Gayle Forman – Ak zostanem

Gayle Forman – Ak zostanem

  • Autor: Gayle Forman
  • Originálny názov: If I Stay
  • Séria: If I Stay, prvý diel
  • Jazyk: eng, cze, sk
Sedemnásťročná Mia má všetko, po čom kedy túžila – milujúcu rodinu, priateľa, dokonca ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na druhom konci krajiny. Nevie sa rozhodnúť, či si má vybrať lásku a život s rodinou, alebo hudbu.

V jedno februárové ráno sa však všetko zmení – na výlete s rodičmi a s bratom cestou v aute na okamih spokojná zavrie oči…, a keď ich otvorí, stojí v priekope. Na jej okraji vidí ich havarované auto a jej rodičia ležia mŕtvi pri ceste. Krátko na to zbadá ďalšie telo. S prekvapením zisťuje, že hľadí sama na seba a spontánne sa pýta: Som mŕtva?

Ešte včera mala veľa možností, ktorými sa jej život mohol uberať, dnes stojí pred jedinou otázkou: Zostanem?

Kniha Ak zostanem je plná citu a určite vás chytí za srdce. Je to kniha o sile lásky, o zmysle rodiny a o tom, že všetci sa v istej chvíli musíme rozhodnúť. (Slovenská anotácia)


Nemám vo zvyku kupovať si knihy v slovenčine, ale táto ma prilákala svojou drobnosťou a krásnou obálkou, ktorej som nedokázala odolať. Samozrejme, obálka nebola pravý dôvod, prečo som po nej vôbec siahla. O Ak zostanem som už čo to čítala ešte pred kúpou a ako anotácia, tak aj recenzie bloggerov ma prinútili chcieť si ju prečítať. Len som si nemyslela, že to bude v slovenčine. A v tomto prípade som sa opäť presvedčila, že slovenčina a ja sa už zrejme nikdy – čo sa čítania kníh týka – nespriatelíme. Táto moja averzia k rodnému jazyku však dojímavému príbehu Gayle Formanovej na krásne rozhodne neubrala. Bolo by hrozne hlúpe tvrdiť niečo také.

Príbeh rozprestierajúci sa na skromných 176 stranách opisuje jeden deň zo života sedemnásťročnej Mie – alebo skôr jeden deň, ktorý Mia strávi na hranici medzi životom a smrťou – no zároveň i celý jej doterajší život, to najkrajšie i najťažšie, čím si prešla. Po strašnej autonehode, ktorú prežila iba ona, sa ocitá v nemocnici a má možnosť nepozorovane sledovať dianie okolo svojho nehybného, dokaličeného tela, svojich blízkych, priateľov i milovaného Adama. Plná rozporuplných pocitov, strachu a neistoty si uvedomuje, že je len na nej, ako tento deň napokon skončí – že sa v závere bude musieť rozhodnúť či odíde, alebo zostane…

Moja absolútna zameranosť na fantastické knihy – také, ktoré majú mytológiu tak obsiahlu, že by ste o nej mohli napísať niekoľkostranovú esej – ma v začiatkoch tejto knihy značne obmedzovala a ja som nedokázala do deja vhupnúť ľavou zadnou bez mračenia sa. Nie som zvyknutá, že sa v knihách v mojich rukách nenachádza žiadny upír, démon, vlkolak, kopa zabíjania, krvi a smrti, čo zo mňa nepochybne robí cvoka, preto som tento príbeh brala s rezervou. A na konci sa ukázalo, že možno nie som až tak stratený prípad, že dokážem čítať aj iné veci. Pekné, milé, romantické, dojímavé… mrazivé. Presne takto na mňa táto kniha totiž pôsobila. Pekné a milé boli spomienky Mie na život pred nehodou, romantické všetky jej myšlienky a spomienky na Adama, a dojímavé a desivé udalosti z prítomnosti.

Nápad, dej a zaujímavé charaktery by som hodnotila na takmer jednotku, pretože aj keď Mia nie je hrdinkou, ktorú by som dokázala niekam zaškatuľkovať – čo sa mi obvykle nestáva – čiže som si ju nedokázala obľúbiť, no na druhej strane ani znenávidieť –, jej rozprávanie sa ma intenzívne dotýkalo. Chcela som, aby to prekonala, chcela som, aby prežila. Chcela som aby zostala. Za veľký plus knihy považujem aj postavu Miinho priateľa Adama. Bola to príjemná zmena, po všetkých tých akčných príbehoch so silnými zadky nakopávajúcimi hrdinami, ktorí zakaždým vyťahujú svoje slečny z problémov. Adam bol úžasný vo svojej ľudskosti, chybovosti a nedokonalosti, ktoré ho v konečnom dôsledku predsa len robili akéhosi… dokonalého. Jeho vzťah s Miou na mňa taktiež rozhodne zapôsobil – kladne i menej kladne –, zrejme predovšetkým tým, nakoľko normálny bol. Dokonca by som sa nebála použiť ani slovo rozprávkový. Nie bezchybný či bezproblémový, ale aj tak svojím spôsobom rozprávkový. Dokonca tak veľmi, až som im to v istých chvíľach odmietala veriť. Ale i tak som im, samozrejme, fandila. O niečo menšie nadšenie vo mne vyvolávali Miiny rodičia, ktorí mi v istých chvíľach rodičov príliš nepripomínali. V istých… kľúčových chvíľach.

A keď už som sa tak rozbehla… Trochu rozporuplné dojmy som mala i zo štýlu, akým je kniha napísaná. Buď to, alebo za všetko mohol len ten preklad. Neviem, možno je to už vážne iba mojou nezladenosťou s rôznymi zaužívanými slovenskými frázami, ale slovenské preklady ma často nútia smiať sa na miestach, kde by to zábavné byť nemalo. V každom prípade, časti písané v prítomnosti mi v istých chvíľach príliš nesedeli. Naopak páčilo sa mi to plynulé prechádzanie z prítomnosti do minulosti, ktoré ma prekvapivo vôbec nemiatlo. Scény spred nehody na mňa však v konečnom dôsledku pôsobili lepšie a zaujímavejšie, než okamihy v nemocnici. Možno preto, lebo z Miinej minulosti sme sa toho logicky dozvedeli viac a mali sme tak viac možností utvoriť si obraz o jej živote a porozumieť jej charakteru, čo je pre mňa pri čítaní kníh tým najdôležitejším.

Hoci teda „Ak zostanem“ nie je mojou šálkou kávy a predpokladám, že ani nikdy nebude, nemôžem nepriznať, že na mňa Formanovej príbeh spravil dojem. Bol to zaujímavý nápad a v podstate vcelku dobre spracovaný. Neviem, či by tomu viac strán prospelo, alebo by to naopak bolo horšie, ale v takejto podobe je to v podstate dostatočne dobré. V mojom prípade to nie je kniha, ku ktorej by som sa plánovala znovu vrátiť, alebo nad ktorej pokračovaním – ktoré nesie názov Where she went – by som dokázala priam túžobne skuvíňať. Zaujala, zapôsobila a áno, aj to pokračovanie si určite prečítam. Ale aby človek takýto príbeh správne pochopil, nechal sa ním uniesť a citovo ovplyvniť, musí očividne mať väčší zmysel pre romantiku a byť menej zvrátený než ja. Ak do takejto kategórie patríte, nemyslím si, že budete ľutovať drahocenný čas, ktorý jej čítaniu venujete. Je to dobrý oddychový príbeh na dlhé večery, kedy nemáte na práci nič lepšie než uvažovanie o zmysle života a o tom, ako by ste sa asi v takejto situácii vy sami rozhodli.


star_up  star_up  star_up  star_down  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *