Knižný súhrn 2015: Apríl – Máj

Knižný súhrn 2015: Apríl – Máj

Ja viem, že aktuálne svieti na kalendári siedmy mesiac, a teda súčasťou tohto príspevku by mal byť ešte aj jún, ale vzhľadom na to, koľko kníh som za tie tri mesiace stihla prečítať (a vzhľadom na to, koľko som ich (ne)prečítala v júli), som sa to rozhodla takto rozdeliť. Mesiace apríl a máj boli celkom plodné (na moje pomery), čo sa prelúskaných kníh týka, takže tento článok bude dlhý aj bez júna. Naozaj sa nemusíte obávať, že by ste pri jeho čítaní strávili len pár minút a zaraz boli preč. Nope, not gonna happen.

Za apríl a máj som teda prečítala spolu 11 kníh. Jednu z toho vyradzujem už na začiatku, keďže šlo o encyklopédiu (a tie sa ani nebudem pokúšať recenzovať) – v každom prípade bola veľmi inšpirujúca a poskytla mi hromadu nápadov, ktoré možno raz zužitkujem pri písaní ďalších príbehov. Zvyšných desať kníh zahŕňa: 4x New Adult, 3x Adult, 1x YA Contemporary a 2x Fantasy. S tými fantasy knihami som sa ani tentokrát veľmi nepretrhla, ale zvýšil sa mi počet aspoň o jednu – a keďže dnes nemám náladu na negativizmus, pochválim sa za dobrý výkon a idem ďalej.

Poznámka: Väčšina mojich komentárov sú len mierne upravené hodnotenia, ktoré som písala na Goodreads. Hej, som až TAKÁ lenivá :P (A tento komentár je skopírovaný z prechádzajúceho knižného súhrnu – to len aby ste vedeli, že moja lenivosť nestráca na sile.)



 

Bez duše – Lucie Adamová [GR]

Mojou prvou v apríli dočítanou knihou bolo zatiaľ nevydané dielo Lucie Adamovej (ktorú ale väčšina z vás pravdepodobne pozná skrátene ako (Lu)Lusy). Bez duše je prvou časťou jej novej série o Mackenzie Sinclairovej, nešikovnej čarodejnici, ktorú po jej poslednom (a najväčšom) zlyhaní pošlú do exilu… teda… preložia ju na novú pobočku, veriac, že práve na tomto mieste už žiadne problémy spôsobiť nemôže. Lenže to by nebola Mac, ak by nespadla do nejakej šlamastiky ešte aj uprostred krásneho a mierumilovného Monaka. Nielenže si na ňu začne brúsiť zuby nebezpečný upír, ktorý uniká pomedzi prsty i tým najlepším lovcom, ale na scénu prichádzajú i jej „starí známi“, ktorí sa rozhodli, že nastal čas, aby im splatila svoj dlh.

Ide už o druhú verziu Bez duše, ktorú som čítala, ale táto upravená je rozhodne lepšia. Príbeh sa rozbieha trochu pomaly a väčšinu času máte dojem, že tam nič s ničím nesúvisí a nemáte ani poňatia, kto je tu ten „big bad“ a koho máte neznášať. V posledných kapitolách sa to ale uzavrie a odrazu všetko so všetkým súvisí a to je naozaj ohromné a obdivuhodné. V závere ma zopár verí dokonca i na druhýkrát prekvapilo. Lusy si zachováva svoj jedinečný štýl, s ktorým ste sa už mohli oboznámiť v jej debutovej knihe Odstíny života (Bez duše je vlastne spin-offom tohto sveta). Zostáva vtipná, originálna i detailná, svoj svet má očividne premyslený do bodky a často sa nebojí vytiahnuť na svetlo také zvraty, akých by ste sa v iných príbehoch nedočkali. Plné hodnotenie som tomu ale nedala hlavne preto, lebo som mala trochu problém stotožniť sa s myslením hlavnej hrdinky a niektoré rozhovory sú občas dlhšie, než by museli byť. Môžete sa vďaka tomu začať nudiť a môžete tiež nadobudnúť dojem, že sa postavy zhovárajú veľakrát o tom istom.

Kto, kedy a či vôbec vydá toto zaujímavé dielko, je momentálne otázne. Ak by ste však mali záujem si ho prečítať, skontaktujte sa s autorkou a pekne ju poproste – možno sa s vami o svoj príbeh podelí.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Deep – Kylie Scott [GR]

Vo svojom prechádzajúcom knižnom súhrne som hovorila o knihe Lead, čo je tretí diel série Stage Dive. V apríli som si mala možnosť prečítať už aj poslednú časť, Deep, ktorá rozpráva o štvrtom členovi tejto fiktívnej kapely, Benovi. Záverečnú knihu sa autorka rozhodla postaviť na motíve neplánovaného tehotenstva po jednej vášnivej noci v Las Vegas. S oboma hlavnými postavami sme sa v predchádzajúcich dieloch už stretli, ale mne osobne neprirástli k srdcu tak veľmi, aby som sa tohto pokračovania doslova nevedela dočkať. Ale prečítať som si to musela, to je jasné. Autorkin štýl zostáva i pri tejto časti stále rovnako chytľavý, svižný i vtipný. Chybu tohto dielu by som videla prevažne v tom, že príbeh Bena a Lizzie sa z časti odohráva súbežne s dejom druhej a tretej knihy. A pretože niektoré kľúčové scény autorka nechcela písať znovu, len z pohľadu inej postavy, rozhodla sa podať nám ich prvé rozhovory a postupné zbližovanie sa pomerne netradične – cez sms-ky. Podľa môjho názoru však týmto spôsobom pripravila čitateľa o to, čo je pri romantických knihách najdôležitejšie – emócie. Ich zaľúbenie sa im bolo ťažké uveriť a ešte ťažšie bolo prinútiť sa zaujímať sa o nich. Kniha je plná typickej ľúbi ma/neľúbi ma drámy, hlavnú hrdinku by ste niekedy s radosťou prefackali (napríklad keď bola hrozne ublížená, že Ben po dvoch týždňoch vzťahu s ňou nebol celý unesený z predstavy svadby). Rozhodne ma nebavilo všetko to obviňovanie a krivdy voči chudákovi Benovi (lebo väčšina postáv dosť často zabúdala na fakt, že na splodenie toho decka tam boli dvaja – a obaja boli pri plnom vedomí).

Túto knihu by som neodporúčala ako samostatný diel. Pri tom množstve postáv a párov sa v nej budete strácať a niektoré scény vám bez predchádzajúcich dielov len v tejto sms-kovej forme nemusia dávať zmysel. Ak ste sa však úspešne prepracovali až k tretej časti, pre skompletizovanie série by ste si mali prečítať i toto. Môj pozitívny prístup k tejto knihe ovplyvnila najmä moja novoobjavená náklonnosť k Benovi a všetky tie drobné črepinky z ďalšieho života Leny a Jimmyho, ktoré som si užila (a ktoré ma zaujímali) viac než čokoľvek iné, čo sa v tej knihe udialo.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Getting Dirty – Mia Storm [GR]

Kniha Getting Dirty ma zlákala najmä svojou anotáciou, ktorá sľúbila zaujímavú zakázanú romancu. Čo som v skutočnosti dostala, bol príbeh sedemnásťročnej krpane, ktorá sa rozhodla, že musí dostať do postele dvadsaťpäťročného chlapa – bez ohľadu na to, že tým ohrozí jeho kariéru, jeho budúcnosť a jeho slobodu. Ak sa chcete (možno) trochu zasmiať (a nevadia vám spoilery), odporúčam vám prečítať si moju gifovú recenziu na Goodreads. Ak vám stačia skrátene dôvody, prečo tú knihu nečítať, tu sú: Hlavná hrdinka, Blaire, je hrozne hlúpa, naivná, sprostá, detinská a všeobecne veľmi otravná. Autorka sa to snažila uhrať na fakt, že musela vďaka nezáujmu rodičov rýchlo dospieť. Z môjho pohľadu však nedospela vôbec. Hlavný hrdina, Caiden, by sám o sebe celkom ušiel, jeho kapitoly sa rozhodne čítali lepšie ako tie jej a pokiaľ som sa niekedy smiala úprimne, bolo to pri jeho scénach. Blaire ho uháňala tak dlho, až jej podľahol. Pravidelne za ním chodievala do školy, ustavične si vyzliekala podprsenku, aby viac zaujala, a keď jej povedal, že s ňou nič mať nemôže, vrátila sa o pár týždňov a zase naňho tlačila. V snahe nenechať sa nikým prichytiť to robili rovno na ulici (doslova) a potom sa čudovali, že ich napokon predsa len prichytili. Klamala mu o svojom veku a ignorovala fakt, že by kvôli tomu mohol skončiť v base. Chápem, že kniha sa snažila rozvíjať myšlienku o spoločnosti a jej morálnych pravidlách, ktoré sa v niektorých prípadoch vymykajú logike, ale jedna zamilovaná teenagerka nič nezmení. A je hlúpe ísť tvrdohlavo proti nim, keď tým ohrozíš budúcnosť človeka, ktorého vraj miluješ. Kniha bola maximálna insta-love a dodala by som, že tiež stupid-love.

Getting Dirty je prvým dielom série Jail Bait. V jej pokračovaní sa obeťou teenagerky stane Blairin brat (ktorý Caidena v prvej časti za vzťah s jeho neplnoletou sestrou straaaaaaašne odsudzoval, ehmkarmaehm). Osobne to však čítať neplánujem z obáv, že by na mňa autorka znovu vytiahla podobnú stupiditu. Je to ale naozaj škoda, pretože jej štýl písania bol v konečnom dôsledku fajn. Ale ten príbeh…


star_up  star_up  star_down  star_down  star_down


 

Shine Not Burn/MacKenzie Fire – Elle Casey [GR] [GR]

Séria Shine Not Burn je príbehom dvoch bratov, Macka a Iana, kovbojov žijúcich kdesi v zapadákove v Oregone. Jednotlivé príbehy sú však rozprávané z pohľadov ich drahých polovičiek, dvoch dobrých kamarátok, Andie a Candice. (Alebo sa tie pohľady striedajú? Zabudla som. Ups.) Mack a Andie na seba narazili počas víkendu v Las Vegas, kde spolu prežili vášnivú a romantickú noc. Na druhý deň si ale Andie na mnoho detailov nespomínala a tak považovala Macka iba za úlet. Lenže keď sa po dvoch rokoch chystá konečne usadiť zo svojim otravným, všetkými neznášaným kolegom, zistí, že to nebude tak celkom možné – už dva roky je totiž vydatá za iného. Autorka v prvej časti prináša pomerne neoriginálnu zápletku a jej spracovanie nie je ani nijako extrémne záživné. Okolo hlavnej hrdinky vytvorila dojem vyťaženej právničky, ktorá si ale nemala problém odskočiť na druhý koniec sveta zo dňa na deň. Po prvýkrát som pri knihe nemala problém preskočiť niekedy aj celé odseky, kde sa hrdinka rozjímala nad svojím životom (a nič mi vďaka tomu neuniklo). Autorka mala často potrebu rekapitulovať nám, čo sa v knihe udialo – ako keby pamäť čitateľa nedokázala obsiahnuť viac než päťdesiat strán deja. Keď som sa smiala, bolo to najmä na Andienej šialenosti, ku ktorej dokázala dospieť buď pod vplyvom alkoholu alebo žiarlivosti. Kniha však prináša príjemného hrdinu a ak sa hlavná hrdinka práve nezamýšľa nad nesmrteľnosťou chrústa, dej plynie svižne a dokážete sa na nej aj zasmiať.

V druhej časti, MacKenzie Fire, prichádza Candice navštíviť svoju kamarátku na farmu MacKenzieovcov, kde sa postupne zbližuje s Ianom. To je asi tak všetko, čo sa o deji v tejto knihe dá povedať bez toho, aby som príliš spoilerovala príbeh Macka a Andie. Kniha však skutočne nemá žiadnu obrovskú zápletku, žiadnu drámu medzi hlavnými hrdinami, žiadne veľké prekážky. Je založená čisto na zbližovaní sa Candice a Iana a na ich bláznivých zážitkoch. Občas som si nebola istá, či sa autorke dokonale podarilo zachytiť šialenosť obyčajného života, alebo to s tými bláznovstvami preháňala (ale zrejme to bude tá prvá možnosť, pretože to, čo sa tým dvom podarilo zažiť za štyri dni, sa niekomu nepodarí za celý život). Kniha je podstatne zábavnejšia a záživnejšia ako jednotka, autorka už vypustila rekapitulovanie a ja som nemala potrebu preskakovať celé časti. Ian rozhodne nie je iba kópiou svojho brata, je vtipnejší, odviazanejší, trochu šibnutý, no rovnako zamilovania hodný. Candice je zas hrdinkou, s akou ste sa ešte nestretli. Nie je jednou z tých supermúdrych, superinteligentných, vševediacich hrdiniek, ktoré majú kopu titulov alebo študujú na nejakej fancy škole, ale pritom sú totálne blbé. Candice je… jednoduchá. Nie je hlúpa, je dobrá v tom, čo robí a dokáže sa vykrútiť z hocijakej situácie bez toho, aby nad tým príliš dlho uvažovala. Je jednoduchá a šikovná, je to človek, ktorého ak by ste mali za kamaráta, zasmiali by ste sa na jeho vtipoch, ale nie preto, lebo sú hlúpe, ale preto, lebo je skrátka vtipný, aj keď vraví hlúposti. A rozhodne je to prvá hrdinka s plastickou operáciou – všetky ostatné obdarila príroda, avšak ona sa obdarila sama a je jej jedno, čo si o tom kto myslí.

Tieto dve príbehy sú príkladom toho, že po prečítaní jedinej knihy od autora si naňho nedokážete urobiť objektívny názor. Shine Not Burn je v pohode, avšak ničím originálne, plné klišé a pol na pol záživné a nudné. MacKenzie Fire je bláznivé, zábavné, šialené a nedá sa to k ničomu prirovnať. Neviem, či by vám unikali súvislosti, ak by ste čítali dvojku bez jednotky, ale ak ste už náhodou prečítali jednotku a váhate, dvojke dajte určite šancu. Candice skrátka potrebujete zažiť.


star_up  star_up  star_half  star_down  star_down
star_up  star_up  star_up  star_half  star_down


 

#Nerd – Cambria Hebert [GR]

#Nerd je prvým dielom série Hashtag, ktorá rozpráva príbeh Rimmel a Romea. Séria ako taká má aktuálne už štyri časti, ale od štvrtej sa autorka venuje inému páru, zostáva však v tom istom „svete“. Príbeh začína veľmi neoriginálne – Romeo (vlastným menom Roman, ale tak chápete asi, prečo ho volajú Romeo, niežeby sa mu viac nehodil Cassanova) je na škole veľmi obľúbeným športovcom. Lenže má medzery v učive. Tu prichádza na scénu šprtka Rimmel, ktorá ho má doučovať. Slovo dalo slovo, Rimmell a Romeo sa do seba zamilovali. Avšak naša šprtka nevie, že hlavným dôvodom, prečo sa o ňu Romeo v prvom rade začal zaujímať, je výzva. Ak sa chce stať členom slávneho bratského spolku, musí sa s ňou vyspať. Už po prečítaní anotácie hneď viete, že tá kniha bude plná klišé – a aj po prečítaní knihy si stále hovoríte, že bola plná klišé. Z môjho pohľadu ho ale autorka dokázala spracovať tak, že mi to vôbec nevadilo a čítanie som si užívala. Rimmel nie je ako ostatné hrdinky – je múdra, ale nepotrebuje to zdôrazňovať, nestará sa o svoj vzhľad, ale iba preto, lebo ju to nebaví, nie preto, lebo by to považovala za malicherné a hlúpe, má tragickú minulosť, no čitateľa ňou citovo nevydiera. A zbožňuje mačky. A kto má rád mačky, nemôže byť zlým človekom – a to sa týka aj fiktívnych postáv. Romeo je spočiatku idiot. Vlastne je asi idiotom počas celej knihy, avšak nikdy nespravil nič, čím by Rimmel ublížil, chránil ju, no nebol majetnícky, a nebál sa priznať si svoje city. A keď to jeho tajomstvo prasklo (nepredstierajte, že je to spoiler!), dal jej priestor na rozmýšľanie a nenaháňal ju na štýl Travisa.

Ja osobne som sa pri čítaní nenudila a knihu som zhltla ako malinu. Je to príjemná oddychová literatúre bez prehnanej drámy, ktorá by vás nútila trhať si vlasy, je to vtipné aj romantické a plné lásky k mačkám, čo sa nikde často nevidí (väčšinou sú mačky akurát tak metaforou pre staré osamelé panny). Možno to nie je najlepší príbeh pod slnkom, ale definitívne je to moja „guilty pleasure“. #IDontCareILoveIt


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Overruled – Emma Chase [GR]

V máji som prečítala i prvý diel zo série The Legal Briefs, Overruled, ktorý rozpráva príbeh dvoch právnikov, Stantona a Sofie. V knihe začínajú ako „priatelia s výhodami“, avšak postupne prichádzajú na to, že sú niečo viac. Autorkin štýl je chytľavý, nenudí a pobaví, jej postavy sú výrazné, ale mala som problém so vzťahmi medzi niektorými postavami a charakterom hlavného hrdinu. Viac o mojom názore na túto knihu sa dočítate v jednej z mojich veľmi výnimočných recenzií (výnimočné sú preto, lebo sa objavujú tak zriedkavo, nie preto, lebo by boli… výnimočné, až taká namyslená nie som).


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Something Like Normal – Trish Doller [GR]

V dnešnej dobe už človek málokedy narazí na stand-alone knihu, ale Something Like Normal je jednou z nich. Je to príbeh mladého muža Travisa, ktorý sa po (nespomínam si už, akom presne dlhom) čase vracia na krátku dobu domov z misie v Afganistane. Po traumatickom zážitku, kedy bol svedkom smrti svojho dobrého kamaráta, má problém vrátiť sa do starého života. Jeho dlhoročná priateľka ho nechala, aby si začala s jeho bratom. Jeho otec podvádza jeho matku. A jeho matka trávi celé dni komunikáciou s inými matkami, ktoré majú deti v armáde. Zatiaľ čo sa snaží vysporiadať so svojim chaotickým životom, zbližuje sa s Harper, bývalou spolužiačkou, ktorá naňho nemá zo školy práve najlepšie spomienky.

Neviem, čo som čakala, keď som sa do tejto knihy púšťala, ale zistila som, že táto tematika asi nie je pre mňa. Nie v tom zmysle, že by to pre mňa bola silná káva, skôr som sa nedokázala s hlavným hrdinom emocionálne stotožniť (a nie je to preto, lebo je to chlap). Nemyslím si, že je to vina autorky, pretože jej štýl je fajn, a keď som si k tomu dokázala sadnúť a pustiť sa do čítania, šlo mi to celkom rýchlo. Travisov príbeh ma neoslovil. Je mi to ľúto, ale ten chalan si to zvolil sám, nikto ho k tomu nenútil, iba nevedel, čo ďalej so životom, tak si povedal, že pôjde do Afganistanu – z toho dôvodu ho nejako nedokážem naplno ľutovať a súcitiť s jeho traumou. A naozaj to chcelo až návštevu terapeuta, aby si uvedomil, že má PTSD? Myslím si však, že autorka odviedla dobrú prácu, čo sa týka autentickosti mužského pohľadu – nemôžem to očividne adekvátne posúdiť, ale necítila som za jeho myšlienkami a konaním až prehnane intenzívne ženský hlas. Suma sumárum, nie som si istá, čo je hlavnou myšlienkou tejto knihy, ale je zjavné, že nebola písaná pre mňa.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

The Mistake – Elle Kennedy [GR]

Začiatkom tohto roka som prečítala prvý diel série Off-Campus, The Deal. Jej druhé pokračovanie, The Mistake, rozpráva príbeh Garrettovho spolubývajúceho, spoluhráča a najlepšieho kamaráta – Johna Logana. Kedysi to býval veľký sukničkár, avšak po jednej intenzívnej bozkávačke s nesmelou a utáranou prváčkou Grace, sa z neho stáva nový človek. Je ochotný urobiť všetko pre to, aby jej dokázal a presvedčil ju, že to s ňou myslí vážne, zatiaľ čo sa snaží zmieriť so svojou úboho vyzerajúcou budúcnosťou. Pretože ani vysokoškolský status úžasného hokejistu ho nezbaví povinností voči jeho rozvrátenej rodine. Ak ste si pri prvej časti môjho krátkeho súhrnu povedali, že to znie ako hrozné klišé, máte pravdu. Logan a Grace sú insta-love (to hádam nemôže poprieť ani ten, komu sa tá kniha páčila), aj keď z jeho strany sa to dá z istého hľadiska pochopiť, ak vezmete do úvahy situáciu, v ktorej sa nachádza (hoci zdravé to veľmi nie je). Grace z môjho pohľadu nemala žiadny charakter, jej život sa na pohľad točil okolo Logana, a i keď na začiatku pôsobila roztomilo, postupne sa z nej vyvinula prvotriedna mrcha, ktorá mala potrebu všetko obrátiť na seba. Na jednej strane opakovala, že sa poznajú len krátko a nič medzi nimi nie je – a na druhej sa k nemu zachovala, ako keby ju podviedol po rokoch chodenia. Not cool. Avšak tak veľmi, ako som neznášala hlavnú hrdinku, som milovala hlavného hrdinu. Ak by tá kniha bola o jednom roku zo života Johna Logana, bola by som unesená. Mohol by len chodievať na tréningy (a to ani nemám rada hokej), debatovať so svojimi kamošmi, chodievať na párty či uvažovať nad nesmrteľnosťou chrústa a ja by som si to užívala. Logan je ohromný hrdina, rozkošný, vtipný, zaujímavý, sexy, skrátka taký, ktorého by som rada videla v každej knihe, do ktorej sa pustím. Jeho osobný príbeh ma chytil, bolo mi ho hrozne ľúto a maximálne som dúfala, že sa to v závere na dobre obráti. Chcela som, aby získal svoju slobodu – a chcela som to viac, ako romantické scény medzi ním a Grace.

Objektívne ale musím uznať, že autorkin štýl zostal rovnako skvelý ako pri jednotke a určite sa chystám i na tretí diel, ktorý bude hovoriť o ich ďalšom kamošovi Deanovi. Ak ste však čítali jednotku a dvojku ešte nie, určite sa do nej pustite. Váš názor na hrdinku sa nemusí zhodovať s tým mojím a ak prekonáte toto, potom si v tej knihe nenájdete nič iné, čo by vás mohlo štvať. Lebo všetko ostatné sa týka Logana a ten je super!


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Magie střelného prachu – Ilona Andrews [GR]

Mám skúseností s tým, že spin-off série sú málokedy také dobré, ako tie hlavné. Z toho dôvodu som sa bála pustiť sa do tejto viac-menej spin-off knihy (ktorá je však svojím spôsobom skôr medzidielom v hlavnej sérii, ale podstata zostáva zachovaná – rozprávačom je niekto iný, než na koho ste zvyknutí). Ide o diel 5.5 zo série Kate Daniels, respektíve Kate Daniels World, ktorý rozpráva príbeh Katinej kamarátky Andrei. Andrea je šelmočlovek (rozdiel medzi šelmočlovekom a kožomencom je ten, že šelmočlovek je zviera premenené na človeka, čo bol Andrein otec). Z ľudského radu Rytierov ju vylúčili, pretože na ich vkus nebola dostatočne človekom a jej status z nej robí outsidera ešte aj v spoločnosti kožomencov. Jej hyení ex-priateľ Rafael (on je naozaj hyenodlak, nebol to len vhodne zvolení prívlastok) sa s ňou rozišiel, pretože nechcela byť súčasťou ich klanu. Keď však niekoľko kožomencov pracujúcich pre Rafaela náhle príde o život a Kate práve nemá čas vyriešiť tento prípad sama, dostáva ho za úlohu Andrea. A z jednoduchej detektívky sa náhle stáva záchrana sveta.

O tomto by som pravdepodobne dokázala hovoriť veľmi dlho, tak sa to pokúsim skrátiť. Autori dokázali zapracovať tento diel do série takým spôsobom, že vám pripadá ako jej pevná, neoddeliteľná súčasť, no dokázala by som si ju predstaviť aj ako samostatný príbeh. Do popredia sa dostali postavy, ktoré v Katinom príbehu zostávali trochu v pozadí, takže to vyzeralo, že má Andrea svoju vlastnú partiu a nie je na Kate vôbec závislá. Ona a Curran taktiež zapadali do príbehu veľmi prirodzene, takže to vôbec nepôsobilo dojmom, že sú tam iba ako lákadlo pre tých, ktorých by Andrein príbeh sám o sebe nezaujal. Romantická časť nebola taká uchvacujúca ako tá medzi Kate a Curranom, avšak Andrein úžasný charakter v tomto príbehu stačí. Dozviete sa veľa o jej minulosti a rozhodne si ju zamilujete. Je šialená a totálne badass. Príbeh je plný akcie, napätia, drastických súbojov i krvi, no tiež vtipu, geniálnych postáv a nových, neopozeraných nadprirodzených bytostí. Je to definitívne must-read.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up


 

Hádam vás aspoň jedna z mnou spomínaných kníh zaujme a prečítate si ju. A ak sa tak stane (alebo sa už stalo), neváhajte sa so mnou podeliť o názor.

 

10 thoughts on “Knižný súhrn 2015: Apríl – Máj

  1. Uf, Bez duše by som si raz chcela prečítať a hádam sa to Lusy podarí aj vydať. Vyzerá to fakt dobre, zaujímalo by ma, ako to upravila. Ešte si matne spomínal, že som z tej prvej verzie čítala pár kapitol.
    Nerd sa čítalo dobre, ale neviem, či sa mi chce púšťať do ďalšej časti. Asi ani nie. Pripadá mi to, že to bude zbytočne natiahnuté.
    Hento Shine not Burn má celkom peknú obálku, ale neviem, či by sa mi do toho chcelo púšťať. Vlastne tu máš dosť veľa kníh, čo ani nepoznám :D Ešte som rozmýšľala o poslednej knihe, ale stále som nedočítala Kate 5 a už mi to stojí na poličke dosť dlho. Tak asi by som si mala švihnúť :D

    1. Ak by si Lusy napísala, tak by ti BD možno aj poslala, ak by si chcela :D
      Chápem, že ak ťa prvá časť Nerd nejako nebrala, tak nemá veľmi zmysel čítať pokračovanie. Ja sa tiež obávam, že to už ani pre mňa nebude ono, ale skúsiť to skúsim.
      Hej, tie nové obálky k Shine not Burn sú fakt pekné a celkom sedia k tomu deju, ale netrúfam si odhadnúť, nakoľko by ťa to bavilo. Ale pri dvojke by si sa určite dobre nasmiala :D
      Ja som sa teraz pustila do šiestej Kate, tiež mi trvalo, kým som sa k tejto polčasti prepracovala, ale nakoniec to bolo maximálne úžasné!

  2. Myslíš, že by mi to poslala? :D Možno sa jej raz spýtam, keď nebudem vedieť, čo mám čítať. :D
    A neviem… tak ako ma pri NA nelákajú pokračovanie, ktoré rozpráva niekto iný, ani tuto pri Kate ma to už neláka, lebo to n ie je z pohľadu Kate :D

    1. ALE TOTO TAK NESMIEŠ BRAŤ, LEBO ANDREA JE SUPER!!! (A hej, použila som CapsLock zámerne :D) Úplne najviac super bolo, keď už mala všetko tak totálne na háku, že sa premenila na šelmočloveka a takto behala po meste celý deň a desila ľudí :D

  3. Tak ja veľmi nemám rada, ak sa niekto mení na chlpaté potvory. Nepáči sa mi to. Currana ešte zvládam, ale už ani pri Mercy som to nedala. Všetkých týchto neviem-čo-dlakov nemám rada, znesiem ich jedine v TW :D

  4. Jé, na Bez duše jsem docela zvědavá, jestli se to Lusy podaří vydat =) A Nerd taky vypadá zajímavě, někdy v budoucnu se na to třeba podívám =) A koukám, že se nám poslední dobou to-read listy odlišují víc a víc – teda, už to bude nějaká doba, co jsem na ten svůj vůbec sáhla (rok? rok a půl?) – ale budu ten svůj muset updatovat, jak se na to dívám =)

    1. Môj to-read list sa tento rok zmenil hlavne preto, lebo som začala čítať viac NA kníh a viac contemporary ako fantasy (ale v druhej polke roka sa to už snažím napraviť :D). Pretože tie NA knihy sa čítajú strašne rýchlo a človek pri tom obvykle nemusí uvažovať. Hej, hrozne som za ten rok bez školy zlenivela :D

      1. Já to chápu, nějaké jsem kvůli tvým recenzím četla, když jsem měla plný zuby všech těch existenciálních keců a tak… a na to oddechové čtení je to vážně super, člověk může přeskočit třeba celý odstavec, když se mu to nechce číst, a pořád to dává smysl =D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *