charakterovo a nie po rebríčku mocnosti? Najhoršie je, keď tú moc v podstate majú, ale kvôli nejakému chabému odôvodneniu ju nevyužijú.

Osobne nie som fanúšikom toho, keď postava na seba berie podobu inej postavy a všetkých oklame. Asi. Čo ja viem, všetko predsa závisí v prvom rade od spracovania.

„Hlúpy podliak“

Fráza, pri ktorej musíš prevracať očami

Buď žiadnu nemám, alebo si na žiadnu nespomínam.

Neboj sa, nie si jediná! Pre mňa neexistuje konkrétna fráza, ktorá by ma dorážala, no očami spoľahlivo prevrátim nad akýmikoľvek kvetnatými romantickými opismi či prehnanými ódami na vonkajšiu krásu hrdinov.

„Neskrotený drak“

Magická bytosť, ktorú by si chcela ako domáceho miláčika

Hmm, lykantropa, ktorý sa mení na nejakú mačaciu šelmu? *má plnú hlavu Currana a Jima zo série Kate Daniels* Okej, nie, to pôsobí úchylne. Hmm, ja vám neviem, ja chcem iba obyčajnú zlatú chlpatú mačku a ak by sa so mnou rozprávala, tak už nikdy nepotrebujem stretnúť žiadneho človeka!

Hovoriaca mačka je aj môj sen, ale keďže sa zatiaľ ani jednej nesplnil, musíme sa rozprávať spolu. Ugh, ľudia. Auč? Ach a dokázala by som sa zmieriť aj s drakom.

„Vyvolený“

Kniha/séria, ktorá ťa vždy bude baviť

Nikdy nehovor nikdy, ale verím, že ma nikdy neprestane baviť Noční klub alebo Kroniky Amberu alebo Kate Daniels alebo Upírska akadémia… Pokojne môžem vymenovať všetky svoje obľúbené knihy, ale to by bolo na dlho.

Harry Potter! #always OMG! Ten mi úplne vypadol! *shame ding ding*

* * *

Toto bol náš The Fantasy Tropes Tag! Ak vás zaujal, určite sa doň zapojte alebo sa aspoň podeľte o vaše odpovede v komentároch. Ďakujem Neliss, že má ešte stále záujem so mnou spolupracovať (ja ďakujem tebe!) a teším sa, s akým ďalším nápadom príde – lebo všetci dobre vieme, že z mojej hlavy nič užitočné nevypadne! *otvorí ústa k protestu* *rezignovane ich opäť zatvorí* *spokojne sa usmieva*

Michelle & Neliss

Predchádzajúce epizódy:
Stret čitateliek (Epizóda 4)
Ako prežiť povinné čítanie a klasiku (Epizóda 3)
Harry Potter tag (Epizóda 2)
Try a Chapter tag (Epizóda 1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *