The Substitute | Potrebujem snúbenca, zn. urýchlene

The Substitute | Potrebujem snúbenca, zn. urýchlene

  • Autor: Denise Grover Swank
  • Séria: The Wedding Pact, prvý diel
  • Jazyk: eng
  • Hodnotenie na GR v čase čítania: 3.94
Megan Vandemeer chcela povedať rodičom o ukončení svojho zasnúbenia, ale o mesiac a pol neskôr nastupuje do lietadla smerujúceho domov na svoju svadbu. Vyhýbala sa tomu tak dlho, ako len mohla, ale teraz nastal čas priznať sa – čo je hrôzostrašná predstava, keďže jej matka z toho bude zaručene viniť ju namiesto jej podvádzajúceho a emocionálne chladného ex. O niekoľko drinkov a dve Dramaminy neskôr Megan vytára svoj príbeh vysokému, tmavovlasému a očarujúcemu cudzincovi sediacemu v sedadle vedľa nej.

Joshovi McMillanovi zostáva už iba jediný týždeň na záchranu jeho podniku, keď nasadá do lietadla smerujúceho do Kansas City, nechávajúc všetky detaily na náhodu. Nečakanú odpoveď dostane v podobe prekrásnej brunetky vedľa seba. Aj keď je totálne na mol, jej úprimnosť, otvorenosť a humor ho očaria. Preto keď pred pristátím stratí vedomie, pomôže jej dostať sa z lietadla – a tento dobrý skutok ho privedie ku kolosálnemu nedorozumeniu. Jej rodičia sa nazdávajú, že ide o jej snúbenca. Zhodou okolností však tento zmätok môže pomôcť Joshovi zachrániť jeho podnik, preto sa rozhodne pokračovať v predstieraní, presvedčený, že tým pomôže aj samotnej Megan. To jediné, čo musí urobiť, je zahrať dostatočne presvedčivý verejný rozchod, ktorý by utíšil jej matku.

Josh má byť len náhradným ženíchom, ale čím viac času spolu s Megan strávia, tým viac ich falošné zasnúbenie začína pôsobiť ako skutočné… a o to menej ho chcú zrušiť. Môže mať vzťah, ktorý začal ako fraška, šťastný koniec?(Preklad anotácie)


Trojdielna séria The Wedding Pact rozpráva individuálne príbehy troch kamarátok. Hrdinkou prvej knihy, The Substitute, je Megan, ktorá sa chystá odletieť domov na vlastnú svadbu. Háčik je však v tom, že už šesť týždňov nemá žiadneho snúbenca. Zo strachu z matkinho hnevu sa rozhodne pristúpiť na nápad Josha, muža, ktorého spoznala v lietadle do Kansas City, a spraví z neho svojho náhradného ženícha. Postačí, aby sa s ňou veľmi dramaticky rozišiel pred všetkými jej príbuznými a Megan by z toho vyšla ako obeť, na ktorú by sa jej matka predsa nemohla hnevať.

Vytvára sa však medzi nimi silné puto a ani jeden z nich sa do verejného rozchodu príliš nehrnie. Megan by ale mohla na Josha veľmi rýchlo zmeniť názor, ak by sa dozvedela, že jeho dôvody k ceste do Kansas City sú späté s jej rodinou. Lenže Josh sa nehodlá stiahnuť, dokiaľ nenájde dôkazy, ktoré by mu mohli pomôcť zachrániť jeho rodinný podnik. Otázkou je, čo si vyberie: firmu či Megan?

The Substitute je prvou knihou od Denise Grover Swank, ktorú som prečítala, a musím povedať, že ma nesklamala. Kniha má svoje pre aj proti, ale rozhodne by som ju zaradila skôr k tomu lepšiemu z žánru Adult contemporary romance. Zaujala ma minimálne na toľko, že sa chystám prečítať si aj ďalšie časti, ktoré rozprávajú príbeh veľmi praktickej právničky Blair a milujúcej i večne pozitívnej Libby. V prvom rade sa ale pozrime na Megan a Josha.

It was only ten-thirty and it was already a craptastic day.

Megan je hrdinkou, ktorú si dokážete obľúbiť. Jej strach z matky či ochota priviesť si do domu úplne cudzieho chlapa len s jeho prísľubom, že jej chce iba pomôcť, jej trochu uberali na charaktere. Avšak väčšinu času bola zábavná a inteligentná, dokázala sa parádne rozčúliť a nikým – s výnimkou svojej matky – si nenechala skákať po hlave. Jej rozhodnutia by som nazvala skôr zúfalými ako naivnými, nezačala nad Joshom ihneď vzdychať a prehlasovať, ako strašne sa zamilovala. V priebehu deja dochádza k jej postupnému charakterovému vývoju, učí sa, ako si lepšie zastať svoj názor a nezostáva na jednom mieste.

Josh je zasa naozaj ideálnym hrdinom. Je vykreslený ako skutočný džentlmen (až je trošku nereálny, heh), ktorému ide v prvom rade o jeho podnik a o ľudí, ktorí by prišli o prácu, ak by ho musel zatvoriť. Niekomu by uňho mohlo chýbať to v súčasnosti veľmi obľúbené dominantné správanie, ale pre mňa predstavoval ideálne vyváženosť medzi slovami „rozkošný“ a „sexy“. Jeho osobnostný vývoj spočíval skôr v uvedomení si, že má nárok na kúsok šťastia len pre seba, a že nie vždy stojí všetko iba na práci a na obetovaní sa pre iných.

Vzťah Josha a Meg sa nedá označiť inak ako insta-love, keďže sa celý príbeh odohráva iba v priebehu niekoľkých dní, kedy sa do seba stihnú zamilovať. Avšak tým, že má knihy dlhší rozsah, vám ich postupné zbližovanie sa nepripadá unáhlené. Príbeh je založený na teórii lásky na prvý pohľad, ale namiesto toho, aby ich pri sebe držala nespútaná vášeň a túžba dostať toho druhého za každú cenu do postele, to bola skôr zvedavosť. Vedeli, že ak by sa stretli za iných okolností, určite by dali svojmu vzťahu šancu. Lenže už od začiatku boli odsúdení k tomu, aby sa rozišli a zabudli na toho druhého, čo ich vlastne nútilo chcieť to za každú cenu udržať.

He glanced at Megan’s mother, his gaze allowing for no argument. “This woman by my side is the woman I want to marry, exactly as she is right now. I don’t want her transformed into some cookie-cutter Barbie doll, so don’t you dare try to do it.”

Príbeh je plný emócií, vtipných scén, na ktorých sa budete o dušu rehotať, príjemných hlavných aj vedľajších postáv, ktoré vás nenechajú chladnými (aj keď netvrdím, že ich budete mať v každom prípade nevyhnutne radi), nájdete tam trochu drámy i napätia, menšie tajomstvo či dve, ale na druhej strane i trochu predvídateľný dej. Čo možno predvídať nebudete, sú niektoré rozhodnutia postáv, ktoré mňa osobne náramne prekvapili. Swankovej sa podarilo primäť postavy k niečomu, čo mnoho autoriek nerobí – k uvažovaniu. Nerobili dôležité rozhodnutia unáhlene, čím by sa dej naplnil zbytočnou neinteligentnou drámou, ale zachovali sa rozumne a reálne.

Najväčším sklamaním pre mňa v tejto knihe predstavuje koniec. Romantická dejová línia sa vyvíja postupne a prirodzene, avšak autorke akoby nezostal priestor pre dostatočné vyriešenie Joshovho problému s firmou, a tak to len pekne zabalila a strčila do najmenšieho možného priestoru. Myslím, že taká kľúčová línia mohla byť zvládnutá lepšie. Dá sa povedať, že táto verzia bola zrejme trochu reálnejšia, ale ak to už nechcela zbytočne dramatizovať, mohla si aspoň zvoliť iné spracovanie, kde by boli hlavný hrdinovia tohto rozuzlenia viac zúčastnení. Ale kto vie, možno sa odpovedí dočkáme v jednom z pokračovaní, kde hrá druhú polovicu šťastného páru Joshov nepodarený starší brat Noah.

Suma sumárum, je to pekný príbeh o láske, rodine, priateľstve a prioritách. Odporúčam ako čítanie na voľné chvíle, kedy sa budete mať chuť pri čítaní zabaviť a nie roniť slzy nad tragickými osudmi hlavných postáv.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

2 thoughts on “The Substitute | Potrebujem snúbenca, zn. urýchlene

  1. túto knihu som si akosi nechcela prečítať, nevenovala som jej pozornosť, ale po tvojej recenziii to isto zvážim. Konečne uvažujúce postavy! Niekedy žasnem nad tým, aké hlúpe postavy dokážu autorky vytvoriť a kde vlastne mali ony rozum, keď ich vytvárali. Príbeh znie veľmi dobre. Zdá sa, že sa aj rýchlo čítať, putuje do môjho to-read mega-strašne-dlhého listu :D

    1. Ale tak tie neuvažujúce postavy sú celkom reálne, kopa ľudí neuvažuje :D Ale dúfam, že sa ti to bude páčiť, ak sa do toho raz pustíš :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *