Richelle Mead – Bloodlines

Richelle Mead – Bloodlines

  • Autor: Richelle Mead
  • Český názov: Pokrevní pouta
  • Séria: Bloodlines, prvý diel
  • Jazyk: eng, cze
Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.

Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnou uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.

Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev… (Česká anotácia)


Bloodlines je prvým dielom novej knižnej série nadväzujúcej na sériu Vampírska Akadémia, ktorej autorkou je Richelle Mead. Jej český preklad sa dostal na pulty kníhkupectiev už v novembri, teda len tri mesiace po vydaní originálu, no ja som nedokázala čakať ani takto krátko a radšej si hneď zadovážila anglickú verziu. Tvrdenie, že som sa do čítania nepúšťala s obrovským nadšením, by bolo len jedným obrovským klamstvom. A naopak tvrdenie, že som z toho bola v závere vyslovene nadšená, by nebolo tak celkom pravdivé. Je to trochu… komplikovanejšie. Nedá mi ale nevypichnúť hneď na začiatku zopár detailov: Prvá vec, ktorú si pri čítaní Bloodlines musíte uv edomiť – v prípade, že to nie je váš prvý kontakt s Richelliným upírskym svetom –, je fakt, že toto nie je Vampírska Akadémia. Druhá, že Sydney nie je Rose. Kým sa vám to nepodarí, nedokážete odsunúť na stranu všetky svoje predsudky a zamračené pohľady. Tým si môžete byť istí.

Spin-off séria prichádza s novým príbehom naplneným nevyriešenými zápletkami z minulosti z pohľadu postavy, ktorá sa vo Vampírskej akadémii neukazovala príliš často, ale svojou prítomnosťou význame zasiahla do deja. Alchymistka Sydney Sage dostáva za úlohu ochrániť čerstvú princeznú Jill Dragomirovú, o ktorej život sa pokúša nejeden člen jej vlastnej rasy, v snahe prekaziť vládu jej nevlastnej sestre – kráľovnej Lisse Dragomirovej. Jill je teda poslaná do bezpečného úkrytu, kde ju Sydney sprevádza ako jej sestra, spoločne s dhampírom Eddiem a kráľovským Morojom Adrianom. A hoci sa zdá, že nenápadné mestečko Palm Springs, kam nohy zlých upírov často nevstupujú, je vcelku bezpečné, Sydney sa čoskoro presvedčí o opaku. Musí čeliť historkám o lovcoch upírov, ktoré môžu, no tiež nemusia byť pravdivé, vyriešiť prípad záhadných magických tetovaní a v neposlednom rade bojovať s tieňom svojej vlastnej „kriminálnej“ minulosti. Alchymisti ju majú kvôli jej spolčeniu sa s dhampírkou Rose Hathawayovou pod drobnohľadom a i malá chybička by ju mohla poslať na miesto, odkiaľ už nemusí existovať cesta späť.

Zo sveta dobrých upírov – Morojov – a zlých upírov – Strigojov – nás Sydney privádza hlbšie do prostredia Alchymistov – ľudí, ktorí majú za úlohu strážiť upírske tajomstvo. Nie však preto, aby pomáhali upírom, ale aby chránili ľudstvo pred týmito temnými nočnými bytosťami. Upírska tematika sa teda dostáva viac-menej do pozadia a na svetlo prichádza takmer kompletne nový svet, v ktorom je toho ešte mnoho na objavovanie. Sydney predovšetkým odhaľuje čitateľom nový pohľad na Morojov a Strigojov, ľudský pohľad, ktorý je od toho dhampírskeho mimoriadne odlišný. Podľa alchymistov sú totiž všetci upíry zlí a nedôveryhodní, neprirodzení, nehodní akéhokoľvek súcitu. A Sydney sa dostáva do čoraz väčších problémov sama so sebou už len tým, že si chvíľami začína myslieť pravý opak. Čím sa vytvára zápletka, ktorú bude zrejme veľmi zaujímavé pozorovať, hlavne keď sa do toho všetkého každým okamihom čoraz viac vmiešava starý dobrý Adrian – ktorý bol mimochodom tým najsvetlejším bodom celej knihy. Vtipný a očarujúci, verný svojmu charakteru, možno trochu priveľmi fňukajúci nad Rosinou voľbou, no i napriek tomu skutočný hrdina, ktorý v sebe ukrýva množstvo kvalít, na ktorých odhalenie si rada počkám. Na druhej strane Sydney mala vo svojom príbehu konečne príležitosť ukázať sa. V predchádzajúcej sérii ma príliš neoslovila, avšak počas čítania Bloodlines, kedy sa postupne odhaľovali všetky jej vlastnosti a trápenia, sa mi pomaly dostávala pod kožu. A ak ide o jej vzťah s Adrianom, niekomu by sa mohlo zdať, že z citového hľadiska toho bolo v knihe málo, ja však vravím: Vďaka ti, Richelle! Vďaka, že si nenechala Sydney bláznivo sa zamilovať, len aby z toho mali všetci krásny romantický zážitok. Mať možnosť sledovať, ako alchymistka postupne bojuje so zásadami, ktoré jej celý život vštepovali, a kúskom svojho vnútra, ktoré si pre seba Adrian uchmatol, bolo úžasné a nepochybujem, že to úžasné bude i naďalej.

Okrem Adriana sa do Palm Springs presťahovalo i zopár ďalších postáv z Akadémie. Dhampír Eddie zatiaľ nedostal veľa priestoru, ale nedokážem si predstaviť jedinú osobu, ktorá by jeho potlačovaným citom v závere nefandila. Potom tu máme samotnú Jill, ktorá znáša nové prostredie zo všetkých najhoršie. V mnohých prípadoch ale nie vlastným pričinením, svoj podiel na tom má rozhodne i antipatia, ktorú voči ich spoločnému bývaniu pociťuje Sydney, či Adrian, s ktorého starosťami sa Jill trápi ako s vlastnými. V knihe sa z času na čas ukáže i Rosin otec, Moroj Abe, a my sa konečne dozvieme viac o dohode medzi ním a Sydney. Z nových postáv karty výrazne zamiešal alchymista Keith, ktorý sa očividne pokúša spraviť malej blondínke zo života peklo i Moroj Lee zamilovaný do Jill, ktorý je kvôli nej ochotný spraviť naozaj čokoľvek. Na okamih sa stretneme i s Rose a Dimitriho meno sa tam tiež neraz objaví. Avšak či sa strážca Belikov dostaví aj osobne, to si už musíte prečítať sami.

Ak ide o samotný dej knihy, nie len o to, čo naznačoval, ale čo sa tam aktuálne i dialo, tu moje nadšenie trochu klesalo. Jedna z hlavných zápletiek mi pripadala príliš jednoduchá a odhadnúť, kto je „ten zlý“ nebola žiadna veda. Čo sa týka druhej zápletky, tam to už bolo lepšie. A hoci som dotyčnú postavu z nekalých úmyslov podozrievala neustále, ani by ma nenapadlo, že sa to celé vyvinie nejako takto. Za mínus beriem aj menšie množstvo zábavnej stránky, ktorou Akadémia prekvitala. Tuto sa o všetku zábavu musel postarať Adrian sám, a i keď sa chudák snažil, ako len vedel – a že mu to v niektorých prípadoch šlo geniálne – nestačilo to na získanie úrovne, ktorú som očakávala. Autorkin štýl písania však i naďalej chválim.

Bloodlines je pekným rozbehom série, ktorá môže nepochybne stáť za to a ja verím, že to tak skutočne bude. Štyri hviezdičky, ktoré som knihe dala, znamenajú, že prvá časť mohla byť aj lepšia, pretože to Richelle lepšie skutočne vie, a na zozname mojich obľúbených kníh sa neumiestnila práve najvyššie, čo som nečakala. No je to slušný začiatok, rovnako slušný ako bol začiatok Vampírskej akadémie. A zaujal dosť na to, aby som pokračovanie očakávala s maximálnym napätím.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *