Knižný súhrn 2017: Marec – Jún

Knižný súhrn 2017: Marec – Jún

Ako som sľúbila – koniec augusta sa blíži a mne sa podarilo spísať ďalší knižný súhrn (dokonca počas jedného dňa, woohoo). Ďalší bude, predpokladám, koncom roka, nakoľko som od júla prečítala iba dve knihy #SadFace. Ale nebudeme predsa predbiehať! Zatiaľ čo počas prvých dvoch tohtoročných mesiacov som sa čitateľsky činila, od marca do júna som prečítala iba sedem kníh! Dve z toho sú grafické novely, ale iba jednu z nich som zahrnula do svojich minirecenzií (ospravedlňujem sa za krádež termínu, Nel). Tri z nich potom môžeme zaradiť do kategórie fantasy a ďalšie tri zas do kategórie contemporary romance – dve pre dospelých a jedna pre mladých dospelých. (Jazykové okienko: Ako sa dá do slovenčiny normálne preložiť new adult? Knihy pre nových dospelých? #ImSerious #WhatTheEfIsTheProperTranslation).

Tak sa na to pozrime…



 

Kruté stroje – Ondřej S. Nečas [GR]

Kruté stroje sú tretím pokračovaním seriálu Kladivo na čaroděje, ktorý je dielom viacerých českých (a jedného slovenského) autorov mestskej fantasy a science-fiction. V tejto časti sa Félix Jonáš snaží aj so svojou bandou čudákov nájsť súvis medzi troma zdanlivo náhodnými úmrtiami. Do hry vstupujú tajné plány démonov, ktorí si už nevystačia s tým, že posadávajú ľudské telá, každodenné spotrebiče, ktoré na pohľad svojvoľne vraždia svojich majiteľov, i obrovská morská obluda v starej nepoužívanej plavárni…

Po prvých dvoch častiach, ktoré mal autorsky na svedomí samotný tvorca série, Jiří Pavlovský, sa žezla chopil Ondřej Nečas. A tá zmena bola citeľná. Kniha sama o sebe bola dobrá – bavil ma príbeh i záhada a páčil sa mi aj spôsob jej lúštenia, aj záverečné odhalenie. Čítalo sa to ako príjemná fantasy detektívka. A pre niekoho, koho odrádzajú nechutné výjavy, silný cynický humor, krvavé súboje či zvrhlé postavy, by bola táto časť príjemnejšia ako jej predchodkyne. Oproti nim bola taká… čistá. Zameriavala sa skôr na slovný humor, hádanky, hlavolamy a chytré konverzácie. Lenže ak ste si – ako ja – obľúbili príbeh práve kvôli jeho bláznivosti, budete si pripadať okradnutý. Áno, nie je ľahké dať postavám, ktoré vyformoval niekto iný, ten istý nádych. Ale nezdá sa mi, že by sa o to autor aspoň pokúsil. Postavy mali rovnaké mená a schopnosti, no iba zďaleka rovnaký charakter a správanie. Taktiež tomu chýbala Pavlovského dynamika – zatiaľ čo uňho sa „pohľady“ striedali v krátkych intervaloch ako scény v televíznom seriály a stále ste čakali na pokračovanie iného pohľadu, tuto sa často jednej postave venovala jedna kapitola, čo pôsobilo rozťahane a spomalene. Nečas taktiež používa relatívne podrobné (podrobnejšie, než na čo som u českých autorov zvyknutá) opisy, ktoré dokázali niektoré scény zbytočne ešte viac natiahnuť. Plus, záverečný súboj bol oproti tomu v druhej časti dosť nudný.

Zatiaľ sú Kruté stroje mojím najmenej obľúbeným dielom, ale rozhodne to nebola žiadna epická katastrofa. V sérii budem určite pokračovať ďalej a každému ju odporúčam, hlavne ak sa chcete oboznámiť s tvorbou českých autorov. Ide o relatívne kratučké knihy, ktoré vám nezaberú veľa času.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

The Player – Denise Grover Swank [GR]

The Player je druhým dielom série The Wedding Pact, ale ako pri väčšine romantických sérií, nemusíte čítať prvý diel, aby ste pochopili dej a postavy. Hlavnou hrdinkou je rozvodová právnička Blair. Má krátko pred svadbou a je len kúsok od perfektného života s perfektnou prácou a manželom. Neil sa zdá byť spoľahlivý, rovnako zásadový ako ona, tolerantný a hlavne je presným opakom muža, ktorý jej pred rokmi zlomil srdce. Náhodné stretnutie s Garrettom však obráti jej svet hore nohami. A keď sa objaví na rodinnej večeri ako Neilov svedok, Blair musí urobiť všetko pre to, aby mu nepodľahla a nenechala si znovu zlomiť srdce. Garrett netušil, s kým sa ide jeho otravný bratranec oženiť – stará mama mu pridelila úlohu svedka preto, aby sa raz a navždy vyriešil súboj ich matiek o babičkin snubný prsteň. Lenže stretnutie s Blair v ňom vyvolalo odhodlanie vysvetliť jej, čo sa pred tými rokmi vlastne stalo, a získať ju späť skôr, než si zničí život svadbou s jeho podlým bratrancom.

Ak mám byť úprimná, toto je jedna z tých kníh, po ktorej vo mne zostalo len málo dojmov. Hlavní hrdinovia sa už poznajú, takže tam chýbajú tie zábavné prvé stretnutia a oťukávania. Na druhej strane nejde o insta-love – veríte, že sú do seba zamilovaní, a chcete, aby si to navzájom vyjasnili. Blair rozhodne nebola čiernobiela – dokázala oddeliť prácu od osobného života a bola skvelou právničkou, ale vo svojom citovom živote bola stratená, nevyrovnaná, zmätená a jej dôvody boli takmer uveriteľné. Prefackala by som ju však za to, že si nevšimla, aký slizký Neil v skutočnosti bol. Garrett bol tiež sympatickým hrdinom, ibaže nijako nevynikol spomedzi tých ostatných literárnych zlých chlapcov. Čítanie tejto knihy nebolo utrpením (inak by som ju nedočítala), ale nedočkala som sa toľkej zábavy a nadšenia ako pri prvej časti. Občas sa to hrozne tiahlo a občas na nás autorka vytiahla otravné klišé, ktoré ma nútili knihu odkladať.

Prvý diel série, The Substitute, som na blogu recenzovala takmer pred dvoma rokmi. Ak sa chcete s autorkou zoznámiť, odporúčala by som vám skôr prvý diel. Osobne by som sa však rada dostala aj k tretej časti, The Gambler.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Up from the Grave – Jeaniene Frost [GR]

Posledný diel Night Huntress vyšiel už v roku 2014, avšak hoci ide o jednu z mojich obľúbených sérií, k jeho dočítaniu som sa prinútila až tento rok. V siedmej časti musia Cat a Bones opustiť svoj pokojný rodinný život, aby zachránili životy svojim priateľom, ktorí sa z ničoho nič stratili z povrchu zeme, a popritom musia zabrániť šialenému agentovi dokončiť jeho hrozivé pokusy. Ak by uspel, konflikt medzi upírmi a ghúlmi by konečne dosiahol bod, kedy by ho nebolo možné ukončiť bez strát na nevinných životoch…

Čo na to povedať? Cat a Bones už dávno nemajú tú dynamiku, vďaka ktorej som prvé štyri časti tejto série zhltla úplne bez dychu. Stále sú jednou z mojich obľúbených dvojíc, ale v tomto bode som ich zbožňovala skôr iba z tej nostalgie. Preto som rada, že sa séria skončila skôr, než by som ich začala neznášať. Už teraz som mala po krk opakovania toho istého motívu, kde Bones neustále preukazuje, že urobí čokoľvek, aby Cat ochránil, a Cat zas ukazuje, že urobí čokoľvek, aby ochránila všetkých navôkol, čo vedie k tomu, že sa Cat na Bonesa naštve, lebo urobil niečo, čo nechcela, a Bones sa naštve na Cat, pretože je príliš tvrdohlavá a stále riskuje život. Som však ochotná predstierať, že v tejto časti sa obaja navzájom konečne pochopili, a pretože pokračovania nebudú, nič ma nepresvedčí o opaku. Za koniec som vďačná aj preto, lebo ma už iritovalo to neustále narastanie schopností všetkých postáv. Veď Mencheres by svojou supermocou vedel vyriešiť úplne každý ich problém. Oh, a aj keď nie som fanúšikom umierania postáv, príbeh stráca na šťave, keď viete, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou každý vráti späť ako upír alebo ghúl. Alebo duch. Alebo sa vylieči zo zranení, na ktoré by iná, menej dôležitá, postava dávno zomrela. No aby som len nepindala – bavila ma hlavná zápletka knihy, keď došlo na bojové/akčné scény, hltala som ich slovo za slovom, autorka vytiahla dokonca aj niekoľko šokujúcich zvratov, bolo to vtipné, v jednej chvíli mi pukalo srdce a v druhej plesalo zakaždým, keď sa na scéne objavil Ian. Zbožňujem Bonesa, ibaže Ian ako jediný zostal od začiatku do konca tou najlepšou a najzaujímavejšou postavou.

Dala by som knihe tri hviezdičky, ale je to posledný diel, tak načo vyvolávať zbytočnú drámu. Ak ste sa do tejto série nikdy nepustili, odporúčam prvý diel, ktorý je zábavný, romantický, akčný, miestami nelogický, no je tu vysoká pravdepodobnosť, že vás dobre zabaví a strhne. Ja budem medzitým zvažovať čítanie spin-offov.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Wires and Nerve, Volume 1 – Marissa Meyer [GR]

Wires and Nerve je grafická novela od Marissy Meyer, ktorú určite poznáte ako autorku Mesačných kroník a. k. a. The Lunar Chronicles. Ide o prvý diel série z toho istého univerza, ktorý sleduje udalosti po poslednej knihe, Winter, dominantne z pohľadu Iko – chybného androida, ktorý má na robota až príliš ľudskú povahu. Iko sa rozhodla pomôcť svojej kamarátke Cinder udržiavať poriadok na Zemi tým, že bude naháňať vlčích hybridných vojakov, ktoré na zem poslala zlá kráľovná Levana. Vlčí vojaci sa však cítia novou kráľovnou Luny podvedení a rozhodnú sa získať si jej pozornosť tým, že pôjdu po jej najbližších priateľoch.

Nedokážem vám objektívne povedať, či je táto grafická novela skvelá alebo nie, pretože ja som sa do nej okamžite zamilovala. Iko bola vždy zaujímavou postavou, ale dostať sa na „dlhší“ čas do jej hlavy a vidieť, ako vníma svet vôkol seba, je ešte zaujímavejšie. Vzbudila vo mne záujem i súcit a nesmierne jej v ďalších dobrodružstvách fandím – a obzvlášť som zvedavá na jej vzťah s Kinneym. Tí dvaja ma oslovili už vo Winter počas tých pár interakcií, ktoré spolu mali. Rovnako ohromné bolo vidieť všetky moje obľúbené postavy – Thorna a Cress a Sarlet a Wolfa… Príbeh je plný skvelého humoru a silných emócií, ale taktiež rozbieha zaujímavú zápletku, ktorú budem nadšene sledovať ďalej. Jediné, čo môžem tomuto dielu vytknúť, je skutočnosť, že nejde o ďalšiu aspoň sedemsto stranovú knihu, ktorú by som si mohla užívať niekoľko dní a nie iba pár hodín (a to som to čítanie fakt naťahovala, aby mi to vydržalo tak dlho…).

Wires and Nerve sa podľa mňa nedá príliš čítať bez poznania hlavnej série. Ale keďže je taká úžasná, určite s jej prečítaním neváhajte, ak ste sa k nej doteraz náhodou ešte nedostali.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Walk of Shame – Lauren Layne [GR]

Walk of Shame je, ako som dozvedela pri písaní tohto článku, štvrtým dielom série Love Unexpectedly, ale očividne je možné čítať ho bez toho, aby vám unikli súvislosti. Som toho dôkazom. Georgianna zbožňuje nakupovanie, zábavu a navštevovanie klubov. Každé ráno sa vracia domov o tom istom čase a vo vstupnej hale stretáva svojho mrzutého, napätého a workoholického suseda Andrewa, ktorý zas každé pracovné ráno navštevuje telocvičňu, aby sa pripravil na dlhý deň vo svojej právnickej kancelárii. Okrem tých krátkych interakcií spolu nehovoria a nikde inde sa nestretávajú – napriek tomu sa vôbec nemajú v láske. Čo sa však stane, keď sa ich životy začnú preplietať stále viac a viac?

Hľadáte zábavné a ľahké čítanie, ktoré vás nevytočí zbytočnou drámou? Siahnite po Walk of Shame. Aj keď názov napovedá, že by mohlo ísť o niečo viac… sexuálne, v skutočnosti je to krásne romantický príbeh, ktorý rozvíja veľmi obľúbený love-hate vzťah zaujímavým a uveriteľným spôsobom. Rozpráva o dvoch mimoriadne odlišných ľuďoch, ktorí možno potrebujú práve toho druhého, aby ich vytrhol zo zaužívaného stereotypu – aby ona ukázala jemu, že život nie je len o práci, a aby on ukázal jej, že existuje viac ako neustále flákanie sa. Nie je to príbeh o okamžitej príťažlivosti a o sexe, ale o skutočnom spoznávaní toho druhého. Okrem toho dostanete netypického introvertného hrdinu, ktorý nemá tragickú minulosť a neotáča sa za každou sukňou, nie je agresívny ani žiarlivý, a na druhej strane extrovertnú hrdinku, ktorá je optimistická, bláznivá, nemá žiadne komplexy a nezhadzuje každú ženskú, ktorá sa obzrie za jej chlapom. A čo je najdôležitejšie – konflikt v príbehu nie je založený na tom, že sa hlavné postavy nedokážu otvorene porozprávať. Hodnotenie som znížila iba preto, lebo sa kniha na môj vkus trochu pomaly rozbiehala a naopak ku koncu sa všetko dialo príliš rýchlo, takže som si vyriešenie ich konfliktu nestihla ani poriadne vychutnať.

Zvažujem, že sa pozriem aj na iné autorkine knihy – možno aj na knihy z tejto série.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_half


 

Alex, Approximately – Jenn Bennett [GR]

Alex, Approximately je stand-alone Young adult romantika – po takých v poslednej dobe príliš nesiaham, ale kniha Jenn Bennettovej ma rozhodne zaujala svojou anotáciou. Ide o príbeh Bailey, milovníčky starých filmov, ktorá si už celé mesiace cez internet dopisuje s chalanom s prezývkou Alex. Alex, zhodou okolností, žije v tom istom meste ako jej rozvedený otec, ku ktorému sa Bailey rozhodla presťahovať, aby sa vyhla dráme medzi matkou a jej priateľom. Zlé skúsenosti a neistota ju doženú k tomu, že si informáciu o novej adrese nechá pre seba. Rozhodne sa nájsť Alexa a otestovať ho skôr, ako mu povie, kým je. Medzičasom sa odhodlá pracovať v miestnom múzeu, kde jej brnká na nervy jej kolega Porter – drzý surfista, ktorý si z nej rád uťahuje. Čo však Bailey nevie, je fakt, že Porter je Alex.

Aj keď kniha ponúka námet, ktorý bol v určitých podobách už viackrát spracovaný, svojím spôsobom je kniha napriek tomu originálna. Autorkin štýl je veľmi chytľavý, príbeh je správne zábavný i dostatočne romantický, rieši vzťahy v rodine, ale aj vzťahy medzi priateľmi, takže sa nesústreďuje len na hlavný pár – ako sa do seba zamilujú, ako sa pohádajú a ako sa udobria – ale na komplexný život dvoch oboch postáv. Je to skvelá kniha na letné, ale aj na zimné čítanie, kedy sa chcete zohriať myšlienkami na leto. Za obrovský plus považujem aj to, že Baileyno rozhodnutie utajiť svoju identitu dávalo naozaj zmysel. Nie je to však dokonalé dielo – osobne som bola koncom trochu sklamaná. Celý čas čakáte na veľké vyvrcholenie toho obrovského tajomstva a potom… Meh. V mnohých príbehov však omnoho viac – alebo rovnako veľmi – záleží na ceste, ktorá speje k vyvrcholeniu, než na samotnom vyvrcholeniu, keďže to vie byť často predvídateľné. Toto je jedna z tých kníh. Tým chcem povedať, že by ste si ju mali prečítať a zabaviť sa.

Jenn Bennettová je autorkou viacerých fantasy aj contemporary kníh a ja naozaj zvažujem, že jej dám opäť šancu nejakou inou knihou, napríklad urban fantasy sériou Arcadia Bell, ktorú mám dokonca nejaký ten piatok v čítačke.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

2 thoughts on “Knižný súhrn 2017: Marec – Jún

  1. Knihy pre starších-než-mladých dospelých? Divný pojem.:D Aj v angličtine, ako to vôbec vzniklo…:D

    Kladivo na čaroděje mám niekde na okraji hľadáčika, hádam raz tú sériu vyskúšam.:)
    The Wedding Pact nevyzerá ako niečo, čo by som potrebovala čítať. :D
    Z Night Huntress mám v čítačke práve ten prvý diel, tak dúfam, že aj u mňa to spomínané nadšenie zafunguje.:D A gratulujem k dočítaniu série.:D
    „Wires and Nerve sa podľa mňa nedá príliš čítať bez poznania hlavnej série. Ale keďže je taká úžasná, určite s jej prečítaním neváhajte, ak ste sa k nej doteraz náhodou ešte nedostali.“ – hovoríš mi z duše. :D Všetci povinne. Ale inak samotné W&N si ma nejako nezískalo, hm. Za to sa chystám na nejaké ďalšie knihy od autorky, hádam nesklamú.:D
    O Walk of Shame a Alex, Approximately sme sa už bavili, môj názor poznáš, čiže len vypichnem, že aha: my sme sa zhodli! Ďalšie prípady/zázraky do zbierky. :D :D

    1. Knihy pre skoro dospelých? :D Netuším, kto s tým výrazom prišiel :D

      Určite to Kladivo skús, podľa mňa je to supervtipné – aspoň teda prvé dve časti :D
      Nie, The Wedding Pact fakt asi nepotrebuješ čítať :D
      Škoda, že ťa to nedostalo, ale asi stačí, že to nepovažuješ za úplný fail :D Ja sa tiež chystám na Heartless, ale neviem sa k tomu dokopať. Ako k väčšine kníh. Ako k samotnému čítaniu…
      Weeeeeeee :D ♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *