Knižný súhrn 2015: Október – November – December

Knižný súhrn 2015: Október – November – December

Ešte predtým, ako prídem so svojim súhrnom naj kníh, ktoré som prečítala v roku 2015 (a v tomto prípade to bude naozaj prehľad iba toho naj naj – vďaka týmto „pravidelným“ knižným súhrnom), cítim povinnosť napísať aj súhrn za posledné tri mesiace uplynulého roka. Čo znamená, že zatiaľ čo všetci píšu svoje súhrny za rok 2015 v prvých dňoch nového roka, ja s ním prídem pravdepodobne tak koncom januára. Ale to by som nebola ja, ak by som nerobila všetko inak.

No prejdime k veci. Počas tých troch najkritickejších študentských mesiacov som prečítala súhrnne desať kníh – čo celkom ujde, ak vezmem do úvahy, že v novembri a počas prvých dvoch decembrových týždňov som nemala čas absolútne na nič. Dohromady sa mi podarilo doraziť 1x High Fantasy, 1x YA High Fantasy, 3x Contemporary Adult, 3x Contemporary New Adult, 1x Contemporary Young Adult a na moje obrovské prekvapenie som prečítala aj 1x gotickú novelu.



 

Hollywood Dirt – Alessandra Torre [GR]

Ako prvú som v novembri prečítala stand-alone knihu (ktorá je podľa všetkého voľným pokračovaním istej série, ale neunúvala som sa po nej pátrať, či ju dokonca zvažovať na prečítanie) Hollywood Dirt od Alessandry Torre. Autorke sa rozhodne musí nechať jedno – vie písať vtipne a pútavo. Aj napriek prvotnému zaváhaniu po prvých kapitolách som sa neskôr do knihy zahryzla a nepustila, kým som ju nedočítala. Príbeh sa točí okolo hollywoodskeho miláčika Cola, ktorého podviedla manželka a on sa po tom obrovskom sklamaní v láske začal vrhať do postelí jednej ženskej za druhou. Toto správanie by však mohlo skaziť jeho vysnívaný filmový projekt, preto sa po výplachu žalúdka od svojho právnika presúva do malého mestečka v Georgii, kde je odhodlaný venovať všetku pozornosť natáčaniu. Po stretnutí so svojráznou Summer je však presvedčený, že nikto sa do roly jeho filmovej partnerky nehodí lepšie ako ona, a tak sa nakoniec najneobľúbenejšia žena v Quincy stáva hlavnou postavou vo veľkom Hollywoodskom filme. Dej je založený na tradičnom hate-desire-love motíve a celkom to funguje, avšak chýba tomu nejaká hlbšia zápletka. Všetky postavy sú mimoriadne výstredné a neviem, či sa s nimi dá stotožniť (aj keď Summer bola v niektorých okamihoch naozaj ohromná a obľúbiteľná), no určite vás nebudú nudiť. V niektorých prípadoch by ale neuškodilo, ak by autorka ubrala na (masívnom) zveličovaní – tým by si možno zaslúžila aj o tú jednu hviezdičku navyše.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Poslední přání – Andrzej Sapkowski [GR]

Knihu poviedok Poslední přání od Andrzeja Sapkowskiho som v audioverzii počúvala niekoľko mesiacov, ale až v tomto období som ju dorazila do konca. Je to kniha, na ktorú ani neviem, čo povedať, pretože je taká úžasná, že hádam ani neexistujú slová, ktoré by ju dokázali dostatočne ohodnotiť – a koniec koncov si ani nepripadám dostatočne kvalifikovaná, aby som mohla hodnotiť takéto dielo. Príbeh zaklínača Geralta je vskutku jedinečný. Putuje po svete a snaží sa pomáhať ľuďom tým, že ich zbavuje monštier, ktoré im znepríjemňujú život. Niekedy však za najväčšie monštrum v okolí považujú práve jeho a radšej sa nechajú trýzniť zlou bosorkou či inými podivnými tvormi, ako by mali prijať jeho pomoc. Jednotlivé poviedky predstavujú samostatné príbehy, v ktorých sa stretávame nielen s rôznymi mytologickými postavami, ale často tiež s prepracovanými verziami klasických rozprávok. S tými sa síce v súčasnosti stretávame v mnohých spracovaniach – filmových aj knižných –, ale môžete si byť istý, že to Sapkowskiho spracovanie je naozaj originálne. Samostatné poviedky medzi sebou prepája jedna, ktorú čítate po častiach počas celej knihy a aj vďaka nej máte dojem, že ide o komplexný, neprerušovaný príbeh, ktorého záver vás určite motivuje k prečítaniu ďalšej knihy. Takže by ste si ju mali prečítať. Vlastne nie, mali by ste si ju vypočuť, pretože nikdy v živote ste nič lepšie nepočúvali. Audioteka.cz spracovala túto knihu ako rozhlasovú hru a ručím vám, že si jej počúvanie užijete.

Na túto knihu nadväzuje ešte jedna poviedková zbierka a po nej nasleduje i samostatná päťdielna Sága o Zaklínačovi.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Cinder & Ella – Kelly Oram [GR]

Kniha Cinder & Ella od Kelly Oram predstavuje môj štvrtý kontakt s autorkinou tvorbou. Jej štýl písania som si celkom obľúbila, vždy ma niečím dokáže pobaviť a ohromiť svojimi postavami a vzťahmi medzi nimi, takže som nad prečítaním tejto knihy dlho neváhala. Cinder & Ella, ako ste už z názvu určite vydedukovali, je prerozprávaním príbehu Popolúšky. Ibaže tentokrát je Popolúška po autonehode a doživotne zjazvená, prinútená zostať žiť u svojho otca, ktorý ju aj jej matku opustil, keď bola ešte malička… Oh, a áno, má nevlastnú matku a dve protivné sestry. Jej princ nie je budúcim vládcom krajiny, ale mladým hollywoodskym miláčikom, s ktorým sa namiesto bálu spoznala prostredníctvom jej knižného blogu. Sú dlhoročnými priateľmi, no nikdy predtým sa nestretli. On netuší, čo presne sa Ella stalo, ona netuší, že Brian je slávnym hercom, ktorý bude hrať hlavnú rolu vo filmovej adaptácii jej najobľúbenejšej knižnej série.

Okrem zaujímavých a vtipných momentov (ktoré očividne očakávate pri takejto synopse) je kniha plná aj smutných a dramatických okamihov, ktoré vyplývajú z Ellinej nešťastnej situácie – čo nevnímam nevyhnutne ako zlé, ale vzhľadom na to, že ide najmä o romantický príbeh, by som čakala trochu viac… romantiky. K prvému stretnutiu Briana a Elly došlo až mimoriadne neskoro a nikdy som sa nedokázala zbaviť pocitu, že sú skôr dobrými priateľmi ako zamilovaným párom. Niektoré okamihy mi pripadali neadekvátne prehnané a nebola som nadšená ani tým nadbytočným milostným trojuholníkom. Tak či tak nie som frustrovaná, že som tej knihe venovala svoj čas. Je plná vtipu, pekných myšlienok aj emócií (len nie tých, ktoré by som od takejto knihy chcela), takže to rozhodne nepovažujem za koniec svojho vzťahu s touto autorkou.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

The Allure of Julian Lefray/The Allure of Dean Harper – R.S. Grey [GR] [GR]

Séria The Allure od R. S. Grey pozostáva z dvoch častí. Tou prvou je príbeh The Allure of Julian Lefray, ktorý rozpráva príbeh šarmantného boháča Juliana (to ste nečakali, že?). Ten sa po rokoch vracia do rodného New Yorku, aby pomohol sestre prebudovať jej módnu firmu od úplných základov. Jeho prvým zamestnancom je odhodlaná blogerka Jo, ktorá sa rozhodla opustiť svoje rodné mestečko, aby prerazila vo veľkomeste ako módna blogerka (alebo také čosi). A zatiaľ čo spolu deň čo deň pracujú v jeho hotelovej izbe, postupne sa do seba zamilovávajú a… to je celý príbeh. V knihe absentuje nejaká dramatickejšia zápletka, ale nie je to úplne na škodu, pretože si to väčšinu knihy ani neuvedomujete. Nedočkáte sa insta-love, ale postupného zamilovávania sa dvoch tvrdohlavcov, ktorí majú dojem, že v tejto fáze svojho života potrebujú niečo iné a nie lásku. Chýba tam otravný milostný trojuholník i mrcha, ktorá by sa stavala páru do cesty, hlavný hrdina nie je váš typický „manwhore“, na akých sme v new adultných i adultkách zvyknutí, takže sa nedočkáte ani toho otravného zmenil-sa-len-kvôli-nej-lebo-sa-odrazu-zamiloval-a-chce-byť-verný-len-jej klišé, a napokon sa autorka (oproti väčšine) rozhodla ušetriť čitateľov grafických detailov v sexy scénach a aj napriek tomu dokázala, aby boli fakt sexy. Je to (niekedy až extrémne) vtipný príbeh dvoch sympatických postáv, v ktorom nechýbajú silné emócie, no pravdepodobne sa z toho úplne nezbláznite.

Druhý diel, The Allure of Dean Harper, je zas príbehom Deana, Julianovho najlepšieho kamaráta, a Lily, Joinej najlepšej kamarátky a vyštudovanej kulinárskej blogerky. Dean je majiteľom niekoľkých úspešných reštaurácií, ktoré vedie pevnou rukou. Lily sa po príchode za svojou kamoškou do New Yorku potrebuje rýchlo zamestnať, preto ide na pohovor do jednej z Deanových reštaurácií. Ich stretnutie však nedopadne dobre, Lily to miesto nezíska a navyše sa medzi nimi vytvorí extrémna averzia. Ktorá sa, samozrejme, preformuje na intenzívny hate-desire-love vzťah. Na rozdiel od prvej knihy sa tu objavuje okrem romantickej linky aj jedna vedľajšia, ktorá vedie k pátraniu po jednom „zločincovi“, ale inak sa od seba tie knihy veľmi nelíšia. Aj tento príbeh je založený predovšetkým na rozvíjaní vzťahu hlavných hrdinov, ktorí svojimi charaktermi neotravovali – ona bola poriadne bláznivá, tvrdohlavá a neústupná, on zasa hrozne vážny, upnutý a tiež maximálne tvrdohlavý a ich interakcie podľa toho aj vyzerali. Ich vzťah bol tiež o čosi viac dramatický, ale na druhej strane bol jeho spôsob prejavenia svojich citov jediným z najkrajších, aké som kedy čítala, a moje srdce sa vďaka tomu zvieralo ako vo zveráku. Obe knihy predstavujú príjemné čítanie na zabitie voľného času.


star_up  star_up  star_up  star_half  star_down


 

Red Queen – Victoria Aveyard [GR]

Red Queen od Victorie Aveyard predstavuje v literárnom svete aktuálny boom spoločne s ďalšími YA high fantasy sériami. Spočiatku som sa obávala, že to bude také priemerné, možno aj „horšie“ ako Throne of Glass, pretože mi to pripomínalo hromadu iných vecí (od Selekcie, cez Hunger Games, po Reign a ak by som toho poznala viac, tak možno nájdem aj ďalšie podobnosti) a čítala som to hrozne dlho a po maličkých kúskoch. Ale čuduj sa svete, celkom ma to ohromilo. Keďže ide o high fantasy, príbeh je to celkom komplikovaný, takže to pre tých, ktorí o tom čírou náhodou zatiaľ nepočuli, zhrniem takto: Mare žije vo svete, kde sa spoločnosť rozdeľuje na Strieborných a Červených – Strieborní majú nadprirodzené schopnosti a práve tie z nich robia nadradenú rasu, zatiaľ čo Červení sú len obyčajní sedliaci, ktorí drú a žijú zo dňa na deň. Keď Červený dosiahne osemnásť rokov, odchádza na vojenský front, bez ohľadu na jeho pohlavie, kondičku či zdravotný stav. Výnimkou sú iba tí, ktorí svojimi manuálnymi zručnosťami dokážu prispieť spoločnosti inak. Mare nie je jednou z nich. Po stretnutí s tajomným Calom však získava prácu na zámku a tam zistí, že nie je až taká obyčajná, ako si celý život myslela (šokujúce, ja viem). Ocitá sa tak uprostred cudzieho sveta, no s možnosťou zmeniť život svojho druhu, ak pomôže rebelom zvrhnúť tyranského kráľa z trónu.

Ako by som teda rovnako stručne vyjadrila svoje pocity? Red Queen ponúka vskutku originálne prostredie a originálnu mytológiu. Pripomína to síce mix rôznych vecí, ale postupne sa z toho vykľula samostatná jednotka, ktorá pevne stojí na vlastných nohách. Ponúka vám postavy, ktoré si zamilujete, ale aj postavy, ktoré znenávidíte. Hlavná zápletka sa môže spočiatku zdať smerovaná len na romantickú linku, lenže v závere zistíte, že romantika tam bola až na druhej koľaji a v skutočnosti ide o čosi viac. Autorke sa ma podarilo totálne obalamutiť a práve za to som jej dala plných päť hviezdičiek, pretože dokázala predvídateľný príbeh plný klišé obrátiť o sto osemdesiat stupňov a prekvapiť ma. Kniha rozhodne stojí za pozornosť.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Elements of Chemistry – Penny Reid [GR]

Kniha Elements of Chemistry od Penny Reid vychádzala ako seriál v troch dieloch: Attraction, Heat a Capture. Ide však o jeden súvislý príbeh, takže som sa to rozhodla hodnotiť ako celok. Rozpráva príbeh študentky Kaitlyn, ktorá jedného dňa, ukrývajúc sa v skrinke uprostred triedy, začuje rozhovor dvoch spolužiakov s nekalými plánmi zahŕňajúcimi jej partnera na labákoch, Martina. Ako dobré dievča sa ho na to rozhodne upozorniť – aj keď je Martin zastrašujúci sukničkár, ktorý ju privádza do rozpakov. Ich rozhovor je však omnoho vášnivejší, ako by čakala, a než sa stihne nazdať, vydáva sa s ním na týždenný výlet na ďaleký ostrov. Ich príbeh by som prirovnala k pádu z vodopádu. Najprv nič, celé mesiace spolu nekomunikujú, pretože Kaitlyn nemá záujem o bližší kontakt so zlým chlapcom, potom sa jej prizná, že už po nej dlho pokukuje a odrazu padajú dolu vo víre citov, sexu, priznaní, túžob, spoznávania toho druhého, až kým nenarazia na hladinu a všetko sa to neroztriešti.

Autorka má pútavý štýl a dokáže napísať celkom zábavné scény. Zo začiatku som z toho bola pomerne nadšená, príbeh sa začal celkom zhurta, takže sa doňho čitateľ dokáže rýchlo ponoriť, no už vtedy som mala s niektorými jeho aspektmi problém. Kaitlyn začala v úvode ako fajn hrdinka, ktorá ma ohromne bavila. Bola vtipná a svojská. V Martinovej spoločnosti sa však menila na zamilovanú hlupaňu, ktorá mala tendenciu nasledovať ho úplne všade – niekedy to bolo fajn, keď sa ju snažil dostať von z jej komfortnej zóny, ale niekedy to bolo iba jeho protivné povýšenectvo a potreba kontrolovať ju. Nemám rada control-freakov. Okrem dávky klišé tam bola výrazná aj insta-insta-love (lebo jedno insta fakt nestačí). Niektoré postavy ma aj dokázali zaujať, ale postupom času sa z príbehu akosi vytratili, takže ich celková existencia nedávala pre príbeh zmysel. Odhliadnuc od toho všetkého sa to čítalo relatívne rýchlo a niekedy, keď sa postavy správali normálne (keď sa Martin zvládol správať normálne), som si to dokázala aj užiť (obzvlášť prvá kniha bola príjemná). Myslím, že by som autorke bola schopná dať ešte šancu.


star_up  star_up  star_half  star_down  star_down


 

#Hater – Cambria Hebert [GR]

Koncom roka som sa pustila aj do pokračovania série Hashtag od Cambrie Hebert, ktorej prvý diel #Nerd som si absolútne zamilovala. Druhý diel, #Hater, pokračuje v príbehu Rimmel a Romea. Všetci čakali, že po uplynutí zimných prázdnin sa Romeova fascinácia tou nezaujímavou šprtkou vytratí, avšak po návrate do školy všetci zistili, že sú stále spolu, stále zamilovaní. Do cesty sa im však postaví Zach, ktorý kvôli Romeovi prišiel o post prezidenta bratstva a je kvôli tomu trochu naštvaný… A až príliš odhodlaný urobiť všetko preto, aby mu tu vrátil.

Kniha je rozhodne určená tým, ktorým sa prvý diel páčil, pretože neprináša novú zápletku ani nové postavy, ale sústreďuje sa na rozvíjanie vzťahu Rimmel a Romea. Z Rimmel sa, našťastie, nestala žiadna drama queen, stále je to ten istý nerd, ale keď ju niekto poriadne naštve, ukáže, že je schopná stáť si za svojím. Už nie je taká utiahnutá ako kedysi, ale rozhodne to nie je kráľovná spoločnosti a pozornosť ostatných si neužíva o nič viac než kedysi. Z Romea sa stal oddaný partner a v žiadnom bode sa nezmenil na otravného žiarlivca – a ak občas trochu preháňal, nikdy to nebolo len z rozmaru. Autorka necítila potrebu vsunúť do príbehu také zbrane, akými sú podozrenia z podvádzania (ktorému by ten druhý uveril a o svojej drahej polovičke pochyboval), zbytočné hádky (o tom, či ten druhý toho prvého vôbec miluje, alebo to len predstiera) a ani len hlúpe rozchody. Kniha si udržiava relatívne pomalé tempo, romantické okamihy sa striedajú s krátkymi okamihmi napätia, avšak na konci to autorka dramaticky rozbalí a vhupne rovno do nervy drásajúceho (trošku šialeného) konca. K tomu sa však nedostanete, ak ste si už nevytvorili citový vzťah k hlavným postavám a nezaujíma vás, ako to s nimi dopadne. Mňa to maximálne zaujímalo, postavy som si obľúbila, preto som to hodnotila adekvátne svojim pocitom.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_half


 

#Player – Cambria Hebert [GR]

Na druhý diel série Hashtag som ihneď nadviazala tretím pokračovaním – #Player. Áno, Rimmel a Romeo sú v ňom stále spolu a musia sa vysporiadať s dôsledkami Zachových činov, ktoré by mohli ohroziť celú ich – osobnú i spoločnú – budúcnosť. Na svetlo sveta sa tiež dostávajú temné tajomstvá z minulosti, ktoré prestavujú nový level hrozby, ktorá má ďaleko od „nudnej“ školskej rivality. Aj toto pokračovanie nabralo oproti prvému dielu na akčnosti, ale pri čítaní záverečných udalostí som nebola v takom napätí ako pri dvojke, kde ešte existovala aká-taká šanca, že by sa niečo mohlo fakt pokaziť – a nebolo to až také predvídateľné. V každom prípade to bolo pekné „uzavretie“ príbehu jednej z mojich obľúbených dvojíc (aj keď šiesta časť by mala byť znovu o nich, takže si teraz nie som istá, či sa to dá vôbec považovať za uzavretie). Stále to bolo najmä o ich vzťahu, ktorý sa aj naďalej rozvíjal a nikdy nezastal na jednom mieste, odkiaľ by ma mohol začať nudiť. Vedľajšie postavy príbeh skvelo dopĺňali, interakcie medzi nimi boli ohromné, bolo to vtipné, záživné a rýchlo čitateľné (aj keď si nie som istá, či ma v čítaní poháňal viac samotný príbeh alebo moja túžba dozvedieť sa viac o Braedenovom šťastnom konci, ktorému autorka venovala ďalšie dve časti série). A aj keď je vzťah Rimmel a Romea príliš idealizovaný, príliš rozprávkový a príliš nereálne, zbožňujem ho.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Carmilla – Joseph Sheridan Le Fanu [GR]

Do čítania Carmilly od Josepha Sheridana Le Fanu som sa pustila len z čírej zvedavosti. Nie som príliš na klasiku – dokonca ani na upírsku klasiku, dodnes som neprečítala Draculu ani Interview s upírom, hoci mám obe knihy doma. Nedávno som sa však rozhodla dať klasike šancu a začala som práve s touto krátkou gotickou novelou z konca devätnásteho storočia. Niekedy sa zvykne označovať aj ako horor, ale ja netuším prečo, keď to má všetky znaky gotickej novely (ktorým, len tak medzi nami, veľmi nerozumiem – gotickým novelám, nie ich znakom). Hodnotiť to je naozaj náročné (ešte náročnejšie ako hodnotiť Zaklínača). Na dnešnú dobu je to dosť nudné čítanie, nakoľko príbehy o upíroch už boli spracované v toľkých verziách, že viete, čo máte očakávať, a viete, ako sa to skončí. Nemôžete to však označiť za klišé, pretože ide predsa len o príbeh, ktorý inšpiroval mnohé ostatné (ako jeden z prvých upírskych príbehov ever) a nie naopak. Nie som však dostatočne literárne vzdelaná, aby som vedela ohodnotiť túto knihu z historického hľadiska. Áno, možno to v tej dobe pôsobilo mysteriózne a strašidelne (hlavne tie lesbické sklony upírskej hrdinky, tie museli byť v tej dobe fakt ako z hororu). Dnes? Ak nemáte záľubu v starej literárnej klasike, asi to pre vás nebude príliš dejovo záživné. Čítalo sa to ale celkom fajn, v istých okamihoch som naozaj bola zvedavá, čo sa bude diať ďalej, a keď to skončilo, bola som prekvapená, pretože som rozhodne čakala ešte čosi navyše. Napríklad viac vysvetlení. V každom prípade ma to zaujalo natoľko, že som sa pustila do sledovania „amatérskeho“ webseriálu Carmilla, ktorý je modernejším spracovaním tejto klasiky. A je to naozaj podarený kúsok.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

4 thoughts on “Knižný súhrn 2015: Október – November – December

  1. K úvodu – lepšie neskoro ako nikdy?

    Hollywood Dirt znelo celkom zaujímavo podľa anotácie (nechápem ako to tieto romantické knihy robia, ale často ma lákajú… a potom sa mi, ofc, nepáčia), ale tvoj popis ma už nadchol menej.:D

    Toho Zaklínača raz určite začnem počúvať, keď už som to stiahla, snáď aj teraz po prázdninách.:D

    Cinder a Ella obsahuje knižný blog a adaptáciu knižnej série??? Toto mi uniklo.:D A nadchlo ma to. Aaaa potom si to nadšenie znížila tým trojuholníkom a tak, ale zase, je to Kelly Oram, dakedy prečítam.

    …ďalšie blogerky? Hm. A kde je môj pán dokonalý? Veď blog mám!

    O Red Queen už som prečítala také rozporuplné veci, že ani neviem vyjadriť, aká som zmätená… Možno raz to overím. A možno aj nie.:D

    Si schopná autorke dať šancu po 2,5*? To by som nečakala.:D

    K Hashtag sérii nemám veľmi čo povedať, na jednotke sa mi páčili viac menej akurát mačičky (a možno ešte… hashtagy) a určite sa nechystám pokračovať… Som si totiž istá, že pokračovania sú naozaj určené tým, ktorým sa jednotka páčila.:D Každopádne ma fascinuje koľko dielov to má a som zvedavá, či sa ti to bude stále páčiť.:D

    Fíha, Carmilla dostala až 4*? No, popis znie ako… klasická klasika, ktorej sa vyhnem.:D Každopádne ten webseriál možno niekedy zo zvedavosti omrknem. Oo a ešte sa musím pochváliť: ja som čítala Draculu! V angličtine a celkom dávno, takže to bola poriadna challenge a trochu nuda, ale pamätám si, že som si po prečítaní strašne chcela písať s niekým listy.:D

    1. No, hádam si si všimla, že ja pri písaní týchto popisov píšem to, čo sa v tej knihe fakt deje – na záhady sú tu anotácie :D Ale pri Hollywood dirt si fakt nemyslím, že by ťa to extra chytilo za srdce, to už by som ti vedela skôr odporučiť iné. Možno. Po dllllllhom uvažovaní. Tebe je ťažké niečo odporúčať, lebo sa vždy bojím, že sa ti to nebude páčiť :D

      K tomu trojuholníku u Oramovej – nie je to také násilné a otravné ako si možno teraz predstavuješ, skôr je to len také… No, pletie to Elle hlavu a úplne zbytočne, podľa mňa. Ale nervy z toho mať nebudeš, si myslím.

      Red Queen je asi fakt vec názoru. Tak ako sa mne fakt nepáčilo ToG, sa inému fakt nepáči RQ. Teraz s odstupom času a po vychladnuti si myslim, že by som tomu objektívne dala skôr štyri, ale teraz už sa mi nechce meniť hodnotenie. Viem si povedať svoje dôvody, prečo ma to ohromilo a to mi stačí k tomu, aby som spala s pokojným svedomím.

      No hej, som ochotná dať takej autorke šancu. Už som dala šancu aj takej autorke, ktorej som predtým dala jednu hviezdičku :D Niektoré knihy nie sú napísané zle, len majú dej, ktorý sa mi príliš nepozdáva alebo postavy, ktoré mi nezalichotili, ale to ešte nutne neberiem ako znamenie, že by som sa tej autorke mala vyhýbať. Možno tak po troch zlých knihách by som si už fakt dala pohov :D

      Hej, štyri, ale beriem to skôr z tej historickej hodnoty :D A seriál si pozri, je to pecka a dobré herecké výkony na neprofesionálnych hercov.

  2. Desať kníh je dosť dobré, ja som, tuším, nedala ani toľko (hanba mi!), ale fakt sa mi nechcelo čítať po tom všetkom, čo sme mali robiť do školy. Zistila som dokonca aj to, že škola mi akosi zabíja motiváciu robiť hocičo od písania, cez čítanie až po blogovanie a je to vážne na prd, lebo nechcem mať polročné pauzy, v týchto troch veciach, ako som to mal teraz. Lebo potom, keď je konečne voľno, sa k tomu všetkému vrátim, ale čas tak rýchlo ubehne a zase musím utekať s plačom do školy a s tým, že mi na nič iné nezostane čas.

    Hollywood Dirt mi niečo hovorí. To som si asi pridávala do to-read listu na GR, keď som dočítala Cinder and Ella, lebo som chcela čítať nejaký podobný príbeh, ale ešte som sa k tomu furt nedopracovala. Nápad ma zaujal, ale po tvojej recenzii mám dojem, že sa mi to chce čítať ešte menej. Možno keď sa mi bude chcieť pustiť do niečoho veľmi jednoduchého a bez zápletky, tak si na to posvietim. :D Lebo keby som to čítala teraz, tak asi by moje hodnotenie nebolo veľmi vysoké :D

    Ale Cinder a Ella sa mi na rozdiel od teba zrejme páčilo oveľa viac. Nevadilo mi, že tam nie je toľko tej romantiky, práveže to bolo všetko super popritom, koľko zlých vecí Ella zažila, mne sa zdal prehnaný až koniec a tá náhla veľká romantika. Keď nad tým tak uvažujem, asi aj na mňa pôsobili ako BFF a nie ako zamilovaný párik. :D Ale príbeh sa mi páčil. :D

    Red Queeen – s tvojím názorom úplne súhlasím, ja som v tom pri čítaní nahrabala tiež dosť veľa sérií, na ktoré sa mi to podobalo, ale potom to vypálilo úplne inak a celý ten príbeh a svet som žrala. A nemôžem nespomenúť Strieborných a to, že keď sa červenali, tak zbledli. To sa mi na celom príbehu páčilo úplne najviac :D :D :D :D Fakt som sa na tom bavila.

    K dvojke zo série Hashtag som sa tiež ešte nedostala a ani sa neviem rozhodnúť, či si to prečítam, alebo nie. Akože jednotka bola fajn, ale nepadala som z nej do kolien až do takej miery, že by som ihneď potrebovala pokračovanie. :D :D

    1. U mňa škola zabíja jedine tak kreativitu a čítanie si ju našťastie nevyžaduje, takže som v pohode, ale omnoho viac mi chýba písanie ako to čítenie.

      Neviem posúdiť, ako by to na teba pôsobilo. Nebolo to priamo zlé, čítalo sa to fajn a ani som nad ničím nehromžila (intenzívne), ale od nejakej dokonalej contemporary knihy, ktorá by aj mala aspoň akú takú hodnotu, to malo ďaleko. Cinter & Ella som prečítala tiež rýchlo a čítalo sa to dobre (Kelly má napokon super štýl), no nemôžem si pomôcť, niečo tomu z môjho pohľadu proste chýbalo. Niekedy to bolo prehnané a nechcelo sa mi veriť, že by bolo v realite také jednoduché dostať ju do ústavu či na tú školu pre ľudí so špeciálnymi potrebami, ako to autorka vykresľovala, plus mi tam fakt chýbala nejaká romantika medzi nimi dvoma. No nedivím sa, že to iným neprekážalo, lebo ja predsa len občas až moc rýpem :D Na druhej strane som rada, že sa tak pekne zhodneme v Red Queen, lebo občas si pripadám divná, že mi to pripadalo také super (hlavne keď to niekto iný začne kritizovať) :D

      Ja som sa do dvojky Hashtag tiež nepustila hneď, aj keď som si jednotku zamilovala :D Ale ako som písala, neviem, ako to zapôsobí na niekoho, kto si jednotku fakt neužíval alebo mu nie sú ani hlavné postavy sympatické. Musela by si to otestovať, no :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *