Zámok Lednice

Zámok Lednice

„První historická zpráva o této lokalitě pochází až z roku 1222. Již tehdy zde patrně stála gotická tvrz s dvorcem, kterou r. 1249 český král Václav I. propůjčil rakouskému šlechtici Sigfriedu Sirotkovi. Dnešní vzhled pochází z let 1846-1858, kdy kníže Alois II. z Liechteinsteina usoudil, že Vídeň je pro pořádání letních slavností nevhodná a nechal Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky.“
(www.zamek-lednice.com)



Deň návštevy
10. September 2016, sobota

Slovami na úvod

Úspešne som sa odhodlala napísať druhý diel do novej série článkov s názvom Putovanie po hradoch a zámkoch. Tentokrát sa spoločne pozrieme do českých Ledníc, kam som sa pred viac ako dvoma rokmi (ja viem, moje reporty nie sú práve aktuálne) vybrala na výlet spoločne s Neliss a Sue. Dievčatá som poprosila, aby sa aj ony podelili o svoje dojmy, takže vám prinášame trojnásobné odôvodnenie, prečo by ste si mali zaradiť návštevu tohto prenádherného zámku do kalendára.

Lednice: Kde? Kedy? Ako?

Český štátny zámok Lednice nájdete na pravom brehu rieky Dyje v rovnomennej obci v okrese Břeclav v Juhomoravskom kraji. Najstaršie správy z tejto oblasti pochádzajú zo začiatku 13. storočia, ale v tom čase tu stála iba gotická pevnosť. Takmer 700 nasledujúcich rokov bol lednický areál majetkom rodu Lichtenštajnovcov a práve za vlády Aloisa II. bol v polovici 19. storočia zámok zrekonštruovaný v štýle anglickej gotiky (podobnosť s anglickým Windsorom teda nie je náhodná a rovnako je to aj v prípade českého zámku Hluboká nad Vltavou, ktorému sa jedného dňa budem venovať v samostatnom článku). V roku 1945 sa po konfiškácii stal zámok majetkom štátu a dnes ho spravuje Ministerstvo kultúry Českej republiky. Celý lednicko-valtický areál nájdete na zozname UNESCO.

Ak sa chcete o histórii tejto oblasti dozvedieť viac, nasmerovala by som vás na oficiálnu webstránku.

S výnimkou januára sú Lednice otvorené pre návštevníkov celoročne, avšak v rôznych otváracích časoch. V chladnejších mesiacoch od februára do apríla a od októbra do Vianoc sa sem dostanete výlučne počas víkendov. Na pamäti musíte mať aj skutočnosť, že vtedy nie sú prístupné všetky prehliadkové okruhy. Od apríla do júna a v priebehu septembra sem môžete prísť každý deň s výnimkou pondelka. Najideálnejším časom na návštevu sú jednoznačne prázdninové mesiace, kedy je zámok otvorený sedem dní v týždni a kedy máte možnosť okúsiť všetko, čo areál ponúka. V tomto období je otvorený od deviatej do piatej poobede. Odporúčam dobre si overiť otváracie hodiny, než si naplánujete výlet.




Cesta tam a späť

V okamihu, kedy som sa dozvedela o existencii Ledníc, som bola odhodlaná navštíviť ich. Obzvlášť ma v tom podporil fakt, že sa nachádzajú 90 až 100 km od Bratislavy, kde som v tom čase študovala. Z mojej najčastejšej vychádzajúcej stanice – Prahy – je to až strašidelných cca 260 km prepočítaných na cca 4-hodinovú cestu vlakom do Břeclavi a odtiaľ autobusom. Blízko k Ledniciam to máte skôr z Brna, cca 57 km, a to ideálne buď cez Břeclav alebo cez Podivín, pričom druhá možnosť je nepatrne kratšia.

Na výlet sme sa vybrali v sobotu, 10. septembra 2016, nakoľko som v tom čase bola v Bratislave na praxi. Isto mi odpustíte, že si nepamätám presný čas nášho odchodu – na druhej strane si spomínam, aká bola Neliss počas vstávania nešťastná, takže to muselo byť nesmierne skoro. Z hlavnej stanice v Bratislave sme cestovali vlakom do Břeclavi a odtiaľ sme utekali na autobus do Ledníc (na prestup sme mali pár minút a matne sa mi zdá, že nám meškal vlak – prekvapivo). Celá cesta tam i späť trvá približne hodinu a pol – všetko to závisí od vášho načasovania spojov. Šťastnejší vlastníci štyroch kolies sa tam po diaľnici D2 dostanú aj za hodinu.

Autobusová zastávka sa nachádza v centre mesta nejakých 300 metrov od zámockého areálu. Ak však do Ledníc cestujete vlakom, zo železničnej stanice vás čaká kilometrová prechádzka. Ide o nesmierne rozsiahly areál, na ktorého návštevu by ste si mali vyhradiť viacero hodín, a radím vám trochu si privstať. My sme tam strávili približne päť hodín a aj tak sme nestihli navštíviť všetky objekty. (Aspoň mám objektívny dôvod vrátiť sa tam a ja mám veľmi rada objektívne dôvody). Ak vám takáto prechádzka pripadá desivá, možno vás poteší aspoň fakt, že zámok sa nachádza na prekrásnej rovine.

Prehliadkové okruhy na zámku

Zámocký areál ponúka návštevníkom desať jedinečných platených prehliadkových okruhov. Vzhľadom na ich časovú náročnosť sme navštívili iba niektoré z nich, no rada by som sa aspoň niekoľkými slovami zmienila o každom (predsa vás nebudem nútiť preklikávať sa kade-tade). Prehľad vstupného nájdete, ako inak, na ich oficiálnom webe. Pre milovníkov fotografovania mám však dobrú správu – v zámku je fotografovanie bez blesku a bez statívu povolené a hlavne bezplatné!

Základný okruh, ktorý sme navštívili ako prvý, zahŕňa reprezentačné sály na prízemí hradu (vďaka čomu je bezbariérový). Uvidíte tam napríklad vstupnú halu, lovecký salónik, kúpeľňu, čínsku izbu, rytiersku sálu, jedáleň, knižnicu a mnoho ďalších. Určite nikoho neprekvapím prehlásením, že najviac sa mi páčila knižnica so svojím prenádherným schodiskom (na fotke nižšie). S čistým svedomím však môžem prehlásiť, že je to jeden z najkrajších prehliadkových okruhov, aké som mala možnosť navštíviť. Každá sála bola niečím jedinečná a ohromujúca. Cena vstupného pre dospelého je 200 korún, pre detí od šiestich rokov, študentov a seniorov 140 (cca 8€/5.50€) a prehliadka trvá 50 minút.




Zámocký interiér je dostupný ešte v troch ďalších okruhoch, ktoré sme museli oželieť (*sad face*). Pri prehliadke súkromných apartmánov v druhom okruhu navštívite rodinné sály a izby vládnucich kniežat. V treťom zas uvidíte detské izby lichtenštajnských princov i princezien a múzeum bábik. Obe prehliadky trvajú 50 minút. Vstupné pre dospelého je 180 korún a zľavnené vstupné 130 (cca 7€/5€). Štvrtý, 20-minútový, okruh vás zavedie do umelej barokovej kvapeľnej jaskyne v pivnici zámku.

Na potulkách po okolí zámku

Lednický zámocký park sa rozťahuje na 170 hektároch pôdy a nachádza sa na ňom viacero krásnych objektov, ktorých sa týka ostatných šesť prehliadkových okruhov.

Piaty a šiesty okruh zahŕňajú návštevu bezbariérového zámockého skleníka, kde uvidíte množstvo prekrásnych rastlín a stromov – viac podrobností odo mňa nechcite, pretože v tomto sa vyznám ešte menej ako v dejepise. Vstupné do skleníka je 80/60 korún (cca 3€/2.40€) a môžete sa tam kochať kvetinkami tak dlho, ako chcete. Skleník sme navštívili, kvetinkami sme sa pokochali a aj kyslíka sme sa nalapali, pretože ho tam počas krásneho slnečného dňa nebolo veľa – a to sme tam neboli uprostred leta! Záujemcovia o históriu majú možnosť za zvýšený poplatok navštíviť okrem skleníka i stálu expozíciu pozostávajúcu z fotografií, máp a modelov ilustrujúcich vývoj zámku.




Siedmy a ôsmy prehliadkový okruh predstavuje minaret, alebo takzvaná Turecká veža, ktorá je vraj na našom kontinente jedinečnou stavbou – nech je to ako chce, rozhodne je to na pohľad veľmi zaujímavá stavba. Za 80/60 korún sa dostanete na vrchol veže, odkiaľ je ohromný výhľad na lednicko-valtický areál. Pre tých, ktorí nemajú radi výšky, to môže byť výzva. No pokiaľ netrpíte ozajstnými fóbiami, určite sa prekonajte, stojí to za to. Najnovšie si môžete okrem výstupu na vežu zaplatiť aj prehliadku zrekonštruovaných miestností na prvom poschodí minaretu.




Deviatym okruhom je Janohrad, alebo tiež Janův hrad, čo je menší lovecký zámoček, ktorý sa nachádza v areáli, ale musíte sa trošku prejsť, aby ste sa k nemu dostali. My sme ho pre nedostatok času, bohužiaľ, nenavštívili. Zámok má i vlastnú webovú stránku a jeho prehliadka trvá približne pol hodiny.

Posledný okruh predstavuje možnosť prechádzky po zámockom parku so sprievodcom-odborníkom, ktorý vám behom 50 minút priblíži historický vývoj parku a upozorní vás na významné stromy, rastliny a dochované i nedochované pamiatky v areáli. Prehliadku si však musíte zarezervovať vopred a koná sa iba raz do dňa v presne stanovenom čase a za jednotnú cenu 120 korún (cca 4.70€). Pokiaľ si vystačíte sami – ako my –, môžete si zakúpiť mapku, kde sú vyznačené všetky významné dreviny aj iné zaujímavé detaily. Bez nej by ste sa isto nestratili, avšak nám pomohla zorientovať sa a vybrať si správne cestičky. Určite vám neradím parkom len tak preletieť, aby ste sa rýchlo dostali k minaretu či Janohradu – užite si prírodu vôkol seba i nádherný výhľad a vyhraďte si naň dostatok času. Bližšie pri hrade sa nachádza aj rozsiahla kvetinová, priam bludisková, záhrada s fontánou.




Kebyže chcete vidieť viac…

Ak ste sa do tejto oblasti vybrali na viac ako jeden deň, odporúčam vám naštudovať si mapu lednicko-valtického areálu a výlet si vopred naplánovať. Zámok Lednice je jeho najvýznamnejšou dominantou, ale nájdete tu aj štátny zámok Valtice či niekoľko verejnosti prístupných pamiatok, napríklad 30 metrov vysoký obelisk, starý lovecký zámoček, Apollonov chrám a iné. Pre viac informácií vás rada nasmerujem na stránku Lednicko-valtického areálu.

Mohlo by vás zaujímať, že…

… všade v areáli sú platené záchody, takže si radšej zaobstarajte dostatok drobných, ak máte slabý močový mechúr.

… jazda na bicykli je zakázaná v celom parku, takže svoje kolesá budete musieť nechať v stojanoch… alebo možno radšej doma.

… kto sa plesne po vrecku, môže sa z jednej strany parku na druhý zviesť napríklad na koči.

… ak cestujete zďaleka a chceli by ste si zaistiť prehliadku v konkrétnom čase, môžete si lístky kúpiť online. Cez internet je však dostupných len niekoľko lístkov v každom čase a táto možnosť platí iba pre vybrané okruhy.

… blízko zámku je dostupné platené parkovisko pre autá a autobusy, prípadne môžete využiť služby súkromných parkovísk v okolí zámku.

… pokiaľ bývate na opačnom konci českej (či slovenskej) republiky a do Ledníc to máte ďaleko, poohliadnite sa po nejakom pobyte – ponúk nájdete na internete viac než dosť. (Jeden taký absolvovala moja sestra s rodinou a rozhodne sa nesťažovali).




Čo na to ostatní?

Neliss: Keď si spomeniem na Lednice, vybaví sa mi prvom rade pražiace slnko, komické fotky s Michelle a tiež neurčitý pocit ľútosti, že nebývam bližšie. Komplex okolo tohto zámku má totiž stálym návštevníkom čo ponúknuť aj bez platenia – napríklad prechádzku očarujúcim rozľahlým areálom či piknik v tráve neďaleko nádherného zámku. My sme si v rámci výletu nenechali ujsť ani prehliadku samotného zámku, roztiekli sme sa v skleníku a vyškriabali sa na vrchol minaretu (geniálny nápad, keď sa bojíte výšok ako ja #ChallengeAccepted). Ak máte radi dych berúce výhľady, zámky a/alebo prírodu (za mňa trikrát áno), určite neváhajte a naplánujte si výlet práve do Ledníc (a vezmite ma so sebou!).

Sue: Zbožňujem potulky po zámkoch. Keď ma Michelle oslovila, či sa s ňou nevydám do Ledníc, hneď som si zisťovala info o zámku. V okamihu ma očaril. Je ako z rozprávky. Bez váhania som jej napísala, nech so mnou počíta. Okrem tohto parádneho zámku, ktorý mi stále neschádza z mysle, ma zaujali aj okolité záhrady, v ktorým som si maximálne vychutnala prechádzku. Popravde, ťažko sa mi opisuje, aký skvelý zážitok to bol, pretože pri pomyslení na celý výlet sa len hlúpo uškŕňam. Návšteva minaretu bola obzvlášť malebná, pretože ten výhľad stál za to točité schodisko, po ktorom moja hlava dlho protestovala. Pobyt v Ledniciach ubehol veľmi rýchlo. Určite by som sa tam rada vrátila, ak by som dostala tú možnosť.




Slovami na záver

Čo viac dodať bez toho, aby sme sa (ešte viac) opakovali? Náš spoločný výlet do Ledníc som si nesmierne užila – dokonca natoľko, že sa tam zúfalo potrebujem vrátiť! Je to skvelé miesto na celodenný výlet (ako som uviedla, možno vám nebude stačiť ani takých päť hodín – ak nebudete od jedného bodu k druhému utekať) pre partiu kamarátov, akou bola tá naša, pre rodiny s deťmi, pre páry i pre šťastne osamelých.

Potvrdzujem tiež, čo povedala Neliss – návštevu Ledníc a okolia si rozhodne užijete i bez toho, aby ste platili za prehliadkové okruhy – zámok je predsa len najkrajší zvonku a to zo všetkých strán (ktorých je veľa), prechádzkou po parku zabijete pekných pár desiatok minút (v dobrej spoločnosti pri dobrej konverzácii a potenciálne s košíkom plným jedla možno i dvakrát toľko) a na vlastné oči uvidíte všetky dôležité objekty v areáli. Prehliadkové okruhy sú skôr krásny bonus než nevyhnutnosť, aby ste svoj výlet nepovažovali za stratu času.

Zámok Lednice vám môžem len a len odporúčať. Určite jeho návštevu neoľutujete.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *