Knižný súhrn 2016: Máj – August

Knižný súhrn 2016: Máj – August

Áno, len ja môžem prísť so súhrnom za máj až august na konci roka. Ale nikomu to predsa nevadí, tak načo by som sa tým rozrušovala, však? Ak mám obmedzené možnosti publikovania (pretože chodím do školy, ktorá si vyžaduje veľa mojej pozornosti… a pretože som inak veľmi lenivá), musím písať články vtedy, kedy to ide. Čo je tento týždeň pred Vianocami a potom ďalší týždeň po nich, lebo od januára budem písať akurát tak diplomovku (neviem prečo, ale mám taký zlý pocit, že som ju mala začať písať už v lete… Ale je to iba taký pocit a pocity predsa vôbec nie sú dôležité, že? Heh… Súhlaste so mnou niekto!).

A tak vám o pár mesiacov neskôr prezentujem svoje názory na 10 z 11 kníh, ktoré som prečítala v období Máj – August 2016 (jednu som odtiaľ vylúčila preto, lebo šlo o pracovnú verziu druhého dielu série, ktorá ešte nemá vydaný ani prvý diel, takže by bolo trochu zbytočné, aby som sa tu k tomu vyjadrovala). Osem z týchto kníh patrí do žánru NA/A contemporary, lebo v lete som nemala mozgovú kapacitu na to, aby som čítala zložitejšiu literatúru, jedna kniha patrí do high fantasy a jedna ku gotickým novelám.



 

Ugly Love – Colleen Hoover [GR]

Ugly Love je príbehom pilota Milesa a študujúcej sestričky Tate. Tá sa po zlom rozchode s priateľom nasťahuje na čas k bratovi a už počas prvého dňa stretne pred dverami na mol opitého Milesa. Vezme ho dnu, aby sa zo svojho stavu vyspal, a popritom sa dozvie črepinky z jeho tragickej minulosti so záhadnou Rachel. Čo by ste určite nečakali, medzi tými dvoma je obrovská chémia a nakoľko nedokážu jeden druhému odolať, začnú spolu spávať. Avšak Miles má dve podmienky: Tate sa nebude pýtať na jeho minulosť a nebude od neho chcieť skutočný vzťah. Určite dokážete uhádnuť, ako to bude pokračovať…

Ugly Love bola moja prvá Hooverovka a na rovinu priznávam, že som z nej nebola unesená. Autorkin štýl je fajn, číta sa to rýchlo, miestami to bolo aj vtipné a Tate bola znesiteľná hrdinka (aj keď občas by som ňou potriasla a nakričala na ňu, aby začala mať sama voči sebe nejaký rešpekt). Na druhej strane Miles… Chápem, prečo väčšine pripadá ako skvelý hrdina s brutálne tragickou minulosťou, ktorá vám tlačí slzy do očí. Keď som dostala celý obraz, jeho správanie sa aj mne zdalo spätne pochopiteľné – hoci tak správne literárne nafúknuté. Nemohla som sa však zbaviť dojmu, že ak by z toho nerobil takú mysterióznu situáciu, ľudia by ho jednoduchšie pochopili (jeho situácia určite nebola až taká jedinečná), skôr by mu dali pokoj (netvrdím, že by mal všetkým vyrozprávať svoj životný príbeh, ale ak niekomu poviete: „Nikdy sa nepýtaj na moju minulosť,“ samozrejme, že sa v tom neprestanú rýpať). Chápem, že to malo zvýšiť napätie v príbehu, ale v realite by mi človek s takýmto správaním zničil nervy. Za veľký mínus považujem aj to množstvo sexu. Niekde v rozsahu od 30 % do 80 % sa tam neustále opakovalo to isté – mali fajn moment, mali sex, Tate niečo povedala, Milesa to rozhodilo, skončilo to medzi nimi zle, potom mali zase fajn moment, potom pre zmenu Tate niečo povedala ešte pred sexom, potom mali sex a znovu sa vrátili na bod mrazu… V knihe mi chýbal skutočný charakterový a vzťahový vývoj, ktorý by sa netočil iba okolo sexu, ale taktiež mi tam chýbali vedľajšie postavy, ktoré by ich život dotvárali, a situácie, ktoré by sa netočili výlučne okolo nich dvoch (a sexu). Takže mi tam prakticky chýbal dej. Nie je to to najhoršie, čo som kedy čítala, ale čakala som viac.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Dirty – Kylie Scott [GR]

Dirty je prvým dielom série Dive Bar, čo je spin-off série Stage Dive. Vaughanovi sa rozpadla kapela a teraz sa vracia späť do rodného domu, aby ho predal a pomohol zadlženej sestre. Vo vlastnej vani však narazí na neznámu ženu v svadobných šatách. Lydia utiekla zo svadby po tom, ako sa dozvedela, že jej nastávajúci je gay a svadba s ňou mala byť iba jeho krytím. Lydia potrebuje miesto, kde by mohla začať odznova a Vaughan nechce zostať v rodičovskom dome sám, preto jej poskytne strechu nad hlavou. A ako to už v romancách býva, zamilujú sa do seba…

Vedzte jedno – Vaughan a Lydia patria medzi tých najnormálnejších hrdinov, o akých som kedy čítala. Majú vo svojej minulosti smutné príhody, ktoré z nich spravili ľudí, akými sú dnes, ale nie je to nič superduper tragické, čo by sa z vás nasilu snažilo vyžmýkať emócie. Nevedú hádky len preto, aby bol príbeh dramatický, a keď jeden z nich začne vystrkovať rožky, ten druhý sa s tým vysporiada s chladnou hlavou a dokončia to ako ľudia, nie ako postavičky z telenovely. Je to správne vtipné a správne žhavé. Pokiaľ poznáte Kylie Scott, viete, čo môžete čakať – veľmi grafické sexuálne scény a rýchle zamilovanie sa (dej knihy sa odohráva počas cca 1 týždňa a do úplného konca ubehnú AŽ 2 týždne). Zároveň však pridáva sympatické hlavné a zaujímavé vedľajšie postavy, ktoré vás môžu nalákať aj na pokračovania (alebo pôvodnú sériu). Je to dobré čítanie na voľné chvíle, ktoré malo z môjho pohľadu len tú chybu, že sa mi nedostala úplne pod kožu, preto je moje hodnotenie nižšie.

Budúci rok vychádza druhý diel série, Twist.


star_up  star_up  star_up  star_half  star_down


 

Magic Study – Maria V. Snyder [GR]

Magic Study je druhým dielom série Study (alebo Kroniky Ixie, ako chcete) a pokračuje v rozprávaní príbehu Yeleny, ktorá sa po dráme v Poison Study vracia do rodnej Sitie, odkiaľ ju uniesli ako dieťa. Ocitá sa v kruhu rodiny a vlastného rodu, avšak necíti sa tam vítaná – a ani v bezpečí. Presúva sa do školy pre mladých čarodejníkov a tam sa pokúša naučiť ovládať svoje novonadobudnuté schopnosti. Ideálne skôr, než ju pripravia o život. V Sitii sa však objavujú mŕtve dievčatá a do cesty sa jej stavia vraj právoplatný vládca Ixie, ktorý chce získať naspäť svoj trón od veliteľa Ambroseho.

Po ohromujúcej prvej časti som od dvojky nečakala veľké sklamanie, no musím sa priznať, že som pokračovaním nebola až taká ohromená. Yelena zostáva výnimočnou hrdinkou, ale začína mať syndróm všemocnej postavy, ktorá zo dňa na deň dostáva ďalšie schopnosti a tajomné tituly. Celý dej sa odohráva na inom mieste ako jednotka a asi polovicu knihy sa stretávame s novými postavami, z ktorých na mňa ani jedna nezapôsobila tak, ako starí známi z jednotky. Tí sa tam našťastie asi v polke objavili a moje nadšenie tým narástlo (lebo Valek – nič viac človek dodávať nemusí). Niektoré scény mi taktiež pripadali pomerne bezúčelové a stali sa iba preto, aby sa mohlo stať niečo iné. Čo však táto kniha zdieľa so svojou predchodkyňou, je skvelá mytológia, o ktorej sa postupne dozvedáme stále viac, no nikdy nie tak veľa, aby ste v tom mali zmätok, a záhada, ktorá si dokáže udržiavať vašu pozornosť a nútiť vás čítať ďalej. Najviac ale obdivujem to, že politika v tomto príbehu nie je čiernobiela. Nový režim, ktorý bol násilne nastolený, autorka neprezentuje ako niečo zlé, čo musí hrdinka zastaviť – má svoje muchy, ale má aj aspekty, ktoré vás nútia súhlasiť s ním. Na druhej strane je starý režim prezentovaný takisto – v niečom dobrý, v niečom zlý. V konečnom dôsledku to nie je o nastolení lepšieho režimu, ale o hľadaní zlatej strednej cesty.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Smut – Karina Halle [GR]

Smut je stand-alone NA contemporady, ktorá má zaujala najmä preto, lebo jej hlavnými hrdinami sú dvaja wannabe spisovatelia. Blake a Amanda spoločne navštevujú kurz tvorivého písania. Učiteľka z nich (veľmi originálne) vytvorí dvojicu, pričom ich úlohou má byť napísanie novely. Aj keď sa tí dvaja spočiatku neznášajú, spolupráca ich začne baviť a to až natoľko, že ju Blake presvedčí, aby spolu začali publikovať… Erotické romance. Pretože tie sa predávajú najlepšie a obaja potrebujú rýchlo prísť k peniazom. A tak začnú publikovať pod spoločným pseudonymom – a postavy v ich knihách nie sú jediné, medzi ktorými to začne iskriť.

Na prvý pohľad pôsobí Smut ako hociktorá iná NA romanca a… Je to tak. Nemôžem povedať, že by ma jej čítanie nebavilo, to rozhodne nie, ale v konečnom dôsledku nebola až taká revolučná, ako som dúfala, že bude. Hoci sa v anotácii prezentuje najmä ich „škandalózne tajomstvo“ – to jest písanie erotických romancí, ktoré Blakov otec, vlastník kníhkupectva, odsudzuje ako odpad literatúry a ktoré by Amandina snobská matka nepredýchala, veľkú časť knihy venovala autorka písaniu ich školskej úlohy. Čo je logické, pretože je jasné, že sa zblížili už počas tejto fázy ich spolupráce a nie až keď začali písať erotiku. Lenže keď už došlo na tú „škandalóznu“ časť, začala som sa nudiť. Mala som pocit, že v tomto bode by tí dvaja už dávno mali byť spolu, lenže medzitým museli prísť hlúpe drámy, hlúpe odhalenia, hlúpe hádky, bez ktorých by som sa rozhodne zaobišla, lebo iba samotní vývoj ich vzťahu – od neznámych po zamilovaných – ma zaujímal dostatočne aj bez toho, aby im to niečo zamotávalo. U mňa je to priemer. Bolo to vtipné a žhavé, hovorilo sa tam o písaní a hlavní hrdinovia interagovali aj s inými postavami ako jeden s druhým, ale to naťahovanie som v tomto prípade príliš neocenila.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Fobidden Men – Linda Kage

V tomto období som konečne dohnala aj ďalšie pokračovania série Forbidden Men, o ktorej prvej časti – Price of a Kiss – hovorím vždy, keď k tomu dostanem príležitosť. Prečítala som konkrétne tretí až šiesty diel, čo bol v tom bode posledný, ktorý som nečítala (sedmičku som zhltla ešte začiatkom roka a osmička vyšla iba pred pár mesiacmi). Aby som sa príliš neopakovala, napíšem hneď tu a teraz základnú informáciu o tejto sérii: je dokonalá. Áno, má slabšie aj silnejšie časti, niektoré postavy si obľúbite viac a niektoré menej, ale celkovo je úžasná. Na konci každej z nich sa stane niečo totálne prehnané, ale vám to obvykle nevadí, pretože vás to dokáže pohltiť. Kageovej sa podarilo vytvoriť postavy, na ktorých vám bude záležať počas celej série a nie iba počas aktuálnej časti tej-ktorej dvojice. Jej knihy sú plné lásky medzi partnermi, ale i lásky medzi členmi rodiny (okrem tej rodičovskej, z nejakého dôvodu sú takmer všetci rodičia v tejto sérii odporní ľudia), nájdete v nich silné priateľské vzťahy, emócie, humor, napätie, šokujúce situácie (ako som už spomínala), ale predovšetkým sú to príbehy, ktoré vás rozhodne nenechajú chladnými.

Be My Hero – Linda Kage [GR]

Tretia časť, Be My Hero, rozpráva príbeh Picka a Evy (ktorú, ak ste čítali prvý diel, si môžete pamätať ako sesternicu Reese). Eva je čerstvo tehotná a snaží sa nájsť svoje miesto vo svete. Po tom, ako ju rodičia vyhodili z domu, nevie, čo chce so svojím životom robiť. Pick má na krku svoju bývalú kamarátku z decáku – a čerstvú manželku –, ktorej sa narodilo dieťa, lenže ona oňho vôbec neprejavuje záujem. Rovnaké rodičovské bremeno spojí Picka a Evu – takisto ako rovnaká túžba po normálnom domove, ktorý ani jeden z nich nemal. Lenže po Evu si príde jej slizký otec a Pick je bývalým trestancom, ktorý sa stará o prakticky cudzie dieťa – z toho môžu byť iba problémy.

Autorka sa ani v tejto časti nebála dať postavám drsnú minulosť, ale – ako to máva vo zvyku – nevykresľuje ju z toho depresívneho uhla. Je to niečo, čo jej postavy formuje, a nie niečo, čím by vás chcela psychicky vydierať, aby ste ich ľutovali a už len preto im priali šťastnú budúcnosť. Pick je úžasný hrdina, priam až nereálne dokonalý, ale to som vedela už po prečítaní druhej časti. Eva mi v prvej časti série liezla na nervy, takže som si nebola istá, ako bude náš vzťah pokračovať. Lenže autorka ju primäla zmeniť sa. Ešte na začiatku v nej vidíte tú rozmaznanú pubertiačku, avšak na konci je z nej rozumná mladá žena, ktorá je ochotná urobiť čokoľvek, aby ochránila svoju rodinu. Nebola som z tejto knihy taká unesená ako z tej prvej, ale na druhej strane ma bavila viac ako druhý diel. (Čomu som však naozaj nerozumela, boli tie Pickove vízie budúcnosti, v ktorých videl Evu ako svoju manželku – takmer ma to núti označiť to za paranormálnu romancu namiesto contemporary… No predstierajme, že to bolo normálne.) Plus, v tejto časti sa po prvýkrát objavilo moje zlatíčko, Asher.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

With Every Heartbeat – Linda Kage [GR]

Vo štvrtej časti, With Every Heartbeat, sledujeme príbeh Quinna a Zoey, ktorú spoznávame až v tejto časti. Quinn je dobrým, nevinným a neskúseným chlapcom, ktoré si okolo prsta obmotala Cora – trochu ľahšia slečna, o ktorej prelietavosti vedia úplne všetci okrem Quinna. Do toho vstupuje Corina niekdajšia najlepšia kamarátka, Zoey, ktorá ako jediná vie o Corinom zlom zdravotnom stave. Zoey utiekla z domova od svojho krutého otca, aby podstúpila transplantáciu (eh, už si nespomínam čoho) a zachránila svojej kamarátke život. Lenže spozná Quinna, s ktorým si rozumie tak, ako ešte nikdy s nikým. Spája ich nielen povaha, ale i podobná zlá skúsenosť s rodičmi. Spolu by tvorili dokonalý pár – ak by Quinn nebol presvedčený, že miluje Coru.

With Every Heartbeat považujem za jeden z tých slabších dielov. Nie je to tým, že by ma hlavné postavy nudili alebo mi nejako vadili, to rozhodne nie, oboch som si zamilovala. Mám však dojem, že ak by autorka nevenovala obzvlášť veľkú pozornosť vedľajším postavám (predovšetkým Tenovi, s ktorým si Zoey vytvorila krásny vzťah), zrejme by som sa trochu nudila. A možno ani nie tak nudila, ako skôr otravovala – všetko by bolo o toľko jednoduchšie, ak by niekto povedal Quinnovi o Core pravdu, ak by Zoey tak tvrdohlavo nedržala jej tajomstvo a hlavne ak by voči nej nebola lojálna aj po všetkom, čo jej spôsobovala (a ak by nebola taká naivná a pochopila, že ju Cora iba využíva). Čítanie tejto časti som si užívala, pretože – ako som už neraz uviedla – zbožňujem všetky tieto postavy. Ale ak by som ich zbožňovala len o čosi menej, mala by som s týmto dielom väčší problém.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

A Perfect Ten – Linda Kage [GR]

Piaty diel, A Perfect Ten, rozpráva príbeh Tena (prekvapivo) a Caroline. S oboma postavami sme sa mali možnosť stretávať už od druhej časti a taktiež sledovať ich pomalé zbližovanie sa, takže by sa dalo povedať, že ich vzťah má najlepší a najreálnejší vývoj. Ten je presláveným sukničkárom, ktorý je beznádejne zamilovaný do sestry svojho najlepšieho priateľa – a čo je najhoršie, Caroline je zamilovaná doňho, preto robí Ten všetko, čo je v jeho silách, aby sa jej sprotivil. Vie, že Noel by ho nikdy nepovažoval za hodného lásky jeho sestry, predsa len ho zažil v jeho najhorších chvíľach. Caroline sa však rozhodne vziať opraty do vlastných rúk a pod rúškom noci sa prepracuje Tenovi do izby a do postele, predstierajúc, že je niekto iný (ak chcete vedieť, ako presne to spravila, pretože si to neviete poriadne predstaviť, musíte si tú knihu prečítať, lebo na to by som potrebovala samostatný príspevok). Keď sa Ten dozvie pravdu, stratí zábrany a rozhodne sa zariskovať. Vždy si predsa môže nájsť nového najlepšieho priateľa, alebo nie?

Nakoľko sa Ten a Caroline oťukávali už nejaký ten čas, dá sa povedať, že v tejto knihe chýba také to veľmi populárne napätie z prvých stretnutí a spoznávania sa. To ale nevadí, pretože namiesto toho dostanete ešte lepší príbeh o tom, ako sa dvaja, ktorí si už priznali, že sa milujú, snažia udržať svoj vzťah pri živote (čo už, obvykle, vo väčšine romancí nevidíme). Áno, ak by túto knihu chytil do rúk niekto, kto nečítal predchádzajúce diely, možno by mal problém pochopiť, prečo sa všetci tak veľmi obávajú Noelovej reakcie, lebo Ten je vo svojom príbehu sladký ako cukrík s extra dávkou oplzlých rečí a verný ako šteniatko. Ale koho zaujímajú názory ľudí, ktorí sa neunúvala prečítať predchádzajúce časti, že? Táto kniha na mňa od prvého dielu zapôsobila najviac. Mala v sebe neuveriteľné množstvo emócií a v závere ma takmer rozplakala – hoci mi bolo jasné, že sa dočkáme šťastného konca. Ak ste sa dočítali až ku štvorke, pred touto sa zastaviť nemôžete.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Worth It – Linda Kage [GR]

Šiesta časť, Worth It, nám prináša príbeh dvoch úplne nových postáv, Knoxa a Felicity. Ich spoločný príbeh sa začal už v minulosti, keď sa ako teenageri stretli uprostred lesa a zamilovali (nie na prvom stretnutí, samozrejme). Lenže obaja pochádzajú z rodín, ktoré sa navzájom nenávidia a ich rodičia by nikdy nedovolili, aby si spolu niečo začali. Paralelne s odhaľovaním ich spoločnej minulosti sa čitateľovi dostávajú kapitoly z prítomnosti, kde sa Knox dostáva z niekoľkoročného väzenia za zločin, ktorý… nuž, technicky spáchal, ale zároveň nespáchal. Je sám, bez domova, bez peňazí a zisťuje, že jeho rodina zmizla. Felicity zas pracuje ako čašníčka v klube Forbidden, pretrhla všetky putá s rodinou, je sama, bez domova a podvedená svojím priateľom. Jeden druhého by mali nenávidieť, lenže ako môžete nenávidieť niekoho, koho milujete?

Ak som si pri prvej časti myslela, že v nej autorka otvorila drsnú tému, nie som si istá, o čom je táto šiesta. Asi to vravím o každom diely, ale tento v sebe mal skutočne brutálnu dávku emócií. Knox a Felicity ma emocionálne rozdrvili, zamilovala som sa do nich a mám dojem, že by som s nimi zvládla ešte jeden samostatný príbeh (ale to by znamenalo, že sa v ich životoch niečo pokazilo a to by som nedopustila). Autorka ma mnohokrát prekvapila – niekoľkokrát som si s istotou hovorila, ako to bude pokračovať alebo kto za čo môže, no nič z toho sa nestalo. Kniha je vďaka štýlu, akým je napísaná, úplne odlišná od predchádzajúcich častí – zároveň však dokonale zapadá do série. Aj keď sme Felicity a Knoxa doposiaľ nestretli, ich príbehy autorka dokonale zladila s príbehmi vedľajších postáv a všetko to prepojila dokonalými nitkami do bezchybnej siete. Vôbec mi nepripadali ako cudzinci. Zároveň však môžem skonštatovať, že táto kniha sa dá najjednoduchšie čítať ako samostatný diel, ak náhodou nemáte chuť na celú sériu, ale chceli by ste si od autorky niečo prečítať (hoci v tom prípade predsa len odporúčam začať jednotkou – tá bola menej drsná). Worth it ma prekvapilo, pobavilo, rozosmutnelo a rozdrvilo. Je to skvelý príbeh uprostred skvelej série.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda – Robert Louis Stevenson [GR]

Po Búrlivých výšinách prišlo ďalšie spoločné čítanie s Nell a Sue, tentokrát to bol Podivuhodný prípad doktora Jekylla a pána Hyda (hlasovala som za túto knihu najmä preto, lebo som po konci piatej série Once upon a time bola celkom zvedavá na originálny príbeh). Pri spoločnom čítaní som trochu zlyhala a celkovo zostávala pozadu – demotivovalo ma to množstvo strán… O ktorých som sa neskôr dozvedela, že sú to úplne iné poviedky a že som tú knihu dočítala už mesiac predtým.

Čo teda povedať o doktorovi Jekyllovi a pánovi Hydovi? Najväčší problém spočíva v tom, že ma táto kniha nemala veľmi čím prekvapiť, keďže ten finálny zvrat pozná úplne každý – hádam aj ten, kto netuší, že sa jedná o knihu (lenže to nie je chyba knihy, samozrejme). V každom prípade som si to chcela prečítať, pretože ma zaujímalo, ako sa vlastne z Jekylla stal Hyde a dozvedela som sa aj čosi viac. Stevenson prišiel so zaujímavou myšlienkou a ja, človek, ktorý sa do všetkého púšťa mysliac na dôsledky mojich činov, som sa dokázala s Jekyllom celkom desivo stotožniť. Nebolo by to skvelé, robiť čokoľvek, čo sa vám zachce, bez toho, aby vás ťažili k zemi následky? Oj, mať taký zázračný prípravok v rukách, skončím rovnako ako pán doktor.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *