Becca Fitzpatrick – Crescendo

Becca Fitzpatrick – Crescendo

  • Autor: Becca Fitzpatrick
  • Originálny názov: Crescendo
  • Séria: Hush Hush, druhý diel
  • Jazyk: eng, cze, sk
Nořin život má stále daleko k dokonalosti, ale aspoň získala strážného anděla. Patch je tajemný, nádherný, magneticky přitažlivý, ale navzdory tomu, jakou roli má hrát v Nořině životě, se chová všelijak, jen ne andělsky. Je ještě vyhýbavější než dřív a k tomu se zdá, že tráví stále víc a víc času s Nořinou úhlavní sokyní Marcií Millarovou. Nebýt Patchova nepochopitelného jednání, Nora by Scotta Parnella, starého rodinného přítele, který se přestěhoval zpátky do města, sotva vzala na vědomí. Jenže Noru ke Scottovi začne cosi přitahovat – navzdory pocitům, které ji varují, že Scott před ní zřejmě skrývá nějaké tajemství. Noru navíc celou dobu pronásledují obrazy jejího zavražděného otce. Začne se zajímat, zda její původ nemá něco společného s jeho smrtí, a následkem toho jí hrozí stále větší a větší nebezpečí. Nora se zoufale snaží zjistit, co se vlastně v minulosti stalo, ale možná že některé události je lepší nechat spát, protože pravda může zničit vše – a všechny, kterým Nora věří a které má ráda. (Česká anotácia)


Crescendo ako druhé pokračovanie série Zavržený alebo Hush Hush, nás privádza späť do anjelského sveta Beccy Fitzpatrickovej. Vraciame sa k príbehu Nory a Patcha, ktorý zostal po prvom diely uzavretý, zacelený a predovšetkým krásne romanticky naladený. Ale ako to už pri väčšine pokračovaní býva, niečo sa zakaždým musí pokaziť. I tu sa niečo pokazilo. A mne sa to hrozne páčilo! I keď, občas boli moje pocity viac než zmätené.

Nora Greyová je nadšená zo svojho vzťahu s bývalým padlým anjelom, ktorý jej v súčasnosti robí anjela strážneho a neočakáva, že by v blízkej dobe mohlo niečo jej krásnu idylku narušiť. Čo je obrovská chyba. Nora zisťuje, že po jej priateľovi idú naštvaní anjeli, ktorí by ho radi poslali do pekla a je prinútená rozhodnúť sa. Buď bude riskovať Patchov anjelský život alebo ho nechá ísť. Rozhodne sa obetovať. A hoci už len samotný rozchod je pre ňu bolestivý, dvojnásobne horšie sa začína cítiť po tom, čo sa ukáže, že Patch začal tráviť čas s jej najväčšou nepriateľkou Marcie Millarovou. Pritom sa jej však neprestáva miešať do života a čím je jeho snaženie intenzívnejšie, tým do väčších problémov sa Nora dostáva. Vo svojom voľnom čase sa totiž rozhodla pátrať po vrahovi svojho otca a všetko nasvedčuje tomu, že Patch by v jeho smrti mohol byť zapletený tým najhorším spôsobom.

I keď som po prečítaní prvého dielu necítila príliš veľkú túžbu púšťať sa do pokračovania, akonáhle som mala túto knihu v rukách, moje nadšenie sa zmenilo. Opäť som dokázala príbeh zhltnúť za jediný deň, pretože ak by som to mala čítať dlhšie, moje nervy by sa uškvarili a nič viac by zo mňa nezostalo. Navyše, všetky tie hypotézy o tom, kto je vrahom Norinho otca ma úplne zožierali a ja som potrebovala vedieť, kde je ukrytá pravda a predovšetkým či autorka bola naozaj schopná zájsť až tak ďaleko. No, výsledok bol viac než prekvapujúci. Na rozdiel od iných knižných sérii, som si v tomto prípade po prečítaní prvého dielu nedokázala tak úplne predstaviť, ako by to mohlo pokračovať. Príbeh mi pripadal pekne ukončený a moja predstavivosť nedokázala vytvoriť situáciu, ktorá by karty zamiešala, preto som bola v závere tejto knihy maximálne ohromená a milo šokovaná. Napokon sa predsa len ukázalo, že zamiešať sa dá zrejme úplne všetko.

V druhom diely sa veci hneď na začiatku značne skomplikujú. Rozchod Nory a Patcha nebol ničím neočakávaným, avšak kladne som brala predovšetkým to, ako si Nora neustále nebola istá či si má naďalej stáť za svojim rozhodnutím alebo to zahodiť a vrhnúť sa na Patcha pri prvej možnej príležitosti. Na druhej strane mi rozožierala nervy tým, ako agresívne sa v jeho prítomnosti neustále správala. Ibaže v konečnom dôsledku som celé to jej bláznenie považovala skôr za plus ako za mínus. Nora tak možno občas dokáže pôsobiť. Čo sa týka Patchovho správania, to už je iná káva. Jeho stretnutia s Marcie ma vytáčali a hoci k tomu mal svoj dôvod, i tak ma tým iba vytáčal. A Marcie tomu rozhodne nijako nepomáhala, iba ma naučila skutočne ju neznášať. Možno že by som ju – ak sa na to pozriem s maximálne prižmúrenými očami – mala ľutovať, no mám dojem, že niečo také si vlastne ani nezaslúži. Dúfam teda len, že ak už sa tam v ďalšej časti bude musieť nejako výrazne motať, bude to robiť nenápadne. Príbeh nepochybne pekne zamotal i Scott, o ktorom som si myslela, že sa z neho Becca rozhodla spraviť tretí cíp milostného trojuholníka, no autorka napokon nesklamala a nechala to iba na Patchovi a Nore. A Marcie, v podstate. Žeby tam teda ten trojuholník predsa len bol? Nejaký nechutný, zvrátený, ale hlavne veľmi krátko trvajúci trojuholník. V každom prípade, Scottove tajomstvá dostali Noru do pekných problémov, no zároveň jej dopomohol k odhaleniu vraha jej otca. A potom sa decentne… Veď si prečítajte čo.

Neustále hádky medzi Norou a Patchom tvorili prevažnú časť príbehu a hoci ma iritovali, istým spôsobom som sa na ne pozerala pozitívne. Nora – na rozdiel od iných odkopnutých hrdiniek – iba nefňukala, ale šla ďalej a vždy, keď to bolo možné, mu veľmi rada znepríjemnila existenciu. Či už tým, že trávila čas so Scottom, alebo že sa odmietala podriadiť všetkým jeho príkazom i prosbám. Nedá mi teda neusúdiť, že spomedzi mnohých knižných hrdiniek mi Nora pripadá ako jedna z tých realistickejších a to aj napriek niektorým jej bláznivejším chvíľkam.

Kniha sama o sebe ale i v tomto prípade bola na môj vkus až príliš krátka a oproti minulému dielu i omnoho viac zamotanejšia – čo môže byť na jednej strane dobré, ale nie ak je vysvetlenie chaotické úplne rovnako. Boli chvíle, kedy som sa v celej tej anjelskej situácii strácala a – bohužiaľ – nie som si tak úplne istá, či som sa v závere vôbec našla. Zároveň mám dojem, že som narazila na niekoľko časových nezhôd, čo sa deja týka, ale nerozpitvávala by som to, aby sa potom neukázalo, že som iba nedávala pozor (čo rozhodne nevylučujem). Ale to viete, kde nie je Patch, tam sa pozornosť rozplýva a mozog uvažuje, kedy tam už zase bude. Konečné hodnotenie? V istom smere lepšie než prvý diel, ale v iných detailoch horšie. Známka teda zostáva rovnaká a odporúčanie nie je žiadne. Toto je prípad, v ktorom sa mi ťažko odhaduje, ako to na vás bude pôsobiť. Minimálne tomu treba dať šancu. Hlavne ak ste prvú časť dočítali spokojne a nie ju s nenávisťou zahadzovali.


star_up  star_up  star_up  star_up  star_down


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *