My Lady Jane | Nájdi to, po čom túži tvoje srdce…

My Lady Jane | Nájdi to, po čom túži tvoje srdce…

  • Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows
  • Séria: The Lady Janies, prvý diel
  • Jazyk: eng, cze
  • Hodnotenie na GR v čase čítania: 4.16
Komický, fantastický, romantický, (nie) celkom pravdivý príbeh lady Jane Greyovej. V My Lady Jane, spoluautorky Cynthia Handová, Brodi Ashtonová, a Jodi Meadowsová vytvorili jedinečnú fantasy na štýl The Princess Bride obsahujúcu zdráhavého kráľa, ešte zdráhavejšiu kráľovnú, ušľachtilého tátoša a iba povrchnú podobnosť s reálnou históriou – pretože niekedy história potrebuje trochu pomoci.

V šestnástich rokoch je lady Jane Greyová vydaná za cudzinca a dohnaná konšpiráciou, ktorá má pripraviť jej bratranca, kráľa Edwarda, o jeho trón. Ale také bezvýznamné problémy nemajú prečo Jane trápiť. Jane sa totiž čoskoro stane kráľovnou Anglicka.
(Preklad anotácie)


Počuli ste už niekedy o Jane Greyovej? Možno ani nie. Bola kráľovnou Anglicka, Francúzska a Írska (aj keď Francúzsko malo de facto svojho vlastného kráľa) celých deväť júlových dní v roku 1553. Bola dosadená na trón umierajúcim kráľom Edwardom VI., ktorý sa rozhodol pripraviť o nástupníctvo svoje nevlastné sestry, Mary a Elizabeth. O viac ako pol roka neskôr prišla o hlavu, spoločne so svojím čerstvým manželom Guildfordom Dudleym. Autorky Cynthia Hand (známa najmä vďaka svojej sérii Unearthly), Brodi Ashton (autorka série Everneath) a Jodi Meadows (autorka sérii The Orphan Queen či Incarnate) sa rozhodli vyňať z histórie príbeh tejto polozabudnutej deväťdňovej kráľovnej a dať jej druhú šancu na šťastnejší život – aj keď iba vo fikcii. V duchu Goldmenovej knihy The Princess Bride priniesli autorky príbeh Jane Greyovej v historickom fantasy románe – Lady Jane Grey.

Dedication:
For everyone who knows there was enough room for Leonardo DiCaprio on that door.
And for England. We’re really sorry for what we’re about to do to your history.

Edward VI., kráľ Anglicka, Francúzska a Írska, jediný syn Henryho VIII., je smrteľne chorý a hrozí mu, že po jeho smrti zasadne na trón jedna z jeho dvoch nevlastných sestier. Niežeby ich nemal rád, práve naopak. Ale žena predsa nemá čo robiť na tróne – a ešte k tomu bez kráľa. Jeho verný radca, John Dudley, mu navrhne riešenie v podobe lady Jane Greyovej – respektíve jej zatiaľ neexistujúcich synov, ktorých by mohla splodiť s jeho mladším synom, Giffordom. Má to iba jeden háčik – Gifford je človekom iba od západu slnka po jeho východ. Zvyšok času trávi ako kôň. Asi by som mala doplniť ešte jeden dôležitý fakt, aby ste mohli stiahnuť to zodvihnuté obočie – v tejto alternatívnej verzii minulosti sa ľudia dokážu meniť na zvieratá. Tí, ktorí majú svoj zvierací protiklad, si hovoria E∂ians(ovia?). Tí, ktorí E∂ians(ov) neznášajú, sa volajú Verities(ovia?). Vďaka Henrymu VIII. sa skončil hon na E∂ians(ov), ale tieto dva druhy majú veľmi ďaleko od toho, aby sa dali považovať za rovnocenných. Na jednej strane sú obyčajní ľudia, ktorí sa chcú tých so zvieracími protikladmi zbaviť, na druhej sú E∂ians(ovia), ktorí sa rozhodli využiť svoje schopnosti a pomstiť sa ľuďom za škody, ktoré na nich napáchali…

Asi polovica knihy sleduje príbeh Jane Greyovej a Edwarda Tudora (viac-menej, v rámci možností, predsa len o ľuďoch meniacich sa na zvieratá sa v učebniciach dejepisu veľa nehovorí) tak, ako ho rozprávajú historici. Avšak v bode, kedy sa reálne udalosti ubrali pre Jane a jej manžela tragickým smerom, sa autorky rozhodli vyhodiť historické fakty von oknom a priniesli fantasy príbeh o láske, priateľstve, závisti, intrigách, upaľovaní, rabovaní a boji za kráľovský trón.

My Lady Jane v sebe spája tri príbehy. Na jednej strane sleduje kráľovský život šestnásťročného umierajúceho kráľa Edwarda a jeho trápenie s osudom Anglicka, na druhej nešťastné zasnúbenie a manželstvo knihy milujúcej Jane a konskou kliatbou prekliateho Gifforda… A na tretej konflikt medzi E∂ians(ami) a Verities(ami), ktorý sa odohráva na pozadí celej knihy (zaujímavosťou je, že v reálnej histórii šlo o konflikt medzi protestantmi a katolíkmi, ktorý v anglickej histórii zohral veľkú rolu). Aj keď to možno na prvý pohľad znie trochu zamotane a komplikovane, autorky odviedli dobrú prácu pri úvodnom predstavovaní svojej mytológie, takže hneď viete, čo je čo, kto je kto a kto stojí na koho strane. Prvá kapitola, z pohľadu Edwarda, vám vďaka tomu môže pripadať zahlcujúca, ale verte mi, že je taktiež nevyhnutná. Vďaka nej môžete zvyšok príbehu čítať plynulo – hneď viete, o čo ide.

V knihe sú poskytnuté tri pohľady: Edwardov (za ktorým stojí autorsky Handová – iróniou je, že zo všetkých troch autoriek som čítala iba Handovej knihy a dá sa povedať, že ich milujem, avšak s Edwardovými kapitolami som najviac zápasila), Janin (ktorého autorkou je Meadowsová) a Giffordov (ktorý má na svedomí Ashtonová). Ak mám byť úprimná, počas čítania som si vôbec neuvedomila, že za každým pohľadom stojí iná autorka. Text sa mi čítal plynule a bola som trochu (hlúpo) zmätená, ako ich autorská spolupráca asi tak prebiehala. Všetky tri pohľady sa niesli v rovnakom duchu a boli písané takmer rovnakým štýlom – avšak každá z postáv mala skutočne svoj vlastný charakter, svoj vlastný hlas a vlastnú výraznú osobnosť. Dej je navyše veľmi duchaplne dopĺňaný autorskými poznámkami (podobne ako Princess Bride, iba v trochu menšom počte a rozsahu), v ktorých buď poznamenajú niečo k príbehu, oboznámia vás s reálnymi udalosťami či doplnia zaujímavé fakty o danej dobe.

Aj keď príbeh začína Edwardovým pohľadom, šestnásťročná Jane je jeho hlavnou hrdinkou. Jane si prešla už niekoľkými zasnúbeniami, ktoré sa (pre jej snúbencov) zakaždým skončili katastrofálne. Preto neverila, že by to tentokrát mohlo skončiť inak. Sotva sa však nazdá, už stojí pred oltárom – uprostred noci a s mužom, ktorého nikdy predtým nestretla. Gifford sa jej nepáči… Okej, fajn, páči, ale dotkla sa jej informácia o jeho pochybnej minulosti (so ženami – a určite by mala čo povedať aj o jeho konskom stave, ak by to v tomto bode deja vedela). Zbožňuje svoje knihy, nikam sa bez nich nepohne ani na krok a manželstvo ju nikdy nelákalo. Ani s niekým takým príťažlivým, ako je jej nastávajúci. Devätnásťročnému Giffordovi (ktorý má radšej, keď ho volajú G, ale v tejto recenzii ho tak volať nebudeme, pretože G by sa hrozne ťažko skloňovalo) sa Jane tiež nepáči. Okej, fajn, tak teda páči, ale neteší sa na to, že dostane možnosť sklamať ďalšieho človeka vo svojom živote. Gifford (okrem toho, že sa mení na koňa) je totiž obyčajný b… Nie, to si prečítajte v knihe. Radšej, ako by sa priznal k svojím b… Radšej šíri falošné historky o sebe a o nespočetnom množstve žien, s ktorými trávil noci.

Jane a Gifford tvoria rozkošný pár, ktorému sa nedá nadšene nefandiť. Spočiatku sa nemajú v láske, pretože nevedia, čo majú od toho druhého očakávať. Manželstvo narušilo ich relatívne bezstarostné životy. Cítia sa byť zviazaní. Lenže postupne si k sebe nachádzajú cestu… A nachádzajú v tom druhom aj oporu, obzvlášť vo chvíľach, kedy by ich ktokoľvek iný odsúdil, karhal či spochybňoval. Autorky vykreslili ich príbeh tak dojímavo, že ma to núti uvažovať nad skutočnou Jane a skutočným Guildfordom a nad ich krátkym a tragicky sa končiacim manželstvom. Je ťažké nezamilovať si knižnú Jane, jej úprimnú lásku k čítaniu, ku knihám a k vedomostiam. A takisto nemožné je nezamilovať si Gifforda, hľadajúceho v živote iba jediné – dôvod, aby konečne prestal utekať.

“No horse jokes,“ he said.
„My lord, I apologize for the horse joke. If you put down the book—unharmed!—I will give you a carrot.“
He brandished the book at her. „Was that a horse joke?“
„Neigh.“
„Was that a horse joke?”

Ako som už spomenula, s Edwardom som mala komplikovanejší vzťah. Po prvé, bola som natoľko unesená Jane a Giffordom, že mi Edwardove časti varili krv v žilách, pretože som sa rýchlo chcela vrátiť k nim dvom. Po druhé, Edward sa správa adekvátne tomu, čím je – rozmaznaný mladý kráľ, ktorého celý život obskakovali a ktorého názory vás môžu nútiť škrípať zubami (hlavne ak ste žena). Jedno z toho, samozrejme, nie je úplne jeho chyba, to druhé je pochopiteľné aj vzhľadom na obdobie, v ktorom sa príbeh odohráva. Čo sa však jeho kapitolám musí nechať, je fakt, že práve tie boli poháňačom deja. V jeho kapitolách sa veci komplikovali, v jeho kapitolách sa diali najväčšie zvraty. Asi až od polovice sa tieto mechanizmy viac-menej rovnomerne rozptýlili medzi všetky pohľady. V tom bode taktiež Edward konečne prechádzal procesom uvedomenia sa. Jeho neonálepkovaný vzťah s mladou Škótkou Gracie z neho robil človeka. Začínal chápať, čo vo svojom živote robil zle, čo všetko si nevážil, kým to mal a čo vlastne sám od svojho (možno veľmi krátkeho) života chce. V závere som sa preto rozhodla s Edwardom uzavrieť mier a odpustiť mu všetko to jeho prerušovanie spoločným okamihov Jane a Gifforda.

V knihe je prítomných aj množstvo ďalších postáv. Edwardova prvá nevlastná sestra Mary, hrdá odporkyňa E∂ians(ov), ktorá by po bratovej smrti rada skončila na tróne. Presne ako reálna „krvavá“ Mary, ani táto literárna sa len tak nezmierila s faktom, že niekto odignoroval jej práva. Jeho druhá sestra Elizabeth, z histórie známa ako Elizabeth I., nehovorí o svojich názoroch tak hlasito ako Mary, takže veľkú časť príbehu uvažujete, na koho strane bude stáť, keď dôjde na lámanie chleba. Alebo sa nebodaj postaví na vlastnú stranu? Mladá Gracie je zahalená rúškom tajomstva: Aká je jej minulosť? Aké sú jej úmysly? Prečo pomáha kráľovi Anglicka, keď nenávidí Angličanov? Je prefíkaná ako líška (heh), nosí nohavice v dobe, kedy nohavice na ženu nepatria, je odvážna a bystrá – je to postava, ktorú si viete obľúbiť. Do hry vstupuje aj skupina E∂ians(ov) zvaná Svorka, ktorá tyranizuje bezmocných ľudí – alebo si iba berie to, o čo ju ľudia svojím utláčaním obrali? Nič v tejto knihe nie je čiernobiele, nikto nie je jednotvárny. Jane dokáže byť pyšná a tvrdohlavá, Gifford zbabelý, Edward povrchný, ale ich úlohou je postaviť sa svojim chybám a podľa možností ich napraviť.

“You’re wrong,“ Lord Dudley said. „You’ve always been a fool.“
„The fool thinks he is wise,“ G retorted. „But the wise man knows himself to be a fool.”

My Lady Jane vnímam ako príjemný závan niečoho nového a originálneho do sveta Young adult fantasy literatúry (napriek faktu, že „okopírovali“ Goldmana, lebo to urobili decentne a svojou inšpiráciou sa autorky netaja). Ak by som to mala opísať dvoma slovami, zvolila by som si rozkošné a nevinné. A možno by som dodala i naivné, no nie v tom zlom slova zmysle. Vo svojom veku mám problém s naivitou v knihách, ale táto bola podaná tak delikátne, že som ani len nedostala šancu, aby sa mi to sprotivilo. Príbeh o knihomoľke Jane a polovičnom koňovi Giffordovi navyše ponúka mnoho úprimne vtipných okamihov, nad ktorými sa nedá nezasmiať. No aj napriek zápletke, ktorá sa na prvý pohľad jednoducho nedá brať vážne, nájdete v knihe dojemné a emocionálne okamihy. Viac ako komédia, ako by sa vám mohlo zdať, je My Lady Jane krásnym príbehom o láske, ktorá rozkvitla aj napriek tomu, že s ňou nikto nepočítal – a napriek tomu, že sa jej spočiatku obaja bránili, je to príbeh o priateľstve, za ktoré ste ochotní bojovať, o hrdosti, ktorú je potrebné prekonať, no zároveň nosiť všade so sebou, aby všetci vedeli, že nikto vás nemôže zmeniť proti vašej vôli, o boji za trón a za budúcnosť, o robení správnych rozhodnutí i za cenu vlastných strát, a v neposlednom rade je to príbeh o hľadaní toho, po čom vaše srdce naozaj túži.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

4 thoughts on “My Lady Jane | Nájdi to, po čom túži tvoje srdce…

  1. Ooh, to si tak pekne a vtipne opísala, že tej knihe druhú šancu proste dlžím.:D Napriek tomu, ako často sa nezhodneme. Fakt super recenzia.:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *