Try a Chapter Tag, vol. 2 | ft. Neliss

Try a Chapter Tag, vol. 2 | ft. Neliss

Presne 19. októbra 2016 sme s Neliss (zdravím!) na jej blogu zverejnili náš historicky prvý spoločný článok, v ktorom sme sa zúčastnili takzvaného Try a Chapter tagu. Jeho podstata spočívala v tom, že sme si vybrali päť kníh, z každej sme prečítali prvú kapitolu, ohodnotili ich a určili poradie, v akom by sme knihy čítali ďalej. Vďaka tomuto čarovnému tagu už takmer päť rokov (ten čas fakt letí!) píšeme spoločné články, preto sme sa nostalgicky rozhodli skúsiť to ešte raz.

Ak by vás to zaujímalo – z piatich kníh vybraných do nášho prvého tagu som prečítala iba dve, ale aspoň obsadili moju prvú (Soulless) a tretiu (My Lady Jane) pozíciu a obe som si nesmierne obľúbila. Ja som tiež prečítala dve knihy, no paradoxne neboli na mojich prvých priečkach. Som zvedavá, ako dopadne tento výber. 

* * *

Alexandria Bellefleur: Written in the Stars (GR)

Prvá kapitola knihy Written in the Stars nás zoznamuje s bláznivou, optimistickou, v pravú lásku veriacou Elle. Práve ide na rande na slepo so sestrou svojho kamaráta Darcy, ktorá je jej pravým opakom – praktická a skeptická, pokiaľ ide o romantiku. Anotácia vám toho o deji povie viac, ale po prvej kapitole to vyzerá na haters-to-lovers príbeh o dvoch ľuďoch so zásadne odlišnými pohľadmi na svet, ktorí navyše nemali najlepšie prvé rande. Zároveň je kniha nie až takým nenápadným retellingom Pýchy a predsudku, čo niekomu môže pripadať ako to hlavné lákadlo, no určite nie mne, keďže som P&P neprišla na chuť. Rozhodnutie napísať diverznejšiu modernú verziu Pýchy a predsudku je jednoznačne zaujímavé a rovnako ako Michelle verím, že takýto námet na knihu mnohých čitateľov naláka. Ja však – opäť rovnako ako Michelle – P&P nemusím.

Na knihu som narazila náhodou a okrem haters-to-lovers motívu, ktorý mám rada, ma na ňu nalákalo aj to, že ide o F/F romancu. Tých, na rozdiel od M/M romancí, nie je podľa mňa až tak veľa – alebo si aspoň nespomínam na žiadnu populárnu.

Po prvej kapitole by som rozhodne pokračovala ďalej, aj keď možno je to i tým, že som už dlho nečítala romantiku, ktorá by ma chytila. Postavy mi pripadali zaujímavé, hlavne Elle bola v istých okamihoch vtipná a relatable (napríklad keď si v úvode nenápadne vyťahuje zo zadku nové nohavičky, ha), hoci nie práve svojimi rečami o láske a osude napísanom vo hviezdach. V tomto som sa skôr stotožnila s Darcy. Rozhodne.

Za seba musím povedať, že by som ďalej nečítala. Niežeby šlo o zlú prvú kapitolu – verím, že kniha môže byť fajn oddychová romanca. Zároveň si však myslím, že je v tomto žánri obzvlášť dôležité, aby človeku subjektívne vyhovovali zvolené prvky a postavy. Nuž a mňa hneď v prvej kapitole odradila kombinácia prerozprávania P&P, kecov o astrológii a nešikovnej hrdinky s naivnými predstavami o láske.

Holly Bourne: The Yearbook (GR)

Túto knihu som, neprekvapivo, vybrala ja. Netajím sa tým, že Holly Bourne patrí k mojim najobľúbenejším autorom. Práve preto, že viem, aké skvelé knihy píše, by som v tejto pokračovala, aj keby v prvej kapitole postavy zvracali jednorožce. Vskutku objektívne hodnotenie, hehe. Zato ja s autorkou nemám žiadne skúsenosti, ale už prvá kapitola na mňa pôsobila ako práca skúseného spisovateľa svojím jazykom a dynamikou textu.

Na jednorožcov v každom prípade nedošlo. Namiesto toho sa tu stretávame s hrdinkou, ktorá sa snaží vyhnúť foteniu do ročenky. Už z tých prvých pár strán je pritom jasné, že si svoju osamelú existenciu na strednej škole plnej zákerností a šikany neužíva. Mne kniha od prvej strany pripomínala Elizu a more príšer vďaka podobnosti silno introvertných hrdiniek s obdobným prístupom ku škole. Tuto som však miestami mala dojem, že autorka tlačila na “not like other girls” motív (hlavná hrdinka sa na rozdiel od ostatných dievčat nepotrebuje skrášľovať pred zrkadlom a riešiť svoj vzhľad). Po prvej kapitole by som tiež nedokázala odhadnúť smerovanie zápletky a či to bude o niečom viac než o prežívaní strednej. Zápletka by mala podľa anotácie spočívať v tom, že sa hlavná hrdinka rozhodne v školských novinách odhaliť pravdu o zákerných spolužiačkach.

Z môjho pohľadu ide o dostatočne zaujímavý začiatok a s hrdinkou už teraz súcitím. Na druhej strane musím uznať, že som už čítala i strhujúcejšie či nápaditejšie úvody. Kebyže tú knihu začnem čítať, určite neprestanem po prvej kapitole. No ak by som sa rozhodovala len na základe prvej kapitoly, asi by som nepokračovala, pretože ma tam nič originálne alebo zaujímavé nenavnadilo.

Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash (GR)

Kniha From Blood and Ash nám vo svojej prvej kapitole značne obsiahlo predstavuje na pohľad komplikovaný svet plný špecifických názvov, titulov, miest, histórie a pravidiel, v ktorých som sa nedokázala zorientovať. Zív. Ani ja. Niekto by mal autorke prezradiť, že nestačí v priebehu pár strán dvakrát zopakovať názov vymyslenej udalosti, treba ju aj priblížiť. Uprostred tohto chaosu sa dozvedáme čosi o živote hlavnej hrdinky Poppy, vyvolenej panny, ktorá bude jedného dňa obetovaná bohom. Niet divu, že pociťuje silné nutkanie niečo zažiť. A do cesty sa jej nepriplenie nikto iný, než… chlap. Zív.

Túto knihu čítala hádam väčšina milovníkov dospeláckych paranormálnych romancí a názory na ňu sa rôznia, aj preto som sa jej tak dlho vyhýbala. Z prvej kapitoly som pochopila najmä to, že kniha chce byť zároveň erotickou paranormálkou i zložitou vysokou fantasy, čo môže vyústiť do pochybnej kombinácie. Ja som zase z prvej kapitoly pochopila, že u mňa táto kombinácia nefunguje. Rušilo ma to skákanie medzi “priblížim vám tento nový mätúci svet” a “juj, asi som nadržaná” (to si vystihla). Niekto tiež mohol knihu pred vydaním skrátiť, pretože ak je tých omáčok tak veľa v prvej kapitole, koľko ich bude vo zvyšku? Veru, zdala sa mi trochu nekonečná.

Napriek tomu sa milovníkovi romancí (ktoré skrátka preferujem nad tradičnou čistou vysokou fantasy – neukameňujte ma za to) vo mne páčil iskrivý záver a hneď by som pokračovala v čítaní. Záver kapitoly je učebnicový príklad otvoreného, prekvapivého konca, ktorý vás núti čítať ďalej, za čo autorke udeľujem plusové body (ako i za pár nápadov spojených s jej svetom). Celkovo však nemám chuť pokračovať v čítaní.

V. E. Schwab: Vicious (GR)

Túto knihu z pera známej fantasy autorky som vybrala ja. Anotácia (ktorú som si prečítala až po kapitole) totiž sľubuje príbeh o superschopnostiach (čo som z kapitoly vôbec nevyčítala), ktoré však nevedú k vzniku superhrdinov – a to ja môžem. Prvá kapitola o deji neprezradí takmer nič, no je v nej viacero zaujímavých náznakov do budúcna, takže ju vnímam pozitívne.

Ja som čisto z prečítania prvej kapitoly mala dojem, že pôjde o historickú, možno steampunkovú fantasy a zrejme meno hlavného hrdinu vo mne vyvolalo spomienky na Frankensteina, haha. V každom prípade, súhlasím s Neliss v tom, že aj na takom malom priestore sa autorke podarilo nadhodiť niekoľko zaujímavých prvkov, ktoré by ma prinútili pokračovať v čítaní, aspoň aby som pochopila, o čom tam vlastne ide.

Vezmite si napríklad tento úryvok: „He didn’t like dead people, mostly because he had no effect on them. Sydney, conversely, didn’t like dead people because she had such a marked effect on them.“ Ten u mňa okamžite vyvolal zvedavosť!

Nina Frisby: Jedovatým perom (GR)

(Malo to stranu a pol a ja si už nepamätám, o čom to bolo!)

Nebyť Neliss, knihu Jedovatým perom by som ignorovala, keďže slovenskú literatúru príliš nečítam – snažím sa to síce napraviť, ale k tomuto by som sa najskôr nedostala. Ja som od autorky čítala jej prvú knihu Pokušenie s vôňou Gucci a ide o výbornú romantickú komédiu z prostredia módneho priemyslu, takže som vedela, že si chcem prečítať aj túto novinku – a rovno som pre ňu nadchla i kamarátky. Opäť totálne objektívny výber zo strany Neliss, že?

Čo sa nebojím pochváliť už po prečítaní tej strany a pol, je autorkina slovenčina. Niežeby som sama bola slovenčinársky génius, no prekvapuje ma, koľko slovenských autorov má problém s niečím takým zásadným, ako je opakovanie slov. Na druhej strane, po tej stránke a pol nedokážem odhadnúť, či by som knihu čítala ďalej, nebyť toho, že mám kúpenú e-knihu a viem z anotácie, o čom to má byť. Skôr nie, ale asi by nebolo fér rozhodovať sa na základe takého krátkeho rozsahu.

Prvá kapitola tejto knihy totiž pôsobí skôr ako taký prológ – je neskutočne krátka, stručná a zdá sa, že z pohľadu “záporáčky” (to mi vôbec nenapadlo, no asi máš pravdu, hm). Určite mám chuť čítať ďalej, aby som spoznala ďalšie postavy a dozvedela sa viac o motivácii slečny z prvej kapitoly. Ibaže toto všetko ma zaujíma odkedy som si prečítala anotáciu… Zrejme skutočne nejde o dielo, ktoré možno hodnotiť podľa prvej kapitoly.

Vyhodnotenie

Celkové poradie, v akom by knihy čítala Neliss vyzerá takto:

  1. Vicious
  2. The Yearbook
  3. Jedovatým perom
  4. Written in the Stars
  5. From Blood and Ash

Celkové poradie, v akom by knihy čítala Michelle vyzerá takto:

  1. From Blood and Ash
  2. Written in the Stars
  3. Vicious
  4. Jedovatým perom
  5. The Yearbook

(Očividne sme úplne nezaujaté a vôôôbec nás nelákajú predovšetkým knihy, ktoré sme už mali v pláne čítať. Náhodou, ja som ich mala iba na zozname, to v mojom prípade skoro nič neznamená. Alebo si možno len vieme dobre vyberať – pravdaže každá podľa vlastného, očividne dosť odlišného, vkusu :D Pravda pravdúca.)

=> titul „Ultimátna voľba na spoločné čítanie“ získava kniha… Vicious od V. E. Schwab! Na druhom mieste sa umiestnili knihy Written in the Stars a From Blood and Ash a o tretie miesto sa delia knihy The Yearbook a Jedovatým perom

* * *

Vôbec nie prekvapivo sme sa absolútne nezhodli! No nebojte sa, naše priateľstvo to neohrozí, už sme si na svoje (väčšinu času) diametrálne odlišné názory a vkus zvykli. *rezignovane prikyvuje*

Ďakujem Neliss za ďalší super článok i za uplynulých takmer päť rokov úžasnej spolupráce. Aj ja ďakujem tebe! V tagu nikoho neoznačujeme, avšak pokiaľ vás zaujal, neváhajte sa doň zapojiť, možno i s nejakým vaším kamarátom.

Michelle & Neliss

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *