Vianoce v písmenkách | Projekt Veselé Vianoce (#3)

Vianoce v písmenkách | Projekt Veselé Vianoce (#3)

S treťou adventnou nedeľou prichádza tretí zo štyroch sľúbených vianočných článkov! Aj tento vznikol len vďaka pomoci od mojich obľúbených blogeriek a autoriek, Neliss, Sue, Majka a Lusy, za čo im ešte raz nesmierne ďakujem.

Po Veselovianočnom knižnom tagu a článku o vianočných filmoch, prichádza príspevok, v ktorom sa pozrieme máličko bližšie na náš vzťah medzi Vianocami a knihami. V skutočnosti ho vnímam skôr ako doplnok k pôvodnému knižnému tagu… Fajn, budem úprimná! Už mi nenapadali žiadne zaujímavé či rozumné otázky týkajúce sa Vianoc a kníh, preto je tento článok trochu podivným odvarom. Dozviete sa napríklad to, aká kniha nám najviac pripomína Vianoce alebo ako by podľa nás mohol vyzerať správny vianočne ladený príbeh (a kto vie, možno sa z týchto námetov jedného dňa stanú skutočné príbehy, keď nám odpovedajú aj autorky, heh).

A ešte pripomínam, že s dnešnou polnocou (15.12.) sa oficiálne končí súťaž na instagrame, takže máte poslednú šancu zapojiť sa a vyhrať jednu z troch skvelých kníh!

Kniha, ktorá vám z akéhokoľvek dôvodu najviac pripomína Vianoce.

Michelle: Skôr než nejaké moderné beletristické počiny (okrem noviel k svojim obľúbeným sériám som asi nečítala žiadny príbeh, ktorý by sa nejako zásadne točil okolo vianočného času) sa mi s Vianocami spájajú rozprávky ako Snehová kráľovná alebo Dievčatko so zápalkami. Viem, že to druhé nie je to práve optimistická voľba, ale skutočne to bolo to prvé, čo mi v tejto súvislosti napadlo.

Neliss: Ničnever – táto middle-grade knižka je zasadená v čarovnom svete, ktorý má kopu super zákutí i tradícií a ničneverské Vianoce by som naozaj rada zažila.

Sue: Rozhodne Dash a Lily: Kniha přání. Je to milý príbeh, ktorý sa odohráva počas Vianoc. Keďže som knihu čítala už dávnejšie, detaily deja si už nepamätám, ale viem, že som mala po jej prečítaní naozaj skvelý pocit.

Majka: Rozhodne Rudá jako rubín a Modrá jako Safír od Kerstin Gierovej. Prvú časť som prečítala počas Štedrého dňa a druhú o rok nato v rovnaký deň.

Lusy: Sice to nedává smysl, co se tématiky knih týče, ale pro mě jsou to série Mercy Thompson a Kate Daniels, protože nové díly pravidelně nacházím pod stromečkem a během svátků je hned přečtu.

O čom by podľa vás mala byť správna kniha s vianočnou tematikou?

Michelle: Malo by to byť vtipné a optimistické, pretože nechcem počas Vianoc plakať. Musí sa to odohrávať počas Vianoc, samozrejme. Mohlo by to byť dobrodružné fantasy alebo niečo na štýl tradičných vianočných rozprávok. A určite to chce vianočno-zimnú postavu na štýl Mrázika, Perinbaby alebo Snehovej kráľovnej, ktorá dodá príbehu špecifickú mágiu.

Neliss: Podľa mňa stačí, ak sa dej odohráva (aj) počas Vianoc a zároveň príbeh nie je príliš temný či deprimujúci. Dobré vianočné čítanie by mi malo zlepšiť náladu a vyvolať vo mne pocit pokoja.

Sue: Aby sa odohrávala počas Vianoc? Hmm… rozhodne by tam podľa mňa nemala chýbať romantika, pri čítaní by mal človek cítiť pokoj a samozrejme by tam rozhodne mal byť vianočný stromček.

Majka: Myslím, že o nejakej milej, veľmi vtipnej a veľkej rodinke, ktorá sa stretne na Vianoce a zažíva kopu veselých príhod. Alebo o krasokorčuľovaní a peknej romantike.

Lusy: O lásce – je jedno, jestli romantické, rodinné nebo přátelské, ale toto téma by v nějaké formě mělo být provázané celou knihou. Nečekaná vánoční romance jsou fajn stejně tak jako náhlé prozření, že svátky s rodinou jsou důležitější než perfektní vánoční večírek se smetánkou z širokého okolí.

A pretože sme sa knihám venovali v samostatnom tagu…

Ako podľa vás vyzerajú ideálne Vianoce? (Správny knihomoľ vie, ako tam vtesnať knihy!)

Michelle: V prvom rade žiadne škriepky, stres a rozčuľovanie sa. Chce to veľa vianočných zákuskov, plno vianočných filmov na každej televíznej stanici (ideálne bez reklám, ale to by som zrejme chcela priveľa), sneh za oknami, svietiaci stromček, rodinu pri štedrovečernom stole a kapustnicu ako vrchol programu (nejaké ryby sa môžu strčiť, ja žijem celý rok len pre vianočnú kapustnicu)! Bohužiaľ, očividne nie som správny knihomoľ, pretože čítanie úplne nebýva aktivita, ktorej by som sa počas Vianoc venovala. Radšej trávim čas s rodinou (obzvlášť teraz, keď som sa odsťahovala do Prahy).

Neliss: Najobyčajnejšia klišé klasika na svete – zopár vianočných pesničiek, spomínaná Začarovaná Ella, prechádzka, dobré jedlo, darčeky, ktoré potešia (aj tie pre mňa, aj tie odo mňa), pokojná chvíľka s knihou v kresle a napokon rodinné pozeranie nejakej novej rozprávky.

Sue: Človek by si mal v tomto čase oddýchnuť, nabrať nové sily do ďalšieho roku… Ja si neviem predstaviť, že by som si nepozrela rozprávky alebo si nenašla čas na čítanie.

Majka: S rodinou doma. Piecť, pozerať, čítať knižky a písať, zatiaľ čo vonku sneží.

Lusy: V rodinném kruhu a hlavně bez stresu a v pohodě. Pokud to situace umožňuje, strávit den lenošením na gauči a koukáním na pohádky a po večeři a rozbalení dárků, mezi kterými bude hromada knih, si jednu z nich vybrat a číst a číst.

* * *

Ak sa chcete podeliť o svoje odpovede na moje podivné dotazy, určite neváhajte zanechať pod článkom komentár!

Michelle & Neliss & Sue & Majka & Lusy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *