Knihy roka 2016

Knihy roka 2016

Vitajte všetci v novom roku 2017! Ako lepšie by mohol knihomoľ privítať nový rok než rozprávaním o knihách? (Fajn, tak možno ešte ich čítaním, ale nemusíme byť detailisti). Rozhodla som sa vstúpiť do nového roka s novým dychom a spísať svoj súhrn tých najlepších kníh, ktoré som minulý rok prečítala, hneď prvý deň v roku (zbožňujem písanie úvodov pre tieto súhrnné články, pretože v nich toľkokrát používam slovo „rok“, až to nie je pekné). Bude to pomerne stručný súhrn, nakoľko som sa ku všetkým prečítaním knihám postupne vyjadrovala vo svojich knižných súhrnoch (ten tretí sa chystám napísať v priebehu tohto týždňa). Takže na rozdiel od minulých rokov to tentokrát bude skutočne iba vypichnutie tej najväčšej topky.

V roku 2016 som prečítala 35 kníh a podľa Goodreads to dokopy predstavuje 11 471 strán, ale keďže nie všetky mnou prečítané knihy mali uvedený počet strán, nebude to tak celkom presný údaj. Až trinástim knihám som udelila 3 hviezdičky, desiatim 4 hviezdičky a deviatim 5 hviezdičiek. Na druhej strane 2 hviezdičky dostali iba dve knihy (jedna z nich má technicky 2 a pol hviezdičky) a žiadnej knihe som nedala jednu hviezdičku – takže som buď mala relatívne dobrú ruku pri výbere literatúry, alebo som príliš mäkká. Som zvedavá, ako to dopadne budúci rok.

Pokiaľ ide o žánre, dominovala u mňa (neprekvapivo) contemporary romance s počtom 17 kníh, pri experimentálnom čítaní som si rozšírila literárny obzor o 4 svetové klasiky, zdolala som 1 komiks a 1 grafickú novelu a 12 fantasy kníh – otestovala som si nové subžánre fantastiky, ako sú historická fantasy či steampunk, prečítala som dystopickú sériu, zopár urbaniek a zopár high fantasy.

Tak poďme na to…

The Lunar Chronicles – Marissa Meyer
Cinder (#1), Scarlet (#2), Cress (#3), Winter (#4)

The Lunar Chronicles je štvordielna dystopická séria, ktorá je zároveň prerozprávaním štyroch klasických rozprávok – Popolušky, Červenej čiapočky, Zlatovlásky a Snehulienky. Nájdete tam kráľov a kráľovné, princov a princezné, zlodejov, mechanikov, hackerov, kyborgov, mutantov, pilotov, vojakov, poddaných, politikov… Znie to ako nezlučiteľná kombinácia, no autorka z toho predsa dokázala vytvoriť zaujímavý, pútavý, originálny, dôveryhodný príbeh, u ktorého je skutočne nízka pravdepodobnosť, že by vás nechal chladnými (obzvlášť po druhej časti). Má jedinečné postavy, skvelú mytológiu, rieši lásku, priateľstvo, rodinu, morálku, dobro a zlo… Je to komplexný príbeh, ktorý si zaslúži vašu pozornosť.

Ak vás zaujíma viac, môžete si prečítať moju recenziu na celú sériu.

 

My Lady Jane – Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows [GR]

My Lady Jane je historickou fantasy, ktorá prináša alternatívny príbeh osudu deväťdňovej anglickej kráľovnej Jane Greyovej, jej novomanžela Guildforda a umierajúceho mladého kráľa Edwarda VI. Autorky okorenili reálne historické udalosti troškou mágie a z konfliktu medzi katolíkmi a protestantmi urobili konflikt medzi tými, ktorí sa menia na zvieratá, a tými, ktorí ich nenávidia. Jane je typický knihomoľ, ktorý miluje knihy viac ako ľudí, jej čerstvý manžel Gifford sa počas dňa mení na koňa a kráľa Edwarda sa niekto špinavými intrigami snaží pripraviť o trón. Je to extravagantný príbeh, ktorý funguje na hranici medzi príjemne humorným a prihlúplym. Musíte byť ochotný otvoriť sa aj tým najväčším bláznovstvám, aby ste si túto knihu dokázali užiť. A ak to dokážete, zaručujem vám jedinečný, neopakovateľný zážitok.

Viac sa o mojom názore dozviete v mojej (stručnej) recenzii.

He wanted to tell her she’d have more room if she’d just get rid of her books, but he supposed that in her case, it would be like telling a mother she’d have more room if she threw out her children.

 

Forbidden Men – Linda Kage
The Girl´s Got Secrets (#7), A Perfect Ten (#5), Worth It (#6)

Zbožňujem knihy Lindy Kage a zbožňujem celú jej sériu Forbidden Men. Minulý rok som prečítala hneď šesť pokračovaní a v tomto roku na mňa čakajú minimálne dve (nespomínam si, kedy presne má vyjsť posledný diel, ale v ten deň budem roniť krokodílie slzy). Ku všetkým som sa vyjadrovala vo svojich knižných súhrnoch (január-apríl a máj-august), takže sa pokúsim byť veľmi stručná. Zo šiestich častí som si vybrala iba tri, ktoré ma očarili najviac (usporiadané sú podľa mojej obľúbenosti).

This Girls Got SecretsThe Girl´s Got Secrets je veľmi humorným príbehom dievčaťa, ktoré sa prezlieka za chlapca, aby mohlo byť členom svojej vysnívanej kapely, pričom sa zamiluje do hlavného speváka (Ashera by som, len tak medzi nami, označila za romantického hrdinu roka). Je to príbeh o tom, ako vás vlastné klamstvá môžu zahrabať tak hlboko, že stratíte cestu von. Kniha kladie veľký dôraz na priateľstvo medzi hlavnými hrdinami a ponúka množstvo mimoriadne vtipných scén, ktoré vás dlho udržia v dobrej nálade.

A Perfect TenA Perfect Ten je zrejme jediným dielom tejto série, ktorý by som nikomu neodporúčala čítať samostatne, pretože bez širšieho kontextu (možno) nepochopíte jeho konflikt. Zameriava sa skôr na to, ako môže život dvoch hrdinov pokračovať po tom, ako si obaja priznali, že sú do seba zamilovaní, no istý človek v ich živote by ich vzťah nikdy neschválil. Je to príbeh o boji za to, čo je vám najdrahšie, a nevzdávaní sa, aj keď proti vám stojí celý svet, ale tiež o snahe prekonať chyby z minulosti.

Worth ItWorth It sa svojím špecifickým štýlom od ostatných častí výrazne odlišuje – prináša vám nielen dva pohľady, ale aj dve časové línie, takže môžete sledovať nevinnú rozkvitajúcu lásku medzi teenagermi a zároveň drsnejšie opätovné zbližovanie sa dvoch ľudí, ktorých rozdelila obrovská nespravodlivosť. Neponúka toľko humorných scén ako predchádzajúce diely a venuje sa témam, z ktorých niektoré boli v istom bode nepríjemné aj mne, no aj tak som sa od toho nedokázala odtrhnúť.

 

Magic Steals – Ilona Andrews [GR]

Na záver ešte dopĺňam poviedku Magic Steals, ktorá dopĺňa sériu Kate Daniels. Je to druhá poviedka venovaná Dali a Jimovi, aktuálne ešte stále môjmu obľúbenému páru v tejto sérii. Ak ste sa dočítali aspoň po šiesty diel, nevidím dôvod, prečo by ste si nemohli prečítať aj túto (a ostatné) doplňujúcu poviedku. Sama ich obvykle nečítam, ale táto séria je výnimkou, pretože – bez ohľadu na rozprávača i dĺžku príbehu – poviedky zo sveta Kate Daniels sú rovnako zaujímavé a kvalitné ako plnohodnotné diely. Nájdete tam nové mýtické bytosti, humor, skvelú akciu, boj o holý život a popritom i lásku a vývoj vzťahu jednej skvelej dvojice. Suma sumárum – neexistuje dôvod, prečo by ste si to nemali prečítať.

„Did you hear that?“
„Hear what?“ I asked, my eyes wide. I would kill Jim. He could sit completely motionless for hours when on stakeouts. I’d seen him do it. He had to be dropping things on purpose.
Thud!
„That!“ My mother turned predatory like a raptor. „What was that?“
Lie, think of something quick, lie, lie… „I’ve got a cat.“
„What kind of a cat?“ My mother’s eyes narrowed.
„A big one.“

 

4 thoughts on “Knihy roka 2016

  1. Michelle, to bolo fakt stručné vypichnutie, až ma prekvapilo, keď som bola tak rýchlo na konci.:D Každopádne výstižné. :)

    Keď takto opíšeš TLC, znie to trošku šialene, ale fakt to funguje a som rada, že si sa do toho namočila.:3 Musím si niekedy prečítať Heartless, keď už mi táto série dovychádzala.:(

    My Lady Jane je už zase v mojej čítačke, tak uvidíííme.:D

    Forbidden Men, aach joj.:D Ja vlastne vôbec neviem, či ešte niečo chcem čítať a ak áno, tak čo. Lebo si mi síce odporučila Worth it, ibaže sa nerada netrápim a „venuje sa témam, z ktorých niektoré boli v istom bode nepríjemné aj mne“? To si neviem predstaviť seba. The Girl´s Got Secrets znie dobre – humor, priateľstvo… Lenže meeh klamstvá. No nič, ja budem dilemovať ďalej a dodám len toľko, že som rada, že si si našla uplynulý rok hneď dve obľúbené série.:)

    Stačil mi ten úryvok Magic Steals na to, aby som sa na ňu tešilaaa.:D A tvoj komentár a zaradenie do tohto článku tiež pomohli. Jim & Dali boli už v tej prvej poviedke strašne úžasní. :3 Akurát ma teda najprv čaká ešte tá šestka a tak, že… Nevadí, aj na to sa teším.:D

    1. Tentokrát som sa rozhodla vziať si príklad z teba a byť stručná :P Je to moje predsavzatie na tento rok – byť stručná :D

      Ty máš problém s toľkými témami, až sa čudujem, že ešte máš čo čítať, heh. Ak chceš, môžem ti povedať viac podrobností k jednotlivým dielom, ale aj tak by som ti nakoniec odporučila iba tieto dve. The Girl´s Got Secrets možno aj viac ako Worth It, aj keď si opäť nemyslím, že by si to hodnotila nejako extrémne vysoko. Viem si dokonca predstaviť aj to, čo konkrétne by ti mohlo prekážať :D Ale pokiaľ ide o NA žáner, stojím si za tvrdením, že tieto knihy patria k tomu lepšiemu.

      Technicky v nej nie sú spoilery zo šestky, keďže sa deje súčasne so šestkou a šestka sa deje v inej geografickej oblasti :D Ale aj šestka je úplne super, čiže je celkom jedno, v akom poradí to dáš :D

      1. Haha, tak veľa šťastia!:D

        Pff, tak vďaka, ale ani by som nepovedala.:D Pár veciam sa vyhýbam, ale myslím, že väčšinou ide hlavne o spracovanie a… well… rozhodne mám čo čítať.:D
        No tomu verím, že sú to lepšie NA, to mi potvrdil aj prvý diel. Takže ak budem mať zase niekedy potrebu skúšať NA, budem na to myslieť.:D Alebo radšej skúsim ďalšiu Colleen, hoci s tou si tiež nie vždy rozumiem.:D A predtým, ako zase niečo povieš – mám čo čítať v iných žánroch. :D

        Jop. :D Mňa hlavne ešte čaká Andreina novela.:)

        1. No veď ja viem, že máš toho veľa na čítanie, do ničoho ťa predsa nenútim :D Ja sa budem iba v tichosti radovať, keď sa zase náhodou do nejakej pustíš :D

          Aha, na tú som zabudla… Ale to nevadí! Aj Andreina novela bola super! :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *