Knižný súhrn 2016: Január – Apríl

Knižný súhrn 2016: Január – Apríl

Zatiaľ čo minulý rok sa mi Knižné súhrny darilo vytvárať pomerne načas, tento rok som to veľmi zjavne odflákla. Nechcem sa na nič vyhovárať, ale myslím, že za to môžu najmä príspevky do projektu Zo zákulisia príbehov, ktoré celkom úspešne požierali to málo času, ktorý si som bola schopná pre tento blog vyhradiť. Rozhodla som sa to však dohnať, nejako si uplynuté mesiace rozdeliť a predsa len napísať na svoj knižný blog zopár knižných príspevkov, keď už mi to s tými recenziami tak prekliato nejde.

Nakoľko sa mi poväčšine darilo spisovať svoje názory krátko po dočítaní na Goodreads, je možné, že z nich budem čerpať a pokiaľ moje „recenzie“ na GR sledujete, mohlo by sa vám stať, že sa nič nové nedozviete. Ale to, pravdaže, nie je dôvod, prečo by ste do tohto článku nemohli nakuknúť, že?



 

#Selfie – Cambria Hebert [GR]

#Selfie je štvrtým pokračovaním série Hashtag, avšak na rozdiel od prechádzajúcich troch častí sa tento venuje príbehu Braedena a Ivy, dvoch najlepších kamarátov Romea a Rimmel. Dej nie je nijako komplikovaný – Braeden a Ivy jeden druhého neznášajú, ale keďže od nenávisti je len krôčik k jednej nečakanej vášnivej noci, presne k tomu napokon dôjde. Spočiatku sa vzájomnej príťažlivosti snažia brániť, najmä kvôli Braedenovej bývalej, ktorá je Ivynou dobrou kamarátkou. Nakoniec jej ale podľahnú a je iba otázkou času, kedy sa niečo pokazí.

Braeden je skvelý hrdina. Reálnejší ako Romeo, s problémami, s ktorými sa obyčajný smrteľník stotožní omnoho jednoduchšie. Rieši peniaze, rieši rodinu, rieši priateľov i dievča, o ktorom sám nevie, či ho má rád alebo neznáša. Nie je to dokonalý chlap, ale je to perfektná nedokonalá postava, ktorá z vás dostane celú škálu emócií. Ivy som si počas prvých troch dielov vôbec neobľúbila a ani teraz by som ju neoznačila za obľúbenú postavu. No vďaka pohľadu do jej hlavy vidíte, že jej charakter nezostal zaseknutý na mieste, ale vyvíjal sa, ako sa vyvíjajú aj reálni ľudia. Na druhej strane, Ivy a Braeden síce vytvorili zaujímavý pár, ale nedokázali vo mne vyvolať skutočné emócie a niekedy mi ich zamilovanie sa pripadalo zvláštne unáhlené. Lenže to sa dalo čakať, keď som interakcie týchto dvoch postáv mohla pozorovať už počas troch kníh a jediné, k čomu sa dostali, bolo obyčajné (nesexuálne) hašterenie sa. Na niekoho, kto prvé tri diely nečítal, by to možno pôsobilo inak. Dokonalá je však bromance medzi Braedenom a Romeom. Zbožňujem všetky ich interakcie a ich bezchybné priateľstvo. Takéto priateľstvá sú dôvodom, prečo sú niektoré knihy zaujímavejšie ako iné.

Séria má vydané ešte ďalšie dve pokračovania #Poser a #Heart.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

To Professor, with Love – Linda Kage [GR]

Druhý diel série Forbidden Men rozpráva príbeh Noela a jeho učiteľky Aspen. Noel je veľký futbalista, milovaný všetkými ženami, len jeho známka z angličtiny ide dolu vodou. Aspen sa stala učiteľkou literatúry vo veľmi mladom veku, chladný vzťah s rodičmi ju rýchlo vyhnal z rodného hniezda, je zásadová a neporušuje pravidlá. Keď sa životy tých dvoch začnú miešať viac, ako by sa životy učiteľa a študenta miešať mali, môžu z toho byť iba problémy. Ak ich prichytia, Aspen príde o kariéru učiteľky a Noela vyhodia z tímu. Otázkou je, či im to za to stojí…

Chémia medzi Noelom a Aspen bola ohromná a ich vzťah sa vyvíjal prirodzene. Kageová má rozhodne talent na uveriteľnú romancu, ktorá vo vás bude vyvolávať všetky možné i nemožné pocity. Noel sa radí do kategórie skvelých hrdinov, ktorí nemajú dôvod vás vytáčať. Keď sa pre niečo rozhodne, nič ho nezastaví – či už ide o Aspen alebo o jeho troch súrodencov, ktorí sú preňho všetkým na svete. Aspen je príjemná hrdinka – je múdra, jej nesmelosť prináša zopár vtipných scén, a keď ide do tuhého, spraví, čo spraviť musí. Mala však aj niekoľko slabých okamihov, kedy som ju mala chuť prefackať. Občas bola zbytočne hysterická a byť na Noelovom mieste, neznesiem to. Autorkin štýl písania je rovnako skvelý ako pri prvej časti, avšak dej je trochu slabší, trochu natiahnutý a možno by sa zaobišiel bez niektorých tých dramatických momentov. Najväčším plusom tejto knihy sú však všetky jej vedľajšie postavy. Druhý diel priniesol celú várku nových (aj starých) postáv, ktoré si veľmi rýchlo zamilujete a začnete o nich prejavovať záujem aj bez toho, aby ste o nich čosi vedeli. Takže aj keby vás táto kniha príliš nechytila, určite siahnete po ďalších, lebo Pick, Quinn a Ten za to stoja.

Séria by mala celkovo obsahovať desať dielov, aktuálne je dostupný ôsmy. Tretie pokračovanie sa venuje príbehu Picka a Evy, s ktorou sme sa mohli stretnúť už v prvom diely, Price of a Kiss.


star_up  star_up  star_up  star_half  star_down


 

The Girl’s Got Secrets – Linda Kage [GR]

Po druhom diely série Forbidden Men som sa pustila rovno do čítania siedmej časti. Prečo? Pretože jej anotácia ma neuveriteľne zaujala, a pokiaľ by som najprv musela prečítať tie štyri časti medzi tým, zrejme by som si ani jednu z nich poriadne neužila. A tak som sa s oduševnením vrhla do čítania príbehu speváka Ashera a bubeníčky Remy, ktorá sa v prezlečení za chlapa rozhodne pridať k jeho skupine. Jej klamstvá sa spočiatku zdajú byť nevinné – chcela iba dostať šancu ukázať všetkým, aká je dobrá, a kým bola dievčaťom, nechceli si ju vypočuť. Lenže keď sa jej city k Asherovi začnú meniť z priateľských na romantické, situácia sa začne komplikovať. Asher navyše pozná jej dievčenské ja a dal jej jasne najavo, že o ňu má záujem. No čo ak je už na pravdu príliš neskoro?

Mám dojem, že už od čias filmu She’s the Man som čakala, kedy narazím na knihu s podobnou tematikou – a to čakanie sa mi vyplatilo. The Girl’s Got Secrets je klenotom medzi new adult contemporary literatúrou (to vravím úplne objektívne, môj názor neovplyvňujú žiadne subjektívne pocity). Prináša síce neoriginálnu zápletku, ale v dokonalom spracovaní. Má to bláznivú hrdinku, ktorá nikdy nespravila nič, čím by ma naštvala, jej rozhodnutia a činy sa dajú pochopiť, je vtipná, sebavedomá, odvážna a celkovo iná ako väčšina NA hrdiniek. Asher… Oh, Asher. Nedá sa nesúcitiť s jeho osudom a netrpieť pri každom okamihu, kedy niečo zdôrazní, ako veľmi mal zbabraný život. Je to rozkošné zlatíčko, ktoré musí byť za každú cenu ochraňované. Aj keď… V istých okamihoch pôsobil trochu posadnuto – nie v násilníckom slova zmysle, ale skôr v zrelý-do-blázinca zmysle. Zbližovanie sa Ashera a Remy sa nedá prirovnať k ničomu inému (očividne). Nedostanete žiadnu insta-love (oooočividne) a v podstate len sledujete, ako sa tí dvaja zbližujú na duševnej úrovni, kde pohlavie nezohráva žiadnu rolu (viac-menej, eh). Veľmi dôležitý je v knihe aj vzťah Ashera s jeho bratom, ktorému je venovaný výrazný priestor. A ako pri všetkých ostatných častiach série Forbidden Men, aj tuto zohrávajú veľkú úlohu vedľajšie postavy, ktorých scény nikdy nie sú otravné ani zbytočné. Ústredný konflikt navyše nie je spôsobený neochotou hrdinky otvoriť ústa – kým si uvedomila, čo k nemu cíti, bolo už príliš neskoro vyjsť s pravdou von. Táto kniha má skrátka všetko – lásku, priateľstvo medzi hrdinami, priateľstvo medzi ostatnými postavami, rodinné vzťahy, drámu, napätie a humor.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

The Score – Elle Kennedy [GR]

Po dokonalom prvom a problémovom druhom diely prišlo tretie pokračovanie série Off-Campus, ktoré sa venovalo príbehu Deana a Allie. Allie po rozchode so svojím dlhoročným priateľom potrebuje zmeniť prístup k životu a nezáväzný sex jej pripadá ako dobrý nápad – nie je to ale jej šálka kávy. Veľká miera alkoholu však spôsobí, že aj tak skončí v posteli s presláveným sukničkárom Deanom, ktorému však jedna noc nestačí a chce viac. Allie sa nakoniec poddá a spoločne si začnú nezáväzne užívať – až kým sa im do toho nepripletú emócie… (Wou, znie to strašne originálne, keď píšte prakticky ten istý popis už pre druhú knihu v jedinom poste.)

The Score rozhodne prekonalo The Mistake, kde som si vďaka nepríjemnej hrdinke nevedela poriadne užívať príbeh skvelého Logana. Allie rozhodne to nie je žiadna „škaredka“ ani nerd či geek, je to normálna mladá žena, ktorá má skúsenosti s chlapmi, bez extrémnej traumy z minulosti, ktorá sa rozhoduje, akým smerom popohnať svoju kariéru. Je reálna, je uveriteľná, dá sa s ňou stotožniť. A tiež je dostatočne bláznivá, aby dokázala ustáť niekoho s takou povahou, akú má Dean. Osobne som si ho obľúbila už na začiatku, takže som sa na jeho príbeh tešila. Sklamal ma možno iba v tom, ako rýchlo sa stal na Allie závislým (bezdôvodne), ale s tým som mala problém už aj u Logana (jedine Garrettovi sa táto kliatba vyhla). Jeho oplzlosť mu však zostala, a keďže Allie tiež nebola žiadne neviniatko, vytvorili skvelý pár. Potešilo ma tiež zistenie, že má Dean normálnu milujúcu rodinu, ktorá ho podporuje, a že jeho chyby a pochybné rozhodovanie neboli zapríčinené extrémnymi vonkajšími vplyvmi (eh, poväčšine), ale skôr jeho neschopnosťou vzdať sa ľahkovážneho života a dospieť (s tým sa vieme asi viacerí stotožniť). The Score je solídnym pokračovaním – vtipným, emocionálnym, nenáročným na mozgové bunky, ktoré si pravdepodobne užijete. Hodnotenie som znížila najmä preto, lebo mi prišiel záverečný konflikt medzi hrdinami veľmi umelý, odfláknutý a dal by sa spracovať aj lepšie.

Posledný diel série, The Goal, je venovaný Tuckerovi a vychádza koncom septembra 2016.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Pýcha a predsudok – Jane Austen [GR]

V rámci menšieho literárneho pokusu sme sa s Neliss pustili do spoločného čítania knihy Pýcha a predsudok. Zrejme nemá zmysel spomínať, o čom to je, takže len veľmi stručne zhrniem svoje dojmy:

Austenovej štýl písania je… čitateľný. V mnohých komentároch hovorím o autorovom štýle, že bol „čitateľný“, no táto kniha je zosobnením tohto slova. Bolo to maximálne čitateľné. Neverila som, že sa mi takto veľmi bude chcieť čítať ďalej a že to pre mňa nebude utrpenie, keďže nemám veľmi dobrý vzťah s klasikou a väčšinu klasických diel som nedočítala do konca alebo bez preskakovania strán či odsekov. Pýcha a predsudok mi však vôbec neučarovala. Možno nie som dostatočne informovaná o živote v 19. storočí, aby som dokázala oceniť prevratnosť tohto diela, a možno som literárny neandertálec. V každom prípade mi Elizabeth pripadala ako otravná zlatokopka, Darcy nemal žiadnu vlastnosť, ktorú by som vedela oceniť (priznám iba to, že v novom filmovom spracovaní mi bol viac sympatický ako v knihe), nevidela som medzi nimi ani náznak romantiky a netuším, čím to je, pretože Jane a Bingley boli ako dve hrdličky (a to hádam nemali o veľa viac stretnutí ako hlavní hrdinovia). Až na občasné trefné hlášky pána Benneta (a blbosť pána Collinsa) som tam ani toho humoru veľa nenašla. Plus, nemám veľmi v láske opisy a vďaka tejto knihe som zistila, že opisy dialógov mám v láske ešte menej.


star_up  star_up  star_down  star_down  star_down


 

Búrlivé výšiny – Emily Brontë [GR]

K Búrlivým výšinám som sa dosť obšírne vyjadrila na Goodreads, a keďže sa mi môj súhrn celkom pozdáva, odkazujem vás naň, pokiaľ vás zaujíma môj detailnejší rozbor. Tuto iba stručnejšie zhrniem niektoré základné body: Rovnako ako Pýcha a predsudok, ani Búrlivé výšiny sa nestali automaticky mojou literárnou láskou a nechystám sa ich čítať znovu. V každom prípade sa Brontëovej podarilo to, čo Austenovej nie – prinútila ma zamyslieť sa nad tým, čo som čítala. Áno, väčšina postáv ma počas celej knihy bytostne štvala, hlavní hrdinovia boli neznesiteľní a výber rozprávača mi pripadal nevhodný, skreslený a subjektívny. Pokiaľ ide o Heathcliffa, nikdy nepochopím, tú fascináciu niektorých žien jeho postavou. Bol to bastard, nič viac sa o ňom povedať nedá.

Pri posledných kapitolách som však pochopila, že Brontëová nenapísala knihu o láske, ale knihu o posadnutosti. Púšťala som sa do toho ako do romantického príbehu, ibaže tým táto kniha nie je. Mám dojem (alebo tomu chcem naivne veriť), že autorka nám nechcela predstaviť Heathcliffa a Katarínu ako nejakú ultimátnu verziu pravej lásky až za hrob, ale práve naopak – ukázala, ako dokážu ľudia jeden druhého zničiť v presvedčení, že sú v práve. A pochopila som to v okamihu, kedy nám autorka ukázala mladú Katku a Haretona, ktorí mi na tvár privolali úprimný úsmev. Bolo medzi nimi veľa zloby a opovrhovania, ale na rozdiel od Kataríny a Heathcliffa sa dokázali povzniesť nad seba samých a urobiť to, čo bolo správne – oľutovať svoje činy a preniesť sa cez vlastnú pýchu.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

The Lunar Chronicles – Marissa Meyer [GR]

Prednedávnom sa mi podarilo zverejniť trochu obšírnejšiu recenziu na The Lunar Chronicles, takže pokiaľ vás zaujíma môj komplexnejší názor na túto štvordielnu sériu, obráťte sa na ňu. Tuto iba v krátkosti: The Lunar Chronicles rozprávajú príbeh Pozemšťanov a ľudí, ktorí osídlili Mesiac. Nie sú to však obyčajní ľudia – majú moc, ktorou dokážu očarovať mysle iných a získať nad nimi kontrolu. Sú nebezpeční pre každého, kto sa ich schopnostiam nedokáže brániť – alebo je voči nim naopak odolný. Obzvlášť kráľovná Luny, Levana, ktorá chce svadbou s princom Kaiom získať moc nad Zemou a jej obyvateľmi.

Táto dystopická séria je zároveň re-tellingom štyroch klasických rozprávok. Cinder je prerozprávaním Popolušky, kde namiesto od popola má tvár zababranú od mazu a namiesto slúžky robí mechaničku. Scarlet prináša nový pohľad na Červenú čiapočku, v ktorom nie je len vnučkou, ale i skvelou pilotkou, ktorá pátra po starej mame v spoločnosti hybrida človeka a vlka. Cress je novým podaním Zlatovlásky, ktorú namiesto do veže uväznili vo vesmírnom satelite, odkiaľ pomocou svojich hackerských schopností špehuje Zem. No a Winter je Snehulienka – ak by bola Snehulienka prekrásnou šialenou princeznou, ktorá odmieta používať svoje schopnosti a ničiť nevinným ľuďom životy, a preto prichádza o zdravý rozum.

The Lunar Chronicles prinášajú skvelé postavy, skvelé romantické i priateľské vzťahy, protivníka, ktorého budete s obľubou nenávidieť, dostatočné dávku drámy, akcie, napätia i humoru. Autorka sa so svojím svetom skvelo vyhrala – existujú v ňom kyborgovia, androidi sú bežnou súčasťou domácností a namiesto áut používajú vznášadlá. Stretávame sa tu s kráľovnami a kráľmi, princami a princeznami, doktormi, výskumníkmi, armádou, hackermi, vlčími mutantmi, priekupníkmi ľudí i zlodejmi. Áno, prvá časť je síce trochu predvídateľná a v druhej časti sa dočkáte jednej z najinstantnejších romancí a štvrtá kniha je taká dlhá, že v polke zabudnete, čo sa stalo na začiatku (tretia je dokonalá, na tu nech mi nikto nesiaha), ale trúfam si tvrdiť, že ak tomu dáte šancu, pri prvej časti sa nezastavíte.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Město mrtvých – Jiří Pavlovský [GR]

Druhé pokračovanie českej série Kladivo na čaroděje pokračuje tam, kde sa skončil prvý diel. Zároveň však prináša samostatné dobrodružstvo, v ktorom zo zeme vstávajú mŕtvoly, celé mesto sa snaží hrdinov pripraviť o hlavu a v lese straší obrovské monštrum, ktoré dokáže každého spáliť jediným dotykom. Félix, Klaudie, Vincenc a Walter musia využiť svoje špeciálne schopnosti, aby zastavili vražednú obludu, sfanatizovaných dedinčanov a zachránili tých, ktorí končia na obetnom oltári. No v prvom rade však musia urobiť všetko preto, aby zostali nažive a unikli z toho prekliateho mesta.

Na rozdiel od prvého dielu mi dvojka pripadala konzistentnejšia – lepšie som sa orientovala v deji a tým pádom som si ho lepšie užila. Pohľady medzi postavami sa striedajú v tých správnych okamihoch, takže ste vždy v napätí, čo sa bude diať ďalej. Autor nepoľavuje zo svojho humoru – je stále rovnako cynický a drsný (na scénu, ako sa snažili cez les previesť vysoko výbušnú látku, budem ešte dlho spomínať). Veľkým plusom tejto knihy je, že neprichádza s ničím opozeraným – je to svojský príbeh, aký ste ešte nečítali, nie je to veľmi s čím porovnávať a tak si tú jazdu môžete spokojne užívať.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Společenstvo prstenu – J. R. R. Tolkien [GR]

Nie som fanúšikom Tolkiena. Tým nechcem povedať, že ho nemám rada, iba skrátka nie som jeho fanúšikom. Nestala som sa ním po prečítaní Hobbita, nestala som sa s ním po pozretí si prvých dvoch častí Hobbita (pri oboch som zaspala, len tak medzi nami) a nestala som sa ním ani po vypočutí si audioknihy Spoločenstva prsteňa (a pri prvých dvoch pokusoch o sledovanie filmového spracovania som tiež zaspala – a nie, nerobím si srandu). Musela som zakaždým vykonávať nejakú manuálnu činnosť, aby som pri tom nezaspala, a ak som potrebovala zaspať, používala som ho ako uspávanku (ktorá skoro zabrala, lenže potom by som to musela počúvať zase a za to mi to teda nestálo).

Nepopieram, že v jeho tvorbe je veľký kus umenia. Najmä vďaka tomu, čo dokázal Tolkien, máme dnes mnohé iné fantasy diela, ktoré sa ním inšpirovali – a možno aj celá fantasy je taká, aká je, iba vďaka nemu. Ale to nič nemení na tom, že ma to nebavilo. Pri opisoch som sa strácala, postavy ma nezaujímajú a počúvala som to do konca hlavne preto, lebo som po a – už začala, a po b – cítim akúsi morálnu povinnosť dotiahnuť to do konca. Aktuálne mám za sebou už aj druhú knihu a k tej sa budem vyjadrovať až neskôr, no stále to nie je nič pre mňa. Nebudem sa ani len pokúšať o nejaké rozumné hodnotenie – Tokien už pre mňa nie je iba fantasy, je to klasika a ako som sa už určite neraz zmienila, ja a klasika nemáme dobrý vzťah (Búrlivé výšiny sú výnimkou, ktorá toto pravidlo potvrdzuje).


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *