Richelle Mead – Gameboard of the Gods

Richelle Mead – Gameboard of the Gods

  • Autor: Richelle Mead
  • Český názov: Šachovnice bohů
  • Séria: Age of X, prvý diel
  • Jazyk: eng, cze
Vo futuristickom svete takmer zničenom náboženskými extrémistami, žije Justin March v exile po tom, čo zlyhal vo svojej práci ako vyšetrovateľ náboženských skupín a nadprirodzených požiadavok. Justin však dostane druhú šancu, keď Mae Koskinen príde za ním, aby ho priviedla späť do Republiky Spojenej Severnej Ameriky (Republic of United North America – RUNA). Vychovávaná v aristokratických kruhoch, je teraz Mae členom vojenskej najelitnejšej a najhrôzostrašnejšej vrstvy, vojak s vylepšenými reflexami a schopnosťami.

Keď sú Justin a Mae priradení, aby pracovali spoločne a vyriešili rad rituálnych vrážd, veľmi rýchlo zistia, že ich objavy ich vystavili veľkému nebezpečenstvu. Ako ich vyšetrovanie napreduje, neznámy nepriatelia a sily väčšie, než aké si dokážu predstaviť, sa zhromažďujú v tieňoch, pripravené získať pre seba svet, v ktorom sú ľudia iba figúrkami na ich šachovnici.

Gameboard of the Gods, prvý diel série Age of X autorky Richelle Mead, obsahuje všetky prvky, ktoré robia jej YA Vampire Academy a Bloodlines série takými megaúspešnými: sexy, neodolateľné postavy, romantické a mytologické intrigy, a vytrvalú akciu a napätie. (Preklad anotácie)


Gameboard of the Gods je prvým dielom najnovšej série od Richelle Mead – Age of X, ktorá spadá do kategórie literatúry pre dospelých. Tí, ktorí od nej čítali iba Vampire Academy a Bloodlines, môžu byť prekvapení, ale ostatní vedia, že autorka sa knihám pre dospelých venuje už od začiatku, vlastne nimi aj debutovala a to konkrétne prvou časťou zo série o Sukube Georgine Kincaid. Ako pri ostatných svojich dielach, Richelle sa aj v tomto prípade drží fantastického žánru, tentokrát však dystópie. Vo všeobecnosti sa však dystopický žáner považuje skôr za podžáner sci-fi, preto vzhľadom k tematike knihy by som ju skôr označila za „fantasy príbeh zasadený do post-apokalyptickej budúcnosti“, čo je síce dlhšie, ale zato výstižnejšie, než ako keby sme sa mali držať definície dystópie.

Autorka sa v tejto sérii rozhodla vyhnúť upírom, démonom, sukubám, šamanom a podobným potvorám, na ktoré sme u nej zvyknutí, a pre zmenu sa oprela do náboženskej mytológie, ale skôr než aby jej šlo o kresťanského Boha, zamerala sa na antickú grécku a rímsku mytológiu, ktorú na škole sama istý čas študovala.

Na začiatok si povieme čosi z histórie – a teraz pozor, na rad prichádzajú zložité slová a výrazy, ktorými je kniha naplnená, a tiež moja snaha zrozumiteľne ich vysvetliť… Keď náboženskí extrémisti vypustili do sveta vírus zvaný Mephistopheles, o život prišla asi polovica ľudskej populácie – nažive zostali v prvom rade tí, čo mali najviac pomiešané gény, a keďže sa v genetike nevyznám, použijem zvieracie prirovnanie: väčšina tých, ktorí mali rodičov z toho istého „živočíšneho druhu“, neprežili, a ak prežili, tak sa u nich prejavovali následky choroby zvanej Cain, pre spresnenie to bola poškodená pleť a vlasy, nízka plodnosť či astma. Po vypustení vírusu nasledovala päťdesiatročná Doba úpadku (Age of Decline), dokiaľ RUNA – Republika Spojenej Severnej Ameriky, nový štát, ktorý vznikol spojením Kanady a niektorých častí USA – nevynašla protilátku. S príchodom Doby obnovy (Age of Renewal) vstúpili do platnosti nové pravidlá, ktoré mali zabezpečiť, že sa nič podobné už opakovať nebude. Čo v prvom rade znamenalo zahubenie náboženskej viery, ktorá bola zdrojom všetkého toho nešťastia.

Pýtate sa, či som už skončila s tými divnými slovami? Ani zďaleka!

Okrem štátu RUNA, existuje aj EA – Západná aliancia vzniknutá spojením Ruska a Činy, no tiež Arcadia, s ktorou nemá RUNA dobré vzťahy, pretože sa nesnažia potláčať náboženstvo tak ako oni. A potom sú tu aj provincie, krajiny, kde žijú ľudia nadivoko, bez pravidiel, po svojom a bez dozoru, a pre všetkých obyvateľov RUNY je to len jedna veľká divočina. Ale aby sme postúpili ďalej… RUNA je krajina plná modernej technológie, kde majú všetci nárok na vzdelanie, kde sú všetci v bezpečí, kde nie je jeden človek, ktorý by vládol, ale kde vládnu viacerí spoločne, ovládajú pôrodnosť, všetci sú označení čipmi… Život v takomto svete neznie katastrofálne a autorka sa ho tak ani nesnaží predstaviť. Základom príbehu totiž nie je otázka, ako zvrhnúť vládnucu moc a dostať ľudí spod nadvlády zlej ideológie. Nie, viera to všetko odštartovala a viera je pre túto knihu kľúčová.

Môže sa zdať, že ľudia sa po takom nešťastí budú viere, cirkvi, náboženstvu či bohom vyhýbať, ale túžbu po duchovnom naplnení z nich zrejme žiadna hrôza nevytrasie. Ako náhradu pre nich RUNA vytvorila Cirkev ľudstva (Church of Humanity), avšak objavujú sa takí, ktorí veria vo viac ako vo svoj štát. Ako som ale spomínala na začiatku, vyskytuje sa tu väčšinou viera v antických Bohov, ktorá je však kontrolovaná, aby nedosiahla hrozivých rozmerov a nespôsobila ďalšiu apokalypsu. A tu niekde by som konečne mohla začať hovoriť o samotnom deji.

Justin March, jedna z troch postáv kľúčových pre tento príbeh, je takzvaný Servitor (odvodené od latinského „servitor veritatis“, čo znamená „sluha pravdy“), ktorého úlohou je kontrolovať činnosť jednotlivých náboženských skupín. Pár rokov dozadu ho však z krajiny zo záhadného dôvodu vyhostili a on skončil v exile v panamskej provincii. Jeho geniálna a neustále pracujúca myseľ ho núti utišovať jej činnosť alkoholom, drogami a sexom (aj keď to posledné určite nerobí iba z núdze).

“I slept with her because she was hot and wanted me. Maybe we’re dealing with the supernatural, but I’m still human.”

Sama Richelle povedala, že to nie je „Adrian 2.0“, ale je ťažké ho tak nevidieť. Ak by VA a BL boli série pre dospelých, určite by takto nejako dopadol aj Adrian. Justina však nedržia obmedzenia YA kníh, preto nemá problém užívať si kade-tade s hocikým, neospravedlňuje svoje činy, nesnaží sa ich zmierniť a hovorí o tom ako o svojej súčasti, ktorej sa aktuálne nie je schopný (a ochotný) zbaviť. Je tiež tým zábavnejším prvkom knihy, väčšina vtipov ide od neho (naozaj, naozaj to nie je Adrian, Richelle?), je ľahko obľúbiteľný a hoci by mi možno kvôli svojim voľbám mal liezť na nervy, neliezol. Tým, že je kniha písaná v tretej osobe, nemáte úplne dojem, že ste sa dostali do jeho mysle a tak sa autorka vyhla možnostiam intenzívnej debaty o tom, či sa jej podarilo správne zachytiť mužskú myseľ. Čo mu dodáva na zaujímavosti, sú dva havrany, ktoré žijú v jeho hlave. Nie, vážne, havrany, sem-tam aj vyletia von. Volajú sa Magnus a Horatio a rozhodne to budú jedni z mojich najmilších knižných zvieratiek.

She made no other moves, but there was tension in her that said she was a lioness that could strike at any moment.
You know, remarks Magnus conversationally, lionesses do all the work while lions sit around.

Jin k Justinovmu Jangu nesie meno Mae Koskinen, ktorá je Praetorian. Je jednou zo skupiny supervojakov, ktorých vytvára RUNA, pretože aj v mierumilovnej krajine môžu nastať problémy. Títo supervojaci sú vylepšení implantátmi, vďaka ktorým dosahujú nadľudskú silu, ale ktoré im zabraňujú opiť sa či inak nadopovať a nemôžu kvôli nim ani spať. (A tiež ich chuť na sex je vďaka nemu intenzívnejšia.) Môžete si myslieť – keď už som hovorila o Adrianovi – že Mae bude zase „Rose 2.0“, ale to nie je ani zďaleka pravda, ona je skôr ako Dimitri v ženskom podaní. (Vtip! To bol vtip!) Je vražedná, nebezpečná pre tých, ktorí sa jej postavia do cesty, miluje svoju krajinu a verí v jej bezchybnosť a odmieta vieru v nadprirodzeno či bohov. Ako dej napreduje, dozvedáme sa o nej, o jej dôvodoch prečo sa pridala k vojakom, čosi viac. Dostáva sa nám i pohľad do jej predchádzajúceho milostného života, ktorý ale miestami môže pôsobiť ako zbytočné vypĺňanie priestoru.

Mae bola k Justinovi priradená ako jeho ochranka po tom, čo sa ho RUNA rozhodla nečakane vziať späť medzi svojich občanov. Už od začiatku je vám jasné, že tí dvaja raz budú spolu – len na to si nepochybne ešte počkáme, keďže autorkine postupy už dobre poznáme. Je medzi nimi napätie – sexuálne, no občas by ho Mae nepochybne najradšej dorazila. Majú vtipné aj vážne okamihy, dá sa nad nimi krútiť očami i fandiť im. Osud (alebo niečo iné?) ich priviedol k sebe, lenže tvrdohlavé povahy ich nútia zostať od seba. Nateraz.

“You’ll know her by a crown of stars and flowers, and then when you take her to your bed and claim her, you will swear your loyalty to me.”

Mae je pôvodom aristokratka, pochádza z fínskej šľachty a… Teraz to zase bude zložité: Spoločnosť v RUNE sa delí na patricijov a plebejcov, patricijovia pochádzajú z rozličných kást (rozličných severských národov, írskeho, egyptského a podobne) a vyznačujú sa tým, že boli vďaka mastnému finančnému príspevku oslobodení od „medzidruhového“ (opäť to zvieracie prirovnanie, ak dovolíte) párenia, čiže sa môžu brať medzi sebou v rámci svojich kást (nie rodín) a plodiť deti, ktoré nemajú pomiešané gény a zachovávajú si tak svoj etnický pôvod čistý. Medzi patricijmi sa však kvôli tomu najčastejšie vyskytuje Cain. Vymeniť krásu a hlavne zdravie za čistý pôvod? Môže sa to zdať ako vysoká cena, ale patricijovia ju sú ochotní zaplatiť. A sú tiež schopní vykonať omnoho viac, ak chcú, aby sa ochoreniu vyhli ich deti. Čo je dosť veľký paradox, pretože riešenie, ako sa zbaviť dôsledkov Caina majú na dosah ruky. Preto je pýcha zlá vlastnosť.

Aby som to uzavrela, treťou postavou – alebo skôr piatym kolesom na voze? – je šestnásťročná Tessa Cruz, pôvodne obyvateľka Panamy, kde Justin prežíval svoj exil. Pri návrate do RUNY žiadal, aby mohol Tessu vziať so sebou na študentské víza a tak sa prostredníctvom jej očí dostávame do centra života Gemmanov (ako si hovoria obyvatelia RUNY). Epizódka, kedy sme videli Tessu vo víre stredoškolského života, je celkom príjemným odľahčením, ibaže jej ďalšie scény opäť pôsobia zbytočne a len ako dôvody, prečo je Tessa tam, kde je, aj keby tam byť nemala. Jej neskoršie veľké odhalenie som dokonca vnímala ako také „supermanovské riešenie“ (A priletel Superman a všetkých zachránil…), pretože autorka netušila, ako inak tie kľúčové informácie Justinovi a Mae podať. Možno to tak nebolo, možno to bol zámer, ale v každom prípade to príliš nevyšlo.

Ako už býva u Richelle zvykom, prvý diel sa rozbieha pomalšie. Opatrne nám naznačuje, čo je kľúčom celej série, ale nepodáva žiadne veľké konflikty ani riešenia, len kopu otázok. Hlavným dejom prvej časti je snaha prísť na to, kto stojí za vraždami patricijov. Stojí za tým nadprirodzená bytosť, na ktorej existenciu síce nikto neverí, ale keď ju vidíte zachytenú na kamerovom zázname, trochu to vaše presvedčenie podkopáva? Môže za to nejaký náboženský kult, ktorý sa rozhodol prestať hrať podľa pravidiel? Stoja za tým samotní bohovia?

“We’re pieces on a gameboard, Dr. March, and some of us are more powerful than others. You. Me. Her. We’re the ones the gods want. We’re the ones they’re fighting over.”

Justin a Mae majú len mesiac na to, aby odhalili svojho protivníka – potom dôjde k ďalšej vražde. Medzitým musia bojovať jeden s druhým, odolávať nástrahám, ktoré v sebe navzájom vidia, a zároveň ochrániť seba či svojich blízkych pred zlom, ktoré im obom poletuje nad hlavami.

Kniha nie je preplnená akciou, až by praskala vo švíkoch, ale nudiť by ste sa nemali. Romanticky ladené scény sa striedajú s tými bojovými, dočkáte sa menších i väčších šokujúcich odhalení a na každej strane sa dozvedáte nové informácie o živote v RUNE, takže musíte čítať pozorne, inak by ste sa mohli stratiť (ale pre istotu odporúčam pred čítaním naštudovať články, ktoré Richelle k príbehu zverejnila na blogu). Knihe by som snáď vytkla len to, že záver je trochu slabší. Môže sa stať, že bystrejších odhalenie vraha neprekvapí a v takom prípade budete očakávať epické finále, ktorým by to autorka zakryla, no to tam práveže chýba. Čakala som trochu viac (aj keď zároveň som hádam čakala presne to). Ak vás ale nepresvedčí príbeh jednotky, možno si vás získajú otázky vyslovené v závere, z ktorých si dokážete odvodiť zopár vlastných otázok: Čo sa bude, dopekla, diať ďalej? Kto za tým stojí? Čo chce? Dozvie sa Mae pravdu? Prijme Justin korunu z hviezd a kvetín? Ah, ja chcem pokračovanie. Hneď. Teraz!

Aj napriek všeobecnému entuziazmu, hodnotím knihu na priemerných tri a pol hviezdičiek. Mytológia – dobrá! Postavy – obľúbiteľné! Vtipnosť – postačujúca. Láska – shippujem ich! Ak sa Richelle podarí dvojku trochu lepšie vygradovať, určite bude moje hodnotenie vyššie.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *