Knižný súhrn 2015: Jún – Júl – August – September

Knižný súhrn 2015: Jún – Júl – August – September

Počas letných mesiacov som veľmi ironicky nemala veľa času na čítanie (niežeby som robila niečo užitočné, nečakali ma ani len zaujímavé výlety do prírody, ani som nevykonávala činnosti, ktoré by nejako prospievali svetu, iba som trávila väčšinu času písaním či sledovaním seriálov). V septembri mi zas (po dlhom roku, ktorý sa mi teraz s odstupom času zdá byť neuveriteľne krátky) začínala škola, takže som sa dovtedy venovala rôznym iným veciam (snahe napísať čo najviac kapitol, vidieť čo najviac epizód seriálov a tak ďalej).

Všetky tieto vyššie spomínané dôvody zapríčinili, že som počas tohto uplynulého štvormesačného obdobia prečítala celkovo iba 11 kníh (čo je presne rovnako ako v mesiacoch apríl a máj… smutné, veľmi smutné). Vo svojej snahe čítať znovu trochu viac fantastickú literatúru som sa však úspešné polepšila. Prečítala som len 2x adult contemporary a až 8x fantasy, plus som absolvovala 1x českú klasiku – konkrétne knihu Krysař od Viktora Dyka, po ktorej som siahla najmä preto, lebo poznám a zbožňujem muzikálovú verziu.

Ale teraz už prejdime k výpočtu ostatných desiatich kníh…



 

Nightlife – Rob Thurman [GR]

Nightlife je prvým dielom série o Calovi Leandrosovi, ktorý vyšiel v roku 2006, ale jeho pokračovania sa vydávajú ešte aj dnes. Je to príbeh Cala (to ste určite nečakali, že?), ktorý má tú smolu, že sa nenarodil ako človek. Teda, že sa narodil ako človek iba z polovice. Z tej druhej je Auphe (nie, nechcite odo mňa, aby som vedela, ako sa to povie v češtine, na to máte oficiálny český preklad). Auphes, alebo tiež Grendelovia, sú bledé, zubaté, pazúrovité stvorenie s červenými očami, ktoré obývali Zem pred dávnymi vekmi, lenže potom ich ľudia svojím rozvojom vytlačili a oni by to veľmi radi vrátili späť. Na to ale potrebujú tvora, ktorý by bol napoly človek a napoly Auphe – preto si vytvorili Cala. Lenže Cal má brata Nika, ktorý odmieta pripustiť, aby sa z jeho brata stalo monštrum. Spoločne sa tak túlajú po svete, utekajú pred Grendelmi, a popritom zbavujú ľudstvo nepríjemných oblúd. No len dokiaľ Grendelovia neprídu s plánom, ktorý by im mal konečne zaručiť Calovu poslušnosť.

Túto knihu som si síce kúpila v papierovej verzii, lenže tú mi sestra už pred rokmi zhabala a ja som sa ani nesnažila dostať ju späť. Napokon som si – po dlhom, dllllhom čase – pustila audioknihu. A čuduj sa svete, bolo to fajn. Ak by som to mala čítať, možno by som sa na koniec príbehu nedostala, pretože bol plný opisov a popisov a myšlienkových pochodov a bolo tam minimum dialógov, no ako audio to fungovalo (plus, anglická verzia má geniálne spracovanie). Hlavný hrdina je nesmierne vtipný, aj keď vám v istých okamihoch môže liezť na nervy – na druhej strane je to však celkom uveriteľný mužský pohľad, čo veľa ženských autoriek nezvláda. V deji sa dočkáte nečakaných zvratov, ale v istých okamihoch bude aj dosť predvídateľný. V príbehu sa však stretnete s mnohými tvormi, aké v inej fantasy literatúre nenájdete – alebo majú aspoň nové, zaujímavé mená. Pokiaľ však máte skúsenosti so seriálom Supernatural, tak sa pri čítaní tejto knihy (podobne ako ja) zrejme nevyhnete porovnávaniu týchto dvoch príbehov. Seriózne. Odmietam uveriť, že v ňom autorka nenašla žiadnu inšpiráciu.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Magic Gifts – Ilona Andrews [GR]

Magic Gifts je jednou z mnohých noviel zo série o Kate Danielsovej. Táto jedna je konkrétne zasadená medzi piaty a šiesty diel a odohráva sa paralelne s knihou Magie střelného prachu, ktorá zas rozpráva plnohodnotný príbeh Katinej kamarátky Andrei. Novela má jednoduchý dej – Kate s Curranom sa po dlhom čase vyberú na rande, ktoré je – nie až tak nečakane – prerušené smrťou mladej ženy. Na sto stranách potom musia vyriešiť prípad magického náhrdelníka, ktorý vraždí ľudí a práve teraz ohrozuje život nevinného dieťaťa. Novela nemá strhujúci dej, no nevymyká sa ani z normy, ktorú stanovili hlavné diely série. Dočkáte sa Katinho tradičného humoru, Curranovej úžasnosti, bude tam trocha mágie, trocha nečakanej mytológie, zopár moderných Vikingov, niekoľko poriadnych bitiek a zopár ohrození na živote. Ak ste sa doteraz, podobne ako ja, čítaniu noviel z tejto série (aj keď u mňa sú to všeobecne všetky série) vyhýbali, tak tomu predsa len dajte šancu. Stojí to za to.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Magic Dreams – Ilona Andrews [GR]

Po Magic Gifts som sa dodatočne pustila aj do ďalšej novely zo sveta Kate Danielsovej, konkrétne Magic Dreams, ktorá patrí medzi diely štyri a päť. V tomto krátkom príbehu sa do vedenia dostala jedna z vedľajších postáv, lykantropka Dali, ktorá sa mení na bieleho tigra. Má problémy so zrakom a nepatrí medzi tých najväčších bojovníkov, ale odvaha ani talent jej nechýbajú a svoj voľný čas veľmi rada trávi za volantom auta a na pretekoch. Sama si nepripadá veľmi užitočná, no keď ju Jim, alfa mačkovitých šeliem, požiada o pomoc, je jedinou, ktorá ho môže vyliečiť z magickej choroby, ktorú naňho uvrhol neznámy nepriateľ. Aj keď je tento príbeh písaný opäť z iného pohľadu, autori v ňom dokázali dokonale zachytiť atmosféru svojho sveta. Je to plné zaujímavej mágie, originálnych tvorov, hlavná hrdinka je nesmierne sympatická, a keď ste Dali a Jimovi fandili už v hlavných dieloch, po tomto im budete fandiť ešte viac. Osobne dúfam, že sa jedného dňa dočkáme aj ich samostatného príbehu v plnohodnotnej knihe.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Magie pro každého – Jiří Pavlovský [GR]

Knižný seriál Kladivo na čaroděje z pera súčasných českých autorov fantasy sa ešte stále dá nazvať relatívne novým, hoci tento rok by mal vyjsť už desiaty (a ak si správne pamätám, tak aj posledný) diel prvej série. Úvodnú časť (a tiež zopár ďalších) napísal autor projektu – Jiří Pavlovský. Dovtedy som od neho nič nečítala, ale jeho štýl nesie rovnaké znaky ako štýl Kulhánka (a začínam nadobúdať dojem, že je to všeobecne štýl českých mužských autorov fantasy): je plný čierneho humoru, cynizmu a irónie, drsných krvavých výjavov (i keď v tomto prípade boli trochu miernejšie než u Kulhánka), šialených postáv (sem-tam sa objaví nejaký úchyl či nekrofil), všade je hromada mŕtvol, ale vy sa na tom i napriek tomu dokážete dobre zasmiať.

Prvý diel série vás zoznámi s Felixom Jonášom, bývalým členom akejsi českej inkvizície, ktorá mala na starosti zahladzovanie stôp po nadprirodzených silách v Čechách. Posledných pár rokov strávil v blázinci, ale ktosi sa rozhodol, že nastal čas na jeho návrat. Felix sa snaží zistiť kto a prečo ho vytiahli von skôr, než plánoval, a popritom sa snaží vyriešiť záhadné vraždy mágov. Zostaví si svoj vlastný tím čudákov so špeciálnymi zdatnosťami, ktorí však majú problém vydržať spolu v jednej miestnosti. Príbeh je plný mágie, nadprirodzených bytostí, ktoré by ste tam rozhodne nečakali, dej je trochu jednoduchší, lenže finálny zvrat ma nesmierne prekvapil a asi aj preto som tomu zvýšila hodnotenie. Je to zaujímavé, je to uveriteľné a predovšetkým je to hodné vášho času.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Home for the Holidays – Jeaniene Frost [GR]

Tretia novela, ktorú som v tomto období prečítala, patrí pre zmenu do série Night Huntress. Jej dej je zasadený medzi šiestu a poslednú, siedmu knihu. Ale viete čo? Podľa mňa spravila autorka ohromnú chybu, že si takýto úžasný príbeh nechala iba na novelu, pretože z tohto by mohla byť pokojne aj samostatná kniha a potom by sme tých dielov v sérii dostali osem, presne ako nám to sľúbila.

Home for the Holidays rozpráva (ako ste už možno vydedukovali) sviatočný príbeh zo života Cat a Bonesa. Cat prichystala pre manžela narodeninovú oslavu a Bones dostane ten najneočakávanejší darček zo všetkých – brata. Lenže aj keď sa jeho tvrdenia o ich príbuzenstve zdajú byť celkom logické, Cat má o pravdivosti jeho slov pochybnosti. A tie sa stále zväčšujú, keď sa z jej manžela a jeho priateľov, najmocnejších upírov na Zemi, stávajú bábky bez vôle. Cat musí prísť na to, čo sa v jej vlastnom dome deje, a to skôr, než sa jej najbližší obrátia proti nej a ona stratí všetkých, na ktorých jej kedy záležalo.

Spočiatku som mala dojem, že sa ten príbeh zvrtol na nejakú bláznivú telenovelu, avšak už po niekoľkých stranách som nevychádzala z údivu a bola dejom maximálne pohltená. Cat je stále úžasná, s Bonesom aj naďalej tvoria dokonalý pár a vidieť ich v takejto situácii ma priam fyzicky ranilo. Nechýbala tam akcia, dej mal skvelý spád, adekvátne množstvo napätia, mytológie, bojov a romantiky. A predovšetkým Iana! Autorka mu konečne (aj keď iba v takejto malej novelke) dala viac priestoru, ktorý si naozaj zaslúži. Zo všetkých vedľajších postáv v tejto sérii je to jediná (no dobre, tak možno by sme mohli rátať ešte aj Vlada), ktorá sa vám zaryje do pamäte. A v mojom prípade aj do srdca. Správa, že sa predsa len aj on dočká svojho vlastného príbehu, je jednou z najlepších, aké som sa tento rok dopočula.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Poison Study – Maria V. Snyder [GR] [Recenzia]

Po rokoch som sa predsa len dostala aj k prečítaniu prvého dielu série StudyPoison Study. Je to young adult high fantasy, ktorej príbeh sa odohráva v imaginárnom svete Ixia, kde hlavná hrdinka Yelena čelí trestu smrti. Keď dostane na výber medzi popravou a prácou ochutnávača jedla pre veliteľa Ixie, vyberie si prácu. Lenže jedy nie sú tým jediným, čoho sa musí vyvarovať…

Nebudem sa o tom rozpisovať, ak vás zaujíma hlbšia analýza, prečítajte si moju recenziu. Ak vám stačí pár slov, tak to zhrniem takto: Je to veľmi originálny a zaujímavý príbeh s krásnou mytológiou a históriou. Nájdete v ňom mágiu i boje, napätie i romantiku, zvraty, ale i zopár predvídateľných momentov. Yelena je šikovná a bystrá, čo sú vlastnosti, ktoré si u hrdiniek veľmi cením, a jej Valek zase hodný mnohých povzdychov. Neváhajte, prečítajte.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Ledový drak – George R.R. Martin [GR]

Príbeh Ledový drak z pera autora Game of Thrones sa dá nazvať detskou fantasy, ale niektorí by mohli tvrdiť, že na príbeh pre deti je to príliš brutálne. Nuž, aspoň to nie je infantilné, ako zvykne byť väčšina detskej literatúry. Neodohráva sa to vo svete série A Song of Ice and Fire, no i tam nájdete drakov, podivné mená, boje, vojnu a predovšetkým smrť. Je to príbeh dievčatka Adary, zimného dieťaťa, ktoré bolo vždy chladné – neprejavovalo city, necítilo zimu, nezaujímalo sa o veci, aké zaujímali ostatné deti. A jej jediným kamarátom bol ľadový drak, ktorý sa zjavil každú zimu. V jej svete však panovala vojna a Adare hrozilo, že aj so súrodencami bude musieť utiecť na juh. Na miesto, kde by ju už ľadový drak nenašiel.

Autor sa v knihe nezaoberá obšírnou mytológiou, ako sme uňho zvyknutý. Nezachádzal do prílišných detailov, ale nezostal ani povrchným. Vykreslil krutosť vojny i bez toho, aby na ňu obetoval stovky strán. Adara si prechádza vývojom, musí spraviť ťažké rozhodnutia – je to hrdinka, akej by dieťa mohlo fandiť. Nie je to však príbeh výlučne pre deti. Na rozdiel od takého Hobita sa mi to počúvalo celkom príjemne a nenudilo ma to.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Just One Night – Elle Casey [GR]

Od autorky Elle Casey som už prečítala dve knihy, takže som viac-menej vedela, do čoho pri tomto šesťdielnom seriály idem. Každý diel je označovaný ako samostatná kniha, ale ich dej je príliš súvislý, aby sa to dalo hodnotiť osobitne, preto to hodnotím ako celok. Seriál Just One Night rozpráva príbeh trochu sexuálne frustrovanej (oh, aké divné je písať tento komentár len okamih po tom, ako som dopísala komentár k detskej knihe) Jennifer, ktorá si v novinách zverejní inzerát na známosť na jednu noc. Po mnohých divných telefonátoch to už chcela vzdať – kým sa jej neozval William, CEO obrovskej spoločnosti, ktorý je príliš zaneprázdnený na vážny vzťah. Jedna noc by mu úplne stačilo. Kým nespozná Jennifer.

Príbeh začína ako jedno veľké klišé a presne týmto smerom aj pokračuje, ale dôvod, prečo som to čítala s takým nadšením, je autorkin štýl. Dokáže mi predať zrejme všetko, aj keď mi dej pripadá na hlavu a postavy otravné. Niektoré diely boli lepšie, niektoré horšie, takže to spoločne hodnotím celkom priemerne, ale neľutujem, že som tomu obetovala čas. Postavy ma v tomto prípade veľmi bavili, boli podobne blázniví ako Ian a Candice z MacKenzie Fire. Jennifer bola úžasná, hlavne keď ju chytil šialený amok a chystala sa zaútočiť na svojho ex panvicou, ktorú na pečenie asi v živote nepoužila. Áno, mala aj slabé momenty, ale to majú hádam všetky žen(skéhrdinky)y, nie? William bol zase… cvok, maximálne zosobnenie pubertiaka v tele dospelého muža. V jednom okamihu dokázal byť očarujúci a mužný a sexy… a v tom druhom totálne decko. Ale bavil ma od začiatku do konca. Hrozne som si užívala aj momenty s jeho asistentkou Rachel, ktorá je z celého príbehu zrejme mojou najobľúbenejšou postavou – najprv bláznivá hlupaňa a potom absolútny génius. Je to predvídateľný príbeh, ibaže v určitých okamihoch aj nečakane logický, zároveň je to šialená telenovela, na ktorej sa však určite dobre zasmejete.

Just One Night bude mať pokračovanie v podobe seriálu Just One Week, ktorý bude rozprávať príbeh Williamovho brata Edwarda a Jenniferinej najlepšej kamarátky Mie.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

The Substitute – Denise Grover Swank [] [Recenzia]

V prvej časti série The Wedding Pact sa autorka venovala príbehu Megan, ktorá sa na ceste domov na vlastnú svadbu prizná úplnému cudzincovi, že už dávno nie je zasnúbená, no neprišla na spôsob, ako to povedať svojej diktátorskej matke. Josh sa vďaka nedorozumeniu stane jej náhradným snúbencom – snaží sa tým pomôcť jej zložitému prípadu a zachrániť i svoju vlastnú firmu. Lenže ich predstieranie sa postupne začne meniť na realitu.

Aj na túto knihu sa mi podarilo napísať recenziu, takže obšírnejšie sa o mojom názore dočítate tam. Tuto poviem skrátene iba toľko: Hlavní hrdinovia predviedli celkom uveriteľnú insta-love, nie sú to len šablónové postavy, počas deja sa vyvíjajú. Romantická línia je príjemná, aj keď trochu zatienila ďalšie udalosti, na ktorých rozuzlenie som bola celkom zvedavá. Je to rozhodne jedna z tých lepších kníh pre dospelých, takže ju tiež vrelo odporúčam.

Ďalšie dve pokračovania sa venujú príbehom Meganiných kamarátok – veľmi praktickej právničky Blair a milujúcej i večne pozitívnej Libby.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Magie na vzestupu – Ilona Andrews [GR]

Ešte pred odchodom do školy sa mi podarilo doraziť šieste pokračovanie série o Kate Danielsovej. V tejto časti museli Kate s Curranom čeliť obrovskej výzve – vybrať sa do neznámej krajiny, vediac, že je to pasca, avšak s vidinou možnosti získať veľké množstvo panacei, lieku, ktorý môže pomôcť deťom lykantropov, aby sa z nich nestali lupovia. Ich úloha je jednoduchá – udržať v bezpečí tehotnú dcéru alfy jedného z najmocnejších klanov v Európe. Okrem troch znepriatelených klanov lykantropov ich však ohrozujú aj podivné lietajúce mačkovité šelmy so šupinami, o ktorých pôvodne nikto nič nevie. Kate sa navyše ocitne v priamej blízkosti človeka, ktorý má až príliš blízko k jej šialenému otcovi.

Pri väčšine urbaniek sa moje hodnotenie jednotlivých dielov pohybuje medzi štyrmi a piatimi hviezdičkami podľa toho, či na mňa kniha zapôsobila len tak primerane alebo či ma zvalcovala ako tank. Táto? Táto jedna ma zvalcovala ako celá skupina tankov. Knihe nechýbalo nič z toho, na čo som pri tejto sérii zvyknutá – Kate je stále kickass a badass a neviem čo všetko ešte, Curran je stále dokonale nedokonalý (aj keď ma v určitých chvíľach faaaaaakt frustroval), žiadna z vedľajších postáv tam nie je len ako kulisa, na všetkých vám musí záležať, bolo to plné akcie, napätia i drámy, nechýbajú väčšie i menšie zápasy a znovu a zasa raz perfektná mytológia, ktorá nikdy za žiadnych okolností nie je opozeraná a nikdy si nepoviete, že ste čosi podobné už čítali. Avšak k zvýšeniu hodnotenia ma prinútil záver knihy, kedy sa autori nebáli urobiť krok, aký som nečakala. Pri sérii, ktorá je slávna tým, že každé zranenie sa dá nejako vyliečiť, je okamih, kedy sa už čosi vyliečiť nedá, obrovským úderom. Bolo to plné emócií a ja som si uvedomila, že Game of Thrones ma ešte neotupilo natoľko, aby ma strata dobrej postavy nebolela.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *