Veselovianočný knižný tag | ft. Neliss + Súťaž!

Veselovianočný knižný tag | ft. Neliss + Súťaž!

Projekt Veselé Vianoce
alebo
Ako sa (ne)udusiť vianočnou náladou!

Nedávno som si uvedomila, že v posledných rokoch už Vianoce nie sú to, čo bývali. Rýchlo prídu (a teraz hovorím o skutočných Vianociach, nie o tých svetielkových, ktoré sú všade už od novembra) a potom sú odrazu preč, je tu nový rok a zasa sa celý ten dvanásťmesačný proces začína odznova. Tento rok som sa rozhodla udržať v sebe tú vianočnú atmosféru o čosi dlhšie a to štyrmi vianočne ladenými článkami. Ich plánovanie a príprava ma bavila o to viac, že som získala na výpomoc svojich najobľúbenejších ľudí – Neliss, Sue, Majku a Lusy. Čo som z nich vytiahla o ich vianočných zvykoch? To sa dozviete behom nasledujúcich troch adventných nedieľ…

Tento svoj malý projekt som sa rozhodla odštartovať veselovianočným knižným tagom. Malo ísť o sólo článok, ale pretože sme spolu s Neliss (čaute!) už dlhší čas nenapísali spoločný článok a mne to veľmi chýbalo, uprosíkala som ju, aby sa do toho pustila so mnou a ja jej za to veľmi pekne ďakujem. Keďže som si tento projekt okamžite zamilovala a písanie spoločných článkov ma baví, nebola to žiadna obeť – inými slovami, nemáš za čo, Chelle.

A aby to nebolo len o rečiach a žiadnych činoch, rozhodla som sa v rámci projektu usporiadať svoju historicky prvú súťaž. Čo môžete vyhrať, to sa dozviete na konci článku!

Underneath the Tree

Kniha, ktorú by ste si tento rok chceli nájsť pod stromčekom

Tento rok som si už objednala jednu knihu pod stromček. Po dlhom čase som sa odhodlala zaobstarať si Price of a Kiss, čo je jedna z mojich all time favorite romantických kníh. Ty si ju ešte nemala? Tiež ma to šokuje, ale nie, heh. Behom roka som dúfala, že si pod stromček nadelím aj Nasterea, tretí diel českej dystopickej série Naslouchač, ale jej vydanie sa, bohužiaľ, odložilo na budúci rok. Mne môžete kúpiť Magický advent od Zuzky Šulajovej, predsa len je hlavná hrdinka blogerka (!). Určite ťa neprekvapí, že som o tom zatiaľ nepočula, ale idem googliť!

Merry Christmas Darling

Kniha, ktorú by ste tento rok priali pod stromček ostatným

Priala by som každému V znamení rubínu od Majky Danihelovej, ale to je ďalšia kniha, ktorej sa tento rok nepodarilo vyjsť a nanešťastie ešte nie je jasné, kedy vyjde. Ako druhú voľbu mám Serpent & Dove, jednu z najlepších kníh, ktoré som tento rok prečítala. A ja vám prajem Michellin príbeh Kameň večnosti, ktorý sa zatiaľ nedočkal knižnej podoby. Požičiam si tvoj výraz – trapka! :D Alebo – kým to Chelle napraví – napríklad skvelé psychologické YA contemporary The Best Lies.

Gif

All I Want For Christmas Is You

Knižný artefakt, ktorý by ste si priali nájsť pod stromčekom

Celkom by sa mi hodilo prenášadlo, aby som mohla cestovať z Prahy domov a späť, kedykoľvek by sa mi zachcelo ♥. Uf, tak toto netromfnem a súhlasím! Na tie naše vlaky sa fakt nedá spoľahnúť a najnovšie v nich pre istotu púšťajú klímu, keď je vonku nula stupňov. No ale zase na Rokfortskom exprese by som sa zviezla! Myslíš, že aj ten máva meškanie? Myslím, že nie, snáď ho nikdy nekúpi ŽSSR!

Baby, It’s Cold Outside

Kniha, ktorá sa perfektné hodí do zasneženého dňa

Nie som práve počasím ovplyvňovaný čitateľ, takže asi… každá kniha sa hodí do zasneženého počasia? Podobne. No ale ak mám byť konkrétna, tak možno Ledový drak od Martina? Odohráva sa to počas zimy, heh. Moje najzimnejšie čítanie je asi Zámok v oblakoch od Kerstin Gier – veľmi milá knižka, v ktorej sneží celý čas.

Gif

Put a Little Love in Your Heart

Romantický príbeh, ktorý môže vylepšiť vianočnú atmosféru

Pretože nepoznám žiadne romantické príbehy odohrávajúce sa počas Vianoc, rozhodla som sa nájsť taký, ktorý mi pripadal najmenej depresívny či prehnane dramatický a došla som k Walk of Shame. Stretávajú sa tam dve rozličné povahy, ktoré si k sebe pomaly nachádzajú cestu vo vtipnom a krásne romantickom príbehu, ktorý vám môže zlepšiť náladu. Dokonca aj mne sa táto knižka páčila a romantika sa mi len tak nezavďačí. To je rozhodne znamenie, že by ste tej knihe mali dať šancu. Pridám ešte odporúčanie na milú young adultku – P.S. I Like You od Kasie West.

Rockin’ Around the Christmas Tree

Menujte päť knižných hrdinov, s ktorými by ste chceli stráviť Vianoce

V prvom rade by to boli Adam a Mercy z Mercy Thompsonovej pre prípad, že by nás niečo napadlo a niekto by nás musel zachrániť, potom Cress a Thorne z The Lunar Chronicles, aby tam bola aj nejaká zábava (ánooo!) a nakoniec Christian z Vampire Academy… len tak, lebo ho zbožňujem aj po toľkých rokoch od prečítania celej série. Ja si pozvem svoje introvertské geeky spriaznené duše Elizu (Eliza and Her Monsters) (to už by som si fakt mohla prečítať) a Cath (Fangirl), ďalej Hessinu (Descendant of the Crane) a ochranu pred prípadným nebezpečenstvom zverím Kazovi a Inej (Six of Crows), ktorí sa môžu dať rovno dokopy. #dohadzovačka (Aj toto by som si už mohla prečítať…) (Dvakrát áno…)

Gif

You’re a Mean One, Mr. Grinch

Kniha, ktorá vás tento rok sklamala a zaslúžila by si uhlie do čižmy

Sem by som zaradila prvý diel mestskej fantasy série Holky někdy koušou. Je to staršia séria, ktorá má už veľmi veľa dielov a ja som mala priveľké očakávania. Je to jedno veľké upírske klišé za druhým. A asi spomeniem aj deviaty diel českej série Kladivo na čaroděje, Žrádlo pro psy, ktorý podľa mňa nedosahuje úroveň ani tých slabších predchádzajúcich dielov, nieto ešte tých najlepších. Mohla by som začať menovať povinné čítanie (ah, ako mi len povinné čítanie nechýba), ale neviem, či ide o sklamanie, keď nič dobré neočakávam… Takže asi slovenská geeky novinka Dardaria.

Last Christmas

Kniha, ktorá vás tento rok emocionálne najviac zasiahla

#Bae, (vraj) posledný diel jednej z mojich najobľúbenejších romantických sérií, bol plný silných, ba až depresívnych emócií, ktoré ma nútili tú knihu odkladať častejšie, než by som čakala. Po asi desiatich dieloch s týmito postavami som na tento príbeh nesmierne citovo naviazaná. Tvoja oddanosť sériám je obdivuhodná, neviem, či som niekedy prečítala desať dielov čohokoľvek. Pre mňa je naopak omnoho jednoduchšie čítať desaťdielnu sériu ako rozčítať nový príbeh. Hm. Mňa zasiahla kniha Ódinovo dítě od Siri Pettersen, ani neviem poriadne vyjadriť prečo, ale ten príbeh som fakt precítila… A napriek tomu som si stále neprečítala dvojku, takže aspoň vidíte, o čom hovorím.

Gif

It’s the Most Wonderful Time of the Year

Kniha, ktorej čítanie ste si tento rok najviac užili

Ako som už uviedla, jednou z pre mňa najlepších kníh bola tento rok Serpent & Dove (ktorej dej sa zhodou okolností odohráva aj počas Vianoc, takže sa to tematicky hodí! šťastné a upálené? haha). Je to YA, ktorá v sebe mieša prvky high fantasy a paranormálnej romance o boji medzi čarodejnicami a Cirkvou. Znie to ako divná kombinácia, ale fungovalo to. A zamilovala som si aj urban fantasy sériu pre dospelých Hidden Legacy. Premýšľam, čo super som ešte nespomenula. Asi chytľavé gotické YA fantasy Wicked Saints. V tomto prípade vám zaželám šťastné a krvavé. To znie ako niečo, čomu by som mohla venovať pozornosť, hm.

Have Yourself a Merry Little Christmas

Kniha, ktorej čítaním by ste chceli stráviť Vianoce

Mojím cieľom je prečítať Rubínový kruh ešte pred Vianocami, ale ak sa mi to nepodarí, tak s touto knihou budem musieť stráviť Vianoce. Sama sebe som nakázala dočítať sériu Bloodlines do konca roka, pretože s tým otáľam už príliš dlho. Držím palce! Vďaka! Ja si chcem prečítať Ninth House, nech si viem pri tých rozdielnych názoroch vybrať svoju stranu. Tak to som nesmierne zvedavá na tvoj názor!

Gif

Rudolph, the Red-Nosed Reindeer

Knižné zvieratko, ktoré by ste chceli mať na Vianoce doma

Som síce mačací človek, ale vybrala by som si Ducha z Game of Thrones, lebo to tento rok bol taký dobrý chlapec! A Jon si ho neváži! Mám pocit, že to síce omieľam v každom tagu, ale Mačiak zo Sabriel je najlepšie knižné (ne)zvieratko na svete a rozhodne ho chcem mať doma. A vieš, že som tak nejako čakala, že znovu siahneš po tejto odpovedi? Na svoju obranu musím povedať, že tých knižných zvierat zase toľko na výber nie je.

Jingle Bells

Čo vám najviac pripomína Vianoce

Ak mám vybrať niečo, čo nie sú vianočné svetlá na každom rohu už od začiatku novembra (videli ste bratislavskú Euroveu? to je hotová svetielková apokalypsa! a videli ste pražské Centrum Černý Most? to je driemajúci epileptický záchvat!), tak to bude vôňa mandarínok. Keď som ešte chodila na základnú školu, tak som v zimnom období dostávala mandarínky k desiatej a zrejme doživotne sa mi zafixovali s Vianocami. To je milé. Teraz by som rada dodala stres z končiaceho semestra, preplnené obchody, otravný sneh– okej, fajn, možno aj vianočný stromček a Glee koledy. Tak aspoň niečo optimistické na záver!

* * *

Dúfam, že sa vám tento vianočne ladený knižný tag páčil. Určite neváhajte so zapojením sa a šírením vianočnej nálady medzi vašimi kamarátmi a čitateľmi. Nezvyknem síce označovať ďalších ľudí, ale v tomto prípade vyzývam k vyplneniu tagu Sue a Majku (keď už ma pri tvorbe projektu tak podporovali).

* * *

No a na záver niečo k už spomínanej súťaži. Podmienky súťaže sú nasledovné:

  • Do súťaže sa môžu zapojiť súťažiaci so slovenskou aj českou doručovacou adresou.
  • Súťaž potrvá do 15.12.2019 a výhercu vyžrebujeme 17.12.2019 pomocou stránky random.org.
  • Do súťaže sa môžu zapojiť iba osoby staršie ako 18 rokov.
  • Prihlásením sa do súťaže súhlasíte so spracovaním vašich osobných údajov (e-mail, adresa v prípade výhry).
  • Vyhradzujeme si právo zmeniť podmienky súťaže.

Hrá sa o tri knižné ceny:

  1. V znamení ametystu od Majky Danihelovej
  2. Zámok v oblakoch od Kerstin Gier (do súťaže venovala Neliss)
  3. Nimona od Noelle Stevenson (do súťaže venovala Sue)

Súťaž oficiálne prebieha na mojom instagramovom účte. Pokiaľ nie ste registrovaní na instagrame (verím, že aj takí ľudia existujú) a máte záujem zapojiť sa, odpovedzte v komentári pod týmto článkom na dve otázky (nezabudnite pripojiť e-mail, aby som sa s vami v prípade výhry mohla skontaktovať) a získate dva súťažné body:

  • Čo vám najviac pripomína Vianoce?
  • Ktorú z kníh v našej súťaži by ste chceli vyhrať.
  • Bonusový bod získate za zdieľanie odkazu na tento článok/súťaž na inej sociálnej sieti. Nezabudnite však odkaz na váš zdieľaný príspevok pripojiť do komentára.

Michelle & Neliss

2 thoughts on “Veselovianočný knižný tag | ft. Neliss + Súťaž!

  1. Skvelý projekt ? A po dlhej dobe sa aj do súťaže zapojím, lebo síce V znamení ametystu som čítala ešte tak pred 5 rokmi, ešte som sa nedostala k jej finálnej podobe ?

    Ja už ani neviem, čo mi najviac pripomína Vianoce. V posledných rokoch mám dojem, že Vianoce sú pre mňa skôr povinnosť než radosť a som skôr otrávená z toho, že sú čoskoro, než aby som sa na ne tešila.
    Ale tak jedlo poteší vždy a štedrovečerná večera a zákusky sú to najlepšie z Vianoc ?

    strakovmaa@gmail.com

    1. Som veľmi rada, že si sa zapojila – a ešte k tomu na blogu :D

      Ono keď je človek starší a úplne sa nevrhne do toho rodinného života s deťmi, kedy sa vlastne snažíš udržiavať Vianoce pre nich, tak je možno ťažšie udržať v sebe nejakého vianočného ducha :D Ja sa aspoň snažím nemať od toho priveľké očakávania, lebo keď sa príliš teším, tak sa niečo pokazí :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *