Jamie McGuire – Beautiful Disaster

Jamie McGuire – Beautiful Disaster

  • Autor: Jamie McGuire
  • Český/slovenský názov: Krásna katastrofa
  • Séria: Beautiful, prvý diel
  • Jazyk: eng, cze, sk
Nová Abby Abernathy je dobré dievča. Nepije ani nenadáva a vo svojom šatníku ma primerané množstvo pletených svetríkov. Abby verí, že je medzi ňou a jej temnou minulosťou dostatočná vzdialenosť, no keď dorazí so svojou najlepšou kamarátkou Americou na univerzitu, jej cesta za novým začiatkom je čoskoro skúšaná najväčším sukničkárom na Eastern University.

Travis Maddox je presne tým, čomu sa Abby potrebuje i chce vyhnúť. Svoje noci trávi vyhrávaním peňazí v bojovom ringu, zatiaľ čo počas dňa je očarujúcim univerzitným študentom. Zaujatý Abbinou odolnosťou voči jeho šarmu, ju Travis zamotá do svojho každodenného života jednoduchou stávkou: Ak prehrá, musí sa zdržať sexu na celý mesiac. Ak prehrá Abby, musí zostať bývať v jeho byte na rovnako dlhú dobu. Tak či ona, Travis netuší, že stretol svojho rovnocenného protivníka. (Preklad anotácie)


Kniha Beautiful Disaster vyšla pôvodne ako e-book pre Kindle a až po vyše roku sa dočkala vydania oficiálnym vydavateľstvom v papierovej podobe, ktorej prekladu by sme sa mali dočkať podľa informácii, ktoré poskytla na svojej stránke samotná autorka, aj v Čechách a na Slovensku. Sama by som na ňu zrejme tak skoro nenarazila, no bola mi odporúčaná s tým, že ak sa mi páčilo The Duff (čo sa mi páčilo), tak by som mohla byť očarená aj týmto. A áno, dá sa povedať, že som očarená bola. Síce dvojakým spôsobom, ale bola.

Hlavnou hrdinkou je Abby Abernathy, ktorá práve nastúpila do prvého ročníka na vysokej škole. Rozhodla sa začať nový život a za cieľ si dala iba jediné: držať sa čo najďalej od svojej temnej minulosti a už ju nikdy viac nenechať vyjsť na povrch. Bola presvedčená, že sa jej to podarí – dokiaľ sa jej nedostal pod kožu Travis Maddox, ktorý je stelesnením toho, pred čím utekala. Drsný bitkár pokrytý tetovaniami, ktorému žiadne dievča neodolá, sa však snaží získať jej pozornosť každým možným spôsobom. Dokonca s ňou uzavrie stávku, ktorú ak Abby prehrá, bude musieť bývať celý mesiac v jeho byte a spávať v jeho posteli. Pri všetkej počestnosti, pravdaže. A to sme iba na začiatku…

Autorka Jamie McGuire sa so svojím príbehom rozhodne nemaznala. Kde by ste od iných spisovateľov čakali zdĺhavé naťahovanie pocitov či opisovanie okolia a všetkých stromov, tu narazíte iba na jednu významnú scénu za druhou. Abby stretne Travisa. Bum. Travis sa snaží zapôsobiť na Abby. Bum. Abby sa snaží Travisa odlákať. Bum. Travis sa nevzdáva. Bum. Abby prehráva stávku. A to sme ešte len na nejakých prvých 60-tich stranách. To, čo by iní rozdelili aspoň do štyroch dielov, zhrnula autorka do jedinej knihy a vytvorila tak príbeh, od ktorého sa nedá odtrhnúť – pokiaľ si k nemu v prvom rade nájdete cestu. Prvá tretina knihy vás príjemne pobaví a správne nažhaví, druhá tretina vás mimoriadne šokuje a značne rozčúli a v tej poslednej tretine už nemáte slov a obočie vám (mne určite) vyskakuje až do nebies. Ako som povedala, autorka sa v tomto prípade s ničím nemaznala.

Abby Abernathy ako hlavná hrdinka je… Doteraz som neprišla na to, aké dojmy z nej mám. Spočiatku mi bola veľmi sympatická, pretože ide o typ sebavedomej hrdinky, ktorá vie čo chce – a vie, čo nechce, a hoci to mnohým iným pripadá ako hlúpa vlastnosť, mne sa veľmi páčilo, že dokázala byť tak dlho slepá, pokiaľ šlo o Travisove city voči nej. Možno že sa jej zaryl do mysle už v prvom okamihu, ale nevzdychala nad ním a neobtočila okamžite celý svoj život okolo jeho existencie. Jej naivita ma síce občas privádzala do zúfalstva, no v konečnom dôsledku to bola príjemná zmena. Ďalší plus, ktorí iní môžu považovať za hlúposť, bola jej rozhodnosť v momente, kedy Travis spravil, čo spraviť nemal. Tak akosi som očakávala, že ho ihneď začne vydierať a on automaticky sklopí uši. Abby sa však zachovala neočakávane a jej dôvody boli natoľko rozumné, až som sa čudovala, že to tam naozaj je. Jej dôvod, prečo sa od neho rozhodla držať ďalej nebol hlúpy – bol logický a ja som zaň na ňu bola pyšná, pretože presne tak to v živote naozaj chodí. Bol by to pekný príbeh, ak by sa toho autorka držala aj ďalej, ibaže to by tí dvaja nemohli zostať spolu a to by nás zrejme v konečnom dôsledku nebavilo.

Hrdinkina spriaznená duša, Travis, to už je úplne iná šálka kávy. Je to typ postavy, s ktorou sa len tak niekde nestretnete. Je to šialenec, magor, psychopat, ktorý by mal možno vyhľadať odbornú pomoc. No aj napriek tomu nemôžete inak, než mu držať palce a priať mu, aby v závere všetko dobre dopadlo. V konečnom dôsledku si ale nie som istá, či je tu väčším psychopatom Abby alebo Travis, lebo aj keď bolo jeho správanie extrémne, ona mu to všetko akceptuje. K nej sa Travis správa ako cukrík, čo je skvelé, ale pre svoje okolie je nebezpečný. Mláti ľudí za peniaze, mláti ľudí preto, lebo sa na Abby zle pozreli, je majetnícky a nemám dojem, že chápe význam slova nie. Ak by som človeka ako on poznala, zrejme by som robila všetko pre to, aby som sa od neho držala stranou. Abby to ale naopak očividne prehliadala. A to mi nepripadá ako príklad zdravého vzťahu – čo je pravdepodobne dôvod, prečo som knihu nedokázala ohodnotiť väčším počtom hviezdičiek. Moje morálne hľadisko mi zozadu udiera do hlavy zakaždým, keď na zvýšenie svojho hodnotenia čo len pomyslím. Je tu však jedna vec, ktorá sa mi na Travisovi páčila a považujem to za príjemnú zmenu – všetci sme totiž zvyknutý na to, ako hrdinovia odháňajú svoje drahé polovičky so slovami, že pre nich nie sú dosť dobrí a zaslúžia si niečo viac. No, Travis to videl inak a jeho obvyklá odpoveď (v mnou upravenej verzii) znela: „Viem, že som idiot a nezaslúžim si ťa, ale prosím, odpusť mi a miluj ma“. No nie je to vtipné?

Pokiaľ ide o zápletky mimo ich rozvíjajúceho sa vzťahu, tých tam bolo pomerne dosť – ako som spomínala, iní by si s tým určite vystačili aj na viac dielov. Riešila sa hriešna minulosť Abby, vplyv vzťahu Abby a Travisa na jej najlepšiu kamarátku Americu a jeho bratranca Shepleyho, či stupňujúca sa dráma okolo Travisových zápasov, ktoré naberajú na obrátkach a vyhrocujú celý príbeh. Stretnete sa ešte s množstvom ďalších postáv ako napríklad Abbiným druhým nápadníkom Parkerom alebo mnou veľmi obľúbeným Finchom, ktorého vtipné hlášky mi nesmierne dvíhali náladu.

Už samotný názov knihy vám jasne naznačuje, do čoho sa púšťate. Tento príbeh je rozhodne katastrofou z mnohých rôznych dôvodov, ale zároveň je to niečo ohromné. V mojom prípade ide rozhodne o „guilty pleasure“. Travisa nejde nemilovať, aj keď je to cvok najvyššieho stupňa, a Abby mi rozhodne prirástla k srdcu viac než mnohé iné hrdinky dnešnej YA literatúry. No i napriek tomu nedokážem úplne ignorovať fakt, že sa kniha končí značne nereálne a až príliš rozprávkovo; v závere to už jednoducho nemôžete brať príliš vážne (aj keď vážne som to zrejme prestala brať už po Travisovom prvom hysterickom výstupe). Kniha si nájde fanúšikov medzi tými, ktorí majú radi zábavu a romantickú, no nepochybne tiež šialenú, lásku a bude nenávidená príliš veľkými moralistami. Pokiaľ sa nachádzate na hranici medzi, skončíte ako ja – knihu si obľúbite, ale radšej sa k tomu priznávať nebudete.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *